Recension: Bruns Schampo — Svensk hårvård när den är som bäst

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

6/10
PRIS
7/10
LIVSLÄNGD
8/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Bruns Products är ingenting mindre än ett svenskt hårvårdsmärke. Det skapades av två frisörer från Lund som driver en grön salong i staden. En sådan grön salong innebär att man inte använder några kemikalier överhuvudtaget i sin verksamhet som frisör.

Eftersom de ansåg att de hade svårt att hitta bra hårvårdsprodukter som motsvarade deras principiella tänk kring miljön och vår hälsa, så skapade de sitt egna hårvårdsmärke.

Bruns schampo är handgjort och med helt naturliga råvaror. Inte minst så är råvarorna också ekologiska, så långt det går.

Bruns Schampo

Ingredienserna är också godkända av Astma- och allergiförbundet och släpper inte ut några giftiga kemikalier i våra vattendrag. Förutom schampo finns också balsam och stylingprodukter och till och med deodoranter.

Frisörerna Johanna och Cecilia som grundat Bruns har genom sitt yrke själva sett baksidan av vad kemikalier kan ställa till med.

De har själva drabbats av allergier, eksem och till och med återkommande näsblod. De har jobbat oförtrutet med att förändra hur marknaden för hårvård ser ut.

Köpguide

Hudallergier är ett allt större problem och drabbar allt fler av oss. Bruns schampo är definitivt ett alternativ för oss som söker allergitestade och parfymfria alternativ för håret.

Bruns har alltid minst en helt doftfri variant av sina redan hud- och miljövänliga produkter, för den som är jättekänslig. Har du mycket allergier är det alltså sannolikt att du kommer att kunna använda en av deras produkter.

När det gäller prisbilden så är det naturligtvis så, att ett handgjort schampo tillverkat i Sverige måste få kosta. Dock och blir schampokostnaderna relativt sett ganska hög för de flesta hushåll, om man är en stor familj och vill använda varumärkets produkter.

Bruns Schampo

Men allt handlar naturligtvis om prioritering och är det så att man man värnar om miljön och kanske inte minst är drabbad av allergier, är det här kanske ändå inte ett beslut så svårt att fatta.

När det gäller livslängden på schampot är den fullt jämförbar med andra produkter i samma kategori. Kvaliteten på schampot är väldigt hög och det är imponerande att se hur de klarar av att göra så effektiva schampon, samtidigt som de är skonsamma mot huden samt miljövänliga.

Vi förstår att det är ett insatt och ambitiöst team som jobbar i den lilla schampofabriken i Lund. Designen på flaskorna känns modern och fräsch på ett stylat, men enkelt vis.

Ingredienserna

Alla Bruns verksamma ingredienser är naturliga, och mycket kan du kanske också hitta i ditt skafferi, eller så kanske du redan själv använder dem som hudvårdsprodukter.

De består av ekologisk kokosolja, jojobaolja, och med dofter som citron, kardemumma, och givetvis också helt doftfritt.

Bruns Schampo

Bruns har sju olika sorters schampo plus ett silverschampo avsett för blonda hår, som vill lyfta fram kalla toner och ta bort det gula.

Här nedan gör vi en genomgång av varje enskilt schampo och deras egenskaper. Till alla schampon finns också ett matchande balsam.

01 Harmonisk Kokos Schampo

Harmonisk kokos schampo är ett handgjort och milt schampo som passar alla typer av hår och som bidrar med fukt och volym. Det är Bruns Products mest storsäljande schampo.

Det bidrar skonsamt till att bilda volym i håret och är ekologiskt. Guarmjöl och jojobaolja skyddar hårbotten och motverkar bland annat mjäll. Schampot är sulfatfritt och löddrar därför inte lika mycket som schampon med sulfat gör.

Om man tycker att den inte ger den där riktigt rena känslan som man förknippar med lödder kan man tvätta två gånger om man vill. Schampot har en härlig, mild doft av kardemumma och kokos.


02 Kryddig Jasmin Schampo

Kryddig jasmin schampo är mycket återfuktande och passar för dig med torrt alternativt lockigt hår. Passar också dem som har tjockt hår, som blir svårt att reda ut eller för dem som har kraftiga hårstrån.

De karaktäristiska dofterna är jasmin, varma kryddor och fuktigt gräs. Det är speciellt bra för den med lockigt hår, afrohår, eller de som har väldigt torrt hår av behandlingar som blondering och liknande. Mycket lämplig att använda för dem som har psoriasis och eksem.


03 Oparfymerat Schampo

Ett oparfymerat schampo som passar bra att använda för hela familjen och även för de allra minsta. Innehåller ekologisk jojobaolja och guarmjöl, som skyddar den känsliga hårbotten effektivt.


04 Magisk Citrus Schampo

Bruns Magisk Citrus schampo är en prisvinnande produkt med en doft av citrus och myntablad. Den har en djuprengörande och antibakteriell rengöring och passar bra för den som har fett hår.


05 Oparfymerad Detox Schampo

Ett detoxande shampoo som är extra djuprengörande och milt. I produkten finns bland annat ekologisk xantangummi och salvia, som ger en djuprengörande antiseptisk effekt.

Det passar personer med känslig hårbotten eller obalans i håret, till exempel under perioder av hormonell förändring som pubertet, graviditet eller klimakteriet.


07 Oparfymerad Schampo

Det här är egentligen schampo nr 2, fast i oparfymerad variant. Den är alltså mycket återfuktande och passar alla med lockigt, tjockt och väldigt torrt hår. Mycket lämplig för allergiker och för den som inte tål parfymerade schampon och har svårt att hitta lämpliga produkter.

Bruns Schampo

24 Blond Skönhet Schampo

Att ta fram ett silverschampo med utgångspunkten att den ska vara kemikaliefri och giftfri, kan inte ha varit lätt och måste ha varit en riktig utmaning. Men de har verkligen lyckats med detta.

Den verksamma ingrediensen är campeche, som även kallas blodträd, och som ger de kalla skiftningarna i schampot. Eterisk olja från grapefrukt vårdar och återställer hårbotten till sitt naturliga ursprung och skapar en skön känsla med sin härliga doft.


Fördelar

Fördelarna med Bruns alla schampon är självklara. För den som inte vill ta in giftiga kemikalier i sitt hushåll, men använda sig av skonsamma produkter som inte skapar allergier och överkänslighet är Bruns schampo ett svårslaget alternativ.

Bruns Schampo

För den som också har ett intresse av att skona miljön med det vi använder i ett hushåll är det här också ett i det närmaste fulländat val. Bruns jobbar helt och hållet med naturliga och giftfria produkter som är skonsamma mot miljön.

Nackdelar

Jämför man priset med andra produkter i samma kategori ligger dessa väldigt högt. Men å andra sidan är detta de mest exklusiva produkterna i sin kategori också. Schampot är också drygt och räcker länge.

En annan sak vi skulle önska oss var att ett företag som lägger ner så stor omsorg på att ta fram miljövänliga och skonsamma produkter för håret, också skulle satsa på tvål och duschtvål i sitt sortiment. Men det kanske kommer!

Produktfakta

  • Handgjord med naturliga och giftfria råvaror
  • Ett prisvinnande schampo med flera certifieringar
  • Schamponera två gånger, eftersom den riktiga löddereffekten uppstår andra gången. Skölj ur ordentligt mellan gångerna

Sammanfattning

Två frisörer i Lund gick en gång en kurs i hur de skulle kunna fasa in sin frisörsalong på att hantera endast kemikalie- och giftfria ingredienser. Inspirerade av sina nya kunskaper började de utveckla egna hårvårds- samt hårstylingprodukter.

Ett av resultaten blev det populära schampot som finns i flera olika varianter och vad man än har för behov och preferenser kan man vara säker på att man hittar något som passar. De har två helt parfymfria schampon för den som är väldigt allergisk och har svårt att hitta produkter som fungerar.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals