Hur länge håller tandblekning?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Att ha vita tänder är något som många önskar sig. Ju äldre man blir desto gulare blir leendet, vilket man lätt kan störa sig på. För visst vill man ju alltid ha ett lika vitt leende som alla snygga kändisar på TV-reklamerna!?

Skämt åsido, våra tänder är ju faktiskt användbara oavsett färgton. Men att störa sig på sina gula tänder kan dessvärre ha en väldigt negativ påverkan på mångas vardag och dra ner självsäkerheten ordentligt, och så ska det ju inte vara!

Tyvärr blir det allt vanligare att man stör sig på sina ”imperfektioner”, och ju längre in vi kommer på 2000-talet desto fler tandblekningsmetoder ploppar upp på marknaden.

Vi säger varken bu eller bä om man bör bleka tänderna eller inte, utan det är helt enkelt upp till var och en att känna sig för om man tycker att man är i behov av det.

Huruvida man är bekant med tandblekning eller inte så kan denna artikel vara till stor hjälp om man känner sig fundersam kring ämnet.

Kanske vill du testa att bleka dina tänder för första gången, men inte riktigt vet hur du ska gå tillväga? Eller så kanske du är en erfaren konsument av tandblekning, men vill få lite mer insikt i vad det faktiskt gör på tänderna, och om det finns några konsekvenser av det?

Känner du igen dig i någon av de ovanstående frågorna, eller om du bara är allmänt intresserad av att veta lite mer om tandblekning så tycker vi att du ska fortsätta läsa!

Hur lange haller tandblekning

För här kommer vi gå igenom vad tandblekning innebär, hur det går till, hur länge det håller, varför våra tänder blir missfärgade, och en hel del annat!

Och på tal om tänder, har du borstat dina gaddar idag? Bara en liten påminnelse sådär, varsågod! Hoppas ni hittar något i denna artikel som ni får användning av, förutom den lilla påminnelsen då, haha!

Vad innebär tandblekning?

Som jag nämnde ovan så finns det idag en hel del olika sätt att bleka tänderna på, men syftet är alltid detsamma; vitare tänder. Det som kan variera är resultatet och konsekvenserna (detta går vi igenom längre ner i artikeln!).

Oavsett hur man bleker tänderna så innebär tandblekningen en kemisk process, där man utsätter tänderna för en viss behandling för att uppnå ett önskat resultat.

Den kemiska processen fungerar som så att det blekmedel man använder tränger in i emaljen och dentinet (tandbenet), för att sen angripa och bryta ner de missfärgade områdena.

De missfärgade områdena byggs oftast upp av organiskt material, det vill säga på grund av att vi konsumerar produkter som kaffe, tobak, och vin. De flesta tandblekningarna innehåller ett ämne som, när det oxiderar, bryter ner dessa organiska material och ljusar upp området.

Man kan alltså säga att blekmedlet omvandlar de mörka missfärgningarna till ett ljusare material genom att ”äta upp” de lager av smuts som bildats ovanpå tänderna.

Det kanske låter krångligt, men såvida du inte ska bli tandläkare eller specialist på tandblekning är just detta inte något som du egentligen behöver lägga så stor vikt i att förstå.

Varför får man missfärgade tänder?

För att förstå varför tänderna blir missfärgade tänkte vi börja med att förklara hur det sker. Våra tänder är uppbyggda av ett inre och ett yttre lager. Det inre lagret kallas dentin, eller tandben, och det är den delen som utgör tandens grund.

Det yttre lagret kallas för emalj, och tack vare att det är så hårt skyddar det tanden från slitage och skador. Att tänderna missfärgas beror på att vi konsumerar produkter och livsmedel som lägger sig som ett lager utanpå emaljen, som sen missfärgar tanden.

Risken för att produkterna eller livsmedlen ska missfärga tanden blir också större om du konsumerar de när det är kallt eller varmt, då värme och kyla gör att emaljen blir extra porös och känslig, vilket gör att de starka ämnena lättare kan angripa.

Vanligaste orsakerna för missfärgningar

Eftersom vi alla har olika färg på tänderna missfärgas inte allas tänder likadant, och det är ju rätt logiskt. De som haft en vitare grund på sina tänder från början får såklart inte lika gula tänder som de som haft en mörkare grund, utan tänderna blir mörkare i perspektiv till vår grundfärg.

Nedan listar vi de mest förekommande orsakerna för missfärgade tänder, kanske kan du känna igen dig i någon?

Ålder

Den vanligaste orsaken att våra tänder blir missfärgade är för att vi åldras, vilket är en process som sker naturligt hos de flesta. Tänderna blir alltså gulare, eller mörkare, ju äldre vi blir, helt enkelt.

Livsmedel med starka färgämnen

Andra orsaker till att tänderna missfärgas är på grund av att vi konsumerar produkter som innehåller tobak, som snus och cigaretter, och även livsmedel som vin, kaffe, och te.

Att dessa produkter missfärgar våra tänder beror på att de innehåller starka färgämnen som angriper och tränger in i tandens emalj och dentin (tandben).

Sjukdomar

Vissa sjukdomar kan också orsaka missfärgningar på tänderna, också ärftliga sådana. Då uppstår missfärgningarna redan innan tänderna växer fram, och ger tänderna en mörkare färg än de egentligen skulle haft.

Detsamma gäller om mjölktänderna utsätts för slag eller skador; det påverkar emaljen hos de nästkommande tänderna, och ger de en mörkare färg.

Rotfyllningar

Har man behövt laga ett hål i tanden med rotfyllning i metall, ja då är det väldigt troligt att dina tänder kommer bli missfärgade av detta.

Istället för att tänderna får en ton åt det gulbruna hållet kommer de då få en blågrå ton. Lyckligtvis syns detta oftast bara ner vid tandhalsen, men de kan även färga hela tanden om man har otur.

Fluor

En hel del barn blir rekommenderade att äta fluortabletter och att rengöra med fluorskölj, vilket är bra för tänderna om detta görs i lagom mängd. Om barnens tänder utsätts för en för stor mängd fluor kan detta leda till missfärgningar.

Det kan också hända om barnet dricker vatten med en för hög fluorhalt. Denna typ av missfärgningar syns oftast som vita fläckar på tänderna.

Olika metoder för tandblekning

Som tidigare nämnts så är marknaden för tandblekning väldigt bred idag, och det finns en hel del olika metoder för hur man utför tandblekningar. Däremot är grunden för utförandet detsamma för alla, nämligen att man använder sig av ett blekmedel.

Det vanligaste sättet att bleka tänderna på, och det som rekommenderas av tandläkare och tandhygienister, är att använda en gel som läggs i en personligt utformad tandskena av plast, som man sen har i munnen i x antal minuter.

Hur lange haller tandblekning

Andra metoder som man kan använda är blekande tandkräm, aktivt kol-pulver, tandblekningspenna, och tandbleknings-stripes. I vissa fall kombinerar man blekmedlet med ljusbehandling eller laser.

Tandblekning får endast göras på personer över 18 år. Kom ihåg att det är säkrast att bleka tänderna i samråd med en tandläkare eller tandhygienist, och att alla produkter som säljs på marknaden för hemmabruk inte alltid är lika bra som de låter.

Förberedelser inför tandblekning

För att tandblekningen inte ska vara farlig eller skadlig för dig, gäller det att den görs på rätt sätt och med en säker produkt. Därför ska du alltid (!) rådfråga din tandläkare innan du bleker tänderna, för att veta om du och dina tänder klarar av en blekningsbehandling, och om det är något som bör göras innan processen sätter igång.

Tandläkaren kan också avgöra om dina missfärgningar överhuvudtaget går att motverka med en blekning, och i så fall vilken metod som är bäst att använda. Faktiskt så är det så att inte alla missfärgningar går att få bort.

Om missfärgningarna lutar åt det gulbruna hållet är det okej, men om man har fått en blågrå missfärgning, till exempel från metallerna i amalgamfyllningarna, är det väldigt svårt att få bort de med hjälp av blekmedel.

Att rådfråga tandläkaren innan man bleker tänderna är väldigt viktigt, då det kan bli en riktigt obehaglig process om man till exempel har ett hål eller spricka i någon tand, och om tandblekningsgelen i sådana fall tränger in i skadorna.

Hål och sprickor ska alltså lagas innan tandblekningen sätter igång, och även tandsten ska tas bort då tandblekningsgelen inte tränger igenom den.

Med andra ord så ska man ha en god hygien i munnen för att vara en lämplig kandidat för tandblekning, vilket tandläkaren kan avgöra. För vissa kan faktiskt tandblekning vara skadligt.

Är det farligt att bleka tänderna?

I de flesta fall är det inte alls farligt att bleka tänderna, men på grund av vissa omständigheter kan det vara det för vissa. Så som sagt bör du gå till din tandläkare och få svar på detta innan du sätter igång.

Några fall där tandblekning kan vara skadligt är om du;

  • Har tunn tandemalj.
  • Upplever ilningar i tänderna.
  • Har en ”defekt” tand.
  • Snusar eller röker.
  • Är gravid eller ammar.

Om du har tunn tandemalj, om du har ilningar i tänderna, eller om du har någon form av defekt på tänderna som till exempel hål eller rotskador, där roten blottas, bör du inte bleka dem.

Anledningen är att med denna typ av tandproblem riskerar du bara att få värre besvär om du använder tandblekning, då det kan göra tänderna ännu känsligare.

Om du röker eller snusar bör du inte heller ge dig på tandblekning, då de starka färgämnena i tobak gör att resultatet av behandlingen inte blir lika bra. En annan orsak till att du inte ska bleka tänderna är om du är gravid eller ammar.

Hur lange haller tandblekning

Egentligen finns det ingen forskning som säger att det är skadligt eller farligt, utan det beror på just det; att det inte finns någon undersökning som visar om blekmedlet har några bieffekter på barn eller foster.

Sen tycker vi att det är viktigt att man inte gör blekningen för någon annans skull, utan för att man själv vill och känner sig i behov av det!

Hur går en tandblekning till hos tandläkaren?

Det första tandläkaren gör är att kolla om du har några eventuella defekter som måste fixas innan tandblekningsprocessen sätter igång, så som hål eller tandsten.

När det är klart och tandläkaren ger godkänt ska ni komma överens om var du vill göra behandlingen, det vill säga om du vill göra det hos en tandvårdsmottagning eller om du vill få med dig preparat hem.

Väljer du att göra det hos en tandläkare går processen till som så att de gjuter en plastskena utefter just din tanduppsättning, så att blekmedlet kommer åt alla tänder och inte hamnar utanför på tandköttet.

När tandskenan är klar får du komma in för själva blekningsbehandlingen, då de lägger en blekningsgel i skenorna som du sen får ”bita på”. Tandkött och tandhalsar skyddas med ett täckande material.

Efter ungefär 1 timme är behandlingen klar, men beroende på vilken effekt du vill uppnå och hur koncentrerat blekmedlet är kan du behöva göra återbesök och upprepa processen, för att få önskat resultat.

Vanligt är också att man kombinerar blekmedlet med laser. Processen inför blekningen går till på samma sätt, men skillnaden är att blekmedlet penslas på direkt på tänderna istället för att man ”biter” på en plastskena.

I åtta intervaller penslar tandläkaren på blekmedlet, följt av att ljusbehandlingen läggs på. Med laserbehandling syns resultatet direkt.

Kan man bleka tänderna hemma?

Svaret på den frågan stavas J-A, ja! Om du inte får med dig preparat hem från tandläkaren finns det en hel del olika blekningsmedel att köpa online eller i olika kosmetikabutiker.

Det är viktigt att komma ihåg att blekning hemma sker på egen risk, om tandläkaren inte tagit del av processen och valt ut passande metod.

Men som sagt, det finns en hel del tandblekningar att välja mellan. Många av tandblekningarna för hemmabruk är faktiskt riktigt bra, och kostar betydligt mindre än ett besök hos tandläkaren. Dessa finns som allt från tandkräm till en penna som man ”målar” på tanden.

Om du har fått preparat från tandläkaren gör du däremot på samma sätt som hos tandläkaren; du fyller plastskenan med blekningsgelet, och använder det i x antal timmar över dagen eller under natten.

Hur många timmar blekningen ska sitta i beror på vilken effekt du vill uppnå och koncentration på medlet. Behandlingstiden kan vara på allt ifrån 3-4 dagar, upp till två veckor beroende på hur grova missfärgningarna är.

Viktigt är att plastskenan är gjuten efter din egen tandrad, för att geléet inte ska läcka ut eller färga av sig på tandköttet, då det kan skapa irritationer och i vissa fall frätskador.

Hur länge håller tandblekning?

Många kanske tror, eller i alla fall hoppas på, att tandblekningen är permanent. Men tyvärr är det inte riktigt så. Hur länge tandblekningen håller beror bland annat på vilken metod som används för att bleka tänderna, hur tjock emaljen är, din ålder, och personliga livsvanor.

Något som påverkar resultatet väldigt mycket är hur väl man tar hand om tänderna efter behandlingen. För att behandlingen ska hålla så bra som möjligt är det alltså väldigt viktigt att man håller en god munhygien, och att man försöker undvika produkter som innehåller exempelvis tobak, kaffe, och vin.

Sköter man det bra och är noggrann med att rengöra tänderna så brukar man säga att tandblekningen håller i ett till tre år. Sen beror ju det också på hur man själv vill ha sina tänder, vissa kan tycka att tänderna blivit ”gula igen” redan efter ett halvår, medan andra känner sig nöjda i två år.

Olika tänder reagerar också olika på blekning, vilket betyder att en metod som fungerade jättebra på någon kanske inte ger samma fina resultat på en annan.

Hur resultatet blir beror bland annat på vilken typ av missfärgning du har, hur länge den har funnits där, vilken färg tanden har innan du bleker, och behandlingstiden. Vid upprepade behandlingar håller resultatet längre.

Finns det något bäst-före-datum?

Om man köper blekningsmedel så brukar det finns ett bäst-före-datum tryckt på förpackningen, men oftast håller de i alla fall minst ett år. Bäst är att förvara de i kylskåpet.

Konsekvenser av tandblekning

Att bleka tänderna är oftast säkert, men det finns också en del risker som man kan råka ut för. Det är viktigt att veta vad man gör, och framförallt hur man gör det, innan man bleker tänderna, för att undvika dessa risker.

Men det kan också vara bra att vara medveten om vad som kan hända. Som jag pratade om tidigare är det viktigt att man lagar defekter i tänderna innan tandblekningen, så som sprickor och hål.

Om man bleker tänderna och har en spricka, så kan blekningsmedlet sippra ner i sprickan och skada tandnerven. Det är inte något man gärna vill vara med om..!

Andra symptom man kan få av tandblekning är ilningar och irriterat tandkött, som även kan bli svullet och lite sårigt. Sådana besvär går ofta över inom ett par dygn, men under tiden bör man undvika livsmedel med starka färgämnen för att inte irritera tanden ytterligare.

Då ska man också sluta med behandlingen tills att besvären gått över. Ilningar uppstår för att blekmedlet tränger sig ner i tanden och inflammerar tandnerven, som är väldigt känslig.

Hur lange haller tandblekning

Det kan upplevas som att det kliar eller svider liksom ”nere i” tanden. Men använder man rätt preparat och är noggrann med att det inte kommer utanför, och att man inte har på det för länge, så brukar det inte vara någon större fara.

Vad innebär tandblekning med aktivt kol?

På senare år har det blivit populärt att bleka tänderna med aktivt kol. Blekning med det aktiva kolet fungerar som så att kolet binder sig till färgämnen och missfärgningar som vi har på tänderna, och när vi sen sköljer munnen följer dessa ”mörka ämnen” med ut.

Det aktiva kolet köps oftast i pulverform, som man sen doppar tandborsten i och borstar tänderna med som ”vanligt”. Efter att man borstat i det rekommenderade antalet minuter ska man skölja munnen noggrant flera gånger, och sen få vitare tänder.

Sådana produkter finns i de flesta hälsobutiker och på apotek, och finns också att köpa i andra utföranden, som till exempel tandkräm.

Huruvida tänderna blir vita eller inte beror på, som vi tidigare nämnt, vilken typ av missfärgning det är, hur ”stark” den är, tändernas grundfärg, och koncentration i produkten.

Vissa upplever tydligt vitare tänder efter bara några gånger, medan andra tycker att det inte händer något alls. Så man får helt enkelt testa sig fram och se om man gillar det.

Avslutande ord

Att bleka tänderna är något som många känner sig i behov av idag, då de är missnöjda med färgen på sina tänder och kanske upplever att ens leende inte är lika smickrande som det var en gång i tiden.

Om man vill bleka tänderna eller inte är helt upp till var och en, men det är verkligen inget måste! Det viktigaste är att man isåfall gör det för sin egen skull, och för att man känner att man skulle må bättre av det, och kanske känna sig tryggare i sig själv.

Men kom ihåg att oavsett vilken färg du har på dina tänder, om de har missfärgningar eller några fläckar här och där, så är dina tänder fantastiska! Och så är det ju faktiskt så är det inte är så mycket som gör en så glad som att bemötas av ett stort leende!

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals