Bästa elektriska fotfilen 2024 – Puts väck med torra fotdynor och spruckna hälar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Jag verkligen älskar fotvård och tycker att det är minst lika viktigt som att vårda resten av kroppen. Tyvärr är det enkelt att glömma bort fötterna (jag är faktiskt väldigt skyldig till det!) och då är det lätt att fossingarna blir torra och får förhårdnader.

Du kan dock förhindra mycket av det genom att upprätthålla en bra fotvårdsrutin genom exempelvis fotbad, exfoliering eller peeling, och speciellt genom att fila fötterna. Det är verkligen en av de bästa sakerna man kan göra för sina fötter.

Ofta är det hälarna och själva fotdynan som råkar illa ut och filar du fötterna ungefär en gång i veckan kan det gå väldigt långt för att förebygga att det blir värre. Kom också ihåg att du inte ska fila fötterna för ofta heller eftersom det inte är så vidare skonsamt.

Vår premiumfavorit blev Remington Reveal Perfect Pedi Wet & Dry medan Scholl Velvet Smooth Electric Foot File tog hem vinsten i mellanprisklassen.

CCS Elektrisk Fotfil är ett fantastiskt budgetalternativ och Baby Foot Exfoliation Socks är vår roliga specialare om du vill ha lite variation. Läs vidare för att hitta den elektriska fotfilen och börja vårda dina fossingar ordentligt!

Premium: Remington Reveal Perfect Pedi Wet & Dry CR6000

En utmärkt fotfil som går att använda i duschen, och såklart utanför. Det bästa är att den är laddningsbar - alltså ingen sladd! - och att man får två koniska rullar med två olika grovinställningar.

Man kan även välja mellan två olika hastigheter och hela fotfilen har en bra och ergonomisk design, inte minst handtaget som har en antiglid-yta. Vi rekommenderar denna starkt!


Mellan: Scholl Velvet Smooth Elektronisk Fotfil

Den elektriska fotfilen från Scholl har blivit en riktig klassiker och den mer än kvalar in på listan - den är våran favorit i mellanprisklassen. Och det är den verkligen värd.

Denna går endast att använda på torr hud, alltså inte i duschen, men den är snabb och effektiv och du behöver bara cirkulera den i ungefär 3-4 sekunder på ett ställe för att få en märkbar skillnad.


Budget: CCS Elektrisk Fotfil

Budgetalternativet kommer från CCS och är en fotfil med många underbara funktioner. Den har två rullar med olika grovlek, som även går att ersätta med refiller när de inte är lika effektiva längre.

Fotfilen är laddningsbar och detta kan du till och med göra genom en USB-sladd. Filen kan rotera i 360 grader och har en skonsam och ergonomisk användning.


Special: Baby Foot Exfoliation Socks

Vill du varva fotfilen med en intensiv och effektiv inpackningskur ska du definitivt slänga ett öga på dessa sockor. De innehåller fuktsyra och extrakt från naturen som förvandlar dina förhårdnader till himmelsk lena fötter.

Behandlingen tar ungefär en timme och ingredienserna tränger in i hundens lager och tar bort alla döda hudceller samtidigt som de ger fukt och näring till de torra fossingarna!

Köpguide – bästa elektriska fotfilen

Vem behöver köpa en elektrisk fotfil?

Har du torra fötter? Lider du ofta av blåsor? Upplever du att dina fötter har många förhårdnader? Om du svarar ja på någon av dessa frågor bör du verkligen investera i en fotfil. 

Sen vill vi bara förtydliga att den elektriska fotfilen inte ska användas för att behandla vårtor eller liknande, för den direkta behandlingen krävs det andra komplement. 

Men, genom att regelbundet använda fotfilen så kommer du förebygga att nya blåsor uppstår, så att du slipper gå runt med obekväma öppna sår och sköra hälar. För trots att du kanske tänker att ”nej men mina fötter blir aldrig torra” så kan det alltid vara bra att vara förberedd, framförallt inför vintern och dess torra tider. 

I princip alla fötter kan må bra av att vårdas och filas från gång till gång, och att förebygga att problemen uppstår med hjälp av en elektrisk fil är ju aldrig fel.

Varför ska du använda en elektrisk fotfil?

En elektrisk fotfil är det smidigaste sättet att behandla torra fötter och spruckna hälar. Behandlingen är icke krävande, det går relativt snabbt och smidigt, och du slipper själv gnugga fram och tillbaka för ett resultat som ändå känns obefintligt. 

Och inte nog med att du kan förbättra problemet på ett kvick, med hjälp av fotfilen förebygger du även att nya problem uppstår. Det bästa är att behandlingen känns skön och behaglig, och du kan på riktigt känna hur alla torra partier bara yr iväg, alltså bokstavligt talat.

Varför ska jag välja en elektrisk fotfil framför en vanlig?

Många kanske tänker att det är onödigt att investera i en elektrisk fotfil, framförallt om du redan har en variant som du använder ”manuellt”. Och ja, det finns ju en liten sanning i den tveksamheten, för trots allt så gäller termen ”fotfil som fotfil” – funktionen och syftet om att du ska få bort förhårdnader och torra partier är ju densamma. 

Men, den fantastiska skillnaden mellan en elektrisk fotfil och en vanlig (manuell) fotfil är att den elektriska apparaten möjliggör för att du själv ska slippa stå där och slita och dra i evigheter. Alla som någon gång använt en fotfil vet hur jobbigt det kan vara, hur länge du måste jobba, och att resultatet sällan blir så bra som du önskat.

Detta gör ofta att du drar sig för att fila fötterna, trots att de har ett stort behov av att få den typen av behandling. Kanske går du istället till en salong och betalar en massa pengar där, istället för att köpa en produkt som kan göra ett likvärdigt jobb hemma. 

Investerar du i en elektrisk fotfil behöver du alltså inte längre oroa dig för de krävande stunderna i duschen eller över toalettkanten, och du behöver inte förbereda dig i fler dagar för att ta tag i problemet - istället kan du njuta av den rejäla och sköna behandlingen, samtidigt som du kan se hur fötterna blir sådär babylena på bara några ögonblick. 

Vi överdriver inte när vi säger att den elektriska fotfilen verkligen kan vara en räddare i nöden, för att ha en riktigt bra fotfil kan göra under för dina fötter. De elektriska varianterna ger också oftast ett bättre resultat tack vare det roterande filhuvudet, vilket är betydligt mer slagkraftigt än ens egna handgrepp. 

Vill du vara snabb och effektiv så kommer den elektriska varianten vara din bästa kompis! Den ger ett bättre resultat, en skonsam och behaglig behandling, det är en ekonomisk investering, och du slipper slita med dina stackars händer.

Vilken fotfil ska vi välja?

Med tanke på att det finns en hel del elektriska fotfilar på dagens marknad så kan det kanske kännas svårt att veta vilken du ska välja. Ska den ha en viss styrka, form, design, ska den kunna behandla några specifika fotproblem, ska sliphuvudet vara utbytbart?

Faktum är att det egentligen inte spelar särskilt stor roll vilken fotfil du väljer, för trots allt så verkar de i grund och botten för samma sak – att behandla fotproblem och se till att dessa förebyggs. 

Såklart skiljer de sig åt i form av vissa detaljer, användning och möjliga funktioner ”utöver det vanliga”, men har ni inga specifika krav eller uppenbara specifika behov så funkar alla i princip lika bra. 

Det kan ta ett tag innan du lär dig den optimala användningstekniken för den elektriska fotfilen, alltså att du inte tar i för hårt och så att du kommer åt ordentligt på alla ställen. Men när du börjat bli en van användare av dem så spelar det faktiskt inte alls så stor roll vilken sort du väljer.

Varför får du torra fötter och förhårdnader?

Anledningen till att du ens från första början är i behov av att fila dina fötter, och därav att du har ett behov av en fotfil, är ju att dess hud blir väldigt torr och fnasig. Ofta leder obehandlad torrhet till större sprickor, eller till och med blåsor och grova förhårdnader. 

Men att det blir såhär är heller inte så konstigt, för var dag utsätts våra fötter för ett enormt slitage och jobbiga påfrestningar i takt med att vi nästan konstant går och står på dem. Du kan ju tänka dig själv att huden tänjs ut och nöts på något fruktansvärt, vilket då resulterar i torr och ledsen hud.

Vintern sliter på fötterna

Sen finns ju såklart lite mer förklarliga orsaker till att den torra huden uppstår. De flesta av oss har nog upplevt att den kalla och ruggiga vintern gärna slår sina arma tag om fötterna och torkar ut dem från dag ett, inte sant? 

Torr och kall luft är inte direkt ett paradis för dina fötter, precis som det här med att du hela tiden varierar från varmt och svettigt till kallt och torrt. Men, du behöver faktiskt inte gå runt med torra fossingar så länge du har en bra fotvårdsrutin – något som en ordentlig elektrisk fotfil kan hjälpa dig med.

För lite talg

En annan orsak till att våra fötter blir torra är att vår hud är mer eller mindre torr, framförallt på utsatta områden som fötter och hälar. 

Att det är så vanligt med torr hy beror på att det även är vanligt att du har ett underskott i talgproduktionen. Det innebär alltså att vår kropp inte hinner med att producera tillräckligt mycket fett och olja för att hålla huden återfuktad, som då gör att den istället torkar ut, fnasar sig och spricker.

Hårt slitage leder till hård hud

I takt med att huden under våra fötter blir allt mer torr så byggs liksom detta upp dag för dag, och då är det ju inte konstigt att vår hud även blir väldigt hård. 

Att du får så kallade förhårdnader är därför inte så ovanligt, framförallt om du exempelvis jobbar ståendes hela dagen, speciellt i skor som inte är ergonomiska eller sitter bra. Förhårdnader kan också uppstå på grund av att du går mycket barfota, både i och utan skor, om du ofta har svettiga fötter, eller om fötterna utsätts för friktion. 

Alla är ju saker som helt enkelt sliter på fötterna rätt mycket, ofta mycket hårdare än vad du tror. Därför är det inte heller särskilt ovanligt att du underskattar fotvård, alltså inte bara någon gång ibland utan att du faktiskt sköter sina fötter med omsorg – något som inkluderar regelbunden filning.

Hudlager blir till sprickor

Vårdar du inte sina fötter så kan alla möjliga fotproblem uppstå, inte minst sprickor på hälarna. Att du får sådana sprickor beror på att döda och gamla hudceller samlas på fötterna, främst runt hälarna, och liksom bygger upp sega lager som till slut torkar ut.

Detta gör då att huden spricker, vilket ofta känns väldigt obekvämt. Däremot är det väldigt sällan som sådana sprickor leder till större problem än att de känns lite obehagligt. Men, om sprickorna blir tillräckligt illa så kan det faktiskt leda till infektioner eller sjukdomar då smuts och bakterier kan ta sig in i huden genom sprickorna.

Var noggrann med fotvården

För att undvika att sådana hudproblem uppstår är det som sagt väldigt viktigt att du vårdar dina fötter, vilket faktiskt ofta kan räcka med att du filar fötterna. Och det är där den fantastiska elektriska fotfilen kommer in som en gåva från ovan. 

En gång i veckan brukar vara lagom, och då kan du även passa på att sitta i ett skönt fotbad och kanske massera fötter och vader lite grann. 

Gör du detta en gång i veckan så är det vanligtvis tillräckligt ofta för att du ska förebygga uppbyggnaden av sprickor, förhårdnader och torra partier, som faktiskt kan göra väldigt ont och bli ett störningsmoment i vardagen.

Förebygg framför att behandla

Som vi lärt oss så är det alltid bättre att förebygga än att behandla, då du helst vill undvika att problemen ens uppstår. 

Det är viktigt att vårda sina fötter oavsett om du har stora eller mindre problem, du behöver alltså inte ha grova förhårdnader eller gigantiska sprickor – snarare tvärtom så vill du ju minska risken för att sådant uppstår. 

Sen är det också lättare att förebygga än att behandla, då det är svårare att få bort redan existerande problem. Allas fötter borde därmed vårdas titt som tätt, det kan ingen lida illa av. 

Upplever du stora problem med dina fötter kan du fila de fler än en gång i veckan, just för att verkligen få bort allt ordentligt. Försök få in en konsekvent fotvårdsrutin med filning och återfuktning med hjälp av bland annat den elektriska fotfilen. 

Vill du unna dig lite extra avkoppling så kan du besöka en fotvårdsspecialist för tips och rådgivning. Och kom ihåg, att förebygga är aldrig fel – även de finaste och mest välmående fötterna bör vårdas för att behålla den formen!

Hur använder jag den elektriska fotfilen på rätt sätt?

Detta varierar såklart beroende på vilken fotfil du köper, men de flesta fungerar på ungefär samma sätt och för samma syfte. Men det finns några saker du bör tänka på innan du använder en fotfil, alltså till att börja med.

Viktigt med rena fötter

Det är viktigt att du har ordentligt rena fötter innan du filar dem med den elektriska fotfilen, annars finns det en risk att smuts, bakterier och möjliga virus fastnar på filen och liksom smutsar ner eller smittar dina fötter nästa gång.

Tål den vatten?

Sen bör du också kolla upp om filen kan användas i vatten, alltså om den är vattentät. Många gillar att fila fötterna i samband med att du duschar, eller i alla fall att du gör det precis innan du sätter på själva duschen. 

Gör du också det så är det ju då smidigare om hela produkten faktiskt tål att blötas ner när strålarna sätts igång, trots att du helst inte ska använda den på ett direkt blött underlag. Kanske brukar du inte fila dina fötter i duschen, men då rekommenderar vi att du testar det – så mycket mer smidigt och fräscht!

Ska den användas på torr hud?

Men, något som bli till lite av ett problem om du gillar att använda fotfilen i duschen är att många elektriska fotfilar endast ska användas på helt torr hud. Det innebär ju då alltså, som ni säkert förstår, att du helst inte ska använda filen i duschen, eller i alla fall inte när duschen är igång och fötterna redan är blöta. 

Vad du då ska göra är helt enkelt att du kan duscha först, och då såklart rengöra fötterna ordentligt, för att sen torka dem ordentligt. Då checkar du både av renligheten och torrheten, och riskerar inte att utsätta varken din hud eller filen för extra slitage. 

Det finns ju dock inget som säger att du ändå kan använda den elektriska fotfilen i duschen, alltså så länge den inte är på och du inte hunnit blöta ner dina fötter. Möjligheterna finns ju i alla fall, om du fortfarande känner att det steget är nödvändigt. 

Det gör ju fortfarande är själva processen blir lite smidigare, du slipper hudflagor på golvet, och du kan direkt skölja av fötterna efter. Se bara till att du ändå tvättar fötterna och torkar av dem innan.

Hur gör man?

Så nu vet ni lite vad du bör tänka på innan du börjar använda den elektriska fotfilen, som faktiskt är viktigt att tänka på för att resultatet ska bli så bra som det kan. 

För att använda en elektrisk fotfil på rätt sätt kan du gå tillväga såhär:

  1. Hitta en bra plats

Börja med att placera dig själv på ett bekvämt ställe, om du vill sitta i duschen, luta dig över handfatet, lägga en handduk på golvet, hålla fötterna över toan, eller hur du nu vill göra. Det smartaste är att inte bara fila direkt på golvet då det brukar lossna rätt mycket hud. 

  1. Koppla ihop filen

När du ska använda en elektrisk fotfil som nyligen är inköpt, och som du alltså inte redan använt, måste du först sätta ihop apparaten med den fil du vill använda. 

Ofta får du med ett eller flera filhuvuden att välja mellan, som alla har olika styrkor och verkar med grövre eller finare stenar. För en ordentlig filning ska du använda den grövsta, och för en mer finslipand filning kan det räcka med den lättare varianten. 

  1. Börja fila

Efter att apparaten är redo är det helt enkelt dags att börja själva arbetet. Använd filen över de områden du vill fila, och håll den elektriska filen på ett område i ca 3-4 sekunder. Längre än så är inte nödvändigt, och se också till att du inte heller använder för mycket kraft. 

Filen i sig är tillräckligt stark och effektiv för att fila ned huden utan att du tar i eller trycker den hårdare mot huden, annars kan du faktiskt riskera att skada dig. Trots att fotfilen verkar för att slipa ned huden så är det ändå viktigt att du är skonsam.  

  1. Håll dig till filen

För många som börjar fila fötterna kan det kännas lockande att börja pilla med både det ena och det andra för att få bort kraftiga förhårdnader eller torra hudflikar, såsom en sax eller en nagelklippare. 

Kanske har du inte tidigare granskat sina fötter så noggrant och upptäcker nu alla möjliga saker som du gärna avlägsnar, och som du då tänker att fotfilen inte kommer klara av. 

Men, för att ta bort sådana fotproblem ska du endast fila, då det egentligen handlar om hård eller torr hud som du vill fila ned. Självklart kan andra, lite vassare verktyg kännas som att de gör ett bättre och mer rejält jobb, men faktum är de bara innebär en risk om att du sliter på och skadar huden än mer – undvik det!

  1. Tvätta fötterna

I takt med att du börjar känna dig nöjd med ditt filningsarbete och att du gått över hela foten, eller de områden du ville behandla, så är det dags att du tvättar av fötterna igen. 

Detta är ett ypperligt tillfälle att ta ett skönt fotbad, kanske hälla i lite fotsalt, och unna dig en skön fotmassage. 

  1. Torka och smörj in

När du känner dig nöjd med din tvättning, oavsett om det är i ett fotbad eller bara en snabb sköljning, så bör torka av dina fötter ordentligt. Se till att torka på hälar, under foten, och även mellan tårna. 

För bästa resultat bör du upprepa behandlingen minst en gång i veckan, eller oftare om du känner ett behov av det.

Våra favoriter

Premium: Remington Reveal Perfect Pedi Wet & Dry CR6000

En värdig vinnare i premiumklassen är en fotfil man kan använda både i och utanför duschen och det är precis vad du kan göra med fotfilen från Remington.

Du behöver inte oroa dig för att det är osäkert att använda den i duschen eftersom handtaget har en antiglid-yta som gör att du enkelt manövrerar den medan vattnet strömmar ned.

Du får två koniska rullar, en som är grov och en som är extra grov. Dessutom kan man välja mellan två olika hastigheter, vilket är superbra eftersom det blir mer individualiserat och passar både den som är snabb som den som tar sin tid.

De koniska rullarna har klätts i ett skydd som är antimikrobiellt, vilket vi såklart applåderar eftersom det gör att de håller längre, och de kan då också tvättas enkelt i vatten. Om du gör det efter varje gång du använder den är det enkelt att hålla filen ren.

Några användbara funktioner som kommer med är en LED-lampa och det faktum att den är sladdlös, men går superbra att ladda, vilket gör att du kan använda den var och när som helst.


Mellan: Scholl Velvet Smooth Elektronisk Fotfil

Filar från Scholl, både nagelfilar och fotfilar, är verkligen värda att investera i eftersom de spenderar väldigt mycket uppmärksamhet åt just filar och speciellt fotvård.

Deras Velvet Smooth elektriska fotfil är ett superbt alternativ om du vill bli av med dina förhårdnader på fötterna och förvandla dem till mjuka och lena istället.

Till skillnad från premiumfavoriten kan man endast använda denna på torr hud, vilket kanske inte spelar så stor roll för många, även om det kan vara skönare att fila fötterna i duschen.

Du behöver endast fila ungefär 3-4 sekunder på ett ställe i försiktiga cirklar, och det är verkligen allt som behövs för att få mjuka fötter.

Den är batteridriven och det ingår batterier i köpet. Behöver du ett snabbt och bra verktyg för dina förhårdnader på fötterna är denna verkligen att rekommendera.


Budget: CCS Elektrisk Fotfil

För dig som vill ha ett lite billigare alternativ har vi hittat fotfilen från CCS. Tyvärr måste man lägga ut några hundralappar för en elektrisk fotfil, iallafall om man vill ha en bra en som räcker i några år.

Men detta är alltså ett bra budgetalternativ och den har många bra funktioner som förbättrar din fotvård. Till och börja med får man två rullar; precis som i premiumklassen har dessa två olika grovlekar, så de passar för de flesta.

Filen har en rotation på 360 grader och blir väldigt skonsam då den spinner 40 gånger per sekund. Även denna är uppladdningsbar och den är till och med kompatibel med USB - väldigt praktiskt i dagens samhälle!

När rullarna inte är lika effektiva längre köper du enkelt nya refiller och ersätter dom, vilket gör detta till en väldigt sparsam investering som håller dina fötter välvårdade i många år framöver.


Special: Baby Foot Exfoliation Socks

Vill du göra en annan form av behandling för fötterna ibland är exfoliering ett superbra alternativ och vi tycker att regelbunden användning av en elektrisk fotfil och någon form av exfoliering eller peeling är ett vinnande koncept.

Vi har hittat en intressant exfolieringskur från märket Baby Foot som gör att dina fötter blir som nya. Du använder kuren i form av sockor, vilket har blivit populärt de senaste åren.

Den vitala ingrediensen i kuren är fuktsyra som verkligen tränger in i de döda hudcellerna och effektivt tar bort dom, men verkar också mellan alla olika lager i fötterna och cellerna, och vi tror att det är detta som gör dessa sockor till en riktig mirakelkur.

Utöver det finns det dessutom hela 17 olika typer av extrakt från naturliga källor som alla är väldigt fuktbindande och verkar för effektiv peeling. Det tar ungefär en timme för kuren att verka.

Var dock beredd på att den största effekten av kuren kommer efter några veckor, då märker man verkligen att fötterna blir lena och mjuka. Detta är dock inget billigt alternativ för en engångsbehandling, men det är så värt det!

Våra utmanare

Scholl Velvet Diamond Foot File

Vi har en till fotfil från Scholl med i testet och det är nästan exakt samma fil som vår mellanprisvinnare förutom att själva filen på denna har grova diamantkristaller. Det kommer helt enkelt vara upp till dig vilken typ av fil du föredrar.

Denna exfolierar foten effektivt och är batteridriven, batterier ingår även i köpet. Filen har också bara en filroller och är kanske inte att föredra för den som inte vill ha en för hård slip.


Babyliss Fotfil H700E

Även detta är ett lite billigare alternativ som använder syntetisk diamantbeläggning. Den har två hastigheter och du utför behandlingen i två steg.

Sliprollerna går att ta av och tvätta så det är enkelt att hålla fotfilen ren. Den har en ergonomisk design och formen är perfekt att använda över hela foten.


Produkter som utgått

Philips Foot File

Även denna fotfil från Philips är en värdig produkt och var nära att vinna i premiumklassen. Den har en roterande skiva med slipade kanter som enkelt gör dina fötter lena och mjuka. Den fungerar bra på alla olika områden på foten, både stora och små.

Korund, som är en naturlig mineral, är ingjuten i den roterande skivan och är känd för sina effektiva egenskaper på förhårdnader och även att den är väldigt skonsam för huden. Det är visserligen en bra fotfil, men vi tycker ändå att priset är lite högt.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals