Bästa serumet 2024 – Gör ett ansiktslyft utan knivar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett serum är en produkt som är sammansatt av extremt effektiva beståndsdelar. Det är frågan om dyrbara, framforskade ämnen, eller sådana man utvinner från naturen. De har med varsam hand kombinerats till ett serum som föryngrar din hy.

Den här omgången har vi alltså gått loss på serum. Vinnaren i premiumklassen var utan tvekan Biodroga Md Anti-age Cell Booster Serum. Den är extremt exklusiv och du kommer att förstå varför när du läser texten nedan. Den här går att jämföra med ett ansiktslyft. 

Mellanklassens vinnare röstades fram av den enväldiga juryn och valet föll på Dermalogicas Ultracalming Serum Concentrate

Vi var också väldigt förälskade i budgetklassens vinnare och är jätteglada att få presentera ett sådant fint budgetserum: Weleda Wild Rose 7 Day Treatment

Sedan har vi en spännande bubblare: Kollagen är ett trendigt ämne att jobba med just nu och det är precis vad Mizon har gjort med sitt Serum Collagen 100. En jättefin produkt som jobbar med det ämne som huden redan har naturligt. Mycket stärkande och vitaliserande. 

Premium: Biodroga Md Anti-age Cell Booster Serum

Då börjar vi med omgångens premiumvinnare och detta är en MYCKET exklusiv skönhetsprodukt. Här har vi ett serum som faktiskt uträttar små mirakel och man kan jämföra priset med ett ansiktslyft eller botoxbehandling och då förstå hur prisvärd den är. 

För sanningen är, att annars kan man få en chock när det gäller prisbilden. Men som sagt, det beror helt på vad man jämför med. 


Mellan: Dermalogica Ultracalming Serum Concentrate

Dermalogica är märket vi alla i juryn älskar och har använt åtminstone några gånger. Själv har jag alltid åtminstone en Dermalogicaprodukt i skåpet.

Det här är ett serum som bygger upp hudens motståndskraft inifrån och lämpar sig väl för den stressade och trötta hyn.  


Budget: Weleda Wild Rose 7 Day Treatment

Vi är smått kära i budgetvarianten! Weledas Wild rose 7 day treatment innehåller till största delen ekologiska och naturliga produkter.

Den här produkten är inte bara för den som behöver vända på slantarna. Den är även något för den som är medveten om miljö och vill ha vegansk, ekologisk hudvård. 


Special: Mizon Collagen 100

Ett antirynkserum som är helt baserat på marint kollagen! Kollagen är ju det som reparerar och håller huden ung och stark och ett serum som baseras helt på detta gjorde oss väldigt entusiastiska. 

Det här är en jättespännande produkt och vi hade höga förväntningar. Som faktiskt uppfylldes! Läs mer ingående om Mizon Collagen längre ner i texten. 

Köpguide – bästa serum

Vad är serum?

För det första så är serum en hudvårdsprodukt som ska användas i samband med andra hudvårdsprodukter För det andra så är serum en typ av kräm eller gelliknande formula som närmast kan liknas vid ett ansiktslyft hemma. 

Serumet verkar på djupet och ger huden i ansiktet fukt och näring, och det kan även förstärka effekten av nästkommande produkter, så som mjukgörande ansiktskrämer eller oljor. Med hjälp av serumet mjukgörs huden och får en vitaminboost, samtidigt som det motverkar hudens ålderstecken och ger en mer livfylld lyster. 

Dessutom är resultatet långvarigt då produkten verkar för att tränga in långt ner i huden. Det beror på att serumets koncentrerade formula är lätt för huden att ta upp, samtidigt som dess konsistens ofta är rätt tunn och len. 

Med andra ord är ett serum en mycket enkel men ändå djupverkande produkt, som kan göra stor skillnad på lång sikt gällande din hud och dess kvalité. 

Det hjälper med att göra huden fastare, fylligare, jämnare, lenare, mjukare, friskare och finare, och mer lyster – vem vill inte ha en produkt som kan hjälpa med allt det? Vissa gånger kan ett serum även hjälpa mot vissa hudproblem som finnar eller acne, eller andra utslag och röda partier. 

Andra möjliga funktioner och effekter är att de verkar porsammandragande, uppstramande och extremt återfuktande, till exempel. Såklart verkar inte exakt alla serum för exakt alla de sakerna, men det är inte svårt att få tag i ett serum som gör mycket gott samtidigt. 

Det är en riktig boost av alla möjliga nyttigheter som gör att din hud håller sig i balans, framförallt när det gäller fukt, vitaminer och antioxidanter. Med ett serum kan du förbättra kvalitén på sin hud rätt snabbt, men det gäller att ha rätt sort för din hudtyp, att den gör sig bra med dina resterande hudvårdsprodukter, och att du är konsekvent i användandet.

Hur fungerar ett serum?

När det gäller hur ett serum verkar så handlar det om att det innehåller aktiva ingredienser, som då är det som tar sig in på hudens djup och verkar på riktigt. 

Dessa aktiva ingredienser består av mycket, mycket små molekyler som då kan tränga ner långt ner på djupet, alltså ända ner till de lite mer svåråtkomliga hudlagren där du faktiskt kan se snabb men långvarig effekt, till skillnad från till exempel dagkrämer eller nattkrämer som mer lägger sig på de övre hudlagren som en skyddande sköld. 

Med tanke på att de små molekylerna kan tränga in så långt får du så mycket mer effekt från produkten, oavsett vad den är gjord för och vilken konsistens den har. Och också med tanke på att dess konsistens ofta är så pass tunn och lätt så är det mycket lättare för huden att ta emot ingredienserna.

Vem behöver ett serum?

Är du inte det minsta intresserad av hudvård eller skönhet räcker det en lång väg att använda en ansiktsrengöring, ett serum och en ansiktskräm – tre produkter som gör otroligt stor skillnad i hur din hy både ser ut och mår, som i sig bildar en hudvårdsrutin som går på ett kvick att göra både morgon och kväll. 

Använder du serum ger du huden den där lilla extra kicken som tränger ner på djupet, vilket du verkligen kan ha glädje av oavsett situation och tillfälle. 

Lever ni stressigt, har ni upplevd sämre hy eller om ni ofta utsätter er hy för jobbiga saker, eller om ni dessutom vill satsa på att ge er hud en komplett hudvårdsrutin, så är serum nästan ett måste. Oavsett vad du kan, eller hur intresserad eller duktig du är så är det inte alls svårt att använda, men det kommer göra stor skillnad.

Är serum så effektivt som alla säger?

Ja, serum är en mycket effektiv produkt som verkar med aktiva och minimala molekyler, för att produkten ska kunna tränga ner ordentligt för att ta sig ann hudens inre lager. Men, såklart är inte alla serum lika effektiva, och det finns varianter som även är menade att vara betydligt mildare redan från början. 

Olika varianter skiljer sig åt, både vad gäller formula, konsistens, hudtyp, effekt och användning, men även vad gäller dess effektivitet och styrka.  

Beroende på vilken variant du köper och vad den är till för att göra så verkar serumet för olika saker, såsom att motverka rynkor, att minska porer, att ge fukt och lyster, eller att strama till och friska upp huden. 

Serum som verkar med mycket fukt är sällan så där jättestarka men kan ändå gå långt in, medan porsammandragande eller förfinande varianter ofta verkar med lite kraftigare ingredienser. 

Att ta bort mer djupgående och svårverkande hudproblem är, som ni kanske vet, svårare att behandla och kräver därmed ännu mer djupgående ingredienser, medan fuktbehov eller önskan om lyster inte är något som du behöver bekämpa på samma sätt. 

Serumets effekt påverkas såklart också av vilken hudtyp det är anpassat för, där sådana som är för torr hy ofta är betydligt mildare än de för till exempel oljig hy. Om du lider av känslig eller torr hy, eller acnebelägen hy är det extra viktigt att du väljer ett serum som är anpassat just för dig, annars kan de djupgående och effektiva ingredienserna ge fel effekt.

Hur använder du serumet?

Vanligtvis ska det appliceras en gång per dag, antingen på morgonen eller kvällen beroende på vad som rekommenderas på förpackningen, och beroende på vad du själv föredrar. 

I vissa fall ska serumet appliceras två gånger om dagen. Däremot brukar de flesta rekommendera att du använder serumet i samband med din kvällsrutin, alltså för de varianter som bara ska användas en gång, just för att produkten då får längre tid på sig att verka på huden. 

Kom ihåg att ditt ansikte ska vara ordentligt rengjort innan du applicerar det. Vill du kan du även skrubba huden några gånger i veckan innan serumet ska appliceras, för att ge huden ännu större möjlighet att suga åt sig av produkten på djupet.

Efter att huden är förberedd på det sätt du själv tycker om och med just de produkter som du använder så är det dags för serumet. Se till att dina fingrar och händer är noggrant rengjorda också, annars riskerar du att få bakterier därifrån in i huden. Smörj sen in serumet med uppåt och utåtgående, mjuka rörelser, i hela ansiktet och ner på halsen. 

Massera in det noggrant tills du känner att produkten börjar sjunka in, och vill du och har tid kan du även passa på att ge dig en riktigt skön massagebehandling. Ofta räcker det med att applicera en liten klick eller droppe av serumet, just för att det är så koncentrerat och djupverkande. 

Formulan är ofta mycket dryg och väldigt lätt att sprida ut i hela ansiktet utan att du överdriver med produkt, men för att det ska verka så bra som det kan så krävs det att du smörjer in det ordentligt överallt där du vill att det ska verka, samt att du är konsekvent.

Vad kostar serum?

Det beror på vilken typ av serum du köper, vilket märke det kommer ifrån, vad det innehåller, vilken effekt det ger, vad det ska verka för, och hur stor förpackningen är. Det finns serum som kostar runt hundralappen, och så finns det varianter som kostar ett par tusen kronor. 

Ofta har det dyrare priset att göra med att serumet innehåller en viss lyxig ingrediens, så som guld, vissa oljor, extrakt eller syror. Att ett serum måste vara bäst bara för att det är dyrt stämmer inte alltid, men ofta finns det en anledning till att de är dyra. 

Ofta håller de också väldigt länge, så har du några extra kronor att avvara kan det vara riktigt värt det – ett serum är ett av de mest verkande hudvårdsprodukterna, som i rätt kombination och användning kan göra riktigt stor skillnad. Att det verkar så effektivt är också en faktor till att vissa ingredienser är så dyra.

Hur vet jag vilket serum jag ska använda?

Det kan vara svårt att veta vilken typ av serum du ska använda för att det ska passa din egen hudtyp och möjliga hudåkommor, just också med tanke på att det idag finns så himla mycket att välja mellan. 

Ett tips är att ni läser vår köpguide och kollar igenom vilka recensioner vi delat med oss här, där ni kan få ett hum om några riktigt bra produkter som finns att erbjuda, som verkar för olika saker och i olika prisklasser.

Känner ni er fortfarande osäkra kommer här en liten lista på vad du ska tänka på, för att ni lättare ska kunna ta er fram och hitta rätt variant för er hudtyp i djungeln av serum:

Serum för acnebelägen hud

När du lider av acne är det extra viktigt att du använder produkter som är till för just det, då acne både behöver behandlas djupgående men också försiktigt – allt för starka ämnen och ingredienser kan göra utslagen värre, medan för svaga (eller fel) sådana inte kommer någon skillnad. 

Vad gäller serum kan det vara bra att använda en typ som innehåller salicylsyra, då det är en aktiv ingrediens som verkar för att balansera huden och lösa upp igentäppta porer. Dessa kan dock vara rätt starka, men används de rätt och i kombination med passande hudvård kan det funka riktigt bra – djupgående, upplösande och aktivt. 

Serum för anti-age

När åren börjar komma ikapp en så är det vanligt att du börjar få lite rynkor här och var, och det kan jag lova dig att du inte är ensam om. Att få rynkor hör till naturen, men att det finns produkter som kan hjälpa en på vägen. 

Om du upplever att dina rynkor är något du stör dig på och att det är något som du gärna vill motverka så kan det vara smart att investera i ett serum just för det. En riktigt bra ingrediens får sådant är något som heter niacinamid, vilket är en lite mer aktiv form av just vitamin B3 som gör att hudens celler blir bättre på att kommunicera med varandra. 

Det betyder då att just B3 verkar för att cellernas kommunikation ska bli bättre, vilket i sin tur påverkar hur effektivt cellerna kan bryta ner viktiga enzymer – ju snabbare de bryts ner desto mindre spänst får vi i huden, och det är då det som denna cellkommunikation kan sakta ner så att huden behåller sig spänstigare. 

Serum för torr hy 

Precis som om du lider av acne så kan torr hy vara en riktig pina, speciellt under vinterhalvåret då luften är torr och det är kallt ute; något som sliter och torkar ut huden ännu mer. 

Det bästa för huden då är att använda serum som innehåller extra vårdande och närande ingredienser, så som aloe vera, honungsextrakt, lugnande örter, eller milda enzymer som tränger ner på djupet. Tänk på att inte använda några starka serum då det även här kan ha fel effekt, utan här är det fokus på fukt och vitaminer som gäller. 

Serum för mer lyster

Att känna sig matt och glåmig i huden är helt vanligt, speciellt när vi går mot mörkare tider och du inte får tillräckligt med vitaminer. Det kan också bero på att du inte djuprengör din hud ordentligt, så som att skrubba eller lägga mask någon gång ibland. 

Vill du tillföra mer lyster till ditt ansikte genom att använda ett serum är C-vitamin en fantastisk ingrediens, som verkar för att friska upp och pigga till din hy, samtidigt som den också blir mer ren och klar och får en ”pånyttfödelse”. Ett hett tips är att kombinera C-vitamin med andra antioxidanter – en ultimat kombo får tråkig hud!  

Serum för missfärgningar eller pigmentfläckar

En vanlig åkomma idag är pigmentfläckar eller andra typer av missfärgningar, som ofta kommer från att du solat eller på något sätt skadat sin hud. Det går som tur är att behandla med serum, som på sikt kan göra så att fläckarna jämnas ut och till sist försvinner helt. 

Här bör du leta efter serum innehållande glycyrrhiza, vilket är ett lakritsextrakt som påverkar melaninets bildande i vår hud. Genom att använda ett serum innehållande det kan du punktbehandla fläcken, för att de på sikt ska ljusas upp och ge en mer sammanhängande och jämn hudton. 

Leta efter namnet ”brightening” eller ”whitening” för att hitta sådana varianter. Det står inte alltid det, men någon form av koppling till uppljusande bör finnas – det är ju trots allt det serumet verkar för.

Sammanfattning

Kort och gott är ett serum en produkt som alla bör ha hemma. Det spelar ingen roll hur många produkter du annars använder, hur intresserad du är, vilket kön du har eller hur gammal du är, livsstil, hudtyp eller behov. Serum är en produkt som kan göra gott för alla, där du kan anpassa serum efter personliga behov. 

Det finns både lätta och tunga, milda och starka, tjocka och rinniga serum, allt som går att anpassa efter sina egna preferenser. Ju mer problem du har med sin hy och ju mer du utsätter den för desto bättre kan det bli med ett serum.

Med dess aktiva ingredienser tar det sig ner på hudens djupare lager och jobbar på att långsiktigt utveckla hudens förnyelse, där du till exempel kan få hjälp med anti-aging eller stora porer. Det finns verkligen något för alla!

Våra favoriter

Premium: Biodroga Md Anti-age Cell Booster Serum

Cell booster serum har kraftigt återfuktande egenskaper som reparerar huden, ända ner på cellnivå. Huden blev märkbart mer elastisk och slät på en vecka. Har man använt den en månad eller två, ser nog resultaten fantastiska ut. 

Den fyller ut rynkorna och eliminerar all torrhet och gör huden ungdomligt fast. Konsistensen på serumet är silkeslen och den verkar omedelbart och med långvarig effekt. Det märks med en gång.

Biodroga har ett helt eget forskningsteam som har utarbetat den perfekta kombinationen av bioteknik och kosmetik. 

Med stöd och rådgivning från den Schweiziska läkaren Dr. Werner Tschollar har de utvecklat och forskat kring olika verksamma beståndsdelar i decennier. 

För att motverka ålderstecken använder sig Biodroga bland annat av peptider. Dessa har en positiv effekt på kroppens alla funktioner. Det inkluderar celltillväxt och hudförnyelse. 

Genom att använda sig av centrala signalämnen utvecklar de krämer och serum som stödjer hudens egen förnyelseprocess. 

Det här serumet är dessutom helt fritt från parabener, mineraloljor, och artificiella färgämnen. Den är även parfymfri. 

Så har vi priset, som kan få en att hicka till. Men som jag nämnde i början av den här artikeln, jämfört med ansiktslyft eller botox, får du perspektiv på det.


Mellan: Dermalogica Ultracalming Serum Concentrate

Har du känslig och irriterad hud är det här serumet för dig. Det lugnar och reparerar och alla Dermalogicas produkter är allergitestade. De innehåller inga uttorkande ämnen såsom lanolin, alkohol, och mineraloljor. 

Dermalogica satsar på högkvalitativa produkter och deras kännspaka, jättetråkiga förpackningar och tuber, är sympatiskt nog sådana för att man vill satsa allt på innehållet istället. Vilket blivit deras signum genom åren.

Ultracalming serum appliceras på kvällen efter rengöring. Efterbehandla med Dermalogicas mist eller nattkräm, för ett enastående resultat när du vaknar. Priset ligger i övre mellanklassen.


Budget: Weleda Wild Rose 7 Day Treatment

Weledas Wild rose 7 day treatment består av ett gäng exklusiva oljor som tillsammans har en positiv effekt på huden. Vi har jojobaolja, mandelolja, nattljusolja, och persikokärnolja.

Den aktiva oljan här är nyponfröoljan som innehåller mycket vitamin A och jämnar ut ojämna hudtoner. Det är den effektivaste olja man kan tänka sig när det gäller att mjuka upp och återhämta stressad och åldrande hud.

Weledas wildros-serie har också damascenerrosor som bas och det är den som ger krämerna och oljorna dess specifika doft. 

Rosen har ju en närmast mytologisk betydelse när det kommer till skönhetsvård och antikens babylonier odlade rosor för att tillverka doftande oljor. 

Att framställa en liter olja kräver tre miljoner blommor, så att rosenolja är något väldigt exklusivt förstår vi alla.


Special: Mizon Collagen 100

Mizons serum Collagen tog vi med för att det var härligt med en produkt som helt och hållet satsade på hudvårdsproteinet kollagen. Det här serumet tas snabbt upp av huden och gör underverk med den, efter ett tags användning. 

Kollagen finns naturligt i vår hud och gör den mer mjuk och spänstig. Huden blir fylligare och fastare om den får kollagenbehovet tillgodosett. 

Mizon kollagen har genomgått en process som gör att kollagenet tas upp av huden lättare. Serumet sjunker snabbt in i huden och man märker faktiskt en skillnad redan efter några dagar. 

Kollagen blir allt populärare och används numera i många hudvårdsprodukter. Tillskott på kollagen bromsar verkligen åldrandet om man är konsekvent och tålmodigt använder produkterna varje dag. Man kan också ta kollagen som kosttillskott. 

Kollagen är egentligen ett protein som även finns i leder, brosk, bindväv, muskelvävnad, och hår. Hela sjuttio procent av huden består av kollagen och med åldern behöver man stärka tillförseln av proteinet till huden. På så sätt kan man bevara sin ungdom lite längre.

Våra utmanare

Estée Lauder Advanced Night Repair

En kräm som är svår att vara utan när man börjat använda den. Den är fantastiskt återfuktande och slätar ut och fräschar upp huden ordentligt. Serumet har beståndsdelar som gör den till ett effektivt skydd mot luftföroreningar och UV-strålning.  

Den är allergitestad och även parfymfri. Passar alla hudtyper då den inte innehåller oljor av något slag. Priset för den här Estée Lauder-produkten är som de flesta av deras krämer, lite åt det dyrare hållet. Men så värt det!


Lumene Valo Glow Boost Vitamin C Hyaluronic Essence

Finska Lumene har verkligen visat framfötterna när det gäller hudvård. Deras produkter har genomgående hög kvalitet och du får mycket för pengarna.

Deras Glow boost vitamin C var helt suverän som återfuktare och gjorde huden otroligt slät och frisk. 

Den innehåller ingredienser som kraftigt stimulerar kollagenproduktionen i huden, något som är a och o för en stark och frisk hy.


Shiseido Benefiance Nutriperfect Eye Serum

Shiseidos serum är speciellt framtaget för området kring ögonen. Den är perfekt för mogen hud eftersom den ökar elasticiteten i huden och stärker det ömtåliga området runt hela ögat. 

Den ska helst appliceras morgon och kväll och efteråt masserar man även in en nattkräm för maximal effekt. Det här serumet kostar lite mer än genomsnittet.


Maria Åkerberg Serum C

Det svenska märket Maria Åkerberg är en c-vitaminkick för alla trötta ansikten. Redan efter en vecka märkte panelen även att serumet blekte fula leverfläckar, vilket är ett fantastisk stort plus. Det som åstadkommer detta är apelsinkoncentratet med dess höga c-vitaminhalt, bland annat. 

Serum C innehåller dessutom vitamin A, B1, B2, H, och massor med aminosyror. Den passar alla hudtyper och är lämplig efter solning om man vill återställa huden. Den ger huden en verklig energikick och återfuktar och vårdar. 

B-vitaminerna i serumet gör att den passar fet hy speciellt bra och även hy som är drabbad av acne. Appliceras till natten och kompletteras med nattkräm. Serumet har ett riktigt bra pris.


Peter Thomas Roth Un-wrinkle Turbo Face Serum

Ett spännande serum innehållande hela 18 stycken olika neuropeptider. Den här verkar avslappnande för hela ansiktet och jämnar därför ut och gör ansiktet mjukt och lent.

Den trollade bort några av de fina rynkor som testpersonen hade, så hon var otroligt nöjd! Det tog en vecka att se tydliga resultat, men man kan skönja en förbättring redan efter tre dagar.

Neuropetiderna fyller ut de mest elaka rynkorna som är vanliga mellan ögonbrynen och runt munnen. Även kråksparkarna på utsidan av ögonen får sig en omgång.

Den här krämen passar alla hudtyper och är speciellt bra för mogen hud. Man applicerar den på ett rengjort ansikte.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals