Bästa sminksvampen 2024 – Applicera fläckfri basmakeup som ett proffs

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Numera använder sig de allra flesta av oss sminksvampar, eller beautyblenders, av olika slag. Då det underlättar mycket när man vill ha ett perfekt underlag för sin makeup är det knappast märkligt att det finns många olika varianter ute på marknaden.

Det stora utbudet är härligt att testa sig igenom för med denna typ av produkter finns det nya favoriter runt hörnet mest hela tiden.

Kommer ni ihåg när den sminksvamp som kommer från BeautyBlender kom in på marknaden? Hajpen var total och det var nog många med mig som undrade om detta verkligen kunde vara en produkt som förtjänade alla lovprisningar.

Det var det definitivt och idag är det oftast just den formen av sminksvampar vi ser. Det är alltså inte endast originalet som är format som en ”äkta” beautyblender av märket BeautyBlender, utan idag ser vi kopior på denna form lite varstans.

Är det då så att just denna typ av sminksvampar är bäst? Måste det vara den här äggformen för att det ska funka? Nej, så är det inte, men det är den i särklass bästa formen på en sminksvamp.

Vi kommer att fokusera på just denna form i det här testet. Anledningen till det är att denna typ av sminksvamp helt klart är överlägsen sminksvampar av annan form.

Du kommer med andra ord få en genomgång av de bästa sminksvamparna med denna form i det här testet. Kanske är det så att du inte har testat ännu? Kanske har du en triangelformad svamp eller en oval?

Då är mitt tips att du genast ska ta och köpa en av de sminksvampar som vi har testat. Ni kommer att få ett toppenbra resultat jämfört med andra varianter av annan form, det kan jag lova!

Med en äggformad variant kommer du åt precis överallt, vilket är av stor vikt när man sminkar sig.

Nu finns dessa svampar även i miniformat för att man ska kunna komma åt de allra mest gömda små skrymslena i ansiktet, vilka vi återkommer till nedan under ”Special”.

Med en eller ett par större varianter + ett par minivarianter har du vad du behöver för att få ett helt flawless resultat och det är ju precis vad vi vill ha, eller hur?

Vi har testat oss igenom ett antal sminksvampar för att kunna ge er en lista på de allra bästa, så det är bara att hänga med nu!

Vi har testat både dyrare varianter och billigare, så oavsett hur mycket pengar du vill lägga på makeup finns det en sminksvamp för dig!

Högst upp på prispallen hittar vi premiumklassens vinnare BeautyBlender Original som tätt följs efter Real Techniques Miracle Complexion Sponge i mellanklassen.

Budgetvinnaren blev Lyko Blending Sponge och så har vi självklart en specialare med EcoTools Total Perfecting Blender.

Innan vi börjar vill jag nämna en sminksvamp som jag föll för och trodde skulle vara bra, men som visade sig vara allt annat än bra. Detta är Diors Backstage Blender. Den är långt ifrån bra med små porer och en alldeles för hård känsla.

Med ett cirkapris på 210 kronor så skulle man kunna tro att det skulle vara en topp-produkt, men så är alltså inte fallet. Så, där fick ni en liten ”varning” innan vi drar igång med de som är bra!

Premium: BeautyBlender Original

Klassikern och den produkt som banade väg för bättre sminksvampar är just denna härliga produkt! Efter att du testat den här kommer du se att den är helt oersättlig i sminkväskan.

Den kommer åt bra, den är mjuk och följsam, och den är såklart väldigt trevlig att titta på! Vem vill inte ha rosa makeup-redskap?

Denna produkt är definitivt en favorit och trots att den kostar lite mer än andra är den värd varenda krona! Alla vi som gjort testet har denna som favorit, vilket säger mycket om en produkt!


Mellan: Real Techniques Miracle Complexion Sponge

Här kommer en annan storfavorit från allas vårt favoritmärke när det kommer till sminkredskap – Real Techniques! Efter att man testat en av deras produkter finns det inte många andra märken som känns bra.

Detta är helt klart ett märke som vi älskar och oavsett om det är sminkborstar eller om det är sminksvamp det handlar om så sticker deras produkter alltid ut hakan bland andra!


Budget: Lyko Blending Sponge

Vi gillar Lyko och det vet vi att de flesta av er också gör. Det är alltid kul när företag som Lyko ser till att skapa sina egna produkter till ett billigare pris, så det är vi tacksamma för!

Deras svamp kommer i svart och det är ju också en läcker färg att ha i sin sminkväska, eller vad säger ni? Vi som testade gillar att den, förutom att vara superbillig, sköter sitt jobb oklanderligt. Vi rekommenderar den definitivt!


Special: EcoTools Total Perfecting Blender

Vår special i detta test är från EcoTools och anledningen till att vi valt ut just denna är naturligtvis att den kommer från ett riktigt bra märke.

EcoTools skapar återvinningsbara produkter som har ytterst liten miljöpåverkan och som inte är testade på djur. Ett självklart val för alla som bryr sig om miljön, med andra ord!

Den kommer i en snygg grå färg och den ligger i en fin liten förpackning med lite guld och annat piff som gör att det blir extra kul att ha just denna produkt därhemma!

Varför ska du lita på oss?

Vi som har gjort detta test har ett stort gemensamt intresse och det är inget mindre än att göra just detta – testa skönhetsprodukter!

Så fort det dyker upp nya spännande produkter är vi där och testar och vi fungerar perfekt som team. Anledningen till att vi är ett bra test-team är att vi har olika hudton, hudtyp, hårfärg, stil med mera.

Produkterna har alltså testat av personer med ett stort intresse och med det följer naturligtvis självklar kunskap. Det vi inte vet om skönhetsprodukter som fyller de svenska butikernas hyllor är inte värt att veta, så enkelt är det!

Du vill säkert veta lite om vilka av sminksvamparna vi som gjort testet använder? Det tar vi för givet, så det ska vi berätta nu. Vi är fem personer som har testat och den vi allihop har hemma är vår premiumprodukt, alltså BeautyBlender Original.

Utöver denna är det fyra av oss som även har minivarianten av denna, som vi har med bland våra utmanare.

Resten av svamparna som är med i testet är det minst en av oss som använder, så alla som är med används alltså av minst en av oss. Det kan fungera lite som en måttstock för er, då vi aldrig skulle använda oss av produkter som inte håller måttet.

​​​​Vem behöver köpa en sminksvamp?

Alla som sminkar sig behöver en bra och pålitlig sminksvamp, det är ingen tvekan om den saken!

Man kan säga adjö till de trista vita triangelformade svamparna som genast ser trista ut och som inte ens känns kul att tvätta. De blir aldrig fina efter att man använt dem, det känner nog de flesta av er till.

Att istället använda sig av en piffig färg som är lätt att göra rent och som man kan använda länge utan att det ser trist ut är värt mycket.

Tänk på det när du gör ditt val av svamp för färgen gör faktiskt mycket, även om man inte kanske kan tro det.

När du använder dig av en bra sminksvamp kommer det inte bara att bli flawless, du kommer också att ha det roligare medan du sminkar dig.

Det blir helt enkelt bara ett så mycket bättre resultat så det finns ingen anledning till att inte ha en om man sminkar sig.

Hur kom vi fram till vilka sminksvampar vi skulle testa?

Vi har alla använt sminksvampar under många år, så vi vet vad vi vill ha och vad som krävs för att vi ska tycka att ett sminkredskap är bra.

Vi sminkar oss alla både till vardags och till fest, så vi har många olika produkter som vi använder oss av dagligen.

Av oss fem som gjort testet är det så att tre sminkar sig mer medan två av oss sminkar oss mindre. Allihop kör dock på noggrant underlag och sedan är det mer eller mindre av ögonmakeup och läppmakeup.

Då testet här handlar om en produkt som används just vid applicering av underlagsmakeup är vi alla proffsiga!

Det var lätt att välja ut produkterna som vi ville ha med i testet. Vi blandade helt enkelt lite av de produkter som vi hade testat innan och nya produkter som ingen av oss testat tidigare.

Vi kollade runt lite för att se om det var något vi missat som andra gillade, men det var det inte.

Däremot var det så att vissa av de svampar vi inte tyckte om fick bra recensioner, vilket ledde till att vi gav ett par svampar en ny chans.

Resultatet av vilka som valdes ut är det du ser här i testet, så det är bara att läsa och lära för att just du också ska kunna hitta rätt!

Hur testade vi sminksvamparna?

Att testa dessa var långt ifrån svårt. Vi gjorde så att vi testade exakt samma svamp under samma dagar. På så sätt kunde vi se hur de funkade med olika typer av foundation, puder, etcetera.

Vi använder inte alla samma foundation, puder med mera, utan vi har olika sorter. Detta var perfekt för testet eftersom det gjorde att vi lättare kan uttala oss om hur produkterna fungerar med olika andra produkter.

Vi testade både för vardagssminkning och för lite mer festlig makeup. Det är viktigt att det ser bra ut både när det ska vara ett mer ”naturligt” resultat och när det ska vara lite mer festligt.

Bland våra favoriter kommer du att hitta de svampar som gör jobbet oavsett vilken typ av sminkning man är ute efter.

Våra favoriter

Premium: BeautyBlender Original

Klassikern vi alla älskar! En sminkväska som saknar denna behöver definitivt uppdateras och fyllas på!

Då det är en av Hollywoods makeupartister, Rea Ann Silva, som står bakom den kan man vara på den säkra sidan. Hollywood är väl vad de flesta av oss tänker på när vi tänker på perfekt makeup?

Att få till underlaget snyggt är det viktigaste, så att ha en bra svamp till hjälp gör att man får snyggare makeup på ett kick!

Med just denna sminksvamp behöver man aldrig oroa sig för att det ska bli kanter eller liknande, utan det kommer att vara ett perfekt resultat!

Denna svamp kan man enkelt tvätta efter användning och sedan är det bara att låta den torka innan man använder den igen.

Man slipper både latex och den där lukten som många andra sminksvampar har, vilket är ett stort plus. Den lukt som många andra sminksvampar har gör att det blir lite ofräscht att sminka sig, men det slipper man alltså här!

Den funkar lika bra för torr och våt makeup och för att den ska fungera bäst ska du använda den fuktig. Att den har väldigt små porer gör att den blir till ett enastående sminkredskap då den ger ett otroligt fint resultat.

Det blir jämnt och snyggt när man applicerar med denna till hjälp, vilket är precis vad man önskar av basmakeup! Välj mellan många olika färger och utföranden.


Mellan: Real Techniques Miracle Complexion Sponge

Att Real Techniques imponerar kommer väl knappast som en överraskning för någon av er? De har aldrig gjort oss besvikna förr och de kommer inte att göra det i framtiden heller.

Detta är ett favoritmärke hos alla oss som gjort testet, så självklart ville vi ta med denna sminksvamp! Den är superhärlig att använda och vi gillar att den är snyggt orange i färgen.

Även denna har ytterst små porer för fin applicering, men den har ett annat utseende. Vårt val i premiumklassen är bättre eftersom den är bättre på att komma åt i skrymslen och vrår.

Om man köper extra små mini svampar som extra redskap hamnar dock dessa två på delad förstaplats. Man kan även passa på att köpa svampen i flerpack.


Budget: Lyko Blending Sponge

Detta är en mycket bra och trivsam svamp som gärna får samsas bland andra grejer i sminkväskan. Då den är så superbillig blir den ännu bättre för vi tycker verkligen att detta är en svamp som är betydligt bättre än vad man kan tro när man ser priset.

Ibland faller vi för märket och köper bara det dyraste utan att ens ta med andra möjliga produkter.

Detta händer oss alla, men så som marknaden ser ut idag finns det alltid bra billigare alternativ man kan testa innan man köper det dyraste.

Denna svamp är ett utmärkt exempel på ett budgetalternativ som är riktigt bra! Den finns även som ett kit med concealer- och foundationborstar.


Special: EcoTools Total Perfecting Blender

Idag vill man göra så mycket man kan för miljön och det vet vi att många av er håller med om! Att använda sig av produkter från EcoTools är ett bra sätt att göra en liten insats.

Det är ju inte illa att kunna göra miljömedvetna val när det kommer till smink och sminkredskap, eller hur? Vi gillar denna svamp både för att den är snygg, bra, och för att den är det bästa valet när det kommer till miljön.

Det finns många ekologiska alternativ idag, produkter som inte testats på djur och så vidare. Se till att du väljer miljösmart så gott det går, det tjänar vi alla på!

Även här finns det ett ljuvligt kit med olika redskap man behöver vid sminkning så det är bara att passa på. Den har ett helt underbart pris med tanke på miljöaspekten och den höga kvaliteten.

Våra utmanare

Då det finns ett flertal bra produkter inom detta segment finns det naturligtvis massor att tipsa om! Utöver våra favoriter som du har kunnat spana in ovan har vi ett par stycken till sminksvampar vi vill lyfta fram, så häng med nu så kör vi!

BeautyBlender Micro Mini

Det är verkligen ingen tvekan om saken! Originalet är bäst! Oavsett vilken av deras produkter du väljer kommer du att vara 100% nöjd.

Vi hade kunnat lyfta fram alla deras svampar som utmanare för de är alla bra. De är ju framtagna för olika syften, så det är bara att välja ut vilka man vill använda.

Vi har dock valt att ta med originalet och dessa små svampar då dessa är bra för alla och funkar perfekt som de första svampar man testar från BeautyBlender.

Med dessa små godbitar kommer du åt de riktigt svåråtkomliga områdena, så som runt mun, näsa, och ögon.

Du använder den spetsiga sidan för de svåråtkomliga platserna och den runda sidan för att applicera foundation, rouge, och liknande.

Detta är, som ni ser, en perfekt svamp som kan användas till mycket. Den är såklart fri från både parfym och latex, så den kan användas av alla!


Kicks Beauty Blending Sponge Pink Marble

Precis som med Lyko och Skincity är detta en favoritbutik för oss som gjort detta test. Av denna anledning ville vi naturligtvis berätta för er om en sminksvamp från Kicks egna märke som är superfin och bra!

Den är marmorerad med rosa och blått, så den ser ut som ett vackert påskägg! Vem vill inte ha det i necessären?

Förutom att den är superläcker att titta på är den naturligtvis också väldigt bra. Ingen att tveka på där, alltså!


Isadora Make-Up Blender Sponge

Detta är en svamp som inte ser mycket ut för världen. Den kommer i en färg som ärligt talat är den tristaste av alla som vi testat. Färgen är lite ”lattefärgad” och det är inte särskilt spännande, eller hur?

När man jämför med de andra vackra färgerna man blir glad av direkt är detta den som man blir minst glad av att titta på.

Trots att detta är en mindre snygg variant är den ändå bra på det den ska göra, så gillar du nedtonade färger bland dina sminkredskap är detta definitivt en produkt för dig!


Frågor och svar

Vad är en sminksvamp?

En sminksvamp, även kallad beautyblender, är en produkt som används för att applicera smink. Den är ofta, men inte alltid, formad som ett ägg eller kanske snarare en droppe.

Men den finns i flera utföranden och storlekar. De olika storlekarna gör att man får olika resultat. Materialet är mjukt och påminner lite om skumgummi, men något fylligare.

Sminksvampen är perfekt för att applicera allt möjligt - BB-cream, CC-cream, foundation, mineralmakeup, puder, rouge, och så vidare. Ja, den passar helt enkelt för det mesta!

Hur rengör man sminksvampen?

Helst ska sminksvampen rengöras efter varje användning. Det finns speciella rengöringsmedel för sminksvampar, men även diskmedel fungerar bra.

Börja med att blöta ned svampen under rinnande vatten, massera in diskmedel eller rengöringsmedel i svampen, och skölj sedan ur det. Var noggrann och se till att få ur allt medel.

Vad kostar en sminksvamp?

De kan kosta allt från så lite som 20–30 kronor och upp till tio gånger så mycket, alltså flera hundra. Med andra ord finns de i alla prisklasser.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals