Bästa tandborsten 2024 – Plackfria tänder och friskt tandkött

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att sköta tandborstningen är a och o för att du ska ha friska och starka tänder, men typen av tandborste är också viktigt för att det ska bli optimalt borstat.

Plack är en bakteriebeläggning som ligger som en hinna över tänder och tandkött. Plack är en av de främsta orsakerna till våra vanligaste tandsjukdomar som karies och tandlossning.

För att du ska ha friska tänder och en fräsch mun måste du hålla placken borta. Det gör du först och främst med tandborstning. Det räcker att borsta tänderna två gånger om dagen; det vill säga morgon och kväll.

Du kan borsta fler gånger om du vill, men faktum är att två gånger räcker gott och väl om du gör det på rätt sätt. Att borsta fel och för mycket gör tandborstningen ineffektiv och kan dessutom slita på tänderna onödigt mycket.

Om du trycker för hårt eller har en tandborste som är alldeles för hård kan tandköttet dras tillbaka och blotta tandhalsen, vilket bland annat kan innebära obehagliga tandilningar.

Du borstar på ett korrekt sätt genom att vinkla tandborsten snett mot tandköttet och gnugga försiktigt med små snabba rörelser. Vid tandköttskanten ska det vara helt rent eftersom det ofta är där som placken sätter sig.

Tryck inte tandborsten för hårt mot tänderna eftersom du då böjer stråna och effekten blir sämre. Tecken på att du borstar för hårt är när tandborstarna spretar åt alla håll.

Tanken är att stråtopparna skall borsta bort placken på tänderna. Varje tand ska borstas med korta, snabba rörelser och du ska endast gnugga tandborsten fram och tillbaka ett par millimeter åt gången.

Vad består då en bra tandborste av? Jo, en riktigt bra tandborste har spänstiga, mjuka strån och ett litet borsthuvudet samt ett skönt och greppvänligt handtag.

En lagom mjuk tandborste gör att vare sig tänder eller tandkött tar skada och ett lite mindre borsthuvudet gör att du kommer åt längst bak i munnen. Byt tandborste ofta för fortsatt bra resultat.

Många undrar ofta om en eltandborste rengör bättre i munnen än en vanlig tandborste. Faktum är att båda två kan rengöra lika bra eller lika dåligt. Resultatet beror helt och hållet på dig som borstar.

Kombinerar du den här tandborsttekniken med en tandborste och en bra fluortandkräm har du ett utmärkt skydd mot karies och tandinflammation. Vilket märke på tandkräm du väljer har ingen större betydelse utan det är just fluoren som är betydelsefull.

Du kan välja en tandkräm som går i linje med andra önskemål du har; kanske vill du ha en tandkräm mot ilningar, eller en mot kaffe- och nikotinfläckar, eller helt enkelt en tandkräm som gör tänderna vitare. Det finns också tandkräm för dig med känsliga slemhinnor.

Har du tandställning och behöver lägga extra krut på att borsta tänderna finns det tandkräm på apoteket med en extra stor mängd fluor. Den är lite dyrare, men kan vara värd att använda under perioden som du har tandställning.

Vad gäller barnens tänder så är det bra att börja borsta dem så fort de första tänderna kommer upp. Barn som fått sin första tand ska med fördel använda fluortandkräm och det krävs endast en liten klick av den och så borstar du morgon och kväll.

En vuxen måste hjälpa barnen att borsta tänderna och man brukar säga att riktmärket ska vara att hjälpa till fram till runt tioårsåldern.

De flesta slutar säkert i praktiken tidigare, men man måste alltid se till att man har lärt ut tandborstningen noggrant till sitt barn och att barnet förstår varför den ska borsta tänderna och konsekvenserna av att ingen tandborstning görs.

Vår överlägsna vinnare i det här testet blev Smile Lab Advanced Purifying Toothbrush. En väldigt fin mellanvinnare har vi också i form av svenska TePe Colour Compact X-soft.

Budgetvinnaren heter Jordan Clinic Clean Action Soft och missa inte vår spännande specialare, särskilt inte om du är designintresserad: HAY Tandborste Tann.

Premium: Smile Lab Advanced Purifying Toothbrush

En självrengörande tandborste som gör tänderna blanka, rena, och som dessutom klarar av att rengöra mellan tänderna. Finns det verkligen? Visst, gör det!

Och här är den faktiskt. Den fantastiska tandborsten från Smile Lab har allt vad man kan önska av en manuell tandborste och som presterar de bästa resultaten.


Mellan: TePe Colour Compact X-soft

För den som gillar att köpa inhemska produkter har vi har ett svenskt företag som sedan 60-talet har gjort och utvecklat munhygienprodukter och däribland den här utmärkta tandborsten.

Deras modell Colour Compact har ett litet borsthuvud och gör att du kommer åt allra längst bak och dessutom blir det lättare att komma åt mellan tänderna med den.


Budget: Jordan Clinic Clean Action Soft

Många är säkert bekanta med märket Jordan när det kommer till munhygien och deras tandborste Clean Action är ett väldigt bra budgetalternativ.

Tandborsten är utrustad med en speciell topp som gör att borsten kommer åt extra bra och rengör på svåråtkomliga ställen. Det här förebygger plack på bästa sätt.


Special: HAY Tandborste Tann

Att ha en funktionell tandborste är viktigt, men visst är det härligt om den är snygg också! Tandborsten från HAY är ett litet designföremål i sig.

En funktionell och snygg tandborste till ett väldigt överkomligt pris är vad designföretaget HAY har tagit fram här. Ett måste för den designmedvetna!

Varför ska du lita på oss?

Inför det här testet samlade jag ihop en panel på 10 personer och vi använde testtandborstarna två gånger om dagen i en veckas tid.

Under tiden utvärderades resultaten och en enkät fylldes i som vi sedan sammanställde för att utröna det slutliga resultatet och kunde då placera tandborstarna i rangordning i det här testet.

Vem behöver en tandborste?

Så fort bebisen får sin första mjölktand så ska man börja borsta tänderna. Det här ska pågå livet ut två gånger om dagen i ur och skur. Så det enkla svaret är att alla behöver en tandborste!

Hur kom vi fram till vilka tandborstar vi skulle testa?

Vi hade naturligtvis alla våra egna erfarenheter av tandborstar och i kombination med testresultat och recensioner på nätet kunde vi plocka fram ett antal varumärken som var intressanta att testa.

Inför testet hämtades produkterna hem från lyko.se, ahlens.se, apomera.se, och kronansapotek.se.

Hur testade vi tandborstarna?

Tandborstarna användes två gånger om dagen enligt instruktioner tillsammans med fluortandkräm. Vi studerade resultaten plus hur lätta de var att rengöra efteråt och om smuts lätt fastnade i tandborsten.

Våra favoriter

Premium: Smile Lab Advanced Purifying Toothbrush

Vad kan bli bättre än en självrengörande tandborste? Man kan ställa sig frågan hur en mun kan bli av en tandborste som inte är helt ren och bakteriefri.

Smile Lab har hjälpt oss att lösa det problemet genom att ta fram en tandborste som desinficeras varje gång du sätter in den i sin behållare.

Bakterier som vanligtvis stannar på en tandborste avlägsnas och nästa gång du tar fram den är den kliniskt ren på nytt. Stråna är mjuka och följsamma och framtagna med en speciell silverteknologi, vilket gör att den ger maximal rengöring även mellan tänderna.

Konstruktionen gör det lätt att hålla den med exakt rätt tryck och den är redan konstruerad så att den rengör bättre över hela tänderna. Den är väldigt bekväm att hålla i handen och du får enkelt ett bekvämt grepp om den, vilket även det underlättar för optimal tandborstning.

Den är dessutom framtagen med design i åtanke och för dig som är väldigt kräsen med de prylar du omger dig med. Här får du inte bara en extra effektiv tandborste utan en väldigt snygg sådan på kuppen.

Priset ligger på cirka 120 kronor, vilket kan verka lite kostsamt, men tänk på att du kan använda den här längre än en vanlig tandborste tack vare den självrengörande effekten.


Mellan: TePe Colour Compact X-soft

TePe Colour Compact X-soft är en tandborste som först kanske verkar vara en barntandborste, men är absolut inte avsedd för små barn. Den kan visserligen användas av lite större barn, men är framförallt avsedd för vuxna som önskar ett mindre borsthuvud.

Små borsthuvuden kommer åt mycket bättre och du kan rengöra tänderna från plack även längre bak i munnen. TePe är faktiskt ett svenskt företag med bas i Malmö som tagit fram tandborstar och munhygienprodukter ända sedan 1965!

De har numera expanderat till 300 anställda har dotterbolag över hela Europa samt USA. De har även andra bra alternativ av tandborstar.


Budget: Jordan Clinic Clean Action Soft

Många fina tandborstar finns med i det här testet som vi varmt kan rekommendera, men kan eller vill du inte betala mycket för en tandborste, så fungerar det alldeles utmärkt att också ha en Jordan Clinic Clean Action, eller någon av deras andra tandborstar.

Du får en tandborste med snygg design och bra kvalitet. Vi gillar handtaget skarpt på den här modellen som är väldigt ergonomiskt och den sitter verkligt bra i handen, vilket är något som underlättar borstningen betydligt.

Stråna är mjuka och rengör på ett effektivt sätt, inte minst tack vare att toppen består av en högre borst på den yttersta änden av borsthuvudet. Det här gör att det blir en effektivare rengöring på svåråtkomliga områden som tandköttskanter och mellan tänder.

I köpet får du dessutom ett skydd för borsthuvudet som är jättebra när du tar med tandborsten på resa eller övernattning.


Special: HAY Tandborste Tann

Märket HAY har tillverkat en jättefin tandborste i plast och nylon som effektivt borstar tänderna och rengör. Borsten är precis lagom mjuk och sliter inte på tänderna på något sätt.

För dig som är designintresserad är det här en given produkt och danska HAY grundades 2002 med avsikt att rikta in sig på designmedvetna och moderna människor som eftersökte en elegant, men funktionell industriproduktion.

Tanken var att göra bra design tillgänglig för alla och här har man även haft ergonomi och tandhälsa i fokus. Du får alltså en designad tandborste som dessutom är väldigt effektiv.

Våra utmanare

Pepsodent Tandborste Inside Precision Soft

Som namnet avslöjar, det vill säga “Inside Precision”, får du här en tandborste som också effektivt tar sig an tändernas insida. Med den här kommer du åt på de mest krångliga ställen i munnen.

Den fungerar även bra att borsta med på tänderna längst bak i munnen tack vare det lilla och vinklade tandborsthuvudet. Den underlättar enkel och effektiv rengöring längs hela tandraden. Varianten finns både i soft och medium.

Tandborstskaftet är verkligt ergonomiskt och har bekväma gummipunkter som gör att den sitter stadigt i handen. Priset ligger på cirka 40 kronor, så det här är en värdeinvestering för den som har svårt att komma åt överallt under tandborstningen.


Oral-B Tandborste Complete 5 Way Clean Medium

Här har du en manuell tandborste med fem olika rengöringszoner, vilket ger en väldigt bra plackrengöring. Många tror att Oral-B endast gör eltandborstar, men de har också väldigt fina manuella tandborstar.

De olika längderna på borsten gör att den effektivt kommer åt även längst tandköttskanten och in mellan tänderna.


EKULF Twice Advanced

EKULF är ett märke som man inte hör talas om så jätteofta och därför är det extra roligt att få presentera den här i testet. Det speciella med den här tandborsten är att borststråna är koniskt formade, vilket gör att tändernas mellanrum rengörs på ett maximalt sätt.

Samtidigt är borsten väldigt skonsam mot tandkött och tänder. Den har en helt och hållet ergonomisk design med ett rejält handtag som gör att du får ett bra grepp. Med i köpet får du ett plasthölje som skyddar borsten för maximal hygien.


GUM Ortodonti Tandborste

Gum Ortodonti tandborste är speciellt avsedd för dig som har tandställning. Tandborsten underlättar rengöring runt tandställningen och den runda formen bidrar även till att du kommer åt. Handtaget är ergonomiskt utformat och sitter bekvämt i handen.

Det här är en väldigt bra investering för dig som har tandställning eftersom du under den perioden måste vara mer uppmärksam på hur tänderna sköts. Dessutom kostar den inte särskilt mycket alls.


Humble Brush Bambu Tandborste Vuxen

För dig som vill ha en miljövänlig tandborste rent materialmässigt, så har märket Humble tagit fram en tandborste i bambu. Den har mjuka sköna borststrån som är helt fria från gifter och andra ämnen som kan finnas i polyester och plast.

Borsten är av nylon, vilket visserligen inte är ett nedbrytbart material, men mycket mer miljövänligt än andra plaster. För varje köp så donerar företaget samma summa till välgörenhet. Varje tandborste förpackas i ett ekologiskt material som dessutom är återvunnet.

Nylon är slitstarkt och sköljer du tandborsten och ställer den i kokande vatten då och då, så håller den i minst fyra månader. Den finns också i flera fina färger.


Meraki Toothbrushes 3 Pieces

Meraki har tagit fram tandborstar i en supersnygg design. Materialet är spännande; det består nämligen av 55% halm och 45% polypropen. Borsten är gjord av nylon, vilket är ett mycket mer miljövänligt material än plast och polyester.

Borsten är mjuk och borsthuvudet är relativt litet, så du kommer verkligen åt överallt med den här tandborsten. Här har vi ett set om tre stycken.

Frågor och svar

Får jag bort plack med en manuell tandborste?

Det är i första hand tekniken det hänger på, så det går absolut att få bort plack med en manuell tandborste. I det här testet har vi 10 stycken jättebra tandborstar med borsthuvuden som är väldigt avancerade och gör att du kommer åt överallt.

Tänderna blir fria från plack om du borstar noggrant med gnuggmetoden, och såklart två gånger om dagen. Kom också ihåg att byta tandborste ofta för bästa resultat.

Hur länge ska jag ha min tandborste?

Byt gärna ut din tandborste en gång i månaden om det inte är av något specialmaterial som bambu, trä, och nylon som är avsedda för att hålla lite längre. Läs instruktionerna på förpackningen så får du all information du behöver.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals