Bästa deodoranten utan aluminium 2024 – Känn dig fräsch utan att täppa igen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Många känner sig obekväma när de svettas och är rädd för att man ska få svettfläckar på kläderna, och framförallt vid armhålan. Av den orsaken använder vi deodorant, just där, i armhålan.

Deodorant är en väldigt smidig och tacksam produkt som både motverkar svettningar och ger oss en fräsch doft under dagen. Ett enkelt knep för att slippa de där mörka ringarna under armhålorna, oftast i alla fall.

En vanligt förekommande ingrediens är aluminium, framförallt i antiperspiranta varianter då det verkar extra bra mot svett. Men en deodorant behöver inte innehålla aluminium för att vara bra, och därför har vi valt att dedikera denna text åt att presentera de bästa deodoranterna utan aluminium.

I detta test kom vi fram till att vår storfavorit blev mellanklassens vinnare Lavilin 72 h Deodorant Roll-on for Women with Probiotics medan vinnaren i premiumklassen blev Aurelia Botanical Cream DeodorantDen mycket prisvärda deodoranten Weleda Citrus Deodorant Spray tar hem tredjeplatsen som budgetfavorit. Önskar du en helt vegansk produkt som verkligen leverar så bör du kolla in Indy Beauty Aluminium-Free 24H Fresh Deodorant.

Premium: Aurelia Botanical Cream Deodorant

Denna deodorant är lite av en specialare. Dels för att den kommer i en burk, men också för att formulan förvandlas från kräm till puder när man applicerar den i armhålan.

Vi tyckte att det kändes ganska kladdigt och osmidigt att behöva applicera den med fingrarna, men när den väl torkar lägger den sig som ett fräscht skydd mot svetten. Med andra ord gjorde den så att man svettades lite mindre, och att man inte luktar äckligt.

Den milda doften kan dock kännas lite konstig efter ett tag, så kanske är den inte så bra på att verka mot de illaluktande bakterierna. Ett plus för att den är dryg, annars hade priset känts lite väl saftigt.


Mellan: Lavilin 72 h Deodorant Roll-on for Women with Probiotics

Här har vi vår storfavorit bland alla testdeltagare, och vi är inte förvånade över att Lavilin Bio Balance har fått så bra betyg för sina deodoranter! Fri från parabener, aluminium, alkohol, och bikarbonat gör att denna både är snäll mot hud och miljö.

Istället baseras den på probiotika; goda bakterier som ska verka mot att hålla borta de bakterier som framkallar lukt. Och det fungerar väldigt effektivt mot svettlukten, så trots att man svettas luktar man inte.

För er extremsvettare är just denna variant inte den bästa då den tyvärr inte verkar mot just svettningarna. Men för det har Lavilin en sportvariant som faktiskt nästan känns som en antiperspirant.

Deodoranten torkar in bra och kladdar inte. Doften är mild och god utan att kännas för mycket. Kort och gott en mycket prisvärd och effektiv deodorant!


Budget: Weleda Citrus Deodorant Spray

Vi är imponerade av Weledas deodoranter och har valt att ta med två av deras varianter i vårt test. Vår favorit blev denna med sprayfunktion, då den är väldigt smidig att använda, den torkar in snabbt och så känns det hygieniskt med sprayen.

Denna känns också bra på huden tack vare de naturliga oljorna, och doften är ju fantastiskt härlig och frisk av citrus. När man sprayat på den känns det fräscht och den verkar bra mot dålig lukt.

Ett plus för att den funkar lika bra på både män och kvinnor, och för att den också kan användas på fötterna - lite konstigt kan man kanske tycka, men oj så välbehövligt ibland!


Special: Indy Beauty Aluminium-Free 24H Fresh Deodorant

Detta är ett riktigt bra val för alla som vill ha en deodorant utan aluminium då den har mycket att bjuda på. Den doftar gott och ger ett fräscht resultat i 24 timmar.

Du blir inte besviken om du väljer just denna deo – den har helt enkelt för många fördelar. 

Fördelar

 • Vegansk
 • Prisvänlig

Nackdelar

 • Funkar inte för alla som svettas mycket


Köpguide

Vad innebär aluminiumfri deodorant?

En aluminiumfri deodorant, eller deo som det också kallas, är precis vad det låter som; en deodorant utan aluminium.

Däremot kan det vara rätt svårt att hitta just aluminiumfria deodoranter, då även deodoranter som klassas som ekologiska och naturligt baserade kan innehålla ämnen med spår av aluminiumrester.

Ett sådant ämne är alun, vilket är grundmineralen för aluminium. Om en deodorant innehåller alun kan den alltså också innehålla aluminium, dock bara i form av rester. Hänger ni med då?

Dock säger experter att grundmineralen, alltså alun, består av för stora molekyler för att kunna tränga igenom huden. Alltså är risken minimal att dessa möjligt förekommande rester av aluminium tränger ner i din hud om man skulle använda en deodorant som innehåller alun.

Satsa på eko

Det kanske låter krångligt, men det är inte svårare än att du med fördel ska köpa ekologiska och naturliga baserade deodoranter om du vill undvika alla former av onödiga tillsatser, däribland aluminium.

Men kom ihåg att det är aluminiumsalterna i en deodorant som gör att svettningarna hålls inne, och utan dessa får man alltså inte samma hämmande effekt.

Varför ska man använda en aluminiumfri deodorant?

Det är faktiskt inte alla som kan använda aluminiumfria deodoranter då de svettas för mycket för att sådana ska funka. Eller nej, alla kan använda aluminiumfria varianter.

Det jag menar är att för somliga som svettas väldigt mycket är det väldigt jobbigt, och det är inte ovanligt att man då kan känna sig hindrad i sociala situationer på grund av svettningarna.

Då vill man ju ha en produkt som hjälper så gott det går, och alltså är inte en aluminiumfri deo ett möjligt alternativ i det läget.

Däremot finns det många fördelar med att använda aluminiumfria deodoranter om man kan, alltså om man inte känner att ens svettningar är så pass starka att de blir ett problem i vardagen.

För er som är intresserade av att testa en aluminiumfri deodorant tänkte jag lista några fördelar med att använda det:

Skonsam mot huden
Till skillnad från en deodorant med aluminium, som kan orsaka klåda, eksem, och hudirritation, så är de aluminiumfria varianterna mycket mer skonsamma.

Innehållet är ofta så naturligt som möjligt och även ekologiskt, vilket gör att ingredienserna inte tar lika hårt på huden eller torkar ut.

Minskad risk för bröstcancer
Det finns en del forskare som säger att aluminium kan öka risken för bröstcancer. Då syftar de dock på om man intar höga mängder, vilket är svårt att uppnå bara genom att använda en deodorant med aluminium.

Men om du istället använder en utan aluminium behöver du ju inte ens riskera att komma i kontakt med det alls, och inte heller utsätta dig för en möjlig risk om att du riskerar att få bröstcancer. Fattar ni!?

Eller ja, somliga sådana innehåller alun, vilket är grundmineralen för aluminium, och alltså kan det då finnas rester av det. Men sannolikheten är väldigt liten, och oavsett så är mängden mindre än i de andra.

Låter svetten utsöndras
Detta kanske inte låter som en fördel, men faktiskt så behöver kroppen svettas för att må bra. Att svettas är kroppens egna sätt att rensa ut toxiner och andra otrevliga ämnen som bildas i kroppen, och så skyddar det oss mot att överhettas. Med andra ord är det en naturlig del i vår livscykel som finns där av en anledning!

När man använder en deodorant med aluminium så hindrar man svetten från att komma ut, det genom att aluminiumsalterna täpper till porerna.

Därmed stänger vi inne dessa ohälsosamma toxiner som vi vill bli av med, och alltså hindrar man kroppen från att göra sin egen detox.

Använder man istället en aluminiumfri deodorant så låter man svetten flöda utan hinder, vilket gör att gifterna kan komma ut och samtidigt stärka vårt immunförsvar.

Med andra ord är det bra att låta svetten utsöndras så gott det går, trots att det ibland kan kännas jobbigt eller ofräscht.

God doft trots svett
Att deodoranten ska dölja svettlukten trots att man svettas är något som man förväntar sig av de flesta deodoranter, oavsett aluminium eller inte.

Dock upplever jag själv, som många andra, att deodoranter ofta inte verkar särskilt bra mot att hålla borta svettlukten.

Detta problem löser du enkelt genom att testa en aluminiumfri variant, som faktiskt verkar för just det. Eftersom de är utan aluminium kommer de inte verka för att hålla inne svettningarna, utan de är skapta just för att hålla dig fräsch och med en god doft trots att du svettas.

Så stör du dig inte på att du svettas, men fortfarande inte vill gå runt och lukta svett, är det den bästa lösningen för dig!

Vem behöver en deodorant utan aluminium?

Det man bör tänka på innan man köper en deodorant är hur mycket man vill få hjälp med att ”stoppa svettningarna”, så att säga. En aluminiumfri deodorant verkar inte lika hämmande mot själva svetten, och passar alltså bäst på de som inte svettas så mycket.

Självklart kan man använda aluminiumfria deodoranter även om man svettas mycket. Var bara beredd på att svetten inte kommer att kapslas in på samma sätt, och att den aluminiumfria deodoranten mest hjälper mot att dölja svettlukten.

Men, om du upplever problem med att din armhåla blir irriterad, du får klåda och utslag, och att den ofta är röd och nästan lite svullen, ja då är det hög tid att du testar en aluminiumfri deo.

Det är tecken på att något inte står rätt till, och att sluta torka ut och täppa igen svettningarna kan göra stor skillnad.

Oavsett om du svettas mycket eller lite är det i detta fall dags att du börjar ta hand om din armhåla, och då får man helt enkelt stå ut med att man kanske svettas lite mer under en period.

Som sagt så är aluminiumfria deodoranter betydligt mildare och mer naturligt framställda, vilket gör att de inte är lika starka och verkar uttorkande på samma sätt.

Det gör ju i sin tur att svettningarna inte hämmas, men det kan det ju vara värt för att återställa balansen och för att armhålan ska må bra igen?!

Är det farligt att använda en deodorant med aluminium?

Det är ju vanligast att man använder en deodorant som innehåller aluminium, då det är den egenskapen som gör att de kan verka antiperspirant och hämmande mot svettningar.

Som med det mesta så anses det alltid vara bättre både för kroppen och miljön att välja så naturliga och ekologiska alternativ som möjligt, därav att man ofta efterfrågan deodoranter utan aluminium.

Däremot är det inte farligt att använda en deodorant som innehåller aluminium, då halten av aluminiumsalter är väldigt låg i förhållande till den mängd som anses vara skadlig eller ohälsosam. Så de rapporterna du ser om att det skulle vara farligt eller skadligt gäller inte för deodoranter!

Halterna av aluminiumsalter är dessutom betydligt högre i både dricksvatten och vissa livsmedel, och det är ju något vi exponeras för varje dag.

Huruvida man vill använda dessa fakta för att undvika aluminium eller inte är ju upp till var och en, men det kan vara bra att veta om att det finns forskning som visar på att väldigt höga intag av aluminiumsalter kan leda till bröstcancer.

Men då pratar man väldigt höga halter, så höga att man måste kämpa för att nå dit. Så nej, det är inte farligt att använda deodoranter med aluminium.

Men, om du använder deodorant varje dag, men samtidigt vill vara skonsam mot huden kan jag rekommendera att testa en utan aluminium. Det gör inte att du svettas mindre, men du kommer i alla fall lukta fräscht även om du svettas!

Funkar en aluminiumfri deodorant lika bra som en ”vanlig”?

Den här frågan är lite svårare att besvara då det beror på hur pass mycket man svettas och vad man vill få ut av att använda deodorant.

Som sagt så är det ju aluminiumsalterna i deodoranter som hämmar svettutsöndringen, de lägger sig liksom som ett lock över armhålan och täpper igen svettutsöndringen.

Det betyder att om deodoranten är aluminiumfri så saknas också den egenskapen. Fördelen med aluminiumfria deodoranter är istället att de ska verka extra bra mot att dölja svettlukten, även om du svettas.

De innehåller oftast antibakteriella ingredienser som motverkar att det bildas bakterier i armhålan, vilket också är det som gör att svetten börjar lukta.

Så är du ute efter en deo som verkar ”uttorkande” och minskar svettningarna så kommer en aluminiumfri sådan inte funka lika bra.

Om du däremot bara är ute efter en deo som döljer själva svettlukten, och om du normalt sett svettas ganska lite så funkar oftast aluminiumfria sådana väldigt bra, till och med ännu bättre!

Variera mellan en av varje

Ett tips för er som är lite osäkra på om aluminiumfria deodoranter funkar för er kan ni testa att ha både en med aluminium och en utan. På så sätt kan man variera mellan de två och därmed låta huden andas från gång till gång.

De dagar ni känner eller vet om att ni kommer svettas lite extra kan ni använda den antiperspiranta, och de dagar där det inte spelar någon roll om ni skulle svettas kan ni använda en aluminiumfri.

Kanske funkar den aluminiumfria mycket bättre än du trodde. För trots att de inte ”stoppar” svetten lika bra så finns det vissa varianter som nästan känns antiperspiranta och uttorkande fast att de inte är det. Och eftersom aluminiumfria deodoranter inte är skadliga så skadar det ju inte att testa!

Kan jag använda en aluminiumfri deodorant trots att jag svettas mycket?

En aluminiumfri deodorant innehåller inte aluminiumsalter, vilket innebär att de inte verkar mot svettningar på samma sätt som en med aluminium.

Om man svettas mycket är det precis dessa aluminiumsalter man vill åt, eftersom de ser till att de kraftiga svettningarna kontrolleras och att de hålls inne bättre.

Det gör ju i sin tur att den aluminiumfria varianten troligtvis inte kommer göra det jobbet du är ute efter om du svettas mycket.

Men som sagt så skadar det ju inte att testa! Föredrar du att lukta gott framför att hålla svettningarna i styr kan det trots allt vara något för dig.

Dock bör du vara beredd på att deodoranten inte kommer hålla inne dina svettningar, bara så du vet om det. Därför är det kanske smart att inte testa en aluminiumfri deodorant för första gången under en dag där du vet med dig att du kommer svettas eller om det är varmt.

Man får dock inte glömma bort att det ju faktiskt inte bara är aluminiumsalterna som avgör hur pass bra en deodorant verkar mot svettningar. Så bästa svaret på den frågan är helt enkelt att du får testa dig fram för att se om det funkar för just dig och dina armhålor!

Kanske visar det sig att det funkar jättebra vissa dagar, och andra dagar inte. Variation är nyckeln till att lyckas med det mesta, det får man inte glömma bort!


Våra favoriter

Premium: Aurelia Botanical Cream Deodorant

Denna deodorant från Aurelia är lite av en specialare på grund av formulan. För det första så är den förpackad som en creme i en burk, och huruvida man tycker detta är bra eller inte beror då på vad man tycker om att applicera deo med fingrarna.

Vi tyckte att det kändes ganska osmidigt och framförallt kladdigt. För det andra så är krämen i sig lite annorlunda då konsistensen blir som ett puder när man applicerar den i armhålan.

Det gjorde däremot att den inte kändes sådär kladdig som vi tyckte först, och när den torkade in la den sig som en fräsch sköld mot svetten. Det gjorde att man inte svettades lika mycket, men framförallt att man inte luktade äckligt.

Doften är mild och behaglig, men vi tyckte att den luktade lite konstigt efter en stund i armhålan. Vi misstänker att det beror på den annorlunda formulan och att krämen kanske har svårt att hålla bakterierna borta.

Vi ger ett stort plus för att den är väldigt dryg och att det inte behövs så mycket för att täcka hela armhålan! För den är ju trots allt rätt så dyr, och annars hade det nog inte känts sådär väldigt prisvärt att köpa en deo för detta pris.


Mellan: Lavilin 72 h Deodorant Roll-on for Women with Probiotics

Lavilin Bio Balance har fått riktigt bra kritik för sina deodoranter, och vi kan inte annat än att hålla med! Till att börja med så är den fri från aluminium, parabener, alkohol, och bikarbonat, vilket gör att den inte på något sätt irriterar huden vid användning.

Istället verkar den med probiotika, vilket är en form av goda bakterier som verkar mot att hålla borta de bakterier som är luktframkallande.

På så sätt är den väldigt effektiv på att hålla svettlukten borta länge, och trots att man svettas så luktar man inte äckligt. Och så är den snäll mot både huden och miljön!

Doften i sig är mild och god, och beroende på vad man föredrar kan man välja mellan några olika dofter. De finns även i olika formulas; roll-on, stick, och som kräm. Oavsett formula så känns de inte kladdiga och torkar in bra!

Något vi bara vill förtydliga är att just denna variant inte verkar mot själva svettningarna. Däremot har de en sport-variant som verkar mer som en antiperspirant och motverkar svettningar både till vardags och vid träning.


Budget: Weleda Citrus Deodorant Spray

Denna är en av de två Weleda-deodoranter vi valde att ta med i vårt test, just för att den är så fräsch! Till skillnad från deras vanliga roll-on har denna en sprayfunktion istället.

Den innehåller äkta eterisk citronolja för den där uppfriskande doften, och så innehåller den naturliga oljor för att inte torka ut huden. När man applicerat den så håller man sig fräsch och så motverkar den dålig lukt mycket bra.

Vi gillade verkligen hur smidig den är att använda och hur snabbt den torkar in! Just sprayfunktionen känns väldigt hygienisk och praktisk för när man behöver den där snabba uppfräschningen. Faktiskt kan den också användas för att fräscha upp fötterna, så härligt!

Flaskan i sig tycker vi är ganska tråkig, men vi gillar att man kan se igenom för att veta hur mycket produkt som finns kvar. Enkel och smidig, med ett hållbart och friskt resultat. Vi uppskattar att den funkar lika bra på både män och kvinnor!


Special: Indy Beauty Aluminium-Free 24H Fresh Deodorant

Som alla andra produkter från Indy Beauty är denna deodorant vegansk och tillverkad i Sverige. Då den säljs på bland annat Apoteket har den även gått igenom bland annat Apotekets kvalitetskontroll. 

Den är mild, trots att den innehåller parfym. Den är alkoholfri samt fri från aluminium vilket innebär att den är hudvänlig och att den passar även den mest känsliga huden. 

En deodorant bör vara snabbtorkande och det är precis vad denna deodorant är. Den tar bort dålig lukt i 24 timmar, vilket innebär att du inte behöver applicera den oftare än med en deodorant med aluminium. 

Applicera deodoranten på exakt samma sätt som med andra deodoranter, det vill säga i rena och torra armhålor. Du kan använda denna deo dagligen utan att huden blir torr. Du slipper också gula fläckar på dina kläder – bara en sådan sak! 

Fördelar

 • Vegansk
 • Prisvänlig

Nackdelar

 • Funkar inte för alla som svettas mycket

Våra utmanare

Mádara Herbal Deodorant

Detta är en deodorant som både absorberas snabbt och som inte lämnar några fläckar. Då den är aluminiumfri så tillåter den kroppen att sköta din egen ”detox”, vilket är väldigt bra. 

Den innehåller bland annat salvia och det ger en fräsch känsla hela dagen. Den innehåller även naturliga mineraler och har en behaglig doft. Det här med doft är såklart individuellt, så det är inte säkert du gillar den.

Spana gärna in andra produkter från Mádara för att få en bra överblick över vad de har att erbjuda. 

Fördelar

 • 100 % av ingredienserna är av naturligt ursprung
 •  Snygg design

Nackdelar

 • Doften kan upplevas störande för den känsliga

Vichy Deodorant Mineral 48h

Denna deodorant är en roll-on som har en hållbarhet i upp till 48 timmar. Det är en mineraldeodorant som innehåller både källvatten + mineraler, men inget aluminiumsalt. Här har vi ännu en bra deo med rätt innehåll, alltså. 

De har testat denna roll on på känslig hud och det thermalska källvattnet ser till så att huden lugnas vid användning. Formulan är transparent och den torkar snabbt in i huden. Detta är en riktigt smidig deodorant som är snabb och effektiv.

Vill du testa andra produkter från Vichy så rekommenderar vi denna underbara källvattenspray. Du använder den i ansiktet för att fräscha upp och ge extra fukt.

Fördelar

 • Innehåller thermalskt källvatten
 • Testad på känslig hud

Nackdelar

 • Lite trist design

Nuxe Body Long Lasting Deodorant

Denna aluminiumfria deodorant från Nuxe är en stark favorit hos många, och även hos oss! Vi tycker att den fungerar relativt bra när det gäller att motverka svett, men detta beror ju också på hur mycket man svettas.

Vår testperson svettas normalt, alltså ibland till vardags och vid träning och för det höll den sig bra! Det vi märkte när man applicerar denna är att det kommer rätt så mycket produkt redan från början.

Vill man att den ska torka in bör man alltså vara lite varsam när man tar på den så det inte kommer för mycket. När man väl använt den några gånger är den lätt att använda, och även lättrollad. Väl på huden torkar den in snabbt och kladdar inte!

Gällande att dölja svettdoften så tycker vi att den gör ett mycket bra jobb trots att den inte luktar så mycket. Där har vi något som vi skulle önska en förbättring på, själva doften.

Den skulle absolut kunna bli lite fräschare, och också en liten aning starkare för att ge den där extra touchen. Men, i förhållande till andra liknande produkter gör den ett väldigt bra jobb! Och för vad man får så är inte heller priset så pjåkigt.


Care of Gerd Unisex Deodorant

Här har vi en deodorant som är Unisex och alltså passar både tjejer och killar, all-round produkter är ju alltid trevliga!

Vi blev glatt överraskade av hur bra denna håller en både torr och extra fräsch, med betoning på extra. För oj, så fräscha vi kände oss med denna, och vi gillar den friska skogsdoften.

Den höll oss torra både under arbetsdagen och under ett lite lättare pass på gymmet, alltså trots att den är ekologisk. Däremot kan det ta en liten stund innan den torkar, men när den väl sugit sig in så sitter den väldigt bra.

Vi gillar att den kommer i en glasflaska då det ser stilrent och fräscht ut, men också för att man då kan se hur mycket som är kvar i den.

Priset lutar åt det lite dyrare hållet, men å andra sidan innehåller den 60 ml och ger ett bra resultat. Vi är nöjda!


Weleda Citrus 24h Roll-On Deodorant

Weleda är omtyckta för att göra fräscha produkter med goda dofter, och detta har de lyckats med även med denna deo!

Denna har en mycket frisk och behaglig citrusdoft som inte är svår att tycka om, men för er icke-citrus-älskare så ska ni veta om att den har en rätt distinkt ton av citrus.

Den är lätt att applicera tack vare att den har en smidig roll-on-funktion, och så torkar den snabbt när den väl sitter på. Med andra ord känns den inte kladdig och hjälper till mot att hålla svetten någorlunda i schack.

Vi gillar också den färgglada designen, men tycker att själva förpackningen kan bli lite roligare. Det bästa av allt är att den känns mycket prisvärd för vad man får, så tummen upp för det!


Produkter som utgått

Desti Deodorant Orange Roll-On

Trots att detta är en aluminiumfri deodorant så kallar de den för ”antiperspirant”. Vi tycker nog inte riktigt att den verkar lika bra som en sådan, utan funkar mer som en bra deo.

Eftersom den verkar med både salt och bikarbonat för att motverka svett kan den klia om man använder den för ofta.

Däremot tycker vi att doften är fräscht och fruktig men ändå diskret, och att den sitter i länge för att hålla borta oönskad svettlukt. Vi uppskattar roll-on-funktionen för smidig applicering.

Förpackning och design hade kunnat vara något roligare, men hellre färg än inget alls! För cirkapriset på 90 kronor får man 75ml, med andra ord en prisvärd och förhållandevis bra deo!


NA14 Absolut Doftfri Deodorant Dab-On

En stor tummen upp för att denna deodorant är svensktillverkad, och att den är helt fri från alkohol, parfym, aluminiumsalter, och parabener. Tack vare det snälla innehållet och den doftfria egenskapen funkar den utmärkt för allergiker och extra känsliga!

Denna jobbar med ett lågt pH-värde, vilket innebär att den verkar bra för att hålla bakterier borta, som i sin tur gör att den dåliga lukten inte bildas i första taget. Vi tycker att den verkar bra mot just det; den dåliga lukten, och den funkar ganska bra mot själva svetten.

Huruvida vi gillar att den är doftfri är svårt att säga då det på ett sätt inte ger samma fräscha känsla, men å andra sidan luktar man inte äckligt av den, vilket ju också är fräscht. Denna finns även med sprayfunktion och kan faktiskt användas på hela kroppen!

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals