Kvinnligt håravfall – så här undviker du det

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se

Håravfall uppkommer på grund av att hårfolliklarna krymper, oavsett om det drabbar en man eller om det drabbar en kvinna. 

När vi tänker på håravfall är det oftast så att vi tänker på flintskalliga män, men i själva verket är det betydligt vanligare även bland kvinnor än vad många tror. 

Studier visar att så många som 40 % av den kvinnliga befolkningen uppvisar tecken på håravfall när de är i 40-årsåldern och det är en betydligt högre siffra än vad många tror.

Många kvinnor känner en viss lättnad när de ser dessa siffror då det innebär att man är långt ifrån ensam med sitt håravfall. 

Det finns en viss skam i att tappa hår, oavsett om man är kvinna eller om man är man. Att se att det är så vanligt bland kvinnor som det faktiskt är gör att det är lättare att acceptera det när det drabbar en själv. 

Varför är kvinnligt håravfall mindre normalt?

Det känns mindre ”normalt” för en kvinna att tappa hår, även om man inte tappar så mycket hår att man blir flintskallig. Detta handlar om att det är vanligare att vi ser detta hos män. 

När det kommer till manligt håravfall är vi vana vid det och vi är också vana vid att se skalliga män, men med kvinnor är det mindre vanligt med väldigt korta frisyrer eller rakade huvuden än vad det är bland män. 

Detta gör att det blir svårare för kvinnor att hitta ett sätt att känna sig bekväma med sitt håravfall, men det finns behandlingar som effektivt kan hjälpa mot kvinnligt håravfall, så är du drabbad kan du tänka positivt! 

Att hålla koll på!

Alla tappar hår dagligen och vi har alla upplevt hårstrån på halsdukar, kappor, på kudden, på golvet, i handfatet, på golvet etcetera. Det är alltså ingenting konstigt med det. 

Det man ska hålla reda på är exempelvis hur mycket hår som kommer med när man borstar håret och hur det ser ut på huvudkudden när man vaknar på morgonen. 

Kvinnligt håravfall

När det börjar bli fler och fler hårstrån på kudden när man vaknar är det någonting som inte står rätt till, så ta det som en liten regel att hålla sig efter. 

Det smartaste är att använda sig av ett mörkt färgat örngott om man har ljust hår och ett ljust färgat örngott om man har mörkt hår då det gör att det är lättare att se efter hur mycket hår man tappat under natten. 

Om du misstänker, eller känner, att det blivit mer håravfall den senaste tiden är det därför smart att göra detta lilla test för att på så sätt bli säker. 

Efter att man konstaterat att det de facto är så att man lider av håravfall är det viktigt att man ser till att behandla det på ett eller annat sätt. 

Då det finns många olika tänkbara orsaker till kvinnligt håravfall är det också så att det finns många olika behandlingar för att råda bot på problemet. 

Orsaker till kvinnligt håravfall

Anledningarna till varför en kvinna drabbas av håravfall är många och ämnet är omdiskuterat, men ofta har det att göra med hormonell obalans i kroppen

När en kvinnas östrogennivåer i kroppen ändras av en eller annan anledning är det så att håravfall kan komma att bli en oönskad bieffekt. 

Några exempel på när kroppen utsätts för ändrade nivåer av östrogen i kroppen är vid abort, missfall, och när man slutar med p-piller. 

Den kanske mest ”kända” upplevelsen för kvinnor vad gäller ändrade nivåer av östrogen är när en kvinna hamnar i klimakteriet (menopaus). 

Kvinnligt håravfall

Det är på det viset att en kvinna kan drabbas av håravfall närsomhelst efter puberteten, men det är vanligast efter menopaus. 

Inte helt sällan är det så att man drabbas när man är gravid, men med en graviditet kan det också vara så att det motsatta händer och man istället får mer hår på huvudet. Om detta sker under en graviditet är det oftast så att man sedan tappar ”extra håret” efter förlossning. 

Andra orsaker kan vara ärftlighet, stress, näringsbrist, undervikt, och svåra infektioner. Det är med andra ord så att kvinnligt håravfall inte helt sällan uppstår på grund av att något är fel i kroppen, så det är väldigt viktigt att vara uppmärksam på när detta händer. 

Behandling 

Det finns många olika sätt att komma tillrätta med problemet håravfall och det är upp till dig vilken av de olika metoderna just du vill testa. 

Många upplever att det är tillräckligt med den typen av produkter som stärker håret, så som keratin. 

Denna typ av behandlingar kan man antingen göra hemma själv, eller så kan man göra det på hårsalonger. Oavsett vilket är chanserna goda att du kommer att se en förbättring. 

I andra fall kan det vara så att kosttillskott så som järn kan hjälpa och transplantation är ett annat sätt att tackla problemet. En metod som används är den så kallade FUE-metoden

Kvinnligt håravfall

Här tar man hår från andra ställen, exempelvis från nacken där det ofta är mer hår och transplanterar detta hår till toppen där det brukar vara glest med hår. 

Några andra exempel på behandlingar är laserbehandling där man stimulerar hårbottnen för att öka blodcirkulationen, mediciner för att hämma håravfall, så som Propecia eller så kan man använda sig av Regaine.

Som du kan se finns det många olika vägar att gå och det är, som sagt, upp till dig vad du vill testa för typ av behandling. 

Kom ihåg att inte tappa hoppet om det visar sig att en behandling inte fungerar, för det finns så många olika sätt att tackla detta problem att du kommer att hitta ett bra sätt att ta hand om det om du bara har lite tålamod. 

Kom ihåg! 

Kom ihåg att det inte på något vis är någonting skamligt med håravfall! Du tjänar ingenting på att sticka huvudet i sanden och skämmas.

Det är tyvärr på det viset att det ofta blir så att man känner sig lite skamsen när någonting sådant här händer, men det är inte på något vis något att skämmas för! 

Jag hoppas att denna text om kvinnligt håravfall och hur du undviker det får er att känna att ni inte är ensamma och att det finns hjälp att få! 

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals