Bästa mascaran 2024 – Jakten på de perfekta fransarna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Långa, svepande fransar och en intensiv blick är en dröm för många. Realiteten är dock ofta mascaror som smular och lämnar ett svart fnas under ögonen, eller mascaror som vid minsta fukt i luften eller vid oljig hud får dig att se ut som om du inte har sovit på dagar.

Många är vi som med hopp i blicken traskat in i sminkbutiken och sedan kommit ut med en produkt som visat sig fungera dåligt. Detta är naturligtvis något man vill undvika in i det längsta. 

På grund av detta såg jag det som mitt uppdrag att tillsammans med min trogna testgrupp undersöka vilken som var den bästa mascaran av dem alla. 

Vi har nu provat oss igenom ett stort utbud och hittat ett gäng mascaror som uppfyller alla önskningar. Det vill säga mascaror som sitter på plats, gör fransarna långa och fylliga, och absolut inte smular. 

Här följer våra favoriter, läs vidare så att du slipper mascara-fadäser i framtiden!

Premium: Lancome Hypnôse Mascara

Lancome Hypnôse Mascara blev testets favorit i premiumklassen. Denna klassiker både förlänger och ger fransarna volym och färg på ett fantastiskt sätt.

Har du drömt om fransar som en filmstjärna? Då är den här mascaran bäst för dig. Den sitter även tryggt på plats under hela dagen. Alla i vår testgrupp var rörande överens om att denna mascara är en riktig vinnare.


Mellan: Fiberwig d.j.v. Beautenizer Volume Lash Captivating Volume

En riktig favorit som trots att den sitter på plats även under svettiga träningspass går utmärkt att tvätta av med ljummet vatten.

Den har en så kallad tubformula, det vill säga, en formula som kapslar in fransarna och  på så sätt ger dem fantastisk volym och längd.


Budget: L’oreal Paris Voluminous x5 Mascara

Denna mascara är ett riktigt fynd och ger dig fransar med ordentlig volym. Den sitter  på plats under hela dagen och lämnar varken smulor eller mörka fläckar efter sig.

Formulan fungerar med en så kallad tub-teknologi. Det betyder att färgen omsluter fransarna snarare än att lägga sig ovanpå dem, något som ger ett snyggt och naturligt intryck samtidigt som det skapar intrycket av fylliga fransar.


Special: Max Factor Excess Volume Extreme Impact Black

Den här mascaran från Max Factor är en spännande innovation som innehåller hela två hylsor med produkt och två mascaraborstar. 

Med den ena sidan bygger du upp så stor volym som du önskar, sedan applicerar du mascaran som finns på den andra sidan och får på så sätt en snygg finish. 

För den som gillar att jobba med sin mascara och bygga upp sina fransar gradvis är denna ett riktigt bra val. Den separerar dessutom fransarna på ett snyggt sätt och sitter där den ska.

Varför ska du lita på oss för att hitta den bästa mascaran?

Mascara har varit min trogna följeslagare ända sedan jag började sminka mig i tonåren. Faktum är att mascara länge var det enda smink jag använde, ända tills jag upptäckte att det även fanns annan makeup att vara kreativ med vill säga. 

Jag har därför provat mig igenom ett enormt sortiment av mascaror och vet precis vad jag kräver av denna produkt. Idag duger inget annat än det bästa för mig. Livet är helt enkelt för kort för dåliga mascaror, det är min devis.

Eftersom jag ville ha fler åsikter bjöd jag även in mina vänner, tillika min trogna testpanel, för att testa de olika mascarorna. Vi är ett gäng som verkligen kan vår makeup, vissa av oss jobbar till och med inom det området. 

Vi har bland annat en erfaren makeupartist och en försäljare av hudvård i gruppen. Resten av oss är trogna och kräsna användare av smink som testat oss igenom både fantastiska och riktigt dåliga produkter.

Allt som allt är vi tio personer i gruppen, du kan med andra ord vara säker på att dessa mascaror verkligen har genomgått eldprovet.

Vem behöver en mascara?

Har du någon gång sminkat dig och senare upptäckt att du glömt mascaran? Då vet du exakt hur mycket denna produkt gör för intensiteten i din ögonmakeup.

Kort sagt kan man säga att alla som vill skapa definition och dra uppmärksamhet mot ögonen behöver en bra mascara. 

Även den som vanligen inte använder så mycket smink har nytta av en riktigt bra mascara. Har du bara mascara på fransarna kan du ge ett nästan osminkat intryck samtidigt som din blick upplevs intensivare.

Vilken mascara man föredrar är lite av en smaksak. Vissa gillar naturliga fransar med lite extra färg, medan andra är ute efter både förlängning och volym.

Oavsett vad man önskar finns det en mascara som passar alla. Ingen sminkväska är helt enkelt komplett utan denna produkt. 

Mascaran är dessutom en av de produkter som kan användas ensam utan annan makeup och ändå göra stor skillnad. Ett par trötta ögon blir genast piggare med ett par lätta drag av mascaraborsten. 

Hur kom vi fram till vilka mascaror vi skulle testa?

Det finns alltid produkter som väcker extra uppmärksamhet. Det kan vara nya produkter eller produkter som har synts extra mycket i till exempel bloggar, magasin, och på andra sociala medier.

Vi bestämde oss för att vi ville ringa in så många som möjligt av dessa och ta med dem i vårt test.

Vi ville också ta med några mascaror som vi tyckte verkade vara spännande tillskott i butikernas utbud, till exempel mascaror som lovade mycket eller hade speciella funktioner.

När vi gjort vår gallring stod vi sedan med åtta  mascaror som skulle gå igenom våra grundliga tester. 

Produkterna hittade vi i populära butiker för skönhet. De butiker vi valde att använda oss av var: ahlens.se, och lyko.se.

Hur vi testade mascarorna?

En mascara testas bäst på ett enda sätt: Genom användning. För att kunna veta hur kvaliteten på en mascara är räcker det inte med att se hur den ser ut på fransarna. 

Man behöver även använda den under hela dagen för att veta att den sitter kvar och inte irriterar ögonen. En mascara ska sitta på plats trots att du springer till bussen, stressar till möten, och ägnar dig åt träning. 

Kriteriet för en bra mascara är naturligtvis att den ger snygga fransar, men kanske ännu viktigare: att mascaran sitter där den ska hela dagen och inte trillar ned under ögonen. Du har säkert råkat ut för så kallade “pandaögon” någon gång, något som inte alls är smickrande. 

Förutom att utsätta mascarorna för test genom användning under en hel vecka träffades vi också och bedömde hur de såg ut på fransarna. Vi tittade bland annat på om de höll vad de lovade när vi applicerat dem. 

Saker som vi undersökte extra mycket var hur stor volym som var möjlig att bygga upp och hur pass mycket de ökade fransarnas längd. Vi undersökte även om produkten blev klumpig eller gjorde att fransarna såg onaturliga ut på något annat sätt.  

Vad ska man tänka på innan man köper mascara?

Om du vill kliva ut ur butiken med en mascara som håller måttet finns det några frågor du bör ställa dig: Vilket resultat är du ute efter?

Vill du ha kraftig förlängning är det bra att välja en mascara med fibrer eller så kallad tubformula, det vill säga en formula som lägger sig runt fransen. 

Den som vill skapa fylliga fransar väljer med fördel en volymmascara. Vill du istället ha naturliga fransar med endast lite färg så väljer du en mascara som innehåller varken fibrer eller volymgivande ingredienser.

Ibland vill man bära mascara trots att det regnar ute eller när man ska dra av ett svettigt pass på gymmet. Vid sådana tillfällen passar en mascara som är vattenfast. 

Innan du köper mascara kan det också vara bra att läsa några oberoende tester (som detta till exempel) för att avgöra vilken som är den bästa mascaran för just dig.

Våra favoriter

Premium: Lancome Hypnôse Mascara

Den bästa mascaran vi testade är helt klart värd sitt något högre pris. Den heter Hypnôse mascara och kommer från Lancome. Detta är ingen nyhet utan en mascara som funnits i butikerna länge. 

Nu när vi har provat den förstår vi att den gjort det av en anledning. Vår testpanel blev närmast lyrisk över effekten den gav. 

Vill du ha fylligare fransar är denna mascara exakt rätt val. Den sägs kunna öka volymen på fransarna med sex gånger, något som vi faktiskt tycker att den klarar av. 

Att den blivit något av en klassiker skvallrar också om hur bra den faktiskt fungerar. Mascaran håller även fransarna snyggt separerade trots att den är volymgivande. 

En extra fördel är att den går att bygga upp, det är alltså möjligt att måla flera lager av produkten och på så sätt få ett ännu fylligare resultat. Givetvis sitter den också på plats under hela dagen. Cirkapris på 335 kr.


Mellan: Fiberwig d.j.v. Beautenizer Volume Lash Captivating Volume

I mellanprisklassen utsåg vi mascaran med det långa namnet d.j.v. Beautenizer Volume Lash Captivating Volume från Fiberwig till vinnare. 

Den här mascaran har en formula som kallas “Paint-On False Lashes”, något som skvallrar om dess effekt. 

Det behövs inte mer än ett enda drag med borsten för att fransarna ska kapslas in i pigmentrik färg och få ett mycket tilltalande utseende. 

Detta är en volymmascara som du med fördel kan bära på gymmet. Den sitter som berget, men går ändå lätt att skölja av med endast ljummet vatten när det är dags för avsminkning. 

Den finns även med en annan formula för otrolig förlängning av fransarna, men som även kan tvättas bort väldigt enkelt. Cirkapriset ligger på 240 kr.


Budget: L’oreal Paris Voluminous x5 Mascara 

Voluminous x5 mascara från L’oreal Paris blev vårt budgetval. Här får du en mascara som ger bra färg och sitter hela dagen, allt detta till ett lågt pris.

Mascaran fungerar med en så kallad tubteknik. Det betyder att formulan omsluter varje frans vilket resulterar i fylligare fransar. Vi vågar nästan lova att den faktiskt ger volym gånger fem precis som namnet utlovar. 

Priset är naturligtvis också en stor fördel: cirka 140 kronor. Vill du ha en riktigt bra mascara i sminkväskan utan att behöva vända plånboken ut och in är denna absolut rätt för dig.


Special: Max Factor Excess Volume Extreme Impact Black

En mascara som fick oss att bli lite extra nyfikna var Excess Volume Extreme Impact Black från Max Factor. Anledningen till det var att denna mascara har hela två hylsor och två borstar. 

I de båda hylsorna finns två olika sorters produkt, en som man använder för att bygga upp fransarna med och en som man avslutar och ger finish med. 

Testpanelen gillade idén och tyckte att mascaran fungerade mycket bra. Den sitter dessutom bra under hela dagen, något som är en stor fördel. Cirkapris på 190 kr. 

Våra utmanare

Förutom de fyra mascaror som redan nämnts ingick fyra andra i testet. Det visade sig att alla dessa var mascaror av hög kvalitet trots att de inte tog sig riktigt ända fram till prispallen.

MeMeMe Dark & Divine Mascara

Detta är en mascara i mellanprisklassen med en formula som innehåller fiber. Det gör att den ger fransarna extra längd. Mascaran är lätt att applicera och bygga upp med den tillhörande borsten. 

För den som söker en mascara som är hållbar och ger bra resultat är den ett bra val. Cirkapriset ligger på 180 kr, vilket inte för pjåkigt för plånboken. 


Clarins Be Long Mascara

Denna mascara från Clarins förlänger fransarna samtidigt som den ger dem en snygg böj. Den innehåller även ett komplex som sägs främja fransarnas tillväxt.

Mascaraborsten är lätt böjd vilket gör att du enkelt kommer åt alla fransar på ett bra sätt. Du behöver heller inte oroa dig för att mascaran ska smula, den stannar tryggt på fransarna hela dagen. Cirkapris på 230 kr.


Clinique High Impact Mascara

En klumpfri, mjuk mascara som ger längd åt dina fransar. Denna ger ett helhetsintryck av voluminösa fransar i upp till 12 timmar. 

Den ska även vara en bra mascara att använda om du har känsliga ögon eller bär kontaktlinser. Cirkapriset ligger på 235 kronor.


IsaDora Insane Volume Lash Styler

IsaDora är ett märke som de flesta av oss i testpanelen hade provat och gillat, därför var vi sugna på att testa denna innovativa mascara.

Borsten har en speciell form med en liten båge som fångar upp fransarna. Vissa av oss tyckte att mascaran var fantastisk och gav bra volym, medan andra tyckte att formulan var lite kladdig och svår att applicera. 

Mascaran sitter dock bra under hela dagen utan att varken smula eller lämna mörka fläckar under ögonen. Cirkapriset ligger på 170 kronor.


UNE Volume Liner Mascara

Den här mascaran från UNE är lite speciell eftersom den direkt vid applicering även ger ett eyeliner-streck vid fransroten, något som ska bidra till en mer öppen och intensiv blick.

Du applicerar helt enkelt linjen med hjälp av ena sidan på borsten. Sedan vänder du på borsten och målar dina fransar. 

Ett extra plus med den här mascaran är att den bara innehåller naturliga ingredienser, något som gör att den passar dig som söker en produkt utan konstigt innehåll.

Tyvärr klarar denna produkt inte fukt så bra och kan rinna om den utsätts för regn, svett, eller tårar.

Frågor och svar

Hur länge räcker en mascara?

En mascara kan räcka hur länge som helst, men denna fråga borde istället handla om hur länge man kan använda en mascara innan den fått för mycket bakterier i sig och svaret på den frågan är 6 månader.

När det kommer till livslängden på smink är det också så att man måste ta hänsyn till hur ofta man sminkar sig med produkten.

Kanske använder du inte mascara varje dag? Kanske är du en sådan person som bättrar på mascaran under eftermiddagen innan du ska ut på middag eller liknande?

Dessa två typer av användare är som natt och dag där den ena kanske inte öppnar upp sin mascara på en vecka medan den andra öppnar upp den oftast två gånger om dagen.

Se till att använda 6 månader som en måttstock, men sedan om du använder den lite längre än så är det inte jordens undergång, men det är bra att ständigt hålla ordning på ditt smink så att det inte blir för gammalt.

Hur ska jag applicera min mascara?

Här är zick zack-metoden att föredra framför andra och den är också lätt att förstå sig på! Man gör helt enkelt så att man gnuggar in borsten nära fransrötterna och drar uppåt.

Det bästa är att börja i mitten och jobba utåt och lämna ögonvrån till sist. Ta god tid på dig och räkna med att det tar några minuter för applicering av mascara på både ögonen.

Skillnad mellan fibermascara, volymmascara, och clearmascara

Idag finns det så många olika typer av mascaror att man lätt kan skräddarsy efter sina egna behov och önskningar, men det kan vara svårt att veta vart man ska börja när man söker efter den rätta mascaran.

Så jag tänkte berätta lite snabbt om de tre olika sorterna jag nämnde ovan för att ni ska få lite bättre koll.

  • Fibermascara är en typ av mascara som innehåller små fibrer, alternativt får man en separat behållare med fibrer. Fibrerna är gjorda av material som rayon eller silke och vad denna typ av mascara gör är att skapa fylligare och finare fransar.
  • Volymmascara är en ganska självklar kategori och är till för att skapa volym åt dina fransar. Detta kan vara att de blir fylligare eller längre.
  • En clearmascara är kanske inte det vanligaste, men är ett väldigt bra redskap för att hålla kontroll på dina fransar. Speciellt om du redan har mörka ögonfransar funkar en clearmascara som en volymgivande mascara men utan färg.

Vilka mascaror är testade på djur?

Att hålla koll på vilka mascaror och andra sminkprodukter som inte är djurtestade är inte så svårt för man kan kolla igenom listor gjorda av exempelvis Djurens Rätt över de produktmärken som inte testar på djur.

Är du osäker så kan du alltid fråga i butiken alternativt kontakta Djuren Rätt eller liknande förening så att du kan vara på den säkra sidan.

Varför smular min mascara?

Den vanligaste anledningen till varför en mascara smular sig är att den har blivit för gammal. Som jag nämnde ovan är det bra att hålla sig efter regeln att byta ut sin mascara efter 6 månader om man vill vara säker på att mascaran är fräsch och snygg.

Om man köper en lite torrare mascara kan också det vara anledningen till att den smular, så också det är bra att tänka på.

Kom ihåg att de sminkprodukter som inte är förseglade i butik kan ha blivit öppnade och till och med testade av andra, så köp aldrig smink som inte är förseglat på ett eller annat sätt!

Mascara när jag har ögonfransförlängning?

Du kan absolut använda dig av mascara när du har fransförlängning. Det du ska tänka på är att använda dig av den typen av mascara som är anpassad efter just det, bara. Det finns bra sådana mascaror att välja mellan, så det hittar du lätt!

Hur ska jag förvara min mascara?

När det kommer till förvaring av smink är det ju ofta så att vi har sminket i badrummet, men detta är egentligen inte den bästa platsen för smink.

Eftersom det är fuktigt är det lättare för bakterier att frodas så att ha en sminkhylla eller att förvara sminket i en fin låda i sovrummet är betydligt bättre.

Tänk också på att inte ha dina sminkprodukter i direkt solljus eller i närheten av ett element. Inte heller är det smart att stoppa in det mesta i kylen för de flesta produkterna trivs bäst i rumstemperatur.

Är mascaran giftig?

Jag har redan varit inne på att det här med att kasta iväg smink är viktigt för bakterier älskar att gotta ner sig bland produkterna i din sminkväska.

Se till att städa igenom ditt smink ofta om du har mycket olika sminkprodukter och var inte dumsnål, utan köp nytt!

Just mascara är en sådan produkt som du helst ska ha ny ofta då det är lätt att det blir infektioner i ögat om du inte sköter mascaran rätt.

Så för att svara på frågan är mascara i sig inte giftig, men det kan leda till hudirritationer om mascaran blir för bakterie infesterad när den blir ganska gammal och blandas mycket med annat smink.

Hur undviker man att få mascara under ögonen?

Det bästa tipset är att använda en vattenfast mascara för då slipper man att den kladdar av sig. Med en vanlig mascara blir det ju kladd så fort man blinkar, nyser, etcetera.

Vad innehåller en mascara?

Mascara kan innehålla olika saker beroende på vilket märke man köper. För att ha full koll på att den mascara man köper är bra och att den inte innehåller allergiframkallande ämnen eller tungmetaller är det tryggt att spana in diverse tester som ständigt görs på mascaror och andra skönhetsprodukter.

Mascaror kan, likt alla andra produkter, plötsligt ändra innehåll och då kan det bli så att den mascara man tidigare använt ger en allergisk reaktion.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals