Bästa rakhyveln 2024 – Byt ut oönskad hårväxt mot silkeslen hud

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Det enda stället kvinnor verkar vilja ha hår på är huvudet. Håret som växer på övriga kroppen ska helt enkelt bort. 

Beroende på din hårväxt kan processen att raka sig vara bekvämt eller rent ut sagt bedrövligt. De flesta använder nog redan en rakhyvel, men är det den bästa för dig? 

Vi har testat fjorton stycken rakhyvlar med syftet att hitta den som är bäst överlag och jag kan meddela att det var många som blev överraskade av resultatet. 

Jag vill också även varna alla er som kommit hit i hopp om att hitta en lista över rakhyvlar som inte innehåller någon Venus från Gillette.

Tyvärr måste jag svika er - ganska mycket därtill - eftersom de är lugnt sagt ledande på just denna marknad.

Men det finns några guldkorn därute som inte tillhör detta företag och inte minst sagt vår absoluta favorit och vinnaren i budgetklassen Dorco Shai 6 Rakhyvel som faktiskt är heeelt underbar. 

Premiumklassens vinnare blev Gillette Venus Swirl Razor som verkligen kan rekommenderas för alla er med mycket hårväxt. Gillette Venus Embrace Sensitive Rakhyvel blev mellanklassfavoriten och ska verkligen kollas in om du har känslig hud. 

Uppstickaren Gillette Venus Snap with Embrace Razor är till för dig som ofta är på språng eller reser mycket och vill har med dig en kompakt rakhyvel. Läs vidare för alla recensioner och för att hitta din nya favoritrakhyvel. 

Budget: Dorco Shai 6 Rakhyvel

Denna rakhyvel från Dorco kanske många överser eftersom den inte är från Gillette, men inte nu längre! Detta blev vår absoluta favorit och du kommer förstå varför.

6 rakblad (världens första design) sitter på ett rörligt rakhuvud och gör rakningen till ett sant nöje. Lamellerna har smörjts med bland annat aloe vera så att din hud ska kännas len som en barnrumpa efteråt.

Fördelar

 • 6 blad för bättre rakning
 • Rörligt rakhuvud för enkel användning
 • Återfuktande blad som gör huden len
 • Ergonomiskt och greppbart handtag
 • Veganskt
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inte så bra som andra på listan

Premium: Gillette Venus Swirl Razor

Här har vi en rakhyvel som är en baddare på att komma åt de svåraste - och mest irriterande - områdena där du har oönskad hårväxt. 

Hyveln har en speciell FlexBall-teknologi som gör att skaftet är rörligare än standardrakhyvlar och tillsammans med de 5 vassa bladen får du en otroligt len och jämn rakning.

Fördelar

 • Tar bort allt hår
 • Rörligt skaft
 • Enkel och nära rakning

Nackdelar

 • Dyr

Mellan: Gillette Venus Embrace Sensitive Rakhyvel

En innovativt designad rakhyvel med 5 blad som sitter närmare varandra än på vanliga hyvlar för att underlätta rakningen för personer med känslig hud. Detta system minimerar bladens tryck på den känsliga huden som inte längre kommer bli irriterad. 

Fördelar

 • Passar känslig hy
 • Lämnar huden återfuktad
 • Täta blad för ett ordentligt tryck
 • Glider enkelt fram
 • Stadigt handtag

Nackdelar

 • Någorlunda dyr

Special: Gillette Venus Snap with Embrace Razor

En minirakhyvel som är perfekt för er som ofta reser eller måste övernatta på hotell ibland på grund av jobb. Denna kompakta rakhyvel får plats i även de minsta av necessärer och dess 5 blad ger en nära och bekväm rakning.  

Fördelar

 • Kompakt design – perfekt för resan
 • Inbyggd fuktremsa – du behöver bara tillsätta vatten
 • Nära rakning
 • Behaglig att använda

Nackdelar

 • Tar inte riktigt bort allt hår
 • Lite svår att greppa

Varför ska du lita på oss?

Inför detta test har jag samlat ihop en hel rad kvinnor, 6 stycken för att vara exakt, som alla såklart har olika sorters hårväxt. Här har vi glest och ljust till tjockt och mörkt och allting däremellan. 

Vi har några år av rakning på nacken och har provat de flesta olika metoderna för att få bort oönskad hårväxt. Inte minst sagt rakhyvlar. 

För det första vet vi alltså vad man ska kolla efter innan man inhandlar en rakhyvel och för det andra vet vi hur vi ska få det där silkeslena resultatet alla drömmer om (förutsatt att vi har varit utrustade med rätt rakhyvel).

Vem behöver köpa en rakhyvel?

Okej, nu vill jag bara passa på att säga att rakade ben och armhålor verkligen inte är ett måste, men för de flesta ger det nog en känsla av fräschhet och kan bidra till att man känner sig snygg som tusan. 

Så, om du helt enkelt vill ha bort hårväxten på exempelvis benen är en rakhyvel en utmärkt produkt att investera i. 

En fördel är även att det såklart är mindre smärtsamt att raka sig än att exempelvis vaxa sig, och det är en process som är snabb och bekväm.

Hur kom vi fram till vilka rakhyvlar vi skulle testa?

När man lägger ihop 7 kvinnors erfarenheter av rakning kan man få höra skrämmande historier, men med vårt syfte får man även kvinnor som har provat väääldigt många olika rakhyvlar. 

Vi samlades därför allihopa hemma hos mig och sållade direkt bort skräprakhyvlar och kollade bland webbutikernas utbud. De rakhyvlar som var med i testet hämtades sedan hem från nordicfeel.se, cocopanda.se, och ahlens.se.

Hur testade vi rakhyvlarna?

Vi har testat två stycken rakhyvlar var och det har även köpts in dubletter av en del så man har kunnat testa flera för att kunna jämföra. De rakhyvlar som har kommit i flerpack, oftast engångsrakhyvlar, har såklart kunnat testas av flera testpersoner. 

På detta sätt har vi kunnat vara så hygieniska som möjligt (det är inte så fräscht om alla 7 personer ska testa samma rakhyvel) men ändå kunnat testa flera produkter med syftet att kunna jämföra.

Rakhyvlarna har såklart testats med gel och lödder i duschen och en del snabbrakningar med endast vatten har genomförts. 

Vi har såklart försökt matcha rakhyvelns syfte (känslig hud, mycket hårväxt, etc) med de personer som har just dessa problem. 

Sist men inte minst har vi även skickat ut en enkät med öppna och slutna frågor till privatpersoner som har köpt någon av de produkter som varit med i testet för att se hur de har upplevt dem. Detta har sedan sammanställts med vårt egna poängsystem. 

Våra favoriter

Budget: Dorco Shai 6 Razor

Budgetvinnaren och vår absoluta favorit blev denna spännande rakhyvel från Dorco. Dorco har skapat den första rakhyveln i världen som har 6 blad, som tydligen ska ge en bättre rakning.

Och som ni kanske förstår av av dess placering som vinnare i denna kategori måste det ju vara sant.

Till och börja med måste jag bara säga att ingen i testpanelen upplevde den som en mirakelrakhyvel, men den är absolut värd en testomgång om du är på jakt efter en ny hyvel. 

Det rörliga rakhuvudet bidrar till en enkelhet när det kommer till de svåra områdena och du kommer få en jämn och slät rakning. 

Lameller som har smörjts med aloe vera, lavendel, och vitamin E underlättar processen ytterligare genom att ge ett bättre glid och ger dessutom din hud den där silkeslena känslan efteråt. 

Handtaget som är klätt i gummi är dessutom ergonomiskt och det är hur enkelt som helst att rengöra rakhyveln tack vare den öppna baksidan. När bladen tar slut kan du köpa fler separat

Dorco är dessutom ett företag som inte testar på djur och är helt veganskt då det inte finns några djurprodukter i deras innehållsförteckningar. 

Om inte det skulle vara nog kommer den dessutom till ett kanonpris: cirka 100 kronor. I priset ingår en rakhyvel och 2 blad. Det kanske är en mirakelrakhyvel ändå?

Fördelar

 • 6 blad för bättre rakning
 • Rörligt rakhuvud för enkel användning
 • Återfuktande blad som gör huden len
 • Ergonomiskt och greppbart handtag
 • Veganskt
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inte så bra som andra på listan

Premium: Gillette Venus Swirl Razor

Okej, alla med extremt mycket hårväxt ska definitivt kolla in Venus Swirl från Gillette om ni aldrig riktigt lyckas få bort de där retliga små hårstråna vid vristerna eller knäna. 

Rakhyveln innehåller 5 blad som sitter på ett rörligt skaft med en FlexBall-teknologi som är speciellt utvecklad för just dessa svåra situationer så att alla ska kunna få en nära rakning. 

Det rörliga skaftet förbättrar rakningen jämfört med andra vanligare rakhyvlar eftersom den kan anpassa sig till just din kroppsform.

I paketet och priset får du en rakhyvel och ett rakblad som går att använda ett bra tag innan du måste byta ut den. Då finns det separata rakblad att köpa. Cirkapriset ligger på överkomliga 230 kronor. 

Fördelar

 • Tar bort allt hår
 • Rörligt skaft
 • Enkel och nära rakning

Nackdelar

 • Dyr

Mellan: Gillette Venus Embrace Sensitive Rakhyvel

Denna rakhyvel från Gillette ska du kolla in om du har känslig hy och tenderar att få torr hud efter att du rakat benen eller under armarna.

Precis som ovanstående favorit har denna rakhyvel 5 blad, men dessa har placerats tätare intill varandra för att minimera de vassa bladens tryck på din hud - perfekt!

Runt hela bladet finns även en rem som förbättrar rakningen eftersom den hjälper glidandet när du drar det ergonomiska handtaget i gummi. 

De av oss i testet som hade känslig hud tyckte verkligen att man fick ett bättre resultat av denna rakhyvel och resten tyckte att den fungerade lika bra på vanlig hud. Cirkapriset 190 kronor är heller ingenting att snacka om. 

Fördelar

 • Passar känslig hy
 • Lämnar huden återfuktad
 • Täta blad för ett ordentligt tryck
 • Glider enkelt fram
 • Stadigt handtag

Nackdelar

 • Någorlunda dyr

Special: Gillette Venus Snap with Embrace Razor

Flera av oss i testpanelen var lite skeptiska till om vi skulle lyckas hitta en liten uppstickare bland alla rakhyvlar som finns på marknaden iochmed att de flesta rakhyvlar är snarlika. Men till slut hittade vi denna lilla pärla.

Den kompakta designen gör den till en perfekt reserakhyvel för alla er jetsetare där ute. Det enda du behöver när du rakar dig är lite vatten eftersom fuktremsan som sitter på huvudet aktiveras av just det.

Rakbladet består av 5 blad för en så nära och följsam rakning som möjligt. Visserligen kanske man inte tror att denna är så värst mycket smidigare att ta med på en resa, eller en övernattning någonstans, men vi upplevde att den knappt tog någon plats alls faktiskt. 

Självklart fungerar den lika bra för hemmabruk och som sagt behöver du inte köpa något raklödder, vilket är perfekt för er som har lite mindre hårväxt. Cirkapriset 130 kr är heller inte så pjåkigt. 

Fördelar

 • Kompakt design – perfekt för resan
 • Inbyggd fuktremsa – du behöver bara tillsätta vatten
 • Nära rakning
 • Behaglig att använda

Nackdelar

 • Tar inte riktigt bort allt hår
 • Lite svår att greppa

Våra utmanare

Gillette Venus Breeze Rakhyvel

Här har du en rakhyvel med 3 blad och det som är så bra med denna är att den har en inbyggd remsa som löddrar när den kommer i kontakt med vatten och som ger dig det där silkeslena resultatet du önskar.

Med endast 3 blad är denna rakhyvel inget vi rekommenderar till er med mycket hårväxt men för er som har normal hårväxt och vill ha en snabb rakning är denna definitivt ett bra alternativ. Det finns såklart rakblad att köpa separat. Cirkapris på 200 kronor.

Fördelar

 • Inbyggd fuktremsa – du behöver bara tillsätta vatten
 • Silkeslent resultat
 • Smidig användning

Nackdelar

 • Känns ostabil och lite plastig
 • Dyr


Silky Skin Damrakhyvel

Här har vi en rakhyvel som har 5 blad och en remsa med Micro Matri-teknologi. Det betyder att remsan har smörjts med sheasmör och aloe vera som har lugnande egenskaper och kommer hålla din hud len och slät istället för irriterad. 

En väldigt bra rakhyvel som ger en nära rakning med ett hållbart resultat och det finns även fler rakblad att köpa till för ett överkomligt pris. Även hyvelns pris ligger bra i plånboken: cirka 120 kr. 

Fördelar

 • Återfuktande och lugnande egenskaper
 • Silkeslent resultat
 • Nära rakning
 • Hållbar

Nackdelar

 • Känns lite ostabil

Silky Skin Engångshyvel 5-pack

Här har du ungefär samma rakhyvel som ovanstående produkt men dessa är engångsmodellen, men fungerar minst lika bra och kan rekommenderas till er som föredrar engångsrakhyvlar - det går såklart bra att använda dem flera gånger. 

Här finns samma remsa som bidrar till återfuktande och lugnande hud men denna har endast 2 blad. Cirkapriset 30 kr är som hittat.

Fördelar

 • Återfuktande och lugnande egenskaper
 • Lätta att använda och förvara
 • Går att använda fler gånger
 • Prisvärd
 • Flerpack

Nackdelar

 • Engångshyvlar
 • Svårt att få bort allt hår

Gillette Venus Comfort Glide Spa Breeze Rakhyvel

En spa-rakhyvel låter ju fantastiskt och remsorna som innehåller vitt te bidrar verkligen till en len och jämn rakning. 

En del personer i testet fick ibland ta i lite väl mycket för att det skulle bli en effektiv rakning, så denna kanske inte kommer vara att föredra om du har mycket hårväxt. Det känns då inte heller så värt för cirkapriset 200 kronor.

Fördelar

 • Känns stabil
 • Nära och jämn rakning
 • Fint och lent resultat
 • Lyxig förpackning

Nackdelar

 • Dyr
 • Du måste ta i för att få bort allt hår

Gillette Venus Tropical Disposable 3-pack

Dessa var de mest färgglada rakhyvlarna vi hade med i testet och rekommenderas till er som är jakt efter utmärkta engångsrakhyvlar. Då man kan använda dem flera gånger och då de kommer i ett 3-pack kommer du kunna raka dig med dessa ett tag.

Rakhyvlarna har 3 blad som har aloe vera-behandlade remsor och dessutom mjuka kuddar som hjälper till att få silkeslen hud genom att minimera sår. Bra cirkapris på 85 kr.

Fördelar

 • Flerpack
 • Fin och färgglad design
 • Riktigt bra engångshyvlar
 • Går att använda flera gånger
 • Remsor och kuddar för behaglig upplevelse
 • Återfuktande
 • Minskad risk för skador
 • Irriterar inte

Nackdelar

 • Någorlunda bra resultat - får inte bort allt hår
 • Engångshyvlar

Gillette Venus & Olay Sugarberry Rakhyvel

Här har Gillette samarbetat med Olay och skapat en 5-bladig rakhyvel med fuktremsor från Olay som ger ifrån sig vårdande egenskaper under rakning, vilket betyder att du inte behöver använda rakgel när du använder denna hyvel.

Det hjälper även benen att hållas återfuktade efter rakningen. Visserligen ger den en bra och nära rakning men många av oss märkte att man måste vara noggrann eller raka hårt för att ta bort all oönskad hårväxt. 

Separata rakblad kan köpas till och du kan även prova rakbladen på en gång om du redan har en hyvel (beroende på vad för rakhyvel du har). Cirkapris på 230 kronor.

Fördelar

 • Täta blad
 • Fuktremsor - du behöver bara tillsätta vatten
 • Vårdande och lugnande egenskaper
 • Återfuktande
 • Nära rakning

Nackdelar

 • Dyr
 • Måste vara noggrann för att få bort allt hår
 • Känns lite billig

Gillette Venus Divine Sensitive Rakhyvel

Även denna kan rekommenderas till er med känslig hud, men denna kommer endast med 3 rakblad. Remsorna har behandlats med botaniska oljor för att underlätta processen och minimera irriterad hud.

Vi upplevde denna rakhyvel som bra och komfortabel men tyvärr är den inget speciellt. Cirkapriset 150 kronor är dock inte så pjåkigt. 

Fördelar

 • Bra för känslig hud
 • Remsor med olja för lättare användning
 • Vårdande
 • Minskar risken för irriterad hud

Nackdelar

 • Få rakblad- noggrannhet krävs för att få ett bra resultat
 • Någorlunda dyr

Gillette Venus Sensitive Rakhyvel

Den sista rakhyveln som slank med i testet kan rekommenderas för känslig hud och denna förpackning innehåller även hela 3 rakhyvlar.

Precis som ovanstående rakhyvel är denna böjlig och rörlig och du får alltså en nära rakning men som irriterar huden på minsta vis. Cirkapris på 190 kronor. 

Fördelar

 • Flerpack
 • Bra för känslig hy
 • Böjlig för lättare användning
 • Nära rakning

Nackdelar

 • Dyr
 • Nya rakblad kan behövas ofta

Estrid Rakhyvel

Estrid fokuserar på att utveckla riktigt bra, kvalitativa och prisvärda rakhyvlar. Dessa rakhyvlar är speciellt designade för att vara lätta och skonsamma att använda.

Vi gillade att de är helt veganska, samt att det går att välja om du vill prenumerera på en återkommande beställning där nya rakblad levereras hem till dig, exempelvis varannan månad. Så smart och praktiskt! Dessutom väldigt prisvärt då Estrid har ett jämförelsevist lågt pris.

Vid användning tyckte vi att rakhyveln gav ett riktigt lent och behagligt resultat tack vare att de fembladiga rakbladen är väldigt vassa och möjliggör nära kontakt till huden. Däremot är de inte så vassa att det gör ont eller känns läskigt. Det är mjukt och bekvämt att raka sig med Estrid tack vare veganska smörjande remsor som skyddar mellan rakbladen och samtidigt återfuktar huden.

De härliga remsorna innehåller bland annat aloe vera, vitamin E och sheasmör för maximal hudvård. Dessutom är designen av själva rakhyveln väldigt enkelt men stilren, vilket gör att den känns roligare att använda.

Utformad med mjuka former och av minsta möjliga vikt för att göra upplevelsen så bra som möjligt, samtidigt som det lite tyngre handtaget ligger bra i handen. Handtaget är tillverkat för att ge ett stabilt, behagligt och ergonomiskt grepp, där undersidan är i gummi för att ge säkerhet vid användning. Det är enkelt att komma åt på svåra ställen utan besvär.

Produkten är också snygg i badrummet, och med den medföljande vägghållaren som du enkelt fäster på väggen eller i duschen livar den färgglada designen upp. Med hjälp av vägghållaren slipper du oroa dig för att rakhyveln ska ligga i blöt, vilket gör att den inte kommer förstöras eller rosta i förtid.

Vid köpet får du med ett snyggt och praktiskt fodral som du kan förvara rakhyveln i när du är på resande fot eller när du inte använder den. Vi är verkligen imponerade av Estrids rakhyvel, de har tänkt på alla detaljer och gjort en produkt som passar alla användare!

Fördelar

 • Vegansk
 • Snygg design
 • Praktiskt fodral och vägghållare
 • Prisvärd
 • Möjligt att prenumerera
 • Lätt att använda
 • Stabil och bekväm
 • Bra rakblad för nära rakning
 • Skyddar och vårdar huden

Nackdelar

 • Finns bara i 4 olika färger
 • Säljs endast online

Produkter som utgått

Gillette Venus Quench Rakhyvel

Här har du en rakhyvel med 3 blad som även är flexibel och kan böjas för en följsam och nära rakning. Dess remsor har skyddade gel så att du kan välja att raka dig utan extra gel men ändå veta att resultatet blir lent.

Vi tyckte definitivt att denna rakhyvel är värd att prova och om du är på jakt efter en helt vanlig hyvel som är skonsam mot din hud ska du kolla in denna.


Dorco 3+3 Disposable Razor

Snarlik design till vinnaren i budgetklassen då det är samma företag men på denna rakhyvel sitter de 6 bladen 3 åt gången (därav namnet). Även denna har ett rörligt huvud.

Dess lameller har smörjts med kamomill och aloe vera, vilket bidrar till en nära och skonsam rakning då de har återfuktande egenskaper. Även här finns det gummiklädda ergonomiska handtaget. 

Den stora skillnaden är, som namnet förmedlar, att dessa hyvlar är engångsrakhyvlar. Vi har såklart testat att använda dem flera gånger vilket fungerar utmärkt!

Fördelar

 • Rörligt huvud för nära rakning
 • Många och täta rakblad
 • Återfuktande
 • Känns behaglig efteråt
 • Ergonomiskt och stadigt handtag

Nackdelar

 • Engångshyvlar
 • Billig design för priset

Frågor och svar

Hur rengör man en rakhyvel?

Att skölja den i varmt vatten efter användning, och kanske även under tiden, brukar räcka som rengöring. Sedan byter man ju rakhyvel ibland om det är en engångsrakhyvel eller rakblad.

Hur ofta behöver man byta rakhyvel eller rakblad?

Man märker ofta när det är dags att byta rakhyvel eller rakblad, men ungefär var femte till var sjunde rakning är en bra riktlinje.

Vad kostar en rakhyvel?

Engångsrakhyvlar kan man hitta för under femtiolappen. Annars ligger priset på runt en hundralapp och uppåt, sedan tillkommer kostnader för nya rakblad.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals