Bästa nageloljan 2024 – Friska, starka, och snygga naglar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Många av oss kämpar med våra naglar i dagarna ända! Fnasiga, trasiga naglar som skivar sig och inte alls är sådär välväxta och starka som vi drömmer om, det är verkligheten för ett antal av oss.

Men har man alltför korta och svaga naglar är det väldigt begränsat när det gäller vad de kan åstadkomma med dem på en nagelsalong. Så att göra en grundläggande nagelvård är viktigt vare sig du går på salong eller fixar dina naglar själv.

Och här kommer nageloljan in! Det är grunden för starka och snygga naglar. Det gäller att göra allt rätt från början så att du kan bygga upp dina framtida, glammiga naglar. Droppar du på lite olja en gång om dagen och noggrant smörjer in naglarna, nagelbanden, och undersida nagel vid fingertopparna ger det snabbt ett synligt resultat. 

I premiumklassen föll vi för O.P.I Pro Spa Nail & Cuticle Oil. I mellankategorin enades vi om att Essie Apricot Cuticle Oil var den absolut bästa och Depend O2 Grape & Avocado Nail Oil fick våra röster i budgetklassen.

Vi älskar vår roliga bubblare The Body Shop Almond and Cuticle Oil. Mina damer, ni kommer att älska den. Läs vidare för utförliga recensioner om alla nageloljor för att hitta din favorit.

Premium: O.P.I Pro Spa Nail & Cuticle Oil

O.P.I gör en aldrig besviken! Den här ger dig, vid regelbunden användning (vilket alltså bör vara dagligen), starka naglar med mjuka nagelband som inte flisar sig.

O.P.I är inget billigt märke, men det är helt överlägset i kvalité, så det är helt klart värt investeringen. De aktiva ingredienserna är avokadoolja, druvolja, och sesamfröolja.

Fördelar

 • Återhämtande
 • Bra innehåll med avokadoolja och vitamin E
 • Snabbt resultat

Nackdelar

 • Dyr
 • Snålt med produkt

Mellan: Essie Apricot Cuticle Oil

En otroligt prisvärd olja som verkligen gör jobbet som den ska. Den innehåller mycket fukt och näring som har en stärkande effekt på nagelbanden. Den här produkten lägger en bra grund för att dina naglar ska kunna växa sig starka.

Fördelar

 • Stärkande
 • Behövs inte mycket produkt
 • Fet och härlig

Nackdelar

 • Konstig doft

Budget: Depend O2 Grape & Avocado Nail Oil

Kära gamla pålitliga Depend; en klassiker i budgetsammanhang. Deras produkter inom skönhetsvård och smink varierar en del i kvalité, men är som sagt alltid bra när plånboken är tunn. Den här druv- och avokadooljan är riktigt bra!

Fördelar

 • Prisvärd
 • Mjukgör
 • Verkar snabbt och djupt

Nackdelar

 • Något kladdig applicering
 • Konstig doft

Special: The Body Shop Almond and Cuticle Oil

Det här är en rolig uppfinning eftersom produkten är en penna med gummitopp, så det är enkelt och smidigt att använda på nagel och nagelband. Den innehåller vårdande egenskaper från sötmandelolja.

Fördelar

 • Förbättrar nagelns elasticitet
 • Enkel och smidig applicering
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Något snålt med produkt
 • Känns fet

Köpguide - Bästa nageloljan

Vad är nagelolja och varför behövs den?

I vår guide om nagelolja får du reda på exakt vad en nagelolja är och varför du eventuellt ska använda den. Vi berättar vad nagelolja innehåller och hur den verkar för att främja dina naglar och nagelband. Du får en massa bra tips om hur du använder nageloljan, bland annat kommer du att få en DIY-guide, så att du kan göra din egen olja för naglar och händer.

Vad innehåller nagelolja?

Låt oss börja med att titta på exakt vad nagelolja är. Den kan bestå av olika ingredienser, beroende på varumärke. Den innehåller stärkande och vårdande oljor och ämnen som gör naglarna mer hållbara, flexibla och välmående. 

Fördelen med nagelolja är att den verkligen har vårdande egenskaper och inte innehåller starka ämnen och kemikalier som bland annat många nagelstärkare kan göra. Däremot ser du förstås inte resultat omgående, även om de kan komma relativt snabbt om du är noggrann och smörjer morgon och kväll.

Vad gör en nagelolja?

Har du naglar som skivar och flisar sig, kan en bra nagelolja hjälpa dig att faktiskt reparera och stärka dem. Med hjälp av oljan tillförs vårdande och närande ämnen som stärker och boostar nageln. Efter ett tags användande av oljan blir nageln flexibel och stark igen och kan växa snabbare. 

Nageloljan vårdar också nagelbanden och mjukgör dem. Näringen tas upp även genom nagelbanden. Att nagelband och huden kring själva nageln är i gott skick är viktigt, eftersom det är just nagelbanden som förhindrar att bakterier får fäste under naglarna. På det sättet minskar och förebygger du risken för svamp i naglarna med hjälp av nagelolja. 

Du behöver inte vara rädd att att få produkt på huden, vilket inte är att föredra när det gäller syntetiska nagelstärkare av olika slag. Nageloljan är helt enkelt naturlig och ofarlig, men samtidigt väldigt effektiv på att starka naglar och nagelband.

Fördelar med nagelolja

Ett flertal fördelar har vi redan varit inne på här. Den reparerar och bygger alltså upp nageln på nytt och gör den både stark och flexibel. En av de mest uppenbara fördelarna tycker vi nog ändå är att en olja av det här slaget, faktiskt är naturlig. De flesta nageloljor som kan köpas har naturliga beståndsdelar, utan en massa tillsatser. 

Vi får i oss rätt mycket kemikalier ändå via hud- och hårvård och kan vi byta ut några av produkterna mot naturliga sådana, kan många säkert tycka det är en fördel. 

Särskilt när det gäller nagelprodukter av olika slag, använder vi otroligt mycket kemiska ämnen. Gel- och akrylnaglar, gellack med mera: allt sliter på naglarna mycket. Nageloljan utgör den perfekta motpolen till det här och ger naglarna en chans att återhämta sig på ett naturligt sätt.

Så använder du nagelolja

Nagelolja är väldigt lättanvänd och en droppe masseras in på hela nageln och över nagelbanden. Massera också in av oljan på undersidan av nageln, alltså på fingertopparna. Kom ihåg att du definitivt ska använda nagelolja även fast du har nagellack. 

Detaljerade instruktioner för användning av nagelolja:

 1. Vill du göra en grundlig och vårdande kur, vilket är bra om du har riktigt dåliga naglar efter en lång tids användning av akryl- eller gelénaglar, ska du börja med att ta bort eventuellt nagellack och nagelförstärkare. Använd en skonsam nagellacksborttagning utan aceton.

 2. Tvätta händer, naglar och nagelband noggrant med en mild tvål och vatten. Torka händerna med en ren handduk. 

 3. Droppa oljan med pipett på nageln och massera försiktigt in oljan på och under nageln och kring nagelbanden. Har du ingen pipett, kan du med fördel använda dig av en liten pensel att applicera oljan med. 

 4. Har du fått mycket överflödig olja på naglarna, så smörj in händerna med resten av oljan. 

 5. Låt oljan sjunka in ca 10 minuter innan du börjar göra något annat. Undvik att göra sådant som gör att du behöver tvätta händerna igen efteråt. Av den anledningen kan det vara jättebra att utföra den här proceduren precis innan läggdags.

 6. Gör det här en eller två gånger om dagen, förslagsvis morgon och kväll. Nu har du väldigt bra förutsättningar för att få vackra och starka naglar!

Eteriska oljor för behandling av nagelband och nagel

Ibland innehåller nagelolja olika blandningar med eterisk olja. Eteriska oljor får aldrig användas rena, utan måste alltid blandas ut. Det är högkoncentrerade och mycket effektiva och vårdande, men också frätande om de används outspädda. 

Många nageloljor innehåller eterisk olja som ingrediens och vill du prova göra nagelolja själv, finns det flera, fina eteriska oljor du kan tillsätta i en oljebas, för att få en riktigt bra olja.  Vanliga eteriska oljor som kan ingå i en nagelolja är bland annat:

 • Myrraolja
 • Citronolja
 • Pepparmyntsolja
 • Lavendelolja

Så gör du egen nagelbandsolja: DIY recept & guide

Det finns väldigt många bra och prisvärda nageloljor på marknaden idag, men det kan också vara roligt att prova göra sin egen olja. Här följer ett klassiskt recept som du kan prova om du är nyfiken på det. 

Det bästa och smidigaste är om du har en flaska med pipett att tappa upp oljan i. Det gör det enklare att applicera den. Grundprincipen är att ha en bra basolja och blanda den med några droppar eterisk olja och E-vitaminolja. Den senare fungerar som ett effektivt konserveringsmedel, samtidigt som vitamin E också vårdar huden. 

Basolja som kan användas i receptet:

 • Jojobaolja
 • Rapsolja
 • Arganolja
 • Hampafröolja
 • Olivolja

Recept på nagelolja:

 • 2 tsk valfri basolja
 • 5 droppar eterisk lavendelolja
 • 3 droppar E-vitaminolja

Blanda alla ingredienser noggrant. Sedan är det klart. Hur enkelt som helst! 

Använd oljan morgon och kväll för starka och fina naglar och mjuka nagelband. En flaska med pipett är det mest praktiska och gör det enkelt att applicera oljan.

Sammanfattningsvis

Den effektivaste vården av hår, hud och naglar behöver inte alltid vara dyr och komplicerad. En bra nagelolja är ett typiskt exempel på det. Det finns nagelolja i alla prisklasser och det är verkligen ett mycket prisvärt sätt att vårda naglarna på. Det hjälper att bygga upp nageln inifrån och bidrar till att den så att säga reparerar sig själv.

Gillar du att blanda dina egna oljor, har du många möjligheter att göra dina egna specialblandningar som passar dig bäst. 

För dig som inte är redo att gå riktigt så långt, finns det massor med bra nageloljor att köpa. Har du ett favorithudvårdsmärke, så ta och kolla in om de också har en nagelolja i sitt sortiment. Då vet du att du sannolikt får en olja som du kommer att gilla. 

Du behöver inte vara jätteintresserad av nagelvård och hålla på mycket med naglarna för att ha glädje av en bra nagelolja. Faktum är att det är ett av de enklaste och mest basala sätten att effektivt vårda naglarna på. På det viset passar en nagelolja även dig som inte gillar att lägga ner jättemycket tid på naglarna.

Våra favoriter

Premium: O.P.I Pro Spa Nail & Cuticle Oil

O.P.I är ju känt för, förutom sina suveräna produkter, de underbara namn de tilldelar sina nagellack. Namn som “Got the blues for red” och “Suzi - the first lady of nails” är inget man ska låta sig överraskas av i O.P.I:s universum.

Men här har de nog själva insett allvaret med nagelvårdens hörnstenar eftersom de helt enkelt döpt oljeblandningen till vad det är - en återhämtande och uppbyggande olja.

Naglarna och huden älskar avokadoolja och det märks när man använder den här. Man får snabbt resultat och de andra oljorna i produkten bidrar med mycket vitamin E som stärker och bygger upp. 

Vill man turboboosta resultatet använder man den här morgon och kväll. Det bästa är såklart att man kan använda den på tånaglarna också!

Fördelar

 • Återhämtande
 • Bra innehåll med avokadoolja och vitamin E
 • Snabbt resultat

Nackdelar

 • Dyr
 • Snålt med produkt

Mellan: Essie Apricot Cuticle Oil

Essie är ett väletablerat märke som många nagelsalonger använder idag. Den här aprikosoljan är stärkande och mjukgörande och passar bra om du har nagelband som vuxit sig fast i nageln.

Oljan är avsedd att användas 2 gånger om dagen, men ofta räcker det med en applicering, och även om man vill göra det 2 gånger behövs det verkligen inte mycket olja eftersom den är väldigt dryg.

Oljan gör dem mjuka och följsamma och det är lätt att försiktigt trycka tillbaka med en så kallad hovsticka avsedd för ändamålet.

Fördelar

 • Stärkande
 • Behövs inte mycket produkt
 • Fet och härlig

Nackdelar

 • Konstig doft

Budget: Depend O2 Grape & Avocado Nail Oil

Depend är, precis som namnet låter, ett pålitligt varumärke för alla som måste vända på slantarna av en eller annan orsak. Det är dessutom ett svenskt märke, vilket alltid är extra roligt. 

De finns på alla de större kedjorna i handeln och även på de sidor som vi har hittat produkter från, såsom ahlens.se, kicks.se, och lyko.se. 

Oljan innehåller druvkärneolja, mandelolja, och avokadoolja. Tre klassiska oljor som mjukgör och bygger upp. Så här var vi nästan redan garanterade starka naglar innan vi hade provat.

De här oljorna har dessutom små molekyler så de kan snabbt tränga ner i fiberskikten på nageln och gå på djupet.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Mjukgör
 • Verkar snabbt och djupt

Nackdelar

 • Något kladdig applicering
 • Konstig doft

Special: The Body Shop Almond and Cuticle Oil

Nageloljan från The Body Shop innehåller sötmandelolja vars vårdande egenskaper tränger djupt in i nageln och återfuktar och förbättrar elasticiteten. Det bästa med denna olja är att den fungerar både för banden och själva nageln.

En otroligt spännande produkt med andra ord! Så grädden på moset: det här är en penna med en gummitopp som avger oljan, vilket gör den extremt hygienisk och du kommer även åt ordentlig bakom naglarna.

En helt underbar produkt som kommer att åstadkomma underverk på dina naglar och den kommer faktiskt inte för ett så dåligt pris heller!

Fördelar

 • Förbättrar nagelns elasticitet
 • Enkel och smidig applicering
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Något snålt med produkt
 • Känns fet

Våra utmanare

Scratch Nail Food

Svårt att inte låta sig charmas av bara namnet på den här svenska nageloljan. I den här har vi kallpressad sesamolja, myrra, och lavendel. De här ingredienserna gör oljan antibakteriell och uppbyggande. 

Ett par droppar nail food åt dina naglar om dagen gör att de återfår styrka och flexibilitet och binder fukt. En flaska på 10 ml kostar ungefär 200 kronor medan flaskan på 30 ml kostar ungefär 475 kronor.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Antibakteriell produkt
 • Fuktbindande

Nackdelar

 • Dyr
 • Stark doft

CND Solar Oil Nail Care

Här kommer en olja av det mycket exklusivare slaget! Har du väldigt torra och spruckna naglar, är det den här du ska välja. De har utvecklat en särskild oljeblandning de kallar för solarolja, i kombination med en uppsättning vitaminer.

Det här skapar en formula som gör nageloljan väldigt närande och uppbyggande. Solarolja från CND kostar ungefär 160 kronor för 15 ml och finns även i tre utföranden.

Fördelar

 • Perfekt för torra och spruckna naglar
 • Fin blandning av oljor
 • Känns lyxig

Nackdelar

 • Osmidig applikator

Maria Åkerberg Myrrh Nail & Cuticle Oil

Denna nagel- och nagelbandsolja från Maria Åkerberg är en favorit hos många som föredrar svenskproducerade och ekologiska produkter av hög kvalité. Precis som Maria Åkerbergs hudvårdsprodukter verkar denna med naturliga och djupvårdande ingredienser som verkligen gör avtryck.

Vid användning känns nageloljan väldigt återfuktande och mjukgörande, vilket den även visade sig vara på lång sikt då naglarna blir otroligt behagliga. Det vi gillade extra mycket med denna produkt var att den också är inflammationsdämpande, vilket i samband med den stärkande effekten ger ett superbra resultat.

Nageloljan är utformad för att skydda naglarna och reparera den egna skyddsbarriären. På så sätt verkar den för att vårda naglarna både nu och i framtiden. Ett plus för det generösa priset och den goda doften, och att produkten håller länge. Något svår att applicera, annars riktigt bra!

Fördelar

 • Svenskproducerad och ekologisk
 • Naturlig
 • Inflammationsdämpande

Nackdelar

 • Svår/kladdig att applicera
 • Rinnig

L’Occitane Shea Nail & Cuticle Nourishing Oil

Här har vi en nagelbandsolja från L’Occitane som verkar gott både för naglar och nagelband. Tack vare dess innehåll av 30% sheasmör känns den otroligt behaglig både under och efter applicering, och det känns verkligen hur denna tränger ner på djupet med sin feta konsistens.

Något vi dock reagerade på var det rätt saftiga priset för en liten resestorlek, men med tanke på att den är dryg och gör ett bra jobb anser vi att det kan vara värt det.

När det kommer till applicering är den lätt att hantera tack vare förpackningstub och borste. Borsten känns mjuk och behaglig, vilket i sig underlättar användningen. Det är alltså en fröjd att använda denna, den är verkligen bra. Dyr som sagt, men smidig och välgörande.

Fördelar

 • Lätt applicering
 • Ordentligt mjukgörande
 • Bra för både naglar och nagelband

Nackdelar

 • Dyr
 • Snålt med produkt

Scratch Nails Nail Food Brush & Go 2

Med denna nagelolja från Scratch Nails finns det ingen tvekan om att dina naglar blir ordentligt vårdade! Kort och gott är denna nagelolja ungefär likadan som den andra nageloljan av samma sort i detta test, Scratch Nails Nail Food, bara att denna variant är utformad som en smidig penna med borste.

Det som gjorde att vi valde att ta med de nästintill identiska produkterna i ett och samma test var just för att vi tycker att de är riktigt bra produkter, men att även denna lite mer lätthanterliga modell är värd att omnämnas på egen hand.

Fördelar

 • Enkel att applicera
 • Näringsrik och vårdande på djupet
 • Fräsch doft

Nackdelar

 • Rätt dyr
 • Tar snabbt slut

Dr. Hauschka Neem Nail & Cuticle Oil

Denna nagelolja från Dr. Hauschka ser inte alls ut som en nagelolja, utan snarare som ett lyxigt serum. 

Efter närmare titt insåg vi att även det går att liknas vid produkten, för att oljan verkar väldigt intensivt precis som ett serum. Den verkar för att ge naglarna ordentligt med naturlig styrka, bättre elasticitet och en kraftigare struktur. 

De vårdande ingredienserna bidrar med fukt och lägger sig som ett skydd för känsliga och skadade nagelband. Dock vill vi bara poängtera att denna produkt är väldigt dyr, men eftersom den verkar likt ett läkemedel och serum i ett tycker vi att den är värd det. Ett extra plus för att den hjälper vid nagelsvamp och ser till att naglarna växer bättre.

Fördelar

 • Lyxig förpackning
 • Hjälper vid nagelsvamp
 • Får naglarna att växa bättre

Nackdelar

 • Dyr
 • Något klumpig förpackning
 • Kommer mycket produkt

Lyx Cosmetics Naildrops

Allt som har ordet LYX i namnet brukar det gälla att undvika, var testpanelen överens om. Känner ett varumärke sig tvunget att sätta ord som “lyx”, “glamour”, och så vidare i namnet brukar det sällan vara särskilt lyxigt.

Men den här produkten hade fått så bra recensioner på nätet, så vi kunde inte förbise den. Och den överraskade! Den här gav ett riktigt bra resultat och efter tio dagar var nageln mycket starkare och hade dessutom vuxit en del.

Flaskan innehöll också en ny spännande ingrediens vi inte hört talas om tidigare, nämligen olivbladsextrakt. Denna läker och reparerar. I kombination med ginseng bildas här en anti-åldrande egenskap för naglar och händer.

Så innehåller den dessutom en av mina favoritörter echinacea (eller solhatt som den också kallas). Solhatt är ett känt medel vid förkylningskurer, men den är även starkt antibakteriell och motverkar svamp på händer och fötter.

Fördelar

 • Får naglarna växa snabbare
 • Läker och reparerar
 • Även bra för händerna

Nackdelar

 • Konstig doft

Produkter som utgått

Decléor Aromessence Ongles Strengthening Serum for Nails

Den här oljan lämpar sig att inte bara olja in naglarna med utan man kan även använda den till hela händerna. Innehåller inget annat än naturliga essentiella oljor, vilket gör den unik i sammanhanget.

Den sjunker snabbt in i huden och ger en aromaterapeutisk, lugnande, och vårdande effekt. Priset är därefter, får man vara beredd på: ungefär 710 kronor för 15 ml.


Aden Cuticle Oil Peach

Precis som vårt budgetalternativ är även den skonsam för plånboken. För endast cirka 60 kronor (11 ml) får du en aprikosolja som bidrar med mycket e-vitamin till dina naglar.

Penseln i flaskan är rätt så stor och klumpig, vilket kan göra oljan aningen svår att applicera, men i övrigt är det här ett bra alternativ om du inte är ute efter extra finesser. 


Herôme Nourishing Nail Oil

Mandelolja, citronolja, och vitamin E och F. Det är basen för den här fina nageloljan som även den ger ett snabbt resultat. Man kan tro att citron är uttorkande, men en citronolja är utvunnet ur skalet ska man komma ihåg och där finns mycket nyttigheter. 

Citronolja är kraftigt antibakteriell och ökar även blodcirkulationen i huden. Den är mycket mjukgörande och passar därför jättebra att sätta på nagelbanden. 

Ett tips från Herôme själva är att här lägga in olja bakom nageln och massera in i den. Det var ett bra råd som hela testpanelen tog till sig när det gäller alla nageloljor och som är väldigt användbart.

Den här har ingen pensel utan en skumgummitops man applicerar med, men det gick alldeles utmärkt att göra.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals