Bästa medlet mot finnar 2024 – Behandla akne med effektivt resultat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Precis som det alltid varit är det många som periodvis lider av akne i större eller mindre utsträckning. Vanligast är det med finnar i tonåren, men det kan även fortgå upp till vuxen ålder.

Det finns många behandlingar som lovar en helt aknefri hy. Vad än det är som utlovas av behandlingarna och produkterna, så gäller det att vara konsekvent och hålla på med behandlingarna varje dag för att det ska bli några resultat.

Har man finnar är det också bra att dricka mycket vatten och äta vitamin B5 som stärker huden. I många fall så hör acne till tonårsperioden och problemen klingar av med åldern.

Men en liten grupp har också fortsatta problem högt upp i åldrarna och kan vara benägna att lägga ner väldigt mycket pengar och tid på att försöka bota sin akne.

Den här guiden har vi sammanställt för att kunna hjälpa så många som möjligt göra bra val när det gäller deras hudvård och medel mot finnar.

Det är inte lätt att vara aknedrabbad och ibland fattar man också irrationella beslut i samband med det. Här hoppas vi kunna ge en del goda råd på vägen.

I premiumkategorin tag Synchroline Aknicare Face Cream hem förstaplatsen medan Murad Blemish Rapid Relief Acne Spot Treatment blev vinnaren i mellanprisklassen.

Biovéne Charcoal Acne Patches är vår effektiva budgetvinnare och så har vi en specialare i form av den populära Mario Badescu Acne Starter Kit.

Premium: Synchroline Aknicare Face Cream

Synchroline har tagit fram en kräm mot akne som även fräschar upp hela huden och gör den mattare. För den med finnar på vissa områden i kombination med torr och spröd hy är den här kanske inte den bästa.

Men för den som har talgproduktionen ur balans och kanske finnar i hela ansiktet, i kombination med akne, är den här verkligen perfekt.

Fördelar

 • Balanserande och uppfräschande

Nackdelar

 • Passar inte alla med blandhy eller torr hy i kombination med acne

Mellan: Murad Blemish Rapid Relief Acne Spot Treatment

För den som har blandhy brukar en aknebehandling för drabbade partier eller enskilda blemmor vara det allra bästa. Då kan man använda en återfuktande kräm i kombinationen med den här.

Fördelar

 • Behandlar aknen punktvis

Nackdelar

 • För den med kontaktallergier kan den här krämen vara för stark

Budget: Biovène Charcoal Acne Patches

Även Biovène har tagit fram ett medel mot finnar som attackerar aknen punktvis. Den balanserar och renar hudens porer. Varumärket har en rad produkter för huden, bland annat ett serum, som är väldigt bra och populära.

Fördelar

 • Punktbehandling
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Starka och potenta ingredienser så man får vara försiktig så att huden inte blir uttorkad

Special: Mario Badescu Acne Starter Kit

Mario Badescu grundade sitt företag 1967 när han, som var drabbad av hudsjukdomen rosacea, inte kunde hitta produkter som passade hans hud.

Det var uppstarten för företaget med samma namn som upphovsmannen och deras serier med vårdande krämer och produkter för skadad hy.

Deras medel mot finnar har väldokumenterade resultat och här kan man prova på ett helt behandlingssystem i mindre flaskor innan man köper hela behandlingen. En jättebra sak eftersom den kompletta behandlingen kostar en del.

Fördelar

 • Väletablerad produkt som länge visat goda resultat för användarna

Nackdelar

 • Dyr, men å andra sidan mycket väl värd pengarna

Köpguide

Det finns en del myter när det gäller acne och och behandlingarna av detta. Att akne skulle vara resultatet av dålig hygien stämmer till exempel inte. Acneproblem är individuella och det finns inte en produkt som passar alla.

Det gäller att prova sig fram och framförallt läsa instruktioner och beskrivningar noga på produkterna innan man slår till och köper. Vid sällsynt svåra aknefall kan man också få medicin mot det utskrivet av läkare.

Vad är akne?

Akne är en inflammation i talgkörtlarna som kan vara av olika styrka och grad. Ju djupare inflammationen ligger i huden, desto kraftigare blir utslagen. Många som har mycket finnar får dem också på ryggen och inte bara i ansiktet.

Vuxenakne och finnar hos tonåringar

Akne brukar delas in i två kategorier, nämligen tonårsakne och vuxenakne. Dessa har egentligen inget samband utan kan uppstå även om man inte haft acne i unga år. Svår akne kan ge bölder och cystor i huden och därmed också lämna ärr efter sig.

Även mindre utbrott med finnar kan ge ärr, så det är alltid bra att vara försiktig. Att klämma och trycka på huden kan lämna svåra ärr, även om man inte från början hade särskilt mycket akne.

Hudläkare brukar säga att äggstockarna hos kvinnor hänger ihop med huden på hakan och i pannan. Många kvinnor som har hormonella förändringar av till exempel byte av p-piller eller annan medicin kan plötsligt få akne.

Akne kan också hänga ihop med livsstilsförändringar. Framförallt stress kan påverka på många olika sätt och däribland huden. Om du som vuxen plötsligt drabbas av akne är det värt att reflektera över hur din livssituation ser ut.

Är man tonåring och har akne gäller det att helt enkelt ha tålamod, behandla med ett effektivt medel, och chanserna är väldigt stora att infektionen kommer att försvinna.

Att behandla akne

Utbrott av finnar har som sagt ingenting med hygien att göra, men för att inte förvärra situationen är det viktigt att ha en bra och vårdande rengöringsrutin. Många produkter mot akne innehåller acetylsalicylsyra, vilket är antiinflammatoriskt.

Det här är också ett ämne som finns i aspirin och det är faktiskt ett klassiskt do-it-yourself knep att själv göra ansiktsmasker av ingenting annat än krossad aspirin och vatten.

Juryn kan intyga att det är en effektiv ansiktsmask som dock är ganska uttorkande för huden. Men den driver definitivt ut mycket smuts. Peeling är bra att undvika, eftersom det kan riva upp huden och skapa ytterligare inflammationer.

För den som använder smink det är jätteviktigt att vara noggrann med hygienen på sminkborstar och sminkprodukter. De här verktygen är ofta riktiga bakteriehärdar och kan definitivt förvärra aknen om man har otur.

Nyttiga kosttillskott

Att ta hand om huden inifrån under en period av akne är också något som vårdar och förebygger hudens hälsa. A-vitamin och B-vitamin är vitaminer som är mycket bra för just huden.

Det är också viktigt att man använder solskydd om man vistas i solen. Dock kan solkräm täppa till huden rejält, så man måste också vara noga med rengöring på samma gång.

Det här med kosten och akne

Sambandet mellan kost och utbrott av finnar och hur maten påverkar oss råder det delade meningar om och debatten pågår fortfarande om det. Vissa studier har dock pekat på att mjölkfri kosthållning har hjälpt många personer att få bukt med sin akne.

Många läkare menar å andra sidan att det inte har någon effekt och att man bör vara mycket försiktig med att peka ut vissa livsmedel som roten till allt ont. Många som menar att kost och akne hänger ihop menar också att socker påverkar huden negativt.

När du köper ett medel mot finnar ska du kontrollera att det är en produkt som passar din hy i övrigt. Kom också ihåg att använda den konsekvent över en period och enligt instruktionerna för att få ut det mesta av behandlingen.

Våra favoriter

Premium: Synchroline Aknicare Face Cream

Synchroline Aknicare Face Cream innehåller G-peptid-10 som balanserar talgproduktionen och även reglerar hudens egen naturliga fuktnivå.

Den tar bort en blank och fet yta på huden, utan att för den sakens skull torka ut den. Den kan med fördel användas både morgon och kväll eftersom den bygger upp och balanserar fukt- och fettnivåerna i huden.

Synchroline har en annan kräm som är lämplig att kombinera med medlet mot finnar och det är deras vanliga ansiktskräm. Den är utmärkt om man vill ha ytterligare en fuktboost som inte gör huden fet.

Den här krämen gör verkligen att huden känns fräsch och ren och är perfekt för den som har riktigt fet hy och problem med talgproduktionen i hela ansiktet.

Fördelar

 • Balanserande och uppfräschande

Nackdelar

 • Passar inte alla med blandhy eller torr hy i kombination med acne

Mellan: Murad Blemish Rapid Relief Acne Spot Treatment

Har man blandhy och dessutom finnar vill man kanske inte gå på hela ansiktet med en och samma produkt. Då är det istället perfekt att punktbehandla aknen och med den här krämen kan man dessutom behandla områden där man behöver rengöra porerna.

Den minskar aknens rodnad och storlek på några timmar och blemmorna försvinner efter några dygn. Du kan också applicera den till exempel vid näsvingarna, i pannan, eller på hakan om du har pormaskar där.

Den är inte extremt uttorkande utan vårdar och behåller den naturliga balansen i huden samtidigt. När det gäller de verksamma beståndsdelarna i produkten har man tittat på och låtit sig inspireras av timjan samt tall.

Timjan är balanserande, återfuktande, och innehåller många näringsämnen. Tall har dessutom en kraftigt antiseptisk verkan. Detta har man alltså haft som utgångspunkt när man tagit fram krämen.

Fördelar

 • Behandlar aknen punktvis

Nackdelar

 • För den med kontaktallergier kan den här krämen vara för stark

Budget: Biovène Charcoal Acne Patches

Biovène har också tagit fram en produkt som man applicerar punktvis på huden. Den här låter man sitta på över natten och man kan applicera den med fingret på de områden med akneutbrott man har.

Under natten har krämen dragit ut alla orenheter och på morgonen har du en betydligt lugnare och mindre blemmig hy. Den balanserar också upp hudens porer och talgproduktionen, så att nya akneutbrott förebyggs.

Biovène är ett spanskt företag som är särskilt kända och etablerade på marknaden genom sina många olika ansiktsmasker och framför allt aknebehandlingar.

De har en mängd olika varianter och man kan med fördel kombinera någon av deras återuppbyggande krämer med den behandlingen. De har också flera stycken fina serum som är värda att prova på.

Fördelar

 • Punktbehandling
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Starka och potenta ingredienser så man får vara försiktig så att huden inte blir uttorkad

Special: Mario Badescu Acne Starter Kit

Som specialare har vi ett trevligt prova-på-kit som är speciellt avsett som en hel behandling för den som har problem med akne och pormaskar. Här får du ett helt system med vårdande, återfuktande, rengörande, och tonande produkter.

De passar antingen att ta med på resan eller så är det precis lagom mängd att prova ut, så att du kan avgöra om den här serien är något som kan göra så att din hy blir friskare och fri från akne.

Företaget Mario Badescu är uppbyggd i sann entreprenörsanda och är den klassiska historien om företagaren som inte hittade det hen sökte på marknaden och därför bestämde sig för att börja tillverka det själv.

Mario Badescu letade på 60-talet efter produkter som kunde behandla hans hudsjukdom rosacea. Det lyckades han inte med och därför grundade han 1967 företaget med samma namn som han själv.

Fördelar

 • Väletablerad produkt som länge visat goda resultat för användarna

Nackdelar

 • Dyr, men å andra sidan mycket väl värd pengarna

Våra utmanare

BareMinerals Blemish Remedy Anti-Imperfection Treatment Gelée Cleanser

Som utmanare gillade vi verkligen den här behandlingen från Bareminerals. Det här är alltså en ansiktstvätt som du kan använda morgon och kväll för att få en produkt som lugnar irriterad hud och gör den en frisk och fräsch.

Den öppnar porerna och tar bort sminkrester och orenheter grundligt, utan att torka ut huden. Behandla sedan med en riktigt återfuktande kräm, gärna från samma serie, för att få ett komplett system som håller finnarna borta. Baserad på naturliga ingredienser som ingefära och pepparmynta.

Fördelar

 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Kan torka ut huden hos vissa

Maria Åkerberg Serum Clearing

Clearing Serum från Maria Åkerberg är en balanserande och fuktgivande produkt som innehåller mjölksyra för att motverka svamp och bakterier på huden.

Maria Åkerberg har alltid bara naturliga ingredienser i sina produkter och förutom mjölksyran innehåller den lugnande lavendel, renande enbär, läkande grandium, och mynta som stillar klåda och irritation.

Fördelar

 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Vissa kanske tycker att den inte doftar tillräckligt gott, men man ska komma ihåg att det är för att den inte innehåller artificiella aromer

Verso Acne Deep Cleanse

Verso är ett relativt nytt varumärke och här går man in för att att ge huden en djuprengöring, samtidigt som man stärker den med E-vitamin och och gurkmeja.

Produkten innehåller acetylsalicylsyra och är en effektiv ingrediens för att dra ut orenheter ur hyn, vilket resulterar i en jämnare hudton.

Fördelar

 • Gör att hudtonen ser jämnare ut även om det inte är en foundation

Nackdelar

 • Kan verka uttorkande på vissa hudtyper

Dermalogica Breakout Clearing Foaming Wash

Precis som Mario Badescu så specialiserar sig Dermalogica på hud som har olika typer av problem. Den här lilla tuben är speciellt avsedd för aknedrabbad tonårshud.

Det är ett rengöringsgelé som skonsamt motverkar uppkomsten av akne och samtidigt avlägsnar portilltäppande talg och döda hudceller.

Fördelar

 • Vetenskapligt testad och framtagen enligt Dermalogicas patenterade hudvårdssystem
 • Allergitestad

Nackdelar

 • Avsaknaden av dofter kan av många upplevas som en nackdel
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals