Recension: Scholl Elektrisk Fotfil – Dina fötters nya kompis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Scholl Velvet Smooth Diamond Crystals

6/10
PRIS
7/10
LIVSLÄNGD
5/10
DESIGN
7/10
KVALITET

Senaste åren har vi hört och läst en hel del om Scholls elektriska fotfil. Vi har sett reklamer som utlovar silkeslena fötter och vi har läst om hur fantastisk den är och hur lätt det är att få mjuka och fina fötter tack vare den.

Men stämmer det? Eller är det som vanligt bara lögner för att få oss att köpa? Det tänker vi försöka ge svar på! Vi ska tillägga att det finns flera olika elektriska fotfilar från Scholl och dessutom en ”uppdatering” av den första.

Den första heter Scholl Velvet Smooth och uppdateringen av den heter Scholl Velvet Smooth Diamond Crystals. Här är det ingen större skillnad; den sistnämnda kommer med rullar med diamantkristaller, och finns även i rosa. Sedan finns det även en Scholl Velvet Smooth wet & dry, samt en som heter ”Dual Speed”.

Det är ganska stor skillnad på till exempel den första och ”wet & dry”, men det är ändå dessa två som vi kommer att kolla närmare på. Vi kommer att försöka ge en rättvis bild av båda dessa, men fokusera på den första. Och där kommer vi att utgå från den vi kallar uppdateringen, alltså Diamond Crystals.

Köpguide (+ bra att tänka på)

Scholl Velvet Smooth Diamond Crystals används med 4 stycken AA-batterier, den är alltså inte uppladdningsbar. Den är enkel att använda, lätt att rengöra, och är på många sätt ett bättre alternativ än en vanlig fotfil. Men det viktigaste är väl ändå hur effektiv den är och när det gäller just effektiviteten så är vi tveksamma.

Scholl elektrisk fotfil

Många tycker att den är helt fantastiskt, andra tycker inte att den gör någonting alls. Och faktum är att motorn är lite väl klen, så man kan inte förvänta sig några under. Om man har mycket förhårdnader så är det förmodligen bättre med en vanlig fotfil, för om Scholl Velvet Smooth ens skulle rå på dem så skulle det ta evigheter.

För den som har mjuka och fina fötter redan kan den dock vara bra att använda för att hålla fötterna mjuka. Den passar alltså bättre för underhåll än för att faktiskt ta bort förhårdnader och har man mycket sådant så är risken stor att man blir besviken.

När det gäller priset så har den blivit betydligt billigare senaste åren, och nu finns den att hitta för inte mycket mer än en hundralapp. Det är alltså ingen stor investering och det gör kanske inte så mycket om den inte rår på ens fötter. Å andra sidan så är det kanske inte jättekul om den inte gör någon nytta alls och köpet känns helt onödigt.

Scholl Velvet Smooth ska användas på torr hud och med ett lätt till medelhårt tryck, om man trycker för hårt så stannar den. Man ska heller inte hålla den stilla på samma ställe längre än max 3-4 sekunder.

Man behöver alltså ha lite tålamod, å andra sidan så kan man använda den medan man till exempel ser på TV, så länge man inte glömmer bort att flytta den med jämna mellanrum. Den kan även användas dagligen och man kan gärna avsluta med ett fotbad eller smörja in fötterna efteråt.

Scholl elektrisk fotfil

Den bör inte användas på hud med sprickor eller blödande hud och om man har diabetes eller dålig blodcirkulation så bör man inte heller använda den. Den ska inte heller användas på sårig, öm, eller irriterad hud.

Man bör även tänka på att rullarna behöver bytas då och då, hur ofta beror på hur mycket man använder den. Dessutom behöver den fyra stycken AA-batterier och även dessa behöver förstås bytas ibland.

Med andra ord så är den inte gratis att använda när man väl har köpt den och prismässigt blir det inte billigare än en vanlig fotfil utan kanske snarare dyrare.

Fördelar

 • Smidigt format, och ligger bra i handen.
 • Enkel att rengöra; rullarna kan spolas av och resten torkas av med trasa och torkas därefter torr.
 • Enkel att använda.
 • Lågt pris.

Nackdelar

 • Är inte vattentät, så kan inte användas i dusch eller bad.
 • Inte uppladdningsbar, så det kan bli dyrt med batterier.
 • Klen motor och fungerar inte särskilt bra på förhårdnader.
 • Låter ganska mycket, och har ett irriterande ljud.

Produktfakta: Scholl Velvet Smooth Diamond Crystals

 • Produktnamn: Scholl Velvet Smooth Diamond Crystals
 • FärgerBlå och rosa
 • Strömkälla: Batteri, 4 st AA
 • SliphuvudUtbytbart
 • VattentåligNej
 • Refiller (sliphuvud): Medium, extra grov, mixad

Scholl Velvet Smooth Wet & Dry

7/10
PRIS
7/10
LIVSLÄNGD
6/10
DESIGN
7/10
KVALITET

Köpguide (+ bra att tänka på)

Scholl Velvet Smooth Wet & Dry är på många sätt bättre än de andra, den är bland annat uppladdningsbar och dessutom vattentålig.

Scholl elektrisk fotfil

Denna kan alltså användas i badet eller i duschen. Den är en aning mer effektiv än de andra, men hur mycket är tveksamt, men här finns åtminstone två hastigheter att välja mellan.

När det gäller priset är denna dock betydligt dyrare än de andra, och visst kan det vara värt det med tanke på att den faktiskt är uppladdningsbar och dessutom kan användas i badet och duschen.

Men man vill förstås ändå att den verkligen är effektiv om man ska betala flera hundra, och när det gäller det så finns det inga garantier. Den klarar förmodligen mer än de andra, men ändå inte hur mycket som helst. För att veta om den fungerar på just dina fötter så måste du testa.

Man bör tänka på att det finns många elektriska fotfilar även från andra märken än Scholl, och en del av dem är billigare, men ändå bättre. Så om man är osäker kan det vara en bra idé att kolla på flera innan man bestämmer sig.

Scholl elektrisk fotfil

Scholl är ett väldigt välkänt märke när det gäller produkter inom fotvård, så priset grundas delvis på det. Köper man ett mindre känt märke så kan man få en minst lika bra till ett längre pris.

Men med det sagt så är Scholl Velvet Smooth faktiskt ganska bra, men passar kanske främst dem som bara vill hålla efter sina redan fina fötter. Och säkerligen fungerar de även för en del personer med förhårdnader – men långt ifrån alla.

Fördelar

 • Vattentät!
 • Två hastigheter - stängs av automatiskt om trycket blir för hårt.
 • Enkel att använda på både torr och våt hud.
 • Lågt pris.
 • Sladdlös.

Nackdelar

 • Kommer inte riktigt åt de grövre förhårdnaderna.
 • Låter ganska mycket.

Produktfakta

 • ProduktnamnScholl Velvet Smooth Wet & Dry
 • FärgerLjusblå
 • Strömkälla: Laddbart batteri
 • SliphuvudUtbytbart
 • VattentåligJa
 • Refiller (sliphuvud): Medium

Sammanfattning

Scholl har kommit med flera olika elektriska fotfilar senaste åren och den mest utmärkande är förmodligen ”Wet & Dry” som kan användas i badet och i duschen och som dessutom är uppladdningsbar till skillnad från de andra.

Hur effektiva Scholls elektriska fotfilar är råder det dock delade meningar om. Generellt kan man dock säga att de sällan rår på lite grövre förhårdnader. Bäst passar dessa fotfilar om man bara vill hålla efter sina, redan mjuka och fina, fötter.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals