Bästa fuktsprayen 2024 – Enkel återfuktning när den är som bäst

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

En fuktspray är ett måste i allas badrumsskåp, handväska och necessär. Den hjälper till att hålla huden återfuktad hela dagen och man kan även använda många av dem som setting spray efter makeup. Bra, va?

Jag kan garantera att de flesta av er kommer att köpa en efter att ni läst den här artikeln och jag kan bara säga grattis! Första gångerna man testar är det verkligen underbart, för den typen av fuktighetslyx har man inte upplevt tidigare.

Vi har hittat våra tre favoriter och vi har valt ut en favorit som är lite dyrare med Dermalogica Multi-Active Toner, en mellanvariant med Elizabeth Arden Eight Hour Miracle Hydrating Mist.

Såklart har vi en budgetfavorit som denna gång blev Mario Badescu Facial Spray. Vi har naturligtvis också med ett antal utmanare som vi också gillar.

För dig som vill ha en riktigt lyxig produkt som kommer göra underverk - kolla närmare här.

Premium: Dermalogica Multi-Active Toner

Fuktsprayer är inte sådär värst dyra, utan man får produkter från de bästa och mest kända hudvårdsmärkena till bra pris. Alla vi som testade produkterna föll pladask för just den här produkten, så den tycker vi att ni alla ska testa omgående!

Fördelar

 • Passar alla hudtyper
 • Bra innehåll

Nackdelar

 • Trist design

Mellan: Elizabeth Arden Eight Hour Miracle Hydrating Mist

I mellanklassen hamnar fuktsprayer med ett cirkapris på 2 kr per ml och här hittar vi mängder av bra produkter. Det var svårt för oss att välja, men tillslut föll valet på Elizabeth Arden Eight Hour Miracle Hydrating Mist.

Med denna härliga mist kan även den torraste huden få sig ett härligt fuktighetsbad som håller länge, så det är bara att köpa!

Det är en perfekt produkt för alla er som blir torra framför datorn under dagen. Det är bara att spraya lite och sedan är huden återfuktad på nytt!

Fördelar

 • Fräschar upp
 • Dryg

Nackdelar

 • Lite tråkig doft

Budget: Mario Badescu Facial Spray

Wow-effekt är det på denna härliga och superbilliga fuktspray! Skynda att fynda är det enda vi alla fem har att säga! Vi har självfallet en varsin och köper en ny så fort den börjar ta slut! Förbered dig på att du kommer att bli beroende av den här!

Att den är så billig till på köpet gör att man bara dör av lycka! Den passar för alla hudtyper och du blir snabbt uppfräschad utan något kladd, så det är som en frisk liten energiboost för huden. Stor tumme upp!

Fördelar

 • Prisvänlig
 • Fräsch doft

Nackdelar

 • Något odryg

Special: La Mer The Mist

Här har vi vår specialare som vi kände att vi var tvungna att ha med i testet. Alla ni som har lite koll på hudvård vet att La Mer är lyxen själv och att bara hålla i en av deras produkter är att känna sig lyxig!

Detta är en fuktspray vi slogs om att få vara den första att testa. Resultatet? Alla gillade den, såklart! Inte bara för sin vackra förpackning, utan det är också så att detta är en produkt som är bra även för den torraste huden.

Fördelar

 • Återfuktar på djupet
 • Vacker flaska

Nackdelar

 • Priset

Varför ska du lita på oss?

När det kommer till denna typ av tester vill man såklart känna sig på den säkra sidan vad gäller riktigheten och kunnigheten hos dem som har testat produkterna. Det förstår vi, för vi känner likadant om vi tar del av ett test.

Vi som har gjort detta test är, som nämnt, väldigt kunniga och intresserade inom hudvård, så att vi har koll både på märkena och på vad en fuktspray ska göra för att få bra betyg är inte så konstigt!

Vi är alltid först med att testa nyheter inom skönhetsdjungeln och att vi har koll, det kan du räkna med!

Eftersom vi alla fem som gjort testet bor i Sverige, reser mycket, samt arbetar framför en dator är fuktspray en sådan sak som vi alla är i stort behov av. Vi har faktiskt ett par stycken olika att varva mellan allihop, förutom en av oss.

Hon som numera endast har en i väskan, badrummet, och på kontoret har specialaren, La Mer The Mist.

Hon föll så pladask för denna härlighet när vi gjorde testet att hon köpte hem den och sedan har hon inte använt något annat. Vi andra har dock ett par stycken olika, eftersom vi har ett flertal favoriter!

Vem behöver köpa fuktspray?

Enligt mig behöver alla köpa fuktspray. Det är ovanligt att man har en hud som aldrig känns torr, så det är en god investering för alla.

Kanske är det så att du har en fetare hy? Då rekommenderar jag dig ändå att köpa en fuktspray. Inte minst kommer den att vara till hjälp under sommaren. Då använder vi ju mindre kräm och smink och då passar det perfekt att ha en fuktspray istället för en kräm.

Det är också en perfekt kompis att ta med på solsemestern. Dels för att den kommer att vara till hjälp på flyget och efteråt och dels för att den kommer att vara dig till hjälp efter salta bad.

Då jag knappast är ensam om att vara en torris är jag säker på att ni är många som kommer att bli glada över att få veta att det finns hjälp!

Inte nog med att en bra fuktspray hjälper huden, man får ju också den i en snygg förpackning och det tackar vi beauty-junkies aldrig nej till!

En favorit vad gäller användning av en bra fuktspray är under och efter en längre flygtur. Ni vet den där torra känslan man har i ansiktet när man flyger och efter man har landat? Den är som bortblåst om man använder sig av en spray för ansiktet.

Har ni inte testat ännu? Då välkomnar jag er in i den fantastiska världen av fuktspray, så det är bara att hänga med nedan. Nu ska ni nämligen få veta allt som är värt att veta om denna magiska produkt!

Eftersom man kan använda de flesta av dem över smink kan man boosta huden närhelst under dagen och kvällen. Kanske känner du dig lite torr efter en dag på kontoret? Då är det bara att spraya några gånger och sedan är du redo för ett glas vin med kollegorna!

Vi som har testat produkterna i detta test är alla intresserade och kunniga inom hudvård, så vi har haft det riktigt lyxigt med detta test!

Den enda produkten som ingen av oss hade testat tidigare var vår superlyx-favorit, La Mer The Mist. Då den kostar nästan 7 kr per ml är det inte så konstigt, men det var en fröjd att få testa den, men mer om den nedan.

De andra produkterna som förekommer i testet hade minst en av oss redan testat, vilket var kul eftersom det alltid är kul att jämföra hur man upplever en produkt.

Hur som helst, nu är alla produkterna testade av oss alla fem, så det är bara att hänga med oss nu för att få mer information om favoriterna!

Vi har testat varje produkt både ovanpå smink och som extra fukt utan smink eftersom man kan använda en fuktspray på olika sätt.

Hur kom vi fram till vilka fuktsprayer vi skulle testa?

Detta var inte svårt eftersom vi redan hade egna favoriter som vi ville dela med oss av, några produkter som vi ville testa som var nya för oss och, såklart, en produkt (La Mer The Mist) som vi alla suktade efter.

Utöver detta tog vi oss också en titt på exempelvis Skincity, Lyko, och andra bra butiker som vi brukar handla från för att se efter vad andra tycker om olika produkter.

Det är ju alltid spännande och bra att ta del av kundrecensioner av produkter för där är det lättare att skapa sig en uppfattning om huruvida produkterna känns passande eller inte.

Med denna kombination fick vi till ett bra gäng av produkter och då valde vi att ta med allt det vi ville testa. Inga intressanta produkter lämnades otestade för av tidsbrist, utan allting fick vara med.

De produkter ni kommer att presenteras av är med andra ord utvalda av oss i kombination med vad kundrecensionerna säger.

Hur testade vi fuktsprayerna?

Vi gjorde så att vi testade på varandra en gång för varje produkt. Om man ser förpackningen kan man lätt luras att tro att det är en bättre produkt än vad det är om det är en fin förpackning.

Detsamma gäller för en mindre vacker förpackning där man kan luras att tro att den är dålig bara för att designen inte är så estetiskt tilltalande. Efter att vi testat på varandra testade vi också allihop alla produkter hemma.

Som nämnt testade vi både med och utan smink, vilket var viktigt för att kunna ge ett utlåtande om hur bra en produkt verkligen är. Att testa varje produkt tre gånger var ett bra sätt, för att testa endast en gång känns inte tillräckligt.


Våra favoriter

Premium: Dermalogica Multi-Active Toner

Detta är en produkt som passar för alla hudtyper och, precis som med annan fuktspray, kan du använda den närhelst du känner att din hud är i behov av en extra boost.

Den är väldigt aktiv och den känsligaste i vår testpanel upplevde att det sved till lite när hon sprayade den. så tänk på det om du har känslig hud. Vi andra, som inte är så känsliga, upplever den dock som väldigt behaglig.

Den passar alla hudtyper och den är även bra för pigmentförändringar. Det är bara att duscha på under dagen, denna passar att användas när du vill. Detta är även en produkt som är extra bra för män då den är lämplig som after-shave.

Fördelar

 • Passar alla hudtyper
 • Bra innehåll

Nackdelar

 • Trist design

Mellan: Elizabeth Arden Eight Hour Miracle Hydrating Mist

Ni som är insatta i hudvård har säkert redan andra produkter från Elizabeth Arden och då allra helst Eight Hour Cream Skin Protectant, eller hur? Gillar du den krämen kommer du att gilla denna fuktspray. Den är magi på flaska!

En fuktspray ska inte bara göra så att man känner sig återfuktad utan den ska också lämna huden med en fräschare look.

Detta klarar just denna produkt av väldigt bra och man känner sig nästan lite ”highlightad” efter att man använt den. Detta är ett väldigt gott betyg och det var ingen av oss som ogillade denna produkt.

Det är ju också extra kul att den kommer från ett så gammalt och etablerat lyxmärke för det gör att man känner sig i trygga händer. Så fort man ser ”Eight Hour” på en produkt är det svårt att inte köpa det, eller hur?

Vi är ganska säkra på att många av er är lika frälsta av dessa produkter som vi är och därför är vi också säkra på att många av er kommer att få just denna spray som favorit.

Med lugnande extrakt som kyler ner och med en otrolig återfuktningsförmåga har Elizabeth Arden med sin Superfruit Blend återigen visat vart skåpet ska stå vad gäller hudvård!

Fördelar

 • Fräschar upp
 • Dryg

Nackdelar

 • Lite tråkig doft

Budget: Mario Badescu Facial Spray

Då var vi framme vid vår budgetfavorit, vilken är ingen mindre än Mario Badescu Facial Spray med Aloe Vera, örter, och rosvatten.

Precis som med Elizabeth Arden är det säkert så att många av er har testat Mario Badescus produkter vid tidigare tillfällen. Detta märke har ju ett flertal superprodukter att stoltsera med och ingen som gillar hudvård har väl missat detta märke, kan vi tro!

Just denna fuktspray tillhör deras absolut mest köpta produkter och det är inte konstigt. Här får man något så trevligt som hög kvalitet och lågt pris i ett och vem tackar nej till det?

Oavsett vilken hudtyp du har är detta en produkt som kommer att bli en daglig följeslagare, för här får man en icke-irriterande lugnande och uppfräschande spray som kan användas hela dagen och hela kvällen, om man så önskar.

Kanske är ni som jag och får lite torr och känslig hud under en viss tid i månaden? Då är denna produkt perfekt! Detta är min favorit när min hud är mindre glad för den passar väldigt bra vad gäller att ta hand om en hud som strular.

Man kan ha finnar och torra partier på en och samma gång, denna produkt tar hand om allt utan att irritera huden. Full pott!

Fördelar

 • Prisvänlig
 • Fräsch doft

Nackdelar

 • Något odryg

Special: La Mer The Mist

Ja, mina vänner, då var vi framme vid denna underbart vackra och fina produkt. Den är dock inte bara vacker på utsidan utan det är också en produkt som tar hand om huden och alltså även är vacker på insidan.

Denna produkt passar för alla hudtyper och den är speciellt framtagen för att återfukta torr hud direkt vid användning.

Med denna produkt får vi inte bara fukt så det räcker och blir över, den är även bra på att lindra irriterad hud. Man behöver med andra ord inte vara orolig för att den ska vara för ”aktiv”, eller stark, utan detta är en produkt för askunge-känsla.

Vill du ha en produkt som tar hand om din hud oavsett vad den utsatts för och är beredd att lägga ganska många extra slantar på en hudvårdsprodukt? Då är detta en produkt du kommer att älska!

Fördelar

 • Återfuktar på djupet
 • Vacker flaska

Nackdelar

 • Priset

Våra utmanare

Det finns så många fina fuktsprayer att vi var tvungna att ta med ett par stycken till i vårt test. Vi vill ju att ni ska få så mycket som möjligt att välja mellan!

Bland utmanarna hittar du bra och prisvärda produkter som vi absolut rekommenderar, så är det så att du tycker att en av utmanarna verkar mer intressant är våra favoriter är det bara att välja en av dessa istället. Du kommer att vara nöjd ändå!

Beauté Pacifique Superfruit Hydrating Face Mist

Vill du ha en fuktspray som gör jobbet ska du satsa på den här. Den är fullproppad av godsaker för att ge ett resultat som håller länge. Denna behöver du inte spraya på så många gånger under dagen då den håller kvar fukten extra bra. 

Utöver att bomba huden med fukt tillför den massor av lyster. Det gör att du ser pigg och fräsch ut samtidigt som du ger huden massor av vård. Det är inte dumt att ha potenta hudvårdsprodukter som är aktiva dygnet runt – stort plus för det!

Du kan självklart använda denna även när du har smink, så den funkar vid varje tillfälle där du känner dig fuktfattig. På tal om just fukt så är det denna produkts huvudingrediens, Squalane, som gör att huden får en extra skjuts. Vidare hittar vi även Phloretin, Camellia Sinensis lövextrakt med mera i innehållet. 

Testa även Beauté Pacifique Superfruit Skin Enforcement Day Creme - All Skin Types om du gillar fuktsprayen.

Fördelar

 • Fräsch
 • Håller länge

Nackdelar

 • Lite saftig prislapp

VICHY Eau Thermale Källvattenspray

Detta är en magisk fuktspray som känns otroligt ren och fräsch på huden. Det är en doftfri produkt och den passar alla hudtyper. Den är till och med bra även om du har utbrott eller annat krångel med huden. 

Med denna fuktspray får du vid varje sprayning inte mindre än 15 mineraler i ansiktet. Bland annat innehåller det järn, kalcium, kalium, kisel och mangan. 

Källvattnet från Vichy har en lugnande och stärkande effekt på huden och du får en uppfriskande känsla vid användning. Samtidigt får du fukt och en mängd andra godsaker som det mineraliserade thermalska källvattnet från Vichy bjuder på. 

Använd produkten över makeup, som sista steg i hudvårdsrutinen, under dagen, före ansiktscreme eller serum/essence, eller på något annat sätt. Det funkar bra till allt. 

Använd gärna denna produkt tillsammans med VICHY Mineral 89. Det är en booster som även den innehåller thermalskt källvatten från Vichy, hyaluronsyra med mera. 

Fördelar

 • Passar även den känsligaste huden
 • Bra innehåll 

Nackdelar

 • Finns inte i liten förpackning

Kiehls Cactus Flower & Tibetan Ginseng Hydrating Mist

Med denna fuktspray visar sig Kiehls från sin allra bästa sida – den bjuder nämligen både på ett bra innehåll, en bra effekt och lite pluspoäng för snygg design. 

Detta är den typen av fuktspray som återfuktar direkt utan att kännas klibbig på huden. Den ger snabbt en uppfriskande känsla som håller länge, men självklart är det ändå perfekt att ha den med hela dagen för lite extra fukt närhelst det behövs. 

Huden lämnas ren, återfuktad, lugn och avsvalkad och dessutom ger den lite extra lyster. En fuktspray som är svår att tacka nej till, alltså! 

Använd den antingen som det sista steget i din hudvårdsrutin, över smink, som återfuktare under dagen, på resan, etcetera. Det är en godbit som alltid funkar, oavsett tillfälle! 

Annat från Kiehls hittar du här

Fördelar

 • Lugnar huden
 • Återfuktar på ett litet kick

Nackdelar

 • Vissa ogillar doften

BABOR Biotic Fresh Face Spray

Denna ultrafina mist stärker huden på bästa sätt och den ser till så att hudens egen flora är i 100 % balans. Regelbunden användning av BABOR Biotic Fresh Face Spray gör att hudens eget ekosystem balanseras och den ger verkligheten en rejäl kick.

Du kan använda den hur du vill, men det är bra att använda den efter rengöring och innan creme/serum/essence. Sedan kan du såklart ha den som sista steg i makeup rutinen, som en extra fuktgivare under dagen, som ett sista steg i kvällsrutinen och så vidare. Det är upp till dig hur du vill använda den.

Du kan även ta dig en titt på BABOR Face Spray Metropolitan Guard, om du vill spana in en annan fuktspray från samma märke. 

Fördelar

 • Passar alla hudtyper
 • Rejält återfuktande

Nackdelar

 • Kan upplevas för ”rik” för vissa hudtyper/hudtillstånd

Maria Åkerberg Flower Freshener

Maria Åkerberg är ett favoritmärke för många då det är ekologiska och svenska produkter. Det finns ett brett urval av produkter både inom hårvård, hudvård, och kroppsvård.

Vi är glada över se att detta märke även har fuktspray för olika hudtyper och man kan köpa en mindre sprayflaska för under 100-lappen för att testa. Det finns även många olika utföranden att välja mellan.

Neroli Freshener passar alla hudtyper, men riktar in sig på blandhy, medan Flower Freshener även den passar alla hudtyper, men främst den hudtyp som kallas normal.

Lemon Freshener är till för blandhy och fet hy, så har du torrare hud ska du alltså inte välja denna, utan en av de andra.


Jane Iredale Hydration Spray

Jane Iredales Hydration Spray kommer i tre olika utföranden som alla faller inom ramen för fuktspray och de är väldigt populära bland recensenter på nätet.

När man gör en sökning på just ”fuktspray” är det ofta just dessa produkter som tittar fram. De säljs på många olika ställen plus att de är väldigt bra, så det är inte så konstigt att de finns med överallt.

De olika sprayerna är utformade efter olika behov och det ser ut såhär:

 • D20: alla hudtyper, blandhy, fet hy, känslig hy, mogen hy, normal hy, torr hy
 • Pommisst: alla hudtyper, mogen hy
 • Balance: alla hudtyper, blandhy, fet hy

Som ni kan se är det lätt att hitta den variant som passar ens egen hud bäst och vi rekommenderar er alla att testa dessa härliga produkter!

Extrem återfuktning får man oavsett vilken man väljer, så det är bara att klappa händerna och välja ut den rätta för just dig!


Pixi Glow Mist

Pixi har med sin Glow Tonic tagit många med storm! För ett snyggt glow finns det inte mycket som är bättre än den här produkten och vi rekommenderar den varmt.

Detta är den produkt vi anser vara den som är bäst för personer som främst vill åt det ”snygga” med en fuktspray, medan personer som vill ha mer vård bör välja en av ovan produkter istället.


Produkter som utgått

Paula’s Choice Refreshing Moisture Mist

Vår favorit i premiumklassen är Paula’s Choice Refreshing Moisture Mist. Denna produkt har ett cirkapris på 300 kr för 88 ml. Den är med andra ord billig för att hamna i premiumklassen.

Just fuktspray är inte den dyraste produkten i necessären, så man kan utan svårigheter köpa de dyrare varianterna. Hur härligt är inte det?

Denna produkt innehåller inte alkohol och så fort den hamnar på huden får man en fin lyster som är svår att motstå! Denna produkt kan användas av alla, oavsett hudtyp.

Ni som testat detta märke tidigare vet att produkterna är bra även för den mest känsliga huden och så även med denna produkt.

Att man slipper alkohol som ingrediens är positivt och så är också delar av det som faktiskt finns i denna fuktspray. Bland annat innehåller den antioxidanter från granatäpple och hyaluronsyra som binder fukten.

För att få ut så mycket som möjligt av denna produkt är vårt tips att ni använder den både över sminket på morgonen, som extra boost med fukt under arbetsdagen, och som en liten ansiktsdusch innan läggdags.

Detta är en produkt du kan använda när du vill under dygnet och är du som oss så kommer det att sprutas på ganska många gånger om dagen!


Dermalogica Ultracalming Mist

Här har vi en favorit för alla som är extra känsliga. Den fungerar toppen även om du har eksem eller allmänt irriterad hud. Dermalogica har en hel serie som kallas just Ultracalming och detta är ansiktsvattnet/tonern/fuktsprayen i denna serie.

En av våra testare har perioral dermatit som blossar upp med jämna mellanrum och detta har varit en serie som har varit gudasänt för henne.

Egentligen gäller ju noll produkter vid detta hudtillstånd. Detta är dock en fuktspray som är tillräckligt mild och ”icke-aktiv” för att kunna användas även under de svåraste utbrotten.

Den dämpar omgående irriterad hud och det är väldigt skönt att få ha lite fuktighetsbevarande produkter även när huden trilskas som mest.


Frågor och svar

Vad är fuktspray?

Fuktspray är en fantastisk skönhetsprodukt med många bra egenskaper och användningsområden. Som namnet avslöjar ger den huden fukt, men den vårdar även och ger huden näring.

Fuktsprayen kan användas på många olika sätt, som setting spray bland annat. Olika fuktspray kan skilja sig åt och vissa kan användas på ännu flera sätt. Det gäller bara att hitta den som är perfekt för en själv!

Hur använder man fuktspray?

Man sprayar det i ansiktet, helt enkelt! Man kan använda det när som helst under dagen då man känner att man behöver fräschas upp och återfukta huden.

Använder man den som setting spray så sprayar man den över ansiktet efter att man sminkat sig och använder man den som ansiktsvatten gör man det istället när man har tagit bort sminket.

Finns det fuktspray med brun utan sol?

Ja, det finns fuktspray med brun utan sol, vilket passar perfekt eftersom det är viktigt att återfukta huden när man använder brun utan sol, så då slipper man tänka på det. Smart!

Är fuktspray endast för dem med torr hy eller kan alla använda det?

Det är absolut inte bara för de med torr hy, en fuktspray passar alla! Den fräschar upp och ger en skön känsla och sedan är den också vårdande och välgörande.

Dessutom har fuktspray flera användningsområden; den kan bland annat användas som setting spray efter att man har sminkat sig och som ansiktsvatten.

OM man dessutom har torr hy är fuktspray ännu mer perfekt, men som sagt – den passar alldeles utmärkt för alla och har många användningsområden.

Vad kostar en fuktspray?

Från någon femtiolapp och upp till många hundralappar eller till och med runt någon tusenlapp.


Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals