Bästa ekologiska deodoranten 2024 – Fräsch utan kemikalier

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att använda deodorant är lika naturligt och viktigt för de flesta när det gäller grundläggande hygien som tandborste och tandkräm.

Fler och fler har dock blivit medvetna om att det kan vara mycket gifter i en deodorant och att området under armarna med sina körtlar är känsligt och att det kanske är en idé att vara försiktig med vad man sätter på huden där.

Som tur är finns det idag många ekologiska deodoranter som också är fria från parabener, ftalater, silikoner, och andra liknande  tillsatser. Att välja en deodorant som är ren och naturlig är bra både för dig och för miljön.

Med rätt deodorant vet man att man gjort vad man kan för sin hälsa och att man känner sig fräsch hela dagen, oavsett aktivitet. En deodorant ska eliminera lukt och ha antibakteriella egenskaper.

Kroppens naturliga andningsförmåga genom porerna ska heller inte rubbas. Avsikten med det här testet är att hjälpa dig att välja en deodorant som är optimal för dig och dina behov, som samtidigt är snäll mot kroppen och miljön.

I premiumklassen vann Rosenserien Deo Roll-On och i mellankategorin vann Rituals The Ritual of Samurai Anti-Perspirant Spray.

Budgetvinnaren heter N.A.E Idratazione Deodorant och en specialare har vi också: Biotherm Deo Pure Ecocert Roll-On heter den.

Premium: Rosenserien Deo Roll-On

Rosenseriens deodorant är en skonsam och högkvalitativ produkt som är framtagen i Sverige med exklusiva, ekologiska, och etiskt producerade, miljövänliga ingredienser.

För den som vill ha en ekologisk deodorant, som dessutom är miljövänlig, finns här ingenting mer att önska. Möjligen skulle det vara att priset kan göra en betänklig. Men alla som använder den här hävdar bestämt att det absolut är värt det.

Fördelar

 • Producerad i Sverige
 • Passar även för känslig hud

Nackdelar

 • Väldigt blommig doft som kan verka påträngande

Mellan: Rituals The Ritual of Samurai Anti-Perspirant Spray

Rituals är ett märke som många känner till och deras antiperspirant Samurai innehåller ekologisk bambu som lugnar och stillar den känsliga huden under armarna. Den ger också en härlig doft av cederträ.

Fördelar

 • Doftar behagligt

Nackdelar

 • Andelen ekologisk innehåll framgår ej

Budget: N.A.E Idratazione Deodorant

N.A.E är ett spännande märke från Italien som tillverkar hudvårdsprodukter enligt gammal tradition i italiensk örtmedicin och läkekunskap.

Deras produkter doftar underbart och består till 99% av helt naturliga produkter. Den ekologiska andelen ingredienser ligger på cirka 20%.

Fördelar

 • Tillverkad enligt gammal traditionell örtmedicin
 • Billig

Nackdelar

 • Mycket frukter och örter som kan vara allergena hos känsliga personer

Special: Biotherm Deo Pure Ecocert Roll-On

Biotherm är ett väletablerat märke som har en stor, trogen skara anhängare i många länder. Deo Pure är en mild deodorant som passar överkänsliga och allergiska personer. Den färgar inte av sig på kläderna.

Fördelar

 • Effektiv men mild

Nackdelar

 • Dyr

Köpguide

Deodoranter finns i många former, även de ekologiska. Det finns roll-on, deostick, och kristalldeodoranter.

Utbudet av ekologiska och naturliga deodoranter växer mer och mer och allt fler vill undvika att sätta onödiga tillsatser såsom alkohol och aluminium på den tunna huden under armarna.

Övergångsperioden mellan konventionell deodorant och en utan tillsatser

Om man använt sig av konventionella deodoranter hela sitt liv bör man vara förberedd på att man under en övergångsperiod kommer att svettas mer, den första tiden efter att man bytt.

Det är för att kroppen vänjer sig med att inte påverkas av olika tillsatser som finns i olika deodoranter. Vissa kan uppleva att svetten börjar lukta mer under en period.

Många upplever ingen skillnad alls utan övergången märks inte.  Oavsett är det här en övergångsperiod som klingar av efter ett tag.

Andel ekologiska ingredienser i en deodorant som lanseras som ekologisk

Det kan vara värt att veta att en produkt inte behöver vara 100% ekologiskt tillverkad för att få kalla sig just ekologisk. Det räcker faktiskt med att en andel av ingredienserna är ekologiska för att en tillverkare ska få skriva “ekologisk” på förpackningen.

Här får man alltså kontrollera saken själv och sedan ta beslutet om man tycker att det är intressant för en eller inte.

En tumregel man kan använda sig av är att företag som har en vilja att vara transparenta i sin produktion, alltid redogör för hur stor procent av produkterna som egentligen är ekologiska.

Då vet man att de är ärliga i sin intention att tillverka så bra produkter som möjligt för oss och för miljön. Det finns många ämnen som ifrågasätts idag när det kommer till kosmetologiska produkter.

Åsikterna går isär för vad som är farligt och inte och här måste man själv fatta beslut om vilka produkter man absolut inte vill ha i sin deodorant. Här nedan går vi igenom några vanliga ämnen, som ofta förekommer i deodoranter och som många ifrågasätter.

Aluminium

Behöver vi vara rädda för aluminium i våra deodoranter? Aluminiumsalter i deodoranter och anti-perspirant bedöms enligt EU:s regelverk som säkert.

Många menar att exponering av aluminiumsalter i hudvårdsprodukter är mycket lägre än om man jämför med de som kommer från dricksvatten och livsmedel.

Det finns studier som visar att stora mängder aluminium leder till negativa effekter på fortplantningsförmågan och den naturliga utvecklingen av centrala nervsystemet.

Detta handlar om höga doser. Många tycker dock att man ska undvika att tillföra aluminium i mesta möjliga omfattning eftersom det sammantaget kan bli en stor mängd från många olika källor.

Om en aluminiumfri deodorant kan vara lika effektiv som en deodorant med aluminium beror helt enkelt på. Aluminiumsalterna hämmar nämligen svettproduktionen tillfälligt.

Börjar man använda en deodorant utan aluminium kommer sannolikt svettmängden att öka, även om lukten förhindras lika effektivt.

Har man mycket rikligt med svettningar och avsikten med deodoranten är att minska dem kan det vara svårt att hitta en deodorant utan aluminium som är lika effektiv. Ett alternativ kan vara alunstenen i det här testet som finns bland våra utmanare.

Alun är i sig en mineral som kan minska svettmängden. I de produkter där man skippat aluminiumet använder man oftast en kombination av doftämnen och antibakteriella ingredienser istället.

Parabener

Parabener sägs ofta vara hormonstörande samt cancerframkallande, men forskningen här går åt olika håll. Viss forskning hävdar att kroppen har lätt att bryta ner parabener och att det därför inte är någon fara.

Många producenter har dock lyssnat på konsumenternas oro och börjat avstå från att använda parabener i många produkter, särskilt produkter ämnade för barn. Många vill använda parabenfritt för att ta det säkra före det osäkra.

Paraben är ett konserveringsmedel och konserveringsmedel i någon form är nödvändigt att använda i alla kosmetiska produkter. Det man ska vara uppmärksam på vid parabenfritt är alltså vad som används istället.

Alkohol

Alkohol finns inte bara i kräm och schampo utan i många deodoranter också. Det bidrar med att göra produkten antibakteriell, men kan också torka ut huden väldigt mycket.

Parfym

Många av oss som använder deodorant vill också dofta gott och därför lägger man till dofter av olika slag i produkterna. Det här kan göras via naturliga ingredienser, som till exempel lavendel och rosenvatten, eller så kan man tillsätta det på kemisk väg.

Personer med känslig hy och kontaktallergier kan definitivt störas av parfymer i deodoranter och märker man det får man prova sig fram med parfymfritt. Man bör också notera att det kan vara annat i deodoranten man är allergisk mot och inte bara doften.

Svett luktar inte!

En intressant fakta är också att svett i sig faktiskt är i det närmaste luktlöst. Svettdoft uppstår istället när våra bakterier bryter ner fett och proteiner som finns i det svett som körtlarna producerar.

Svettkörtlarna finns först och främst i armhålor och ljumskar och det är också därifrån som lukten i första hand kommer.

Våra favoriter

Premium: Rosenserien Deo Roll-On

Rosenserien en svenskproducerad hudvårdsserie för alla som vill ha en ekologisk hudvård. Basen i produkterna är alltid kallpressad aloe vera, samt olika vegetabiliska oljor.

Deras deodoranter hör till dem på marknaden som håller mycket hög kvalitet med naturliga ingredienser. Samtidigt som de också klarar av att hålla huden svettfri och luktfri en hel dag.

Den sammandragande och antiseptiska effekten kommer i huvudsak från svenskproducerat mineralsalt och det är också den som hindrar den dåliga lukten. Inget aluminiumsalt i den här produkten alltså.

Aloe veran i Rosenseriens deodorant hjälper till att hålla huden smidig och mjuk. Den innehåller växter, salter, och vegetabiliska fetter av olika slag, samt växtparfymer i form av eteriska oljor, däribland rosenolja.

Det här är en av kategorins dyrare deodoranter, men den är trygg att använda och man behöver inte överdriva användningen för att få bra effekt av den.

Doften är väldigt blommig, men vi vill dela ett tips som vi fick av en nöjd recensent och det är att istället använda samma deodorant i herrserien, som har en sportigare doft än den här, om man tycker att den här doftar för sött.

Fördelar

 • Producerad i Sverige
 • Passar även för känslig hud

Nackdelar

 • Väldigt blommig doft som kan verka påträngande

Mellan: Rituals The Ritual of Samurai Anti-Perspirant Spray

Det holländska märket Rituals har bokstavligen tagit världen med storm och i stort sett varje galleria har en Rituals-butik. Man har velat kombinera flärd och lyx med prisvärdhet som gör att den dagliga omvårdnaden för kroppen blir en avkopplande och behaglig ritual.

Den här är i form av en anti-perspirant spray som ger ett effektivt skydd mot både kroppsodör och mängd svett. De vårdande och lugnande egenskaperna i produkten finns tack vare ekologisk bambu.

Cederträ ger en lite dov och behaglig doft till produkten. Här kunde vi dock inte få fram mängden ekologiskt innehåll.

Fördelar

 • Doftar behagligt

Nackdelar

 • Andelen ekologisk innehåll framgår ej

Budget: N.A.E Idratazione Deodorant

N.A.E är en spännande deodorant som är framtagen genom sin kunskap från den italienska läkekonsten och urgamla recept på hudvårdsprodukter.

Den är tillverkade av en blandning av ekologiska och naturliga ingredienser och minst 97% av den är av ett helt naturligt ursprung. Deodoranten är vegansk och ekologiskt certifierad.

Deodoranten återfuktar den känsliga huden under armarna med hjälp av hibiskus och ekologiska fikon. Den ger ett 24-timmars skydd och lämnar inga fläckar på kläderna.

I den här deodoranten är 20% av ingredienserna från ett ekologiskt jordbruk och de övriga från ett naturligt ursprung.

Fördelar

 • Tillverkad enligt gammal traditionell örtmedicin
 • Billig

Nackdelar

 • Mycket frukter och örter som kan vara allergena hos känsliga personer

Special: Biotherm Deo Pure Ecocert Roll-On

Biotherms deodorant är perfekt för dig som vill ha en ekologisk roll-on som också är aluminiumfri. Doften är mild och passar även de flesta med känslig hy.

Den är verksam genom att bilda en lätt pudrig och silkeslen hinna som skyddar och vårdar huden under armarna, men som för den sakens skull inte färgar av sig på kläderna. Den är dryg och enkel att applicera.

Biotherm är ett märke som håller fanan högt när det gäller kvalitet och det gäller även deras deodorant Deo Pure. Vi tyckte den här var väldigt bra.

Den har väldigt många nöjda användare också. Dock vill vi inflika att det här är en deodorant som kostar en slant och inte något för den som vill hålla sig i budgetnivå.

Fördelar

 • Effektiv men mild

Nackdelar

 • Dyr

Våra utmanare

Urtekram Kokos Krämdeodorant

Urtekrams kokos-deodorant tillför fukt och näring till huden, samtidigt som den förhindrar lukt på ett naturligt sätt.

Det här är ingen produkt för den som har problem med lukt och mycket svett, men fungerar bra för den som har ett normalt behov av en svett- och lukthämmande produkt, om du dessutom vill vara säker på att produkten håller hög kvalitet.

Danska Urtekram är Skandinaviens största producent av ekologiska produkter och deras fokus ligger i att producera ekologisk hudvård och matvaror av hög kvalitet.

Fördelar

 • Billig

Nackdelar

 • Inte jätteeffektiv

The Body Shop Maca Root & Aloe Fresh Kick Deodorant

Man kan väl säga att Rituals idag är vad Body Shop var innan det. Exklusivitet, men till bra priser har varit deras utgångspunkt.

Här har vi deras ekologiska deodorantstick med macarot. Den innehåller också paranötsolja från Peru och etiskt producerad aloe vera från Mexiko.

Fördelar

 • Dryg

Nackdelar

 • Inte så effektivt på den som svettas mest

Dr Organic Aloe Vera Deodorant

Här har vi en mild roll-on som är perfekt för dig som har kontaktallergier och känslig hy. Lukten neutraliseras och huden får dessutom ett effektivt skydd.

Den har en lätt citrusdoft och innehåller inga kemikalier, syntetiska ämnen, eller parabener, utan huvudingredienserna är sheasmör och vitamin E.

Fördelar

 • Passar den med känslig hy

Nackdelar

 • Inget för den som vill ha en stark doft

Madara Herbal Deodorant

Madara Herbal Deodorant har helt naturliga mineralsalter och nordisk salvia som är antibakteriell och minskar odören och ger dig ett effektivt svettskydd hela dagen.

Fläckar på kläderna absorberas snabbt. Applicera på torr och rengjord hy. Den vi gillar med denna är också att den har en lugnande effekt på huden.

Fördelar

 • Torkar snabbt

Nackdelar

 • Relativt dyr

Maria Åkerberg Saltdeo

Har du hört talas om saltstick? Saltdeodorant innehåller enbart alun som är ett mineralsalt, som effektivt lugnar och har en desinficerande effekt.

Den används också som blodstillande medel och är en produkt som säljs i kategorin hudvård för män eftersom den är bra att applicera på huden efter rakning för att hindra blödning från småsår.

Saltdeon är helt ekologisk och innehåller ingen alkohol eller aluminiumklorid. Den ger heller inga fläckar på kläderna och eftersom den inte innehåller några parfymer och är helt doftfri är den här perfekt för dig som är allergisk.

Den är även extremt dryg och håller väldigt länge. Appliceras genom att man först blötlägger toppen och sedan gnuggar in den i ca 10 sekunder på huden.

Fördelar

 • Utan aluminium, konserveringsmedel, och parfymer

Nackdelar

 • Inte effektiv på alla
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals