Bästa ekologiska foundation 2024 – Fräsch hy med täckning hela dagen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Precis som med många andra produkter för ansiktet inom kosmetik och övrig hudvård finns det också produkter för den som vill ha en ekologisk foundation. En riktigt bra sådan är i stort sett som ren hudvård och inte smink.

En bra ekologisk foundation av hög kvalitet ger dig ett extra skydd mot föroreningar från luften, starkt solljus, kyla, vind, och så vidare. Dessutom får du en snygg finish och skavanker och eventuell trötthet klingar av och försvinner.

Och det som för några år sedan var en väldigt ovanlig produkt är inte det längre, utan vi har många bra alternativ att välja mellan. De har samma egenskaper som de konventionella produkterna; matt, extra glow, och olika konsistenser finns, det är bara att välja.

Prisbilden varierar också. Även när det gäller mineralfoundation finns det ekologiska varianter. Att välja ekologiskt är en självklarhet för många. Huden är ett känsligt organ som plockar upp oerhört mycket av det vi utsätter den för. För många har det då blivit viktigt att ge den näring som är giftfri och utan konstiga ingredienser.

 Esse Foundation SPF 30 blev det här testets premiumvinnare. I mellanklassen vann RMS Beauty Un Cover-Up Cream Foundation.

Budgetvinnaren heter Lumene Natural Glow Fluid Foundation SPF20 och som vanligt har vi en specialare också: Bareminerals Original Foundation Deluxe Collector’s Edition.

Premium: Esse Foundation SPF 30

Esse foundation är en mjuk foundation med ovanligt hög solskyddsfaktor på hela 30 SPF. Den här är verkligen perfekt för alla med känslig hy och som vill ha en ordentlig foundation att använda även på sommaren. Men det är inte ofta en ekologisk foundation har så här hög solskyddsfaktor.

Fördelar

 • Passar allergen och känslig hy
 • Solskyddsfaktor på 30
 • Finns i flera nyanser

Nackdelar

 • Väldigt dyr

Mellan: RMS Beauty Un Cover-Up Cream Foundation

RMS Beauty Un Cover-Up Cream Foundation är en härlig ekologisk foundation som är tillverkad med kallpressad kokosolja, naturligtvis också ekologisk.

Den vårdar och tillför antioxidanter och andra viktiga näringsämnen för huden. Det här är alltså en riktig boost-produkt som vårdar och tar hand om om din hy. Den passar också väldigt bra för mogen hy som lätt blir torr.

Fördelar

 • Innehåller vårdande kallpressad kokosolja

Nackdelar

 • Hade varit bra om den hade funnits i några fler nyanser

Budget: Lumene Natural Glow Fluid Foundation SPF20

Finska Lumene har producerat en foundation som ger ett mycket naturligt resultat och som har ekologisk björksav som bas, samt hjortron och andra mycket vårdande ämnen.

Med Lumene får man väldigt mycket för pengarna och det är fantastiskt roligt att kunna presentera en så här fin produkt i budgetkategorin.

Fördelar

 • Mycket prisvärt
 • Vårdande

Nackdelar

 • Inget för den som vill ha ett väldigt täckande resultat

Special: Bareminerals Original Foundation Deluxe Collector’s Edition

Bareminerals var ett av de första mineralpuder som etablerades på marknaden och det blev snabbt en succé. Den utvecklades allt eftersom i sitt sortiment och idag har de en rad olika produkter och bland annat en riktigt lyxig foundation.

Fördelar

 • Mycket vårdande
 • Ger ett naturligt resultat

Nackdelar

 • Ganska dyr

Köpguide

En bra foundation ska för det första ha en passande färgton. På webbsidorna som säljer smink idag finns det ofta mycket bra guider och ibland också små provburkar som man kan köpa hem innan man bestämmer sig för vilken nyans man ska satsa på.

En bra ekologisk foundation ska också vara lätt att applicera med en sminksvamp, fingrar, eller en sminkborste. Den bör ha en återfuktande formula i de allra flesta fall, om du inte har riktigt fet hy.

Då kan det också vara en bra idé att investera i en primer som gör ditt ansikte mer matt på de partier där man är extra fet i huden. För någon med mogen hy bör den vara krämig och inte torka ut huden, eftersom det förstärker rynkor och fina linjer.

Täckningsgraden

Det gäller också att tänka över hur mycket täckningsgrad man vill att produkten ska ha. För mycket täckning kan göra att slutresultatet blir onaturligt.

Det kan vara en lätt eller semitäckande foundation, eftersom man då kan jobba i flera lager, om man vill ha ett mer täckande resultat, när det är dags att gå på fest eller liknande.

Olika typer av ekologisk foundation

Foundation kan man hitta i krämform, i flytande form, eller som puder. Fördelen med en ekologisk foundation är att den ofta innehåller naturliga ingredienser som låter huden andas och gör den till en extra vårdande hudvårdsprodukt.

Normal hy

Många kanske tror att normal hy är den vanligaste hudtypen. Men en normal hy innebär att huden är välbalanserad och mår väldigt bra.

Egentligen är det inte särskilt många som har sådan hy överhuvudtaget. För den som har normal hy finns det naturligtvis flest alternativ, eftersom det är en hy som ställer minst krav på produkten.

Torr hy

Har man torr hy ska man undvika ekologiskt foundation i puderform. Då bör man istället satsa på en foundation i krämform eller en i flytande form.

En foundation som är oljebaserad och bidrar med fukt skyddar och vårdar huden samtidigt. Det är det allra bästa för torr hy.

Fet hy

Mineralpuder passar fet hy eftersom den här formen av ekologisk foundation är bra på att absorbera överskottsfett från huden.

Vill du ha en krämig foundation för att du vill ha ett mer täckande resultat kan du börja med en ordentlig primer som suger upp överflödigt fett. Avsluta med puder som mattar ner huden ytterligare.

Känslig och allergisk hy

Känslig hy innebär att det är viktigt att produkten är oparfymerad och dermatologiskt testad, så att inte problemen försvåras ytterligare. Välj en lätt foundation som inte är för täckande i valfri form. Huvudsaken är att den är dermatologiskt testad.

Blandhy

Det här är den vanligaste typen och ofta är det den så kallade T-zonen, det vill säga haka, näsa, och panna som är feta och resten av huden är torra eller normala. Det man kan göra då är att punktbehandla respektive område.

Ett gångbart tillvägagångssätt som passar många är att använda en ekologisk foundation i krämform i hela ansiktet och sedan använda primer och puder där huden är fet.

Acnedrabbad hy

Acne är ett inflammatoriskt tillstånd och här är det viktigt att använda en oparfymerad foundation. En för fet och oljig foundation kan täppa till porerna, medan en för torr kan göra den inflammerade huden ur balans.

Använd en lätt foundation som inte har så hög täckningsgrad och jobba istället med en concealer, där du har besvärliga områden som du vill täcka över.

Mogen hy

Mogen hy är ofta torr. Den behöver få extra mycket fukt och därför är det viktigt att du använder en ekologisk foundation som har en bra, återfuktande funktion. Flytande eller i krämform är oftast det mest lämpliga.

Våra favoriter

Premium: Esse Foundation SPF 30

Esses ekologiskt certifierade produkter har cirka 60% ekologiskt innehåll och 99% naturligt innehåll. Det här är en foundation som är perfekt för den som har känslig hy eftersom den skyddar huden på ett effektivt sätt och tillför också mycket näringsämnen.

Den är också helt parfymfri. Färgpigmenten kommer från naturlig järnoxid och titandioxid. Juryn blev mycket imponerad av resultatet som var både naturligt och täckande.

Den är lätt att applicera med en svamp eller med fingertopparna. Vi hade önskat fler nyanser; det hade varit riktigt optimalt. Ett stort plus för att den finns i de allra mörkaste tonerna; så är nämligen inte alltid fallet.

Fördelar

 • Passar allergen och känslig hy
 • Solskyddsfaktor på 30
 • Finns i flera nyanser

Nackdelar

 • Väldigt dyr

Mellan: RMS Beauty Un Cover-Up Cream Foundation

En ekologisk foundation från RMS Beauty passar för de flesta hudtyper förutom de mest torr hy. Den har en riktigt bra täckning och på två lager har du fått en full täckning som passar bra för kvällen eller fotograferingstillfällen.

Det här är en foundation i krämform och bara i basen ligger en kallpressad, ekologisk kokosolja, samt en blandning av andra oljor och örter. Den ger ett naturligt resultat och gör huden fylligare och slätare och passar också därför bra för mogen hy.

Med i köpet får man en spatel som man kan ta ut produkten med och fördela den på huden. Man kan applicera den med borste eller med fingrarna.

Tack vare kokosoljan är det här verkligen också en vårdande produkt och den känns skön att använda hela dagen - och man känner sig fortfarande fräsch på kvällen. Det här är en riktig fullträff som både gör dig snygg och som vårdar huden samtidigt!

Fördelar

 • Innehåller vårdande kallpressad kokosolja

Nackdelar

 • Hade varit bra om den hade funnits i några fler nyanser

Budget: Lumene Natural Glow Fluid Foundation SPF20

Finska Lumene är en härlig och lystergivande foundation som ger ett mycket naturligt resultat och är perfekt för dig som verkligen inte vill att foundation och puder ska lägga sig som en hinna över hyn.

Den är tillverkad av källvatten, ekologisk björksav och hjortron, som både innehåller en massa antioxidanter och som slätar ut huden. Även den här har en relativt hög solskyddsfaktor på 20 SPF.

Om du vill ha en högre täckning jobbar du bara lager på lager tills önskat resultat uppnåtts. Huden känns återfuktad och den sitter på huden hela dagen, ända tills man tvättat bort det på kvällen.

Den är tappad på en liten glasflaska som givetvis kan återvinnas och även plastpumpen är återvinningsbar.

Finland har mycket hög kvalitet på sin produktion, vare sig det gäller smink, inredning, eller kläder och de visar sin storhet även med hudvårdsprodukter.

Fördelar

 • Mycket prisvärt
 • Vårdande

Nackdelar

 • Inget för den som vill ha ett väldigt täckande resultat

Special: Bareminerals Original Foundation Deluxe Collector’s Edition

Bareminerals har många hört talas om och deras mineralprodukter som är vårdande och balanserande för huden är numera klassiker.

Här har vi deras klassiska puderfoundation som är baserad på fem mineraler och ingenting mer. Den är i det närmaste viktlös och ger ett mycket naturligt resultat, men kan också ge full täckning om man jobbar med den i lager.

Över tid får du också en friskare och klarare hy när du använder den. Mineralprodukter vårdar huden på ett exceptionellt sätt, kan vi intyga! Mineralpuder appliceras med borste med cirkulerande rörelser över hyn i ansiktet.

På det viset aktiveras mineralen och omvandlas till en silkig kräm som fördelar sig över huden. Då är det bara att jobba på det sättet tills man fått en täckning som man önskar.

Fördelar

 • Mycket vårdande
 • Ger ett naturligt resultat

Nackdelar

 • Ganska dyr

Våra utmanare

Inika Organic Certified Organic Liquid Foundation

Inika är ett helt ekologiskt märke som bland annat tillverkar foundation. Deras produkter är mycket vårdande och innehåller antioxidanter i form av olika vitaminer.

Dessutom innehåller de en rad mineraler. Det här är en produkt som verkligen återfuktar hyn och ger en frisk och fräsch slutfinish.

Fördelar

 • Kan kompletteras med deras andra ekologiska produkter
 • Lyxig och väldesignad flaska

Nackdelar

 • Doftar inte så gott

Maria Åkerberg Foundation

Maria Åkerberg har verkligen jobbat hårt för att etablera sig på den svenska marknaden och det har hon lyckats med eftersom hon legat så rätt i tiden med sina ekologiska, veganska produkter.

Det här är en vårdande foundation som innehåller både argan och kokosolja. Dessa är väldigt vårdande och återställer huden till sin ursprungliga fuktbalans.

Trots att den är rik och krämig sjunker den snabbt på plats in i huden. Den innehåller också en riklig mängd vitamin E. Den har en mediumtäckning, men går att få till full täckning med om du jobbar i lager.

Fördelar

 • Vårdande
 • Täckande

Nackdelar

 • Passar inte fet hy

Clarins Skin Illusion SPF 15

Det lyxiga märket Clarins ger hud med härlig lyster. Samtidigt är det här ingen foundation som ger ett naturligt och täckande resultat, utan den ser naturlig ut efter att du har applicerat produkten.

Den har många skyddande ingredienser som till exempel solskyddsfaktor 15 och ekologiska örter och blad som återfuktar och vårdar.

Detta är möjliga tack vare ett speciellt anti-pollution-komplex som skyddar mot föroreningar och fria radikaler. Bästa resultat får du om du applicerar den med fingertopparna, men det går också att använda svamp.

Fördelar

 • Verkligt vårdande
 • Exklusiv

Nackdelar

 • En ganska stark doft, vilket kan vara en nackdel för känsliga
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals