Bästa micellära vattnet 2024 – Snabb, vårdande och effektiv ansiktsrengöring

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Nyfiken på micellärt vatten? I stort sett alla som sysslar med hudvård på något sätt har hyllat micellärt vatten som något mer eller mindre mirakulöst. Här tar vi reda på mer. 

I den här artikeln ska vi gå in på djupet med vad micellärt vatten egentligen är och om det omtalade ansiktsvattnet kan vara något för dig att prova på. Vi önskar dig god läsning!

Både rengör och vårda huden med micellärt vatten

Micellärt vatten beskrivs ofta som i det närmaste magisk, när det gäller förmågan att avlägsna smink. Inget gnuggande och gnidande längre, du behöver bara lägga en bomullsrondell fuktad med micellärt vatten på ögonlocket och vips är mascaran borta! Är det verkligen möjligt? Det kommer du att få lära dig i vår stora köpguide om just micellärt vatten. 

Om du funderar på att köpa ett micellärt vatten, är det bra att veta att ett sådant kan innehålla en rad andra ingredienser också. Det kommer vi att gå in på närmare i den här texten. Du får också reda på vad du specifikt ska tänka på inför ett inköp. 

Som vanligt har vi plockat ut några produkter som fått bra omdömen av sina användare och som vi kan rekommendera till våra läsare. 

I premiumklassen vann Natura Bissé C+C Vitamin Micellar Cleansing Water. Vår mellanvinnare blev Verso Micellar Water och en budgetvariant vill vi också tipsa om: Decléor Rose D'Oritent Micellar Cleansing Water. För dig som är ytterst selektiv när det gäller din hudvård, rekommenderar vi vår specialare Bioeffect Micellar Cleansing Water.

Premium: Natura Bissé C+C Vitamin Micellar Cleansing Water

Vår premiumvinnare Natura Bissé C+C Vitamin Micellar Cleansing Water är ett micellärt vatten som användarna verkar tycka har allt. Den doftar gott, är otroligt effektiv på att rengöra huden och har ett välbalanserat pH-värde, som gör att produkten återfuktar ordentligt.

Fördelar

 • Effektiv mot mycket smink
 • Återfuktar
 • Balanserat pH-värde

Nackdelar

 • Passar inte alla med känslig hud

Mellan: Verso Micellar Water

Verso Micellar Water är en svensk produkt innehållande rena, kontrollerade ingredienser. Har du känslig hud som lätt reagerar på hudvårdsprodukter, ska du prova den här. Ett stort plus får den också för att den har en pH-balans som motsvarar hudens egen och den återfuktar därmed rikligt.

Fördelar

 • Skonsam för huden
 • Utan onödiga tillsatser

Nackdelar

 • Liten flaska

Budget: Decléor Rose D'Oritent Micellar Cleansing Water

Decléor Rose D'Oritent Micellar Cleansing Water är ett milt och skonsamt rosenvatten som passar många med känslig hy. Det är dessutom prisvärt och flaskan är relativt stor med sina 400 ml. Decléor baserar sina produkter på naturliga ingredienser och eteriska oljor.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Passar många med känslig hy

Nackdelar

 • Inte det effektivaste micellära vattnet

Special: Bioeffect Micellar Cleansing Water

Letar du ett micellärt vatten helt utan konserveringsmedel, parfymer och artificiella ingredienser? Då ska du välja den här specialaren! Vattnet i produkten är inget mindre än filtrerat, isländsk källvatten och produkten har mycket bra pH-värde för huden. 

Det micellära vattnet är fritt från alkohol och exceptionellt skonsamt för alla hudtyper. Det här är ett lyxigt, naturligt micellärt vatten som dessutom är mycket effektivt på att ta bort smink. En riktig fullträff för den som är beredd att betala!

Fördelar

 • Utan parfym
 • Utan konserveringsmedel

Nackdelar

 • Utan doft
 • Ett dyrt micellärt vatten

Vad är micellärt vatten?

Micellärt vatten är en typ av ansiktsvatten som innehåller så kallade miceller. Dessa är en typ av mikroskopiskt små molekyler, som drar till sig fett och smuts. De är speciella på så vis att de kan avlägsna både vattenlösligt och oljebaserat smink. 

Tack vare att micellerna är så effektiva, behöver du inte gnugga eller gnida när du använder micellärt vatten. När du applicerar vattnet på en bomullsrondell, lägger sig micellerna nästan som magneter på bomullen och drar till sig smutsen. Det här är alltså ett naturfenomen och inte någon kemisk process.

De unika egenskaperna gör att micellärt vatten kan användas både som ansiktsvatten och sminkborttagning. Micellerna i sig vårdar och skyddar också huden, ögonfransarna ögonbrynen.

Vad är skillnaden mellan micellärt vatten och andra ansiktsvatten?

Skillnaden mellan micellärt ansiktsvatten och andra face tonics överlag, är själva micellerna. Andra typer av ansiktsvatten är baserade på en annan typ av ingredienser och kan både vara fettlösliga, vattenlösliga eller innehålla alkohol. 

På grund av micellernas effektivitet innehåller i många fall micellärt vatten färre tillsatser och aktiva ingredienser. Du får en relativt ren produkt utan alltför mycket onödigt innehåll. Eftersom micellärt vatten är så effektiv på att dra till sig smuts behöver du heller inte skölja efteråt, vilket gör att återfuktningen blir klart effektivare.

Så använder du micellärt vatten

Att använda micellärt vatten är väldigt enkelt, men det finns några trix som kan vara bra att känna till. Så här gör du för att tvätta bort smink på ett effektivt sätt med hjälp av micellärt vatten:

 • Blötlägg en bomullspad i micellärt vatten och låt den sitta på dina ögonlock en kort stund för att mjuka upp mascaran. 
 • Torka av ögonlocket först. Var försiktig, gnugga och dra inte utan låt det micellära vattnet göra jobbet. 
 • Upprepa tills din bomullspads ser ren ut.
 • När ögonsminket är borttaget, rengör du resten av ansiktet med micellärt vatten.
 • Sedan är det klart! Du behöver inte skölja efteråt. Du får en naturligt återfuktande hinna som du kompletterar med din favoritkräm, eventuella serum med mera.

Vem behöver micellärt vatten?

Micellärt vatten var från början framtaget för att användas som hudvård för småbarn och för personer med olika typer av sjukdomar och allergier. Det passar alltså många personer som har mycket känslig hud, även om det inte fungerar för precis alla. Här bör köparen vara medveten om att det också beror på vad det micellära vattnet innehåller i övrigt. 

Vill du vara absolut säker på att den inte är allergiframkallande, kan du använda ett micellärt vatten från något varumärke som producerar parfymfria och dermatologiskt testade produkter. 

Det finns väldigt många som kan ha användning av micellärt vatten, tack vare dess otroligt effektiva och skonsamma sätt att rengöra ansiktet på. För alla som älskar smink och sminkar sig mycket, är den en given produkt som underlättar vardagen och förkortar ansiktstvätten avsevärt.

Micellärt vatten och akne

Aknedrabbad hud behöver en skonsam rengöring som inte lämnar kvar smutsrester. Nackdelen med många akneprodukter är att de torkar ut huden. Med ett micellärt vatten kan du rengöra huden på djupet, få bort talg och samtidigt lugna den. Utan att för den skull täppa till porerna, vilket leder till ännu mer akne. 

Micellärt vatten torkar heller inte ut huden och du slipper den onda cirkel som kan uppstå med vissa acneprodukter, det vill säga att huden blir så uttorkad att den svarar med att öka talgproduktionen istället. Vilket leder till mer akne.

Micellärt vatten för alla på språng

Att korrigera och ta bort smink kan ta tid och och vara rätt omständigt. Det är alltså något som du helst vill undvika, exempelvis på jobbet, gymmet eller under en utekväll. 

Att ha en flaska micellärt vatten med i väskan eller färdiga pads med micellärt vatten, kan underlätta en hel del. Det gör att du snabbt och smidigt kan ta bort sminket var du än är. Med hjälp av micellärt vatten kan du på ett par minuter korrigera ditt smink om det behövs. 

Är du småbarnsmamma och varje minut är dyrbar när du kommer hem från jobbet, får du en exceptionellt snabb ansiktstvätt som gör att du sparar några dyrbara minuter på kvällen när du är trött. 

Givetvis är micellärt vatten även otroligt smidig att ta med sig på resor, konferenser och liknande. Dessutom med vetskapen om att du har en produkt som vårdar, återfuktar och inte sliter på huden.

Är micellärt vatten nödvändigt för en hudvårdsrutin?

I dagsläget finns det säkerligen många som skulle svara ett definitivt ja på den frågan. Men vad vi använder för ansiktstvätt i vår hudvårdsrutin och vilka preferenser vi har är naturligtvis helt individuellt. 

Eftersom micellärt vatten är så väldigt effektivt, oerhört skonsamt och till och med vårdande, tycker vi att det definitivt kan vara värt att testa om du aldrig gjort det.

Hur vet jag vilken micellärt vatten jag ska köpa?

Nästan alla sminkmärken har idag micellärt vatten i sitt sortiment. Har du något favoritmärke du tycker om att använda dig av, är det bara att kolla upp om dessa också har micellärt vatten. 

Har du inga särskilda preferenser, finns det väldigt mycket att välja mellan. Här gäller det bara att lägga ner en stund på att läsa om olika varumärken och deras micellära vatten, så kommer du säkert att hitta en favorit utan några större problem.

Vad innehåller micellärt vatten i övrigt och vad kostar det?

Innehållet ser olika ut beroende på varumärke. Men eftersom miceller är otroligt effektiva, innehåller produkterna sällan alkohol och gör de det, är det i mycket mindre mängd än i ett vanligt tonic vatten eller ansiktsvatten. 

I övrigt kan micellärt vatten innehålla en rad olika ingredienser. Aloe vera, rosenvatten och olika oljor är vanligt. Det finns också ansiktsoljor som är micellära.

Finns micellärt vatten för män?

Det finns hudvårdsmärken för män som också har micellärt vatten i sitt sortiment, även om det inte är så väldigt vanligt än. Det är i stort sett samma produkt, men dofterna kan vara annorlunda och ha mer kryddiga och dova toner. Annars går det alldeles utmärkt att använda micellärt vatten av vilket varumärke som helst, även för män. 

Eftersom micellärt vatten är en bra ansiktsrengöring som fräschar upp och återfuktar, passar det alldeles utmärkt för män som är intresserade av att ta hand om sin hud.

Nackdelar med micellärt vatten?

Micellärt vatten har oerhört många fördelar, men som allt annat passar det inte alla. Det är skonsamt mot huden, men alla med känslig hy klarar inte micellärt vatten, beroende på vad det innehåller i övrigt.


Våra favoriter

Våra fyra favoriter har vi valt ut på basen av den noggranna research vi gjort. Vi har läst en rad tester och recensioner, samt information på företagens hemsidor, för att kora våra fyra vinnare. Alla är produkter som är omvittnat effektiva och som vi kan rekommendera våra läsare.

Premium: Natura Bissé C+C Vitamin Micellar Cleansing Water

Natura Bissé C+C Vitamin Micellar Cleansing Water är ett micellärt vatten som även innehåller c-vitamin. Produkten har också ett balanserat pH-värde och bidrar till att binda fukt i huden. Trots att ansiktsrengöringen är effektiv, är den väldigt skonsam och rengör på djupet, utan att skada hudens egen fuktbarriär. 

Den är utmärkt att rengöra hela ansiktet med, samt att ta bort ögonsmink och läppstift med. Du behöver nödvändigtvis inte endast använda den som sminkborttagning. Den fungerar också som en generell, vårdande rengöring. 

Pomeransextrakt i ansiktsvattnet bidrar till att bibehålla hudens egna fuktnivåer och även med kraftfulla antioxidanter, som skyddar och vårdar huden. Kan även användas på morgonen för att ge huden en extra boost och fräschör. 

Natura Bissé C+C Vitamin Micellar Cleansing Water är enkel att använda. Du blötlägger en bomullsrondell och applicerar den försiktigt över ansiktet och ögonlocken, tills sminket är borta. Eftersom produkten innehåller en del extrakt från citrusfrukt, kan den ge allergiska reaktioner hos personer med känslig hy.

Fördelar

 • Effektiv mot mycket smink
 • Återfuktar
 • Balanserat pH-värde

Nackdelar

 • Passar inte alla med känslig hud

Mellan: Verso Micellar Water

Verso Micellar Water är en mild ansiktsrengöring som samtidigt effektivt och enkelt avlägsnar smink och orenheter i hyn. Verso Micellar Water är också berikad med niacinamid och gurkmeja. Dessa ingredienser jämnar ut, återfuktar och stärker huden. 

Du behöver alltså inte skölja bort produkten utan kan låta den ligga kvar, efter att du tvättat bort ditt smink. Lägg på ett serum och din favoritkräm, så vaknar du på morgonen med fräsch hud och lyster.

Verso Micellar Water är ett svenskt märke med bas i Stockholm. Filosofin i deras produktion är att skapa prisvärda men högkvalitativa produkter av rena och välkontrollerade ingredienser. Ansiktsvattnet är enkelt komponerat och innehåller inga onödiga tillsatser. Tack vare det är Verso Micellar Water mycket skonsam och passar ofta personer med väldigt känslig hy.

Fördelar

 • Skonsam för huden
 • Utan onödiga tillsatser

Nackdelar

 • Liten flaska

Budget: Decléor Rose D'Oritent Micellar Cleansing Water

Decléor Rose D'Oritent Micellar Cleansing Water innehåller inte några parabener och passar bra för lättirriterad hud. Produkten innehåller rosenolja, som har en svalkande och lugnande effekt på irriterad hud. Framtagen för att återställa hudens naturliga fuktbalans. 

Decléor är ett franskt varumärke som strävar efter att använda så mycket naturliga ingredienser i deras produkter som möjligt. De strävar efter att ha uppemot 95 % naturligt ursprung i sina produkter, vilket får ses som exceptionellt högt. Eteriska och vårdande oljor finns ofta i produkterna. Dessa ingår även i Rose D'Oritent Micellar Cleansing Water. 

En ovanligt lyxig budgetprodukt som gör jobbet lika effektivt som de andra produkterna, även om den kanske inte är lika exceptionellt återfuktande som premiumvinnaren.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Passar många med känslig hy

Nackdelar

 • Inte det effektivaste micellära vattnet

Special: Bioeffect Micellar Cleansing Water

Bioeffect Micellar Cleansing Water är ett synnerligen exklusivt micellärt vatten, som använder sig av geologiskt filtrerat vatten, med optimalt pH-värde och mjukhet. Vattnet är avsett att passa alla hudtyper och åldrar. Det är även alkoholfritt. Ansiktsvattnet innehåller heller ingen olja som kan täppa igen porerna. 

Enligt de recensioner vi tagit del av, upplevs den som mycket återfuktande och djuprengörande. Innehåller ingen parfym och är helt doftfri. 

Bioeffect är ett mycket intressant varumärke från Island. Basen i all deras tillverkning är naturresurser från det egna hemlandet och i deras produktion finns produkter med ingredienser som isländskt källvatten, mossextrakt med mera. 

Produkterna är helt fria från alkohol, konserveringsmedel, olja och parfym. Du betalar förstås en slant för det här ansiktsvattnet, men du får en oerhört skonsam och samtidigt effektiv produkt, som även den känsligaste hud klarar av.

Fördelar

 • Utan parfym
 • Utan konserveringsmedel

Nackdelar

 • Utan doft
 • Ett dyrt micellärt vatten

Våra utmanare

Micellärt vatten har blivit en riktig storsäljare på marknaden och hyllas av allt från skönhetsbloggare till kändisar. Därför finns det också en hel del produkter att välja på och även om våra vinnare var självklara val för oss, finns det ytterligare ett flertal alldeles utmärkta produkter. 

Om du av någon anledning tror att våra favoriter inte passar dig, så rekommenderar vi här nedan sex stycken till av bra kvalitet.

Mossa Juicy Clean Micellar Water

Ekologiska Mossa från Lettland har tagit fram ett micellärt vatten med hyaluronsyra och hallonextrakt. Det är en återfuktande toner, som är effektiv och skonsam. Syran bidrar med återfuktning och binder fukt på djupet, så att fina linjer och rynkor kan komma att minska.

Mossa Juicy Clean Micellar Water är också dermatologiskt testad, vilket gör att personer med känslig hy kan klara av att använda den här utan problem. Produkten är godkänd av Ecocert och är en ekologisk produkt.

Fördelar

 • Effektiv sminkborttagning
 • Med hyaluronsyra

Nackdelar

 • Flaska som tar fort slut

Natura Siberica Northern Cleansing Micellar Water

Natura Siberica Northern Cleansing Micellar Water är ett micellärt vatten helt utan alkohol och med tillsatt vitamin C. Den innehåller extrakt från fjärilsranka och passar även känslig hy. Ansiktsvattnet innehåller också aktivt kol, som avlägsnar bakterier och har en sammandragande effekt. Natura Siberica Northern Cleansing Micellar Water är ekologiskt certifierad.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Med aktivt kol
 • Utan alkohol

Nackdelar

 • Opraktisk kork

Garnier Micellar Cleansing Water

Garnier är stapelvara på de flesta stormarknader och finns i många affärer. Det är inte så konstigt, för det är verkligen ett prisvärt märke som har pålitliga och utmärkta ingredienser. Garnier Micellar Cleansing Water har fått mycket beröm av bland annat skönhetsbloggare och den gör definitivt jobbet.

Produkten är parfymfri och passar allergiker. Den kan dock torka ut huden något och det är därför viktigt att återfukta ordentligt, om du har tendens till torr hy.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Dermatologiskt testad

Nackdelar

 • Kan torka ut huden

OFRA Cosmetics West End Vitamin C Micellar Water

Cosmetics är ett spännande micellärt vatten som är effektivt utan att innehålla parfym, olja eller alkohol. Produkten innehåller förutom micellärer även C-vitamin och växtextrakt. 

Den är mycket skonsam för huden och kan lindra hudirritationer och ha en balanserande inverkan för den som har en tendens till hudrodnader. Den håller huden återfuktad, tack vare en bra pH-balans. Dessutom är den oerhört effektiv att ta bort smink med.

Fördelar

 • Skonsam
 • Utan parfym

Nackdelar

 • Ovanligt liten flaska som tar fort slut

Rituals The Ritual Of Namasté Micellar Water

Rituals har blivit något av en konkurrent till Body Shop här i Sverige och är numera ett välkänt märke som ligger i en prisklass som passar många. Även Rituals har ett micellärt vatten. Med det kan du effektivt ta bort orenheter och smink, samtidigt som du får en återfuktad känsla efteråt. De återfuktande egenskaperna kommer från ingredienserna indisk ros och lotus.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Passar inte alla med känslig hy

ComfortZone The Essentials Essential Micellar Water

ComfortZone The Essentials Essential Micellar Water är ett enkelt men mycket effektivt micellärt vatten från Italien. Den innehåller inga onödiga ingredienser och är en utmärkt produkt att använda till sminkborttagning och ansiktsrengöring. Snygg och enkel design på förpackningen är det också. 

Comfort zone är även så pass skonsam att den passar dig med fransförlängningar. Den tar trots att den är så mild också bort vattenfast makeup och rensar bort orenheter i huden. 

Det är en väl sammansatt produkt med ett fåtal men effektiva ingredienser. Företaget är italienskt och relativt nytt i Sverige, men blir allt populärare tack vare sina prisvärda, effektiva och skonsamma produkter.

ComfortZone The Essentials Essential Micellar Water har en svag och relativt neutral doft och är inget för den som vill ha blommiga parfymdofter i sin hudvård.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Utan onödiga tillsatser

Nackdelar

 • Doften tilltalar inte alla

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals