Bästa avfärgningen 2024 – Få tillbaka din naturliga hårfärg enkelt och snabbt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

De flesta av oss som färgar håret har nog åtminstone någon gång konstaterat att nyansen blev fel och att det bör åtgärdas så snabbt som möjligt.

Att justera håret några toner åt det ljusare är inte så svårt och något som du oftast kan göra hemma med en lämplig avfärgning. Du får tillbaka din ljusa färg. Det kan man också göra utan att håret slits för mycket, vilket de flesta tycker är en stor fördel.

Avfärgning funkar för det mesta, men det finns några undantag. Det ena är om du färgat håret med henna. Den färgen är så stark att det inte går att avlägsna med hjälp av avfärgning.

När det också kan vara svårt att avfärga håret är om du först blekt det och sedan färgat över blonderingen med väldigt mörka eller intensiva färgtoner. Då brukar en avfärgning har svårt att sätta sig på håret eller så måste du åtminstone ta det etappvis.

En avfärgning är en ganska stark produkt och man kan reagera på den. Gör därför alltid ett allergitest dagen innan du ska påbörja behandlingen. Ett sådant test gör du genom att prova din känslighet på huden bakom örat.

Ta av dina örhängen om du har sådana på dig. Ta en bomullspinne och placera en liten mängd blandad avfärgningskräm som täcker en yta på ca 1 x 1 centimeter bakom örat.

Låt krämen torka och när du gjort detta applicerar du på produkten en gång till. Vänta i ett dygn utan att tvätta bort den. Drabbas du av rodnad, svullnad, eller klåda ska du inte använda produkten alls.

En avfärgning gör bara det den utlovar, det vill säga tar bort färg. Vill du få det ljusare än din naturliga färg får du använda blekmedel efter avfärgningen. Det du ska ha i åtanke är att avfärgning är ett sätt att avlägsna oönskad färg på.

Att uppnå en ny önskad ton måste ofta ske i flera steg, särskilt om du vill ha kallare nyanser på håret. Håret måste få tid att återhämta sig mellan färgningar och under den perioden ska du ta hand om håret extremt varsamt med hårinpackningar och håroljor.

Som tur är finns det ett flertal skonsamma avfärgningsprodukter på marknaden idag. Det sliter inte alls på håret lika mycket som samma produkt gjorde för några år sedan och det ger också ett naturligare resultat.

Colour B4 Hair Colour Remover blev i detta test vår premiumvinnare och i mellanklassen placerades Colourless Hair Colour Remover. Vår fina budgetvinnare heter L'Oréal Paris Super Blonde Creme Avfärgning.

Spana också in vår specialare; L'Oréal Paris Colorista Fader Shampoo. Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln i din jakt på avfärgningen för just dig!

Premium: Colour B4 Hair Colour Remover

Detta är världens mest köpta avfärgningsmedel och det är en produkt som är tillförlitlig och som många kan använda utan att få allergiska reaktioner.

Produkten passar dig som är brunett eller åt det ljusare hållet och den färgar effektivt av håret från önskade nyanser. Smidigt och enkelt, helt enkelt!


Mellan: Colourless Hair Colour Remover

Det här är en omtyckt avfärgning inte minst för dem som har väldigt svårt med starka dofter och som lätt får klåda och irritation från avfärgningsprodukter.

Colourless Hair håravfärgning doftar inget och du slipper den irriterande lukten som kan sitta i länge efteråt. Här får du alltså ett perfekt resultat utan massa konsekvenser.


Budget: L'Oréal Paris Super Blonde Creme Avfärgning

Många av oss har köpt L'Oréals produkter som våra allra första skönhetsprodukter i tonåren. Det är ett välkänt varumärke som har gjort att många unga kvinnor kunnat unna sig högkvalitativa produkter utan att det kostar skjortan.

Även deras avfärgningsprodukt håller hög kvalitet och är en del i en hel serie som du kan använda om du vill bleka håret.


Special: L'Oréal Paris Colorista Fader Shampoo

L'Oréals avfärgningsshampoo är ett superbra alternativ för dig som är allergisk mot olika produkter och som behöver en produkt som avfärgar på ett skonsamt sätt. Med det här schampot gör du dig av med färgen gradvis med varje schamponering.

Det är enkelt att utföra; du låter schampot sitta i ca 5 minuter och sköljer sedan bort det. Efter några dagar så kör du schamponeringen på nytt. Och håller på så tills du är nöjd.

Varför ska du lita på oss?

Det här testet har skett i samarbete med ett gäng duktiga hårfrisörskor som delat med sig av sina erfarenheter av avfärgningsmedel. Vi har tillsammans med dem även läst på och utvärderat redan befintliga tester på nätet.

De har gett oss en mängd data där vi kunnat avgöra vilka produkter vi ville ha med i den här sammanställningen av avfärgningsmedel.

Vem behöver en avfärgningsprodukt?

Om du insett efter en färgning att det blev helt fel nyans behöver du faktiskt inte gå omkring med det tills den tonat ut. Det går relativt lätt att åtgärda och det gör du genom att använda ett bra avfärgningsmedel.

Är du inte nöjd med din färgning och vill färga om det till en annan färg är det bra att alltid ha som regel att först ta en avfärgningskur. På det sättet slipper den nya toningen påverkas av de gamla färgpigmenten under.

Hur kom vi fram till vilka avfärgningar vi skulle testa?

Vi har som sagt i den här sammanställningen haft fantastisk hjälp av riktiga proffs! En grupp duktiga hårfrisörskor har med sina gedigna kunskaper i ämnet guidat oss igenom utbudet med säker hand.

De har hjälpt oss plocka ut produkter som vi vet att ni läsare kommer ha glädje av om ni är på jakt efter ett bra avfärgningsmedel.

Hur testade vi avfärgningsprodukterna?

Testresultaten här är helt enkelt ett samarbete mellan oss och yrkespersoner i branschen som hjälpt oss utvärdera redan utförda tester.

Dessutom har de hjälpt till att poängsätta produkterna baserat på sina egna erfarenheter av dem. Medlen var så att säga redan testade inför den här sammanställningen.

Våra favoriter

Premium: Colour B4 Hair Colour Remover

Colour B4 avfärgning är ett väldigt effektivt avfärgningsmedel, bara man använder det på rätt sätt och är noggrann med att ha en lämplig nyans från början.

Håravfärgningen är avsedd för dig med ljust eller ljusbrunt hår alternativt för dig som bara färgat håret några enstaka gånger.

Behandlingen är enkel; det enda du behöver göra är att kamma in produkten i håret, vänta i utsatt tid, och sedan noggrant skölja bort det.

Kom ihåg att inte avbryta behandlingen för tidigt, du riskerar då att avfärgningen blir orange. Har du färgat det riktigt mörkt behöver du sannolikt ta avfärgningen i flera olika steg.

ColourB4 är skonsam mot håret eftersom den inte innehåller någon ammoniak eller något blekningsmedel, vilket många verkligen uppskattar.

Det är den mest sålda produkten på marknaden och står bakom många bra resultat med avfärgning. En förpackning kostar cirka 150 kronor i fackhandeln på nätet.


Mellan: Colourless Hair Colour Remover

Colourless håravfärgning tar bort semipermanent och permanent färgning och är samtidigt skonsam mot håret. De har även tre olika utföranden som har olika styrka på sin effekt.

Du får en skonsam rengöring och avfärgning som gör att du enkelt kan ta bort önskad färg, antingen för att du inte är nöjd eller för att du vill påbörja en annan färgning.

Om du är en av dem som tycker hårfärgningar och avfärgningar luktar alldeles för starkt kan du ta en titt på Colorless avfärgningsmedel. Den doftar nämligen nästan ingenting och är relativt skonsam mot håret.

Vi kan ju alltså tillägga här att det inte finns avfärgning som är helt och hållet skonsam - att färga och avfärga sliter alltid på håret mer eller mindre. Careless Hair Colour Remover kostar cirka 80 kronor på nätet.


Budget: L'Oréal Paris Super Blonde Creme Avfärgning

L'Oréal Paris avfärgning är avsedd att användas om du tänker blondera ditt hår. Använd den här avfärgningen först för att få bort gamla färgrester och mörkare toner innan du börjar använda någon annan blonderingsfärg.

Observera att den här inte är avsedd att använda på svart eller riktigt mörkt hår även om vi har läst recensioner där man lyckats med detta. Avfärgningen är till för dig med mellanbrunt hår eller som har en fel ton på ditt mer blonda hår.

L'Oréal är ett av våra mest väletablerade mellanprismärken och de levererar i stort sett genomgående hög kvalitet på sina produkter.

Detta har de gjort även med deras Super Blonde Creme avfärgning och resultatet bildar en jättebra grund för att kunna påbörja en ny färgning av håret. Priset på nätet ligger på cirka 140 kronor.


Special: L'Oréal Paris Colorista Fader Shampoo

Vill du prova en något mildare avfärgning än ett konventionellt avfärgningsmedel kan du med fördel prova L'Oréals avfärgningsschampo.

Med detta tvättar du håret och låter det successivt mattas av med så många schamponeringar som du behöver tills du är nöjd. För dig som inte tål starka lukter eller är överkänslig mot kemikalier är det här ett bra alternativ.

Även om du får lägga ner lite tid och energi på det eftersom färgningen sker gradvis med varje tvätt. Du applicerar helt enkelt schampot i vått hår och låter det verka i ca 5 minuter.

Massera sedan upp ett lödder och skölj ur håret. Massera en längre stund om du vill att färgen ska tvättas ur snabbare och du vill lägga ner färre schamponeringar på proceduren.

Det här är tålamodskrävande, men å andra sidan en väldigt skonsam process och för många kan den skonsamma egenskapen överväga. En tub på 200 ml kostar cirka 75 kronor, vilket också gör produkten väldigt förmånlig.

Våra utmanare

Colour B4 Hair Colour Remover Extra

Behöver du något som har lite extra krut i avfärgningen, så ta en titt på Colour B4:s extra starka avfärgning. Den är avsedd för mörkare hår som annars kan kan vara knepigt att avfärga.

Du blandar två flaskor med varandra och låter medlet sitta i en timme. Den sista flaskan är en avsköljning och du ska tvätta håret med den två gånger.

Efter detta har du förhoppningsvis blivit av med det mesta av din svarta eller mörkbruna nyans. Tycker du inte att du fått rätt ton, till exempel för att avfärgningen blivit för orange, är det inget onormalt.

En ny infärgning måste oftast ske i flera steg och kan ta några omgångar med produkten. Men att börja proceduren med en effektiv avfärgning som den här är en bra början. Kitet kostar ungefär 150 kronor.


Colour B4 Hair Colour Remover Frequent Use

Att Colour B4 är ett av de mest använda avfärgningarna på marknaden beror bland annat på att de har flera anpassade produkter. Vilka behov du än har kan du hitta en avfärgningsprodukt som passar dig och dina behov.

Den här är för dig som byter hårfärg och tonar håret ofta och har behov av regelbundna avfärgningar. Du kan här ta bort hårfärgen enkelt samtidigt som det skonar håret så mycket som möjligt.

Produkten tar bort färgpigmenten och lämnar kvar din egen naturliga färg, vilket är precis vad vi är ute efter! Den här varianten kostar cirka 150 kronor på nätet.


Colourless Hair Colour Remover Max Effect

Colourless avfärgning med maxeffekt är varianten från Colourless som är för dig som behöver lite starkare grejer. Den här produkten tar faktiskt bort permanent och semi permanent hårfärg och det är inte många produkter som klarar av detta.

Den väldigt starka formulan tar bort flera nyanser på samma gång. Den ger ett bra och effektivt resultat, men kom ihåg att den sliter på håret en del och att du behöver använda en rejäl inpackning eller hårolja efteråt. Cirkapris på 185 kronor.

Frågor och svar

Kan jag täcka grått hår med en avfärgning?

Nej, tyvärr går det inte att få bort grått hår med hjälp av en avfärgningsprodukt. För att du ska kunna det måste du använda permanenta hårfärger där det uttalat framgår att produkten täcker grått hår.

Varför blev mitt hår orange när jag avfärgade det?

Det brukar vara ett resultat av att avfärgningen inte har verkat länge nog. Mörka pigment blir orangea innan de blir ljusa igen, så för kort behandlingstid ger oftast ett orange resultat.

Så det är bara att köra en ny behandling med avfärgningen om du får ett för orange resultat. Men se till att du har avfärgningen i under den tid som står för att undvika detta.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals