Hur länge håller parfym? – Och såhär håller du den fräsch länge

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Har parfymer ett bäst före datum? Kanske har du någon gång dammat av mormors Chanel No. 5-flaska och sett att det finns en skvätt kvar i botten. Kan du verkligen använda den parfymen eller har den farit illa på grund av de många åren den har på nacken?

Parfymer är inte något som blir hälsovådligt eller kan skada huden när de blir gamla, det är effekten som minskar helt enkelt och de kan också få en fadd och märklig doft. Detta för att parfymen innehåller essentiella oljor som härsknar med tiden.

Det finns också andra faktorer än ålder som spelar in hur länge en parfym håller i doft och kvalitet. Ju bättre parfym, desto mer essentiella oljor och desto längre kommer parfymen att hålla också.

Det du alltså kan vara säker på är om du investerar i en dyrare parfym från något högkvalitativt märker är att du får en parfym som håller längre, vilket faktiskt är jättebra om du bara använder parfym någon gång ibland.

Hur lange haller parfym

Parfymer mår bra av att förvaras på en mörk plats där det är en sval och jämn temperatur. Du kan själv bestämma om du vill ha den i rumstemperatur eller i kylskåpet. Den betydande faktorn här är att inte utsätta parfymen för stora temperaturväxlingar.

Byter du ofta plats på den och har den omväxlande i värme och kyla, så kommer de essentiella oljorna att ta skada och parfymen bli sämre. Förvara absolut inte din parfym på ett element eller vid ett fönster, där det ofta blir stora temperatur- och ljusväxlingar.

En parfym av hög kvalitet håller längre

Märkesparfymer håller vanligtvis hög kvalitet och sköter du om dem rätt har du en parfym i cirka 35 år efter att du öppnat flaskan. Ju mer essentiell olja i den, desto längre kommer den att hålla.

Billiga parfymer och dofter som till exempel kosmetikkedjornas egna märken och andra lågprisprodukter kommer inte alls att hålla länge och det bör du ta i beaktande. Kom ihåg att alltid försluta locket ordentligt på parfymen.

Var också uppmärksam på hur parfymen doftar. Näsan är bäst på att avgöra om parfymen är dålig eller inte. Känner du att doften förändrats när du använder den eller när du doftar på flaskan är det dags att köpa en ny.

Är det bra att ha sin parfym i badrumsskåpet?

Det vi har förklarat så här långt är alltså att en parfym mår bra av att stå någonstans där det är mörkt och svalt och absolut inte i direkt solljus. En annan sak som många inte tänker på är att parfym inte heller mår bra av fukt.

Alla de här ovanstående faktorerna talar alltså för att du inte ska förvara din parfym i badrummet. I ett badrum där det förekommer fläktsystem, eventuell vädring, och heta, ångande duschar är som gjort för varierad temperaturväxling, vilket gör badrummet till ett väldigt olämpligt ställe att förvara parfymer på.

Hur lange haller parfym

I badrummet finns naturligtvis också mycket av den fuktiga luften, vilket gör att parfymen inte mår särskilt bra i badrummet. Ett bra ställe att förvara parfymen på är i en garderob, ett linneskåp, eller kanske i en förvaringslåda på ditt sminkbord.

Parfymflaska som skakas

Något annat som gör att parfym förändras eller doften försvinner är när den utsätts för skakningar. Har du din parfym med dig i väskan när du till exempel reser eller är på jobbet kommer parfymflaskan att skakas om och i förlängningen ta skada av det.

Det du kan göra om du gärna vill ha parfym med dig är att hälla upp en liten skvätt i en liten burk eller flaska. Det finns tomma flaskor att köpa som är avsedda för detta, men vilken liten burk som helst går alldeles utmärkt.

Nu tänker du kanske att det kommer att bli spill när du gör så här och det kommer det sannolikt. Men faktum är att det är bättre att offra ett litet spill än att ta med hela flaskan och förstöra innehållet.

Hur får jag doften att sitta kvar längre?

När man sprayar på en parfym man verkligen älskar är det faktiskt en av höjdpunkterna på dagen. Men parfym kan klinga av ganska snabbt och frustrerande nog också om du har köpt en kvalitetsdoft av dyrare märke.

Hur gör du då för att du undvika att det här sker och doften håller sig längre på huden? Det fina i kråksången är att det faktiskt finns knep för detta och du kan få doften att sitta bättre hela dagen.

Parfym har svårt att fastna på torr hy. Så till att börja med ska du smörja in dig och återfukta huden med en neutral olja eller fetare kräm så kommer du få doften att sitta kvar längre.

Vaselin går också alldeles utmärkt att grunda med. Sedan sprutar du på din parfym som vanligt och den kommer att fastna lättare och hålla sig kvar längre.

Applicera den på rätt kroppsdel

En parfym fastnar bättre och kommer också bättre till sin rätt om man placerar den på områden där det finns puls. Detta är handlederna, bakom öronen, och halsen. Det finns alltså ett syfte med att man traditionellt sett placerar parfym på just de här områdena.

Anledningen till det är att där pulsen slår är kroppen alltid varmare, vilket gör parfymdoften intensivare. Många har för vana att gnugga handlederna mot varandra efter att du applicerat parfymen. Det här är inte alls någon bra idé eftersom det kan förstöra doftpartiklarna i parfymen och på det sättet förändra och försämra doften.

Hur lange haller parfym
Hur lange haller parfym

Andra bra ställen att applicera parfymen på är knäveck, armveck, och navel. Även de här områdena är varma och sprider doften bättre. Ett trick är att applicera parfymen där man är lite fjunig eftersom parfym sätter sig bättre på hår än direkt på hud.

Vill du ha en lite mer tillbakadragen och fräsch doft är ett trick att spraya en liten dutt parfym på hårborsten och därefter borsta igenom håret. Du får då en diskret doft som sitter kvar länge och som ger en härlig doftande pust när du vidrör håret.

Hur hittar jag en doft som passar mig?

När du ska välja en doft åt dig gäller det ju inte bara att hitta en parfym som har kvalitet och som håller länge, utan också även en som säger något om vem du är och skapar rätt sinnesstämning för dagen eller kvällen.

Det här kan kännas lättare sagt än gjort eftersom det är en riktig djungel på parfymmarknaden. Så hur ska du då hitta den där doften som andra alltid kommer att förknippa med dig?

För det är ju det som sägs vara det ultimata; att man hittar “sin” doft. Men faktum är att så behöver det inte alls vara utan du kan skaffa dig flera stycken parfymer som du tycker om och som passar ihop med dina olika roller i livet. En liten doftgarderob helt enkelt!

När du kommer till parfymavdelningen på varuhuset eller parfymhyllan i kosmetikbutiken är det bra att vara lite förberedd. Tänk efter innan vad det är du gillar och vad du vill att doften ska signalera om dig.

Det enkla svaret på frågan är att du helt enkelt vill dofta gott och då är det absolut bästa att gå på känsla. Impulsköp aldrig en parfym eftersom risken är stor att du kommer fram till att den inte passar dig och att du tröttnar på den snabbt. Ta dig rejält med tid när du börjar dofta dig runt bland dofthyllorna och tänk på vad det är i din doft som du vill framhäva.

Passa på att ta hjälp av kompetent personal på plats som har kunskap om dofterna och hur parfymerna är tillverkade. Försök formulera så noggrant som möjligt vad du är ute efter, så kommer personalen att kunna guida dig på rätt väg.

Var öppen för deras förslag och häng inte upp dig på att du inte gillar specifika dofter eftersom den i en ny kombination kan passa dig perfekt.

Hur lange haller parfym

När du provar parfym är det viktigt att komma ihåg att parfymen doftar helt annorlunda på din hud än på doftpappret. Ämnesomsättning, hormoner, och eventuell medicinering spelar roll för hur parfymer reagerar på din hud.

När du hittat en parfym som du tycker verkar tilltalande provar du den på din hud och låter den sitta på en kvart innan du bestämmer dig eftersom det är först då den blommat ut helt och hållet.

Vill du neutralisera näsan mellan dofterna är det bra att dofta på lite kaffebönor innan du fortsätter ditt letande efter den perfekta doften för dig. Så som du hör är det verkligen viktigt att du har god tid på dig när du letar en parfym.

En parfym håller så länge som du förtjänar

Din parfym kommer alltså att hålla så länge om du sköter om den på rätt sätt. Rätt förvaring och även att du inte transporterar runt den, utan låter den stå på samma plats med samma temperatur och ljusförhållanden hela tiden skapar de bästa förutsättningarna.

Sköter du den här biten kommer din parfym att hålla i minst tre år och kanske ända upp till fem år, vilket är jättebra om du gillar att ha fler parfymer i bruk och byta med.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals