Bästa ekologiska hårfärgen 2024 – Färga håret utan gifter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

När någon hör orden rödvin, örter, te, och rödbetor så tänker nog de flesta på olika typer av livsmedel och inte på hårfärg. Men faktum är att ofta används naturliga ingredienser och färgämnen från olika typer av livsmedel i ekologisk hårfärg.

Intresset för ekologisk hårfärgning ökar, framförallt för att många vill tänka på miljön, men även på sin egen hälsa när det gäller cancerframkallande ämnen, allergena ämnen, med mera. Dessutom ser resultatet med en ekologisk hårfärg också väldigt naturligt ut.

Fram till för några år sedan var det i stort sett bara möjligt att kunna färga håret med ekologisk hårfärg på salong, men numera går det att köpa hem ekologisk hårfärg och på nätet kan du välja mellan flera olika varumärken.

Numera finns också så kallade gröna salonger som helt och hållet satsar på färgning utan gifter och har du tur kan du även köpa hårfärg där.

Ekologiska och naturliga hårfärger är väldigt potenta och det ger ofta minst lika bra färgningar som vanlig hårfärg och ibland ännu bättre.

Många ekologiska hårfärger är också fria från sulfater, parabener, och andra kemikalier. De är alltså snällare mot hälsan och miljön ur flera aspekter.

Ekologisk hårfärg kan som sagt vara bra för personer som är allergiska mot kemikalier, men man ska tänka på att de här naturliga ämnena kan vara allergiframkallande också!

Därför är det bra att göra ett ordentligt test innan du använder dig av hårfärgen om du vet med dig att du har känslig hud. Det finns en rad olika efterbehandlingsmedel som är naturliga och som är bra att använda efter en hårfärgning.

Ofta medföljer någon form av inpackning med köpet och gör det inte det kan du till exempel använda dig av en produkt med björkblad eller brännässlor som vårdar och återställer håret.

Är du drabbad av torrt hår och mjäll är rosmarin ett utmärkt medel att använda. Men kom ihåg att inte använda det innan färgningen eftersom färgen då kan försvagas.

Det man också måste komma ihåg är att om man använder sig av hårfärg som baserar sig på växter så behöver man ha mer tid på sig eftersom medlet oftast behöver mer tid på sig att verka.

Ekologisk hårfärg är inte alltid växtbaserad, men en stor del av den är det och ofta behöver man ha färgen längre i håret än med en vanlig hårfärg.

Om man har tjockt och grovt hår är det särskilt viktigt att man tänker på det eftersom det tar längre tid för tjockt hår att dra åt sig färgen än för ljust och tunt hår. Det klassiska, nordiska håret som är tunt och fint fungerar allra bäst med ekologisk, växtbaserad hårfärg.

Det går också att bleka håret med ekologisk hårfärg även om det oftast är en skonsammare typ av blekning som då å andra sidan kan kräva fler behandlingar för att det ska bli ett bra resultat.

Ämnen som används för blekning är citron, kamomill, pepparmynta, jordgubbe, och även ibland bikarbonat. Precis som vid vanlig blekning är det exceptionellt viktigt att man vårdar håret med en intensivt vårdande efterbehandling eller olja.

I premiumklassen vann Cultivator's Ekologisk Hårfärg. Vår mellanklassvinnare heter Logona ÖrthårfärgI budgetklassen har vi den utmärkta Radico Colour Me Organic.

Premium: Cultivator's Ekologisk Hårfärg

Cultivator’s ekologiska hårfärger finns i flera olika nyanser och är en produkt som är 100% ekologisk. Den är fri från konserveringsmedel, parabener, och ftalater, men har ändå mycket potenta, växtbaserade ämnen.

Det är alltså alltid bra att göra ett allergitest innan du helt och hållet använder produkten i håret. Allt för att försäkra dig om att du inte är överkänslig mot innehållet på något sätt.


Mellan: Logona Örthårfärg

Ofta behöver du blanda ut hårfärg med en medföljande vätska eller med vatten, men med den här praktiska varianten i örthårfärg-format behöver du inte det. Du applicerar färgen direkt i håret med hjälp av fingertopparna och en tub räcker till ungefär ett axellångt hår.


Budget: Radico Colour Me Organic

Vår budgetprodukt i dagens test är Radico Colour Me Organic och det är en 100% ekologisk produkt som faktiskt inte kostar mer än en konventionell hårfärg. Färgen är växtbaserad och blandas enkelt ut i vatten.

Applicera sedan med hjälp av plasthandskar och en pensel som medföljer. Under färgningen får håret vila i den medföljande plasthättan och du tvättar sedan bort färgen med rikligt med vatten, ett milt schampo, och gärna en rejäl hårinpackning efteråt.

Varför ska du lita på oss?

Hårfärgerna är alla testade i praktiken av en panel frivilliga som ville ställa upp i det här testet. Därför är informationen grundlig och tillförlitlig.

Vem behöver ekologisk hårfärg?

Det är värt för alla som färgar håret att prova ekologisk hårfärg eftersom dessa produkter inte innehåller ämnen som varken är skadliga för håret eller för miljön.

Har du känslig hud, och till exempel kontaktallergier, är det definitivt värt att titta närmare på ekologisk hårfärg. Man bör dock komma ihåg att även ekologisk hårfärg som innehåller naturliga ingredienser kan vara allergiframkallande för vissa personer.

Hur kom vi fram till vilka ekologiska hårfärger vi skulle testa?

Marknaden är inte överfull av ekologiska hårfärger på nätet och vi kunde komma fram till vilka vi tyckte var intressanta att prova genom att läsa tester på nätet samt fråga ett antal frisörer. Produkterna hämtades hem från jordklok.se och lyko.se.

Hur testade vi de ekologiska hårfärgerna?

En panelmedlem hade ansvar för att prova en färg och dokumentera resultaten. Sedan sammanställdes all information i en enkät och därefter kunde vi rangordna dem i det här testet.

Våra favoriter

Premium: Cultivator's Ekologisk Hårfärg

Cultivator’s Ekologisk Hårfärg är 100% ekologiskt certifierat och innehåller alltså ingenting annat än ekologiska beståndsdelar.

Sammansättningen består av växtfärger och i de olika färgningarna finns bland annat aloe vera och kamomill som vårdar, återställer, och lugnar ett slitet hår.

Det här är en permanent färgning som inte bleks utan håller länge. En förpackning räcker till axellångt hår och du får ett komplett färgningsset med plasthätta och plasthandskar med i förpackningen.

Precis som med vanliga hårfärger ger Cultivator’s Ekologisk Hårfärg ett resultat som är beroende av hurdan hårfärg du har i grunden.

Märker du att du har ett hår som inte drar till sig färgen så bra och du vill ha ett täckande resultat så rekommenderas en tvåstegs-infärgning. Du färgar då först håret med en röd nyans som ofta har pigment som lättare tas upp av håret.

Därefter lägger du på den bruna eller svarta nyans du egentligen vill ha. Cultivator’s hårfärg är mycket skonsam mot håret och du kan köra många infärgningar med den här utan att håret skadas.

Cultivator’s hårfärg är helt fri från resorcinol, ammoniak, peroxid, kemiska tillsatser, konserveringsmedel, och och parafenylendiamin.

Alla ingredienser är ekologiska, växtbaserade, och inte testade på djur. Priset för en förpackning ligger på cirka 190 kronor och har du längre hår kan du använda fler påsar av produkten.


Mellan: Logona Örthårfärg

Logonas serie med hårfärg är en örtbaserad produkt som passar speciellt bra för den med känslig hy eftersom den inte innehåller några doft- eller konserveringsämnen.

Den är helt fri från syntetiska ämnen och är baserad på henna och ett antal andra örter, vilket gör den mycket mild och behaglig att använda.

Logona Color Creme finns i många olika färgnyanser att välja mellan så vår mellanvinnare här är bara ett exempel och deras andra nyanser har också fått fantastiska recensioner på nätet.

Logonas variant Color Creme är extra smidig eftersom du inte behöver blanda ut den i något annat ämne, utan kan använda färgen direkt från tuben.

Du går tillväga på så vis att du använder dig av av de medföljande plasthandskarna, alternativt gummihandskar, som man kan köpa från apoteket i paket och därefter applicerar du krämen med fingertopparna i håret.

Logonas hårfärger är en naturlig produkt som är helt fri från artificiella doftämnen, syntetiska färger, och konserveringsämnen. Hårfärgerna innehåller heller inte superperoxid eller ammoniak. De är heller inte djurtestade.

Med i paketet finns en noggrann bruksanvisning som du bör följa för att få fram det bästa resultatet. Om du är osäker på verkningstiden på produkten, så prova ut en slinga först och färga enbart den för att se resultatet.

Är du överkänslig mot allergena ämnen så kör ett allergitest genom att först applicera lite av krämen i armvecket och låt sitta i ca 48 timmar. Verkningstiden på produkten är mellan 30 minuter till två timmar och en tub räcker till axellångt hår.

Även den här produkten har samma fördelar som de andra henna-produkterna; det vill säga att du får en hårfärg som lägger sig runt håret som en film, som skapar glans, volym, och skydd.


Budget: Radico Colour Me Organic

Även Radico Colour Me Organic erbjuder hundraprocentigt ekologiskt certifierad hårfärg och detta är en produkt tillverkad av örter och hennafärg. Resultatet är en intensivtoning och du får en hållbarhet på cirka 4-6 veckor.

Detta är dessutom en väldigt dryg förpackning som räcker till flera färgningar. Med i köpet får du plasthandskar, plasthätta, färgpulver, och en pensel att applicera färgen med.

Färgen fungerar inte genom att tränga in i håret utan den lägger sig runt håret och ger på så sätt en stark och smidig hinna runt strået. Håret ser fylligt och glansigt ut efter färgningen.

Den fungerar för alla typer av hår, men man bör inte färga det blondaste håren med svarta eller bruna toner eftersom det kan bli en grå-blåaktigt nyans. Att hålla sig närmare sina egna toner är alltså det bästa och den fungerar även för att tona ner grått hår.

Pulvret som medföljer blandar du ut i ljummet vatten och när du fått en yoghurtliknande konsistens kan du börja applicera färgen i håret med hjälp av penseln och fingertopparna.

Det är fantastiskt att kunna erbjuda en ekologisk hårfärg till det här priset. Dessutom kommer den i otaliga nyanser.

Våra utmanare

Khadi Naturlig Örtfärg

Här har vi naturliga hårfärger i snygg förpackning. Färgerna är baserade på ayurvediska örter och är helt fria från eterisk oljor, PPD, konserveringsmedel, och artificiell färg- och doftämnen.

Resultatet blir en naturligt snygg färg med massvis av volym och glans. Dessa passar även bra för er som vill täcka grått hår effektivt. En förpackning på 100 gram ska räcka lagom för ett hår som är axellångt.


Sante Ekologisk Hårfärg av Örter

Sante är en ekologisk örthårfärg som finns i 9 olika nyanser. Färgen är permanent och håller upp till två månader. Om du inte hittar exakt din egen nyans så går det alldeles utmärkt att blanda olika nyanser för att få fram exakt din egen unika ton.

Den tränger inte in i strået som kemiska hårfärger gör utan lägger sig som en permanent hinna runt strået, vilket gör att du till skillnad mot en kemisk hårfärgning får en fyllighet på håret som är tämligen unik. Med i köpet ingår plasthandskar och en plasthuva samt utförlig bruksanvisning.


MacUrth Henna Hårfärg

Vi måste såklart ha med en äkta hennahårfärg i ett test av ekologiska hårfärger och denna från MacUrth håller verkligen måttet. Men du vill se till att du har gott om tid när du färger med denna färg.

Eller vi kanske ska säga att det beror på hur intensiv du vill att färgen ska bli, för ju längre du har den i desto mer färg får du. Det är värt att tänka på, ifall du tänker att 30 minuter räcker för ett väldigt färgat resultat.

Får du till verkningstiden får du inte bara en vacker och rik färg, utan håret får en uppfräschning utan dess like och lämnar håret mjukt och vårdat.


Tints of Nature Permanent Hair Color

Tints of Nature har många nyanser att välja mellan, hela 24 stycken faktiskt, allt från golden blonde till natural black, och väldigt fina nyanser däremellan.

I paketet får du ett gel och en colorfix som båda har ekologiska ingredienser, men vi är faktiskt inte helt säkra på om alla ingredienser är 100% ekologiska, så tänk på det om du är ute efter en helt hundraprocentig hårfärg.

Dessutom får man med ett schampo och ett balsam som inte är ekologiska. Resultatet av färgningen blir dock väldigt bra, och efter det kan man ju använda sitt vanliga schampo och balsam.

Frågor och svar

Kan jag färga håret med ekologisk hårfärg efter att jag färgat det med konventionell färg?

Om du färgat håret med en vanlig hårfärg ska du vänta minst fem veckor innan du färgar håret med en ekologisk, växtbaserad färg.

Den första färgningen med den ekologiska färgen blir som en behandling där kemikalierna från förra färgningen bryts ner. Den efterföljande färgningen får sedan mer resultat.

Kan man färga grått hår med ekologisk hårfärg?

Det är olika och beror på märket. De flesta ekologiska hårfärger klarar det med ett hår som grånat upp till 30%. Det brukar stå på anvisningarna om det är ett lämpligt medel att färga grått hår med eller inte.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals