Bästa plattborsten 2024 – Glansigt snyggt hår på ett kick

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vad är egentligen en plattborste? Jo, man kan säga så här: om du slår ihop en hårborste och en plattång, så får du en plattborste. Med den kan du faktiskt fixa till ditt hår mycket snabbare på morgonen än om du använder en vanlig plattång.

Många plattborstar finns med andra ord i elektrisk variant. Men vi ska komma ihåg att det också finns plattborstar som bara består av själva borsten och som du kan kombinera med en vanlig hårfön.

Det finns en mängd olika plattborstar i alla prisklasser, så det går garanterat alldeles utmärkt att hitta en plattborste som passar just dig och dina behov. Därför har vi också sammanställt det här testet för att kunna hjälpa dig hitta i plattborstdjungeln.

En plattborste fungerar alltså genom att göra ditt hår platt. Har du en plattborste som inte är elektrisk kan du givetvis också använda den som vanlig borste. Den har en stor borstyta och  masserar hårbotten på ett skönt sätt.

Att borsta håret ända ner mot hårbotten är dessutom stimulerande för talgproduktionen och talg behöver ditt hår för att det inte ska bli torrt och frissigt. Så borstning är väldigt viktigt!

Ska du göra ditt hår rakt med en plattborste är det också viktigt att du borstar ut det först så att du inte har knutar i håret. När du använder plattborsten rätar du ut ditt hår på ett effektivt sätt samtidigt som hårstråna värms upp och jämnar ut håret.

Det är det som ger en slät och naturlig look. En plattborste har väldigt många fördelar för dig som har frissigt och slitet hår då du får en slätare och blankare look som gör att du genast känner dig lite mer vardagsglamorös.

Det sliter heller inte särskilt mycket på håret, speciellt inte om du ser till att använda värmeskydd i håret och göra en ordentlig hårinpackning en gång i veckan.

En elektrisk plattborste fungerar bäst om den är keramisk. Detta för att den keramiska beläggningen gör att du får en jämn temperaturfördelning på den varma delen. Det resulterar i en snabb plattning av håret som även är skonsam.

En keramisk beläggning förlänger också produktens livslängd och du kan dessutom använda högre temperaturer om du vill. Det kan vara nödvändigt om du har ett tjockt eller krulligt hår, exempelvis.

Har du en plattborste utan elektricitet går det nästan lika lätt att använda den ihop med en hårfön. Använder du en elektrisk plattborste får du som sagt inte glömma att spraya på det nog så viktiga värmeskyddet innan du sätter igång!

I premiumklassen vann den överlägset effektiva fantastiska Remington Straight Brush CB7400. I mellanklassen ställde sig den lyxiga Moroccanoil Paddle Brush​​​​​​​​​​​​​​​​ upp på prispallen och i budgetklassen vann Kicks Paddle Brush Matte.

En specialare har vi givetvis med också, idag heter den Babyliss Hot Straightening Brush. Plattborsten för just finns nedan i artikeln så fortsätt läs. Då sätter vi igång!

Premium: Remington Straight Brush CB7400

Remington plattborste är elektrisk och ger dig en komplett plattning av håret samtidigt som du får behålla volymen på det.

Plattborsten har en keramisk beläggning och är av den bästa kvalitet du kan tänka dig. En treårig garantitid är beviset på att den verkligen håller den kvalitet den utgör sig för att ha.


Mellan: Moroccanoil Paddle Brush

Har du inte hört talas om Moroccanoil är det dags att lägga varumärket på minnet! Företaget tillverkar stylingprodukter och är verkligen proffs på sitt ämne.

Köper du en av deras produkter kan du lita på att du får en snygg kalufs. Och denna borste är verkligen helt fantastisk!


Budget: Kicks Paddle Brush Matte

Plattborsten från Kicks gör jobbet mer än väl och det går knappt att tro att man får den här borsten för cirka en hundralapp. Kombinera den bara med ett bra värmeskydd och din favorithårfön.

Spraya värmeskyddet innan du börjar och ha en bra stylingspray när du är klar, så har du ett platt hår som håller hela dagen.


Special: Babyliss Hot Straightening Brush

Babyliss är en plattborste i resestorlek, men den fungerar även perfekt hemma till vardags. Du får en uppvärmning på upp till 200 grader, vilket gör att den här passar även för dig som har ett tjockt och envist hår.

Du får väldigt mycket för pengarna här och det är i princip en specialare med ett mellanpris - och det tackar vi inte nej till!

Varför ska du lita på oss?

Juryn i testet består av nio tjejer som älskar hårstylingprodukter! Alla har med sitt långa hår gått all in för att fullfölja det här testet på bästa möjliga, tänkbara sätt.

Vi har också ansträngt oss för att vara noga i dokumentationen av testresultaten så att vi kan placera de bästa produkterna i testet.

Vem behöver en plattborste?

Alla som vill ha ett glansigt rakt hår ska investera i en plattborste av något slag. Du som har frissigt och torrt hår kan få till ditt hår snyggare om du använder en plattborste vid föningen. Många är också användare av elektriska, uppvärmda plattborstar.

Vilket du väljer beror på dina behov, men man kan säga att ju tjockare och krulligare hår, desto enklare blir det med en elektrisk variant. Man får helt enkelt prova sig fram!

Hur kom vi fram till vilka plattborstar vi skulle testa?

Genom att läsa den uppsjö tester och recensioner som finns på nätet kunde vi besluta oss om vilka plattborstar vi ville prova ut. Vi har så att säga testat de nio bästa redan testade produkterna om ni förstår vad jag menar!

Hur testade vi plattborstarna?

Samtliga paneldeltagare hade plattborsten hemma hos sig i en vecka och testade den således flera gånger med olika produkter och dessutom utan några som helst produkter.

Plattborstarna hämtades hem från lyko.se, ahlens.se, bangerhead.se, nordicfeel.se, och kicks.se. De testades hemma hos varje panelmedlem och alla testresultat dokumenterades.

Våra favoriter

Premium: Remington Straight Brush CB7400

Remington Straight Brush är en plattborste som effektivt ger dig det raka och mjuka hår du önskar. Här har vi den klassiska kombinationen plattång och borste, vilket ger effekten som vi pratade om i inledningen.

Plattborsten är formad för att inte minimera hårets naturliga volym medan du plattar håret. Du får alltså både volym och rakt hår på en och samma gång.

Den antistatiska och keramiska beläggningen på plattborsten minskar frissighet betydligt och gör att borsten enkelt glider igenom håret. Resultatet blir ett glänsande hår med ett härligt naturligt fall.

Remingtons plattborste används av frisörer världen över och den keramiska beläggningen gör att  produkten håller länge och är av väldigt hög kvalitet. Ett bevis på detta är bland annat att den har tre års garantitid.

Den har tre värmeinställningar och passar därmed den som har ett tunt hår och den som har tjockt och envist hår. Plattborsten värms upp på endast 30 sekunder och har en automatisk avstängning för högsta säkerhet.

Sladden är också 1,8 meter lång, vilket gör att du har gott om längd till närmaste eluttag. En snygg och praktisk förvaringsväska ingår också i köpet, vilket alltid uppskattas.

Du kan alltid enkelt ta med den på resor och på semestern också. På nätet betalar du cirka 700 kronor för den här fina plattborsten från Remington.


Mellan: Moroccanoil Paddle Brush

Är du en av dem som också älskar Moroccanoil hårvårdsprodukter? Då kan vi glädja dig med att de har tagit fram en plattborste också!

Detta är en vanlig borste och har alltså ingen värmefunktion, men den är trots detta framställd för att hantera värme på ett speciellt sätt.

Den keramiska ytan gör att värmen sprider sig från hårfönen över hela ytan och förkortar torktiden betydligt. Joniska komponenter i borsten ger en balsameffekt och gör att håret inte alstrar statisk elektricitet.

Ytan på hårstrået blir glansigt och slätt, men den behåller samtidigt volymen. Moroccanoil hävdar själva att detta material är så starkt och tåligt att det håller dubbelt så länge som en vanlig borste trots daglig användning.

Och vi vill bara säga att vi tror dem! Ett plus för det humana priset här - Moroccanoils plattborste kostar endast cirka 250 kronor!


Budget: Kicks Paddle Brush Matte

En enkel klassisk plattborste från Kicks. Kanske kan den verka för enkel först, men den fungerar hur bra som helst i kombination med en hårfön.

Du kan föna håret precis sådär glansigt och platt så som du vill ha det - och detta utan att alstra en massa statisk elektricitet. Borsten är skonsam och ger skön massage mot hårbotten, vilket stimulerar talgproduktionen.

Eftersom den här modellen är väldigt bred blir det också enklare att föna stora sektioner av hår och du får en rak och glansig look.

Bästa effekten för en riktigt snygg plattning får du genom att först föna håret tills det nästan är torrt. Innan du börjar med det bör du naturligtvis ha behandlat håret med ett värmeskydd.

Därefter borstar du håret från rot till topp och håller hårfönen nära borsten. Låt luftflödet riktas med ett munstycke mot borsten. Avsluta med kall luft för att försegla resultatet.

Spraya med en lätt spray och voilá! du har det glansiga, raka, och snygga håret du strävar efter. Det bästa med den här produkten är priset. Endast cirka 100 kronor betalar du för den fina plattborsten från Kicks!


Special: Babyliss Hot Straightening Brush

Babyliss är en väldigt speciell plattborste som trots sina egenskaper inte är särskilt dyr i pris. Den är i resestorlek och är perfekt att ta med sig på semestern.

Själva borsten består av 94 borststrån och den plattar och borstar igenom ditt hår på ett skonsamt sätt. Borststrån är av tre olika typer. De yttre säkerställer en skonsam borstning av ett tjockt hår.

Den inre borsten som består av silikon är specialdesignad för att ge en jämn plattning av håret. Borststrån värms upp och i kombination med ett keramiskt värmesystem får du en mycket energieffektiv värmefördelning.

Kabeln är 1,8 meter, så du har gott om längd för att arbeta med plattborsten utan att sladden dras åt. Plattborsten är ultralätt och har ett ergonomiskt grepp. Den är alltså lätt att jobba med.

En indikatorlampa lyser när den är uppvärmd och den värmer upp på under en minut. På och av-knappen sitter smart placerad på skaftet, så att du kommer lätt åt med ett tumgrepp.

Våra utmanare

Ikoo Paddle X Pops Metallic Hair Brush

Jätteplattborsten från Ikoo kan bli din bästa kamrat när du ska platta ditt hår i fortsättningen. Den har nämligen den suveräna funktionen att den har en öppning i form av ett kryss mitt på borstens baksida.

Och i den öppningen kan du föna håret samtidigt som du borstar det. Håret blir lika rakt som om du använder en elektrisk plattborste och den borstar skonsamt igenom håret.

Den har fått jättebra kritik i många tester och är otroligt poppis bland konsumenterna. Det är en riktigt innovativ produkt där man tänkt till ordentligt.


Babyliss Liss Brush

Babyliss Liss Brush är en plattborste som ger ett snabbt resultat. Den ser ut som en helt vanlig plattborste fast med en sladd.

Och den fungerar precis så också förutom att den har ett keramiskt uppvärmningssystem som ser till att ditt håret blir platt, blankt, och supersnyggt på några borsttag. Borsten har en jonfunktion, vilket ger håret volym och ser till att det inte blir frissigt.

Borsten har specialpiggar längst ut och dessa ser till att borstningen blir skonsam även på långt hår. De övriga 50, inre piggarna är av silikon och för håret närmare värmen.

42 av piggarna är uppvärmda och det är det som ser till att du får fram det resultat du vill ha. Tre olika värmelägen gör att borsten passar alla typer av hår.

Plattborsten levereras med en värmematta där du då har en extra trygghet och även automatisk avstängning.


Lyko Paddle Brush

Onlineföretaget Lyko som säljer skönhetsprodukter på nätet har också tagit fram sin egen plattborste. Det är en enkel variant som har en alldeles utmärkt förmåga att borsta igenom håret även om det är tjockt.

Den fungerar också perfekt att använda till hårfönen för effektiv plattning. Den är tillverkad av en blandning av vildsvinshår och nylon, vilket bidrar till att statisk elektricitet minskar när du borstar håret.


Produkter som utgått

ghd Protect and Finish Gift Set

ghd Protect and Finish Gift Set

ghd är ett brittiskt företag som i decennier satsar på att tillverka högkvalitativa stylingredskap av varierande slag. De tillverkar allt från hårfönar till borstar och de har dessutom en massa intressanta stylingtips på sin hemsida.

Detta är deras set med plattborste, värmeskyddande spray, finish-serum, och förvaringsväska. För att komma igång med stylingen på håret om du är nybörjare är det bara att följa instruktionerna på deras hemsida. Det enda du behöver är en bra hårfön.

Plattborsten är av mycket hög kvalitet och passar för dig som har medellångt till långt hår. Plattborsten gör håret väldigt lätt att borsta ut och är perfekt att använda med hårfönen.

Den har en skonsam borst och vårdar håret samtidigt som du borstar det. Det skyddande sprayet som ingår applicerar du innan du börjar med hårföningen.

Sprayen kan användas både i vått och torrt hår, så den passar verkligen alla typer av styling. Du sprayar på med ca 20 centimeters avstånd. Sedan är det bara att börja med föningen.

Serumet applicerar du efter för en snygg finish. ghd:s set med borste, hårvård, och väska kostar cirka 550 kronor på nätet, vilket är ett stort kap.


ghd Copper Luxe Collection Style Gift Set

ghd Copper Luxe Collection Style Gift Set

Gillade du det fina setet i mellanklassen? Här går ghd steget längre och lyxar till det med en extra vacker necessär till produkterna. Dessutom får du, förutom borsten, en värmeskyddsspray och ett serum som du sätter på efter stylingen.

Du får ett jämnt och alldeles fantastiskt resultat med de här produkterna. Det passar utmärkt att använda dagligen till vardags eller innan du ska ut på kvällen. Priset för det här underbara, lyxiga, och snygga kitet är cirka 650 kronor.

Frågor och svar

Hur använder jag plattborsten med hårföning?

Först reder du ut håret ordentligt efter tvätt. Därefter drar du med den stora plattborsten i nedåtgående riktning och riktar blåset mellan borsten och hårbottnen.

På det här sättet slipper du garanterat frissigt hår och har du lockar som du vill räta ut fungerar den här metoden jättebra. Har du en plattborste med värmefunktion behöver du naturligtvis inte någon fön.

Finns det några nackdelar med en plattborste?

För den som har frissigt hår och är trött på lockarna eller krullet finns inte särskilt många nackdelar med plattborste. Se bara till att du behandlar håret först med ett värmeskydd, så skonar du håret på alla sätt.

En nackdel kan vara om du har så tjockt och lockigt hår att det kan vara lite kämpigt att få ett platt hår på det här viset.

Du kanske inte får lika bra resultat som med en plattång. Det är dock värt att försöka eftersom det här är mycket enklare. Plus att det sliter mindre på håret.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals