Bästa menskoppen 2024 – Miljövänligt, hygieniskt och praktiskt menstruationsskydd

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hjärtligt välkommen till vår stora guide om menskoppar! Är du intresserad av ett hygieniskt och miljövänligt alternativ till bindor och tamponger, är det definitivt en menskopp du ska titta efter. Det finns en hel del att tänka på innan du köper en menskopp, men det kommer du att få lära dig allt om i den här guiden. Vi önskar dig god och informativ läsning!

Spara pengar likväl som på miljön med en menskopp

När menskoppen började dyka upp på marknaden för något decennium sedan, fanns det endast enstaka varumärken som sålde dem. Idag finns det många varianter, både svensktillverkade och importerade. 

Vilken du ska välja är inte alltid det lättaste att klura ut. Du ska för det första ha klart för dig vilken storlek du ska ha. Sedan är det viktigt att den är tillverkad på ett sätt som är optimalt för dig. Har du känsliga slemhinnor bör menskoppen vara anpassad för det, och det finns också hypoallergena menskoppar för dig som till exempel är allergisk för latex. 

Som vanligt har vi också med några köptips i vår guide och vår premiumvinnare den här gången blev MonthlyCup Topaz. En utmärkt mellanprodukt hittade vi också och den heter INTIMINA Lily Cup One Menstrual Cup

För dig som vill prova på menskopp och vill börja med en budgetvariant kan vi rekommendera Belladot Evelina menstrual Cup. En innovativ specialare har också med vid namn INTIMINA Ziggy Cup Menstrual Cup.

Premium: MonthlyCup Topaz

MonthlyCup Topaz vann premiumplatsen i vår köpguide och det med den äran. Det här är en svenskproducerad menskopp, där företaget i detalj redogör exakt för hur menskoppen är tillverkad och vilka material den innehåller. 

Dessutom är företaget involverat i flera olika välgörenhetsprojekt i utvecklingsländer, som bland annat uppmuntrar till flickors skolgång. Men framförallt håller förstås produkten exceptionellt hög kvalitet och är trygg att använda.

Fördelar

 • Tillverkad i medicinsk latex
 • I tre storlekar

Nackdelar

 • Färgen förändras efter en tids användning

Mellan: INTIMINA Lily Cup One Menstrual Cup

INTIMINA Lily Cup One Menstrual Cup är tack vare sin lilla smidiga storlek, perfekt för nybörjaren som inte använt en menskopp tidigare. Den är också praktisk för den som exempelvis tränar mycket och ofta, eftersom koppen levereras med ett praktisk litet etui, så att du alltid kan ha menskoppen med dig i väskan.

Fördelar

 • Skydd upp till 12 timmar
 • Medicinskt silikon
 • Med etui

Nackdelar

 • Ingen information om färgpigmenten

Budget: Belladot Evelina Menstrual Cup

Belladot Evelina Menstrual Cup är precis som premiumvinnaren en svensk menskopp, som är otroligt prisvärd. Den är tillverkad i kontrollerat och säkert silikon och levereras i en söt förpackning. Du får också en medföljande bomullspåse, där du kan förvara din menskopp mellan menstruationerna. 

Den enda egentliga nackdelen vi kan komma är att den bara finns i två storlekar. En storlek till hade givit användarna ännu större möjlighet att få en menskopp som sitter perfekt.

Fördelar

 • Passar för nybörjare
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Finns endast i två storlekar

Special: INTIMINA Ziggy Cup Menstrual Cup

INTIMINA Ziggy Cup Menstrual Cup ger dig en större frihet än vad en vanlig menskopp gör. Den här behöver du bara ta ut för att tömma och den kan utöver det sitta i under hela menstruationsperioden, även i en intim situation. 

Det här är den stora skillnaden i jämförelse med andra menskoppar och åtminstone i Sverige är den enda i sitt slag.

Fördelar

 • Med silikonfodral
 • Med användarhandbok

Nackdelar

 • Endast i en storlek
 • Tar tid att lära sig

Köpguide

Vad är en menskopp och vad används den till?

En menskopp är ett återanvändbart menstruationsskydd, som är avsett att användas inne i slidan, ungefär som en tampong. En menskopp samlar upp blodet när det är på väg ut ur kroppen och användaren tömmer koppen regelbundet, rengör den noggrant och återanvänder den sedan. 

Menskoppen blir allt vanligare och idag finns det flera olika märken av menskoppar att köpa i de flesta välsorterade apotek eller hälsokostaffärer. En menskopp är tillverkad i silikon eller latex. En menskopp håller länge om du sköter om den rätt och du kan använda den i flera år.

De flesta som provat en menskopp tycker de är smidiga att använda och du slipper också bära med dig extra mensskydd när du är på språng. Dessutom finns förstås miljöaspekten, som är betydelsefull för många. Menskoppen sparar in en väldigt stor mängd avfall under den långa period i livet som en kvinna behöver ett menstruationsskydd. 

En menskopp är också ekonomiskt fördelaktigt och sparar en hel del pengar till användaren. Storleken på en menskopp varierar och de finns i flera storlekar, men i snitt brukar den vara ungefär 5 cm hög.

Hur använder jag en menskopp?

Det är alltid viktigt att du är noggrann med hygienen när du använder en menskopp. Börja med att tvätta händerna noggrant. Alla menskoppar brukar hanteras på ungefär samma sätt och det är genom att menskoppen viks ihop på längden, så att den blir ungefär i samma tjocklek som en tampong. 

Därefter för du in den i slidan, uppåt och bakåt. När den väl är på inne, expanderar den och sätter sig på plats. För att den ska öppna sig helt och hållet, ska du vicka menskoppen lätt fram och tillbaka med hjälp av det lilla handtaget eller piggen i änden av den. 

När du gör det bildas en vakuumförsegling som håller koppen på plats och som gör att den blir tättslutade. De enskilda stegen är alltså i sammanfattning:

 1. Tvätta händerna noggrant
 2. Vik ihop menskoppen på längden
 3. För in den i slidan bakåtvinklad
 4. Låten expandera när den är inplacerad
 5. Justera med hjälp av några vickningar, för att få den på plats 

Slemhinnorna gör att materialet i menskoppen blir halt och många upplever att det är lätt att föra ut och in en menskopp. 

En menskopp som sitter som den ska känns inte. Därför gäller det att köpa en menskopp i rätt storlek för din kropp och din blödningsmängd. Om du känner att det skaver, har du en modell som inte fungerar för dig eller så har du placerat den fel. 

När du tar ut menskoppen ska du först vicka lite på den eller knöla ihop koppen en aning med dina fingrar, så att det vakuum som gör att den sitter fast försvinner. Därefter är det bara att ta ut menskoppen och tömma den. Det går bra att gå på toaletten med menskoppen kvar.

De flesta tillverkare rekommenderar en absolut maxtid på 12 timmar, innan den ska tömmas och rengöras. Sitter den i längre i kroppen finns det risk att bakterier och infektioner bildas. 

För den som provar en menskopp för första gången är det viktigt att ta ut och kontrollera menskoppen var fjärde timme. Detta för att du ska få en uppfattning om hur mycket den fångar upp och så att du vet att den sitter som den ska.

Rengöring och förvaring av menskoppen

Hygien är en av de absolut viktigaste faktorerna när det gäller användningen av en menskopp. Tvätta alltid händerna riktigt noga, innan du tar ut eller sätter in menskoppen. När du tömmer menskoppen, sköljer du av den med ljummet, rinnande vatten. 

Det är inte nödvändigt att använda tvål, men gör du det så var noggrann med att avlägsna alla tvålrester, då dessa kan orsaka en obalans i slidans naturliga bakterieflora. Tvålen bör ha ett passande pH-värde, det vill säga 3,5-4. Tvålen får inte innehålla oljebaserade ingredienser, som kan förstöra koppens material. 

I slutet av menstruationsperioden när du använt menskoppen klart, ska du koka den så att den är ren och steriliserad inför nästa period. Menskoppen kan bli missfärgad efter ett tag, särskilt om den är gjord av silikon, men det är inget tecken på att den skulle vara smutsig. 

Om du vill vara extra säker på att menskoppen är ren, kan du rengöra den med en mjuk tandborste eller en tvättlapp, i samband med tvätten av den. 

Efter rengöringen ska du låta den torka helt innan du lägger den i sin förvaringspåse. Det är viktigt att den är torrt och luftigt placerad. Undvik att lägga den i någon form av plast. Det bästa är att förvara den i en luftig tygpåse eller på en hylla.

Är menskopp bättre än andra mensskydd?

De flesta är nog överens om att en menskopp är ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ till bindor och tamponger. För komfort och personlig hygien är den utmärkt om den sitter som den ska och om den sköts om rätt. Gör den inte det är den inte bättre än andra typer av mensskydd och kan också läcka.

Det är givetvis i första hand upp till var och en att bedöma huruvida menskoppen kan vara ett bättre alternativ till andra typer av mensskydd. Är du intresserad av de fördelar som menskoppen för med sig, är det bara börja använda en högkvalitativ menskopp.

Finns det några nackdelar eller risker med en menskopp?

En risk som kan uppstå med en menskopp är att den sitter så pass diskret att du faktiskt glömmer bort att du har den. Menskoppen måste tömmas och tvättas regelbundet, så att inte någon infektionsrisk uppstår.

Nackdelarna är att det kan hända att du inte hittar rätt menskopp med en gång eller behöver öva dig en del innan den sitter rätt. Menskoppar som inte sitter bra läcker och kan kännas obekväma. 

Tyvärr är det svårt att testa sin menskopp innan mensen kommer, inte minst eftersom du inte kan testa om den läcker eller ej.

Vem kan ha användning för menskopp?

Alla kan ha användning och glädje av en menskopp. De som ofta talar sig varma för dem är personer som tränar mycket och inte minst simtränar. Det är enkelt att bada med menskopp eftersom den bildar en försegling som varken släpper ut eller släpper in vätska när du badar. En menskopp kan ge mycket större frihet än vad andra menstruationsskydd kan ge.

Vad ska jag tänka på när jag köper menskopp?

Blöder du mycket under din menstruation ska du välja en större modell, som rymmer mer. Den får dock inte vara för stor, eftersom den då kan bli obehaglig att sätta in och obekväm att bära. 

Har du varierande mens, kan det vara praktiskt med två menskoppar, en större för de dagar då du har rikligt med menstruation och en mindre när du inte blöder så mycket längre. 

Sköter du en menskopp rätt, håller den vanligtvis i flera år. Det finns olika modeller av menskoppar, bland annat vad gäller materialet. Det finns menskoppar i medicinskt silikon, som passar dig som har känsliga slemhinnor och är allergisk mot gummi. 

Det finns också olika typer av tvättservetter, som du kan köpa i samband med att du skaffar dig en menskopp. Det kan underlätta rengöringen och du vet att att du får rengöringsmedel som är bra både för dina slemhinnor och för menskoppen.

Våra favoriter

Bland våra vinnare är inte mindre än två produkter svensktillverkade. Genom att läsa en mängd kundrecensioner, testresultat och fakta på företagens egna hemsidor, har vi kunnat välja fyra stycken favoriter som vi vet att håller hög kvalitet och har många nöjda kunder. Dessa kan du läsa i detalj om här nedan.

Premium: MonthlyCup Topaz

MonthlyCup är inget mindre än ett helsvenskt företag och menskopparna är även tillverkare i Sverige. Monthlycup finns i tre olika storlekar, som samlar upp olika mängder blod. Den minsta modellen passar bra för de första åren med menstruation och den största modellen är för dig med väldigt kraftiga blödningar. 

MonthlyCup är tillverkad i medicinskt latex och produkten är FDA-registrerad, vilket innebär att den är godkänd som medicinsk produkt. Den rosa färgen uppnås med ett veganskt färgpigment, som ingår i produkten med ca 1 %. Företaget rekommenderar att du tömmer koppen minst två gånger om dagen och därefter noggrant sköter den efter anvisningarna. 

Företaget MonthlyCup är involverat i flera biståndsprojekt, som går ut på att hjälpa flickor i utvecklingsländer få gå i skola. Menstruation är ofta en anledning till att flickor uteblir från skolan, eftersom de inte har sanitetsartiklar de kan använda. 

MonthlyCup samarbetar med flera organisationer där de bistått med menskoppar till tonårsflickor i ett flertal afrikanska länder. De arbetar just nu med ett projekt i Nepal med samma syfte. Menskoppen levereras med en tillhörande bomullspåse, där den kan förvaras mellan användningarna.

Fördelar

 • Tillverkad i medicinsk latex
 • I tre storlekar

Nackdelar

 • Färgen förändras efter en tids användning

Mellan: INTIMINA Lily Cup One Menstrual Cup

INTIMINA Lily Cup One Menstrual Cup är en menskopp i liten storlek som är avsedd för den som inte har provat menskopp tidigare. Storleken är liten, designen gör den enkel och att placera och den sitter bekvämt på plats. 

Behållaren är gjord av medicinsk silikon. Tack vare den dubbla kanten som skyddar mot läckage, erbjuder den ett skydd upp till 12 timmar. I änden på menskoppen finns en liten ögla, som är lätt att greppa och dra ut menskoppen med. 

Den finurliga designen som gör koppen vikbar, gör den också väldigt lätt att ha med sig. Med i köpet får du också ett litet etui, som du kan förvara den i. Kom ihåg att aldrig förvara menskoppen i behållaren när den är fuktig. 

Ett minus i kanten ger vi för att den är relativt kraftigt rosafärgad och det vore intressant att veta exakt vilken typ av färgpigment som finns i menskoppen, samt hur stor mängd det är. Men i produktbeskrivningen kan vi inte hitta den informationen.

Fördelar

 • Skydd upp till 12 timmar
 • Medicinskt silikon
 • Med etui

Nackdelar

 • Ingen information om färgpigmenten

Budget: Belladot Evelina Menstrual Cup

Väldigt roligt är det förstås att att vår budgetvinnare Belladot Evelina Menstrual Cup också är svensk! Belladot säljer mycket prisvärda menskoppar i två storlekar. Kopparna är tillverkade i godkänd, mjuk och följsam silikon. 

Förutom att det är ett miljövänligt alternativ, så gör det här låga priset på menskoppen att du snabbt får igen pengarna, eftersom du slipper köpa bindor och tamponger. 

Det högkvalitativa silikonet gör att den är ett utmärkt alternativ för alla, men inte minst för dem med torra, känsliga och sköra slemhinnor. Menskoppen Belladot Evelina påverkar inte PH-balansen och du kan ha den när du reser eller sover. Den ger en större frihetskänsla, eftersom den har stor kapacitet, trots sin lilla och smidiga storlek. 

Den lilla piggen i änden på menskoppen, som du ska dra i när du ska ta ut den, kan du enkelt själv justera genom att klippa av den till önskad längd. 

Menskoppen är enkel att sköta om. Det enda du behöver göra är att koka menskoppen i vanligt vatten 5-7 minuter efter menstruation. Det finns också rengöringsgel från samma märke, som du kan använda inför varje menstruationsperiod. 

Det finns noggranna och pedagogiska instruktioner, som gör att den är lätt att lära sig även om du är nybörjare. Menskoppen finns i storlekarna small/medium och large/plus.

Fördelar

 • Passar för nybörjare
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Finns endast i två storlekar

Special: INTIMINA Ziggy Cup Menstrual Cup

INTIMINA Ziggy Cup Menstrual cup är en helt ny form av menskopp och är enligt tillverkaren den mest flexibla menskoppen som finns på marknaden. Den har en annorlunda form än andra menskoppar och ska dessutom placeras precis under livmoderhalsen. 

Resultatet blir då att du kan använda den även i intima situationer under menstruationen, utan att du behöver ta ut den. 

INTIMINA Ziggy Cup Menstrual cup är tillverkad av extra tunt silikon och du för in den ungefär som en tampong, tills den sitter precis under livmoderhalsen. När du tar ut den så görs detta lite annorlunda än med vanliga menskoppar. Med fingertoppen kan du greppa tag i den dubbla kanten och därefter för du ut ut den i vågrätt läge, för att undvika spill. 

Som de flesta förstår kan det här vara rätt krångligt i början och det kan krävas en del övning innan den sitter bekvämt på plats och inte läcker. Men för den som vill känna sig helt fri under menstruationscykeln är den här perfekt, eftersom det är en smidig menskopp som du bara behöver tömma var tolfte timme.

Fördelar

 • Med silikonfodral
 • Med användarhandbok

Nackdelar

 • Endast i en storlek
 • Tar tid att lära sig

Våra utmanare

Menskoppen har de senaste åren fått ett riktigt uppsving och många är intresserade av att prova den här typen av menstruationsskydd. För några år sedan fanns endast ett par varumärken på marknaden. 

Nu finns det ett flertal olika modeller som har sina specifika funktioner. Här har vi sex stycken intressanta utmanare, för dig som vill ha exempel på fler modeller.

Mooncup Menskopp

Mooncup Menskopp är en prisvärd modell som kan användas precis som andra menskoppar, det vill säga när du tränar, simmar eller sover. Undertill har den ett litet handtag som gör den lätt att dra ut.

Silikonet är 100 % godkänt för medicinskt bruk och är helt fritt från PVC, ftalater och BPA. Menskoppen håller flera år, om du sköter om den korrekt. Den är inte lika tunn som andra modeller, vilket också gör att den kan kännas lite styvare än många andra menskoppar och lite knölig att vika.

Fördelar

 • Tygpåse medföljer
 • Justerbart skaft

Nackdelar

 • Ganska stel

OrganiCup Menstrual Cup

OrganiCup Menstrual Cup är en liten och nätt menskopp som är gjord av ett mycket mjukt och följsamt medicinskt silikon, helt utan tillsatser eller kemikalier. Enligt tillverkaren kan den användas i ungefär upp till 10 år. 

Den levereras i en enkel och söt förpackning. Ett plus för att den inte innehåller några främmande ämnen, utan endast naturligt silikon. Den kan ändra färg över tid, vilket dock inte alls påverkar kvaliteten.

Fördelar

 • Utan färgpigment
 • Mjukt material

Nackdelar

 • Ingen förvaringspåse medföljer

Satisfyer Feel Confident Menstrual Cup

Satisfyer Feel Confident Menstrual Cup Dark Blue är ett annat utmärkt budgetalternativ för dig som vill prova på en svensk menskopp. I det här paketet finns det två olika storlekar, vilket har flera fördelar. 

De flesta kvinnors menstruation varierar i mängd och under till exempel periodens sista dagar, räcker det med att använda den lilla koppen. Företaget rekommenderar att du provar båda, för att se vilken som passar dig. 

Menstruationscykeln kan också förändras mycket beroende på din livssituation, men med Satisfyer Feel Confident Menstrual Cup Dark Blue, har du alltid en lämplig storlek till hands.

Fördelar

 • Två koppar
 • Medicinskt silikon

Nackdelar

 • Endast en tygpåse medföljer

Lunette Menskopp

Lunette Menskopp är en kemikaliefri menskopp i medicinsk silikon, som levereras både med en liten förvaringspåse och en detaljerad instruktion. Även i det här paketet finns det två storlekar, vilket gör att du kan anpassa användningen efter hur din menstruationscykel ser ut. Lunette är en svensktillverkad menskopp.

Fördelar

 • Två modeller medföljer
 • Utan färgpigment

Nackdelar

 • Finns ej i extra stor storlek

Femintimate Ève Cup

Femintimate Ève Cup har den stora fördelen att den finns i tre storlekar. Personer med rikliga menstruationer eller svaghet i bäckenbotten, kan även använda den här menskoppen. 

Silikonet är hypoallergent och torkar inte ut slemhinnorna, trots att du kan använda den i upp till 12 timmar. Den är en väldigt bra och prisvärd modell. Enda nackdelen vi kan komma på, är att den tyvärr inte har någon medföljande förvaringspåse.

Fördelar

 • Prisvärd
 • I tre storlekar

Nackdelar

 • Ingen förvaring

Fair Squared Period Cup Rättvisemärkt Menskopp

Period Cup Rättvisemärkt Menskopp är till skillnad från de flesta andra menstruationskopparna, tillverkad i latex. Den är gjord av 100 % naturgummi. Latexen tillverkas av saven från trädsorten Hevea Brasiliensis. 

Noteras bör att slemhinnorna hos vissa kan bli irriterade av latex. Vet du att du är allergisk mot latex eller har känsliga slemhinnor, ska du undvika den här modellen. Många tycker att det är en stor fördel med en menskopp i ett naturmaterial och den är certifierad av Fair Rubber och Vegan Society. Den är också helt fri från BPA, PVC, ftalater och blekmedel.

Fördelar

 • Utan färgpigment eller blekmedel
 • Helt i naturmaterial

Nackdelar

 • Kan orsaka allergiska reaktioner

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals