Vad är hyaluronsyra? – Och är det verkligen så bra som det verkar?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se

Hyaluronsyra är ett ämne som binder fukt i huden och den hjälper även till att läka sår och ärr och avlägsna inflammationer i huden och på kroppen. När vi föds har vi som mest hyaluronsyra i kroppen och den minskar och avtar med åren och påverkas även av yttre faktorer.

UV-strålning bryter ner hyaluronsyra i huden och gör den mindre elastisk och även tunnare. Vårt torra klimat gör också att vår hud får extra behov av fukt.

Torr hy ger också känsligare hud och många tror att de har överkänslig hy när de i själva verket har brist på fukt i huden. Hyaluronsyra har nu gjort sitt intåg i skönhetsindustrin på allvar och det finns flera hudvårdsprodukter som fokuserar på just hyaluron.

Vissa produkter som innehåller ämnet är mycket dyra och mer exklusiva än andra. Kosmetikjättar som Lancomé och Elizabeth Arden har hudkrämer med hyaluronsyra och även svenska märken, som till exempel Cliniccare.

Vad ar hyaluronsyra

Ju högre upp i hudlagret du kommer, desto mindre av kroppens egenproducerade hyaluronsyra finns det. Därför kan det vara bra att, förutom att äta ett tillskott av hyaluronsyra eller hyaluronrik mat, även boosta huden med en produkt som innehåller hyaluronsyra.

Men molekylerna är inte bara viktiga för att föryngra din hy. Hyaluronsyra är också ett vedertaget ämne som har en väldigt positiv inverkan på leder och ligament i kroppen.

Den är ett helt givet tillskott för dig som har problem med lederna, som till exempel artros eller artrit. Det är även ett perfekt kosttillskott för dig som tränar mycket.

Exakt vad är den magiska hyaluronsyran?

Trots sitt namn är hyaluronsyra absolut ingen syra. Vad det består av är en fuktbindande sockermolekyl som redan finns i huden. Den har förmåga att binda fukt upp till 1 000 gånger sin egen vikt och ger spänst och elasticitet till huden.

Kroppens egen förmåga att producera hyaluronsyra avtar med åldern. Hyaluronsyra tillsammans med kollagen är det som upprätthåller hudens struktur och lager. Kollagen är ett protein som i kombination med hyaluronsyra resulterar i en slät och fräsch hy.

Hyaluronsyra binder alltså fukt i huden och får den att bli slät och fuktberikad. I takt med att du åldras är det bra att tillföra huden detta, antingen som tillskott, hudvård, eller båda delarna.

Vad ar hyaluronsyra

Andra åtgärder du ska ta till för att se till att huden inte åldras i onödan är också att se över din livsstil och att den är så gynnsam för huden som möjligt. Sol och salta bad sliter både på håret och huden och att hålla nere solandet så mycket som möjligt gör att din hud kommer att hålla sig slätare längre.

Som de flesta vet idag gör solning huden rynkigare och det är just bland annat för att hyaluronsyran minskar i kroppen på grund av solexponeringen. Det här gäller givetvis framförallt ansiktet där din hud är som allra tunnast.

Var kan jag köpa hyaluronsyra?

Idag finns det mängder av hudvårdsprodukter som innehåller hyaluronsyran, så i princip är det bara att välja och vraka. Det finns också vissa kosttillskott som innehåller hyaluronsyra även om det inte är lika utbrett som i hudvård än så länge.

Hyaluronsyra som kosttillskott finns att köpa i välsorterade hälsokostaffärer. Hyaluronsyra finns också i livsmedel och då särskilt i rotfrukter såsom rödbetor, morötter, och sötpotatis. Hyaluronsyra är dyr att utvinna och därför kan produkterna som innehåller molekylen ofta ligga högt i pris.

Hyaluronsyra, den känsliga molekylen

Hyaluronsyra i kroppen minskar alltså med åren, men den bryts som tidigare nämndes också ner av UV-ljus. Annat som händer är att det också bryts ner av fria radikaler och andra oxiderande ämnen som omger oss i luften.

Hyaluronsyran bryts hela tiden ner i kroppen och återbildas på nytt, men minskar som sagt med åren. Det här sker i ett väldigt högt tempo och vår hud omsätter flera gram hyaluronsyra om dagen.

Går man på salong finns det fillers med hyaluronsyra som ger en tillfällig extra boost av ämnet i huden. Injicerade hyaluronmolekyler bryts dock ner lika snabbt i kroppen som de som kroppen producerar själv. Det gäller alltså att ständigt tillföra hyaluronsyra för att binda fukt i huden.

Vad ar hyaluronsyra

Hyaluronsyra har också gynnsam effekt på ledernas hälsa. Ledvätskan fungerar som ett smörjmedel och är även en viktig stötdämpare för våra leder. Ledvätska gör att vi klarar av att röra oss utan att få värk och förslitningsskador.

Ledvätska innehåller naturlig hyaluronsyra och därför kan ett tillskott av detta ha en gynnsam effekt för dig som har problem med lederna av bland annat förslitningar eller artros.

Det är en fördel att också kombinera hyaluronsyra med vitamin C eftersom det skyddar kroppen mot fria radikaler som är en av de sakerna som attackerar huden och bidrar till åldrande.

På marknaden finns olika kosttillskott där hyaluronsyra ingår. Fördelen att ta det som ett rent eget kosttillskott är förstås att du själv kan skapa rätt dosering för just dina behov.

Hyaluronsyra fyller utrymmet mellan våra hudfibrer och man kan säga att avsaknad av hyaluronsyra i huden gör den liknade ett russin. När hyaluronsyra fyller ut mellanrummet mellan fibrerna blir huden slät och vätskefylld.

Kompisen kollagen

Som tidigare nämndes är det andra ämnet som hjälper till att stödja din huds hälsa och ungdomliga utseende proteinet kollagen. Kollagen är en av de två byggstenarna i huden tillsammans med hyaluronsyra.

Kollagen finns i animaliska produkter och särskilt i bland annat benmärg. Gelatin är en rik källa till kollagen. Det kan vara rätt så utmanande för de flesta att få i sig kollagen via kosten och det gäller också hyaluronsyra.

Vad ar hyaluronsyra

Därför är det jättebra att ta ett extra tillskott av dessa och kollagen finns i många olika varianter på marknaden numera. Man kan kombinera kollagenet med C-vitamin som hjälper upptaget i kroppen och som dessutom skyddar kroppen från fria radikaler.

Det finns också speciellt producerade kosttillskott som består av hyaluronsyra, kollagen, och vitamin C. Du får då alla ingredienser i en och samma produkt som bygger upp och tar hand om din hud och dina leder på en och samma gång.

Kombinera det med ett bra tillskott som innehåller antioxidanter och vitamin D, så har du ett fullgott skydd som hjälper din kropp att hålla sig ung, stark, och frisk.

Ska jag tillföra hyaluronsyra till min hud?

Det finns oerhört mycket forskning idag på hyaluronsyra och dokumentationen visar alla en och samma sak; det vill säga att syran är oumbärlig när det handlar om att bygga upp och bevara din hud.

Att köpa en hudvårdsprodukt med hyaluronsyra gör att du får en fuktighetsbindande film över huden som skyddar och stärker. Det finns också läppcerat med hyaluronsyra och det här är en suverän produkt som gör läpparna fylligare och vårdar och skyddar den på samma gång.

Vad ar hyaluronsyra

Du får alltså en plumbingeffekt utan några negativa effekter alls. Fråga på din salong om de har fillers som innehåller hyaluronsyra.

Drick mycket vatten

För att hyaluronsyra verkligen ska kunna göra sitt arbete, fylla ut huden och göra den slät, så är det också avgörande att du fyller på kroppen med vätska inifrån.

När vi pratar om vätska i det här sammanhanget menar vi absolut inte söta drycker, te, eller kaffe som tvärtom är vätskedrivande. Här avses rent vatten. Mineralvatten innehåller olika typer av salter och ska också intas med måttlighet.

Dessutom fräter kolsyrat vatten även på tänderna. Vanligt rent kranvatten är det bästa och oroar du dig över kranvattnets renhet så kan du med fördel köpa en filtrerande kanna som du kan ha vatten i. Du rengör då vattnet från de partiklar som eventuellt kan komma från rören.

Att lägga till hyaluronsyra i kost och hudvård

Hyaluronsyra är alltså ett kroppseget ämne och ingenting som kan skada huden. Den gör din hy elastisk igen och är dessutom bra för lederna, om du bestämmer dig att ta den som ett kosttillskott.

För dig som är över 50 och börjar känna av leder och knän är det här ett jättebra tillskott att ta. Detsamma gäller om ni har artros eller andra ledsjukdomar i släkten.

I hudvård har den bevisad effekt, så att ta en hudvårdsprodukt som innehåller hyaluron har bara fördelar. Det i kombination med att du sköter om din kost och äter bra så har du grunden för en frisk och stark kropp med starka leder som orkar mer.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals