Den ultimata guiden till en perfekt hudvårdsrutin (Uppdaterad 2024) – Allt du behöver veta för att ta din ansiktsvård till nästa nivå!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

I den här stora guiden ska vi titta på hudvårdsrutiner och hjälpa dig att skapa den bästa hudvårdsrutinen för just din hy. Vi kommer att gå igenom alla steg som är viktiga i en bra rutin och även titta på vilka som kanske inte är så nödvändiga och som många lägger ner alldeles för mycket tid och pengar på. 

En övergripande hudvårdsrutin som är anpassad för din hud är det första steget till en fin hy. Sedan måste du justera detaljerna på egen hand genom att tålmodigt prova ut produkter innan du konstaterar att de inte fungerade och då prova nästa. Allt detta och mycket mer ska vi gå in på nu!  

Vi vill verkligen poängtera att du visserligen behöver vara så påläst som möjligt och ha god kännedom om din hy, men faktum är att du också behöver vara utrustad med tålamod och helt enkelt prova dig fram med olika produkter en längre tid. Först då vet du om en produkt verkligen är effektiv.

Ta reda på vilken hudtyp du har

Här nedan ska vi gå in på hur du på bästa sätt förbereder dig innan du börjar din hudvårdsrutin på morgonen och kvällen. Men först vill vi ge dig några tips på hur du kan ta reda på vilken hudtyp du verkligen har. 

Det här är inte alltid helt självklart och många vet faktiskt inte helt säkert vad de har för hudtyp. Först när du vet det kan du sätta den perfekta hudvårdsrutinen just för dig. Hudtyper delas vanligtvis upp i fyra huvudkategorier:

olika hudtyper

Normal hud

En normal hy har en balanserad talgproduktion och en god balans mellan fett och fukt. Huden är spänstig och smidig. Det som kan vara problemet med den här hudtypen är att många som är lyckosamma nog att ha den, helt enkelt tar den för givet. 

Även en välmående hudtyp kan bli i väldigt dåligt skick om den inte tas om hand ordentligt och sköts om. Gör du inte det kommer du förr eller senare att förlora spänst och glow i huden. 

Det kan bli särskilt påtagligt under vissa perioder i livet, som exempelvis graviditet eller klimakteriet. Då kan huden förändras mycket och då är det förstås bra om du skött om din hy på bästa sätt från början. På så vis klarar huden bättre av sådana här ofrånkomliga förändringar. 

Det är alltså jätteviktigt att sköta om huden ordentligt, även om den är spänstig och välbalanserad i sig. Skonsam ansiktsvård av hög kvalitet brukar vara ett framgångsrikt koncept för att kunna bibehålla sin vackra hud genom årens lopp.

Kombinationshy

Kombinationshy är en vanlig hudtyp för vuxna kvinnor och män upp till ca 40-årsåldern. Den här typen kännetecknas ofta av den så kallade t-zonen. Det innebär att pannan, näsan och hakan är fet och oljig och resten av huden i ansiktet är normal eller torr. 

Många som har kombinationshy med olika hudproblem kan ha glädje av att använda sig av k-beauty metoden, vilket delvis går ut på att punktbehandla olika hudpartier med specialanpassade produkter. Exakt vad k-beauty är, kan du läsa om längst ner i den här texten.

Fet och oljig hud

Det här är en hud som producerar för mycket talg och därför blir den blank och fet. Personer med fet hy har ofta finnar och förstorade porer. Det vanligaste är att vi i tonåren har fet hy och ju äldre vi blir, desto torrare blir huden. Det beror på att hudkvaliteten ofta är hormonellt styrd. 

Men det här kan förstås variera väldigt mycket och är sist och slutligen individuellt. Även äldre kan drabbas av förstorade porer och akne, vilket är ett vanligt problem för personer med fet hy. 

Den stora utmaningen för den här gruppen är att hålla huden fräsch och ren utan att för den sakens skull torka ut huden och på så vis få en massa nya problem på köpet. En fet hy som torkas ut för mycket svarar nämligen med att producera ännu mer talg och den onda cirkeln är igång.

Torr hud

Torr hy är precis som fet hy något som är vanligt i samband med hormonella förändringar i kroppen. Torr hy kan drabba gravida kvinnor, men också de som äter vissa mediciner eller genomför någon annan typ av medicinsk behandling. Men den övergripande orsaken till torr hy är alltid att talgproduktionen är för låg. 

Här är det lätt att tro att det är olja som ska inkorporeras i hudvården. Men det är faktiskt inte alls det viktigaste. Tänk dig istället att torr hy är törstig och att det är återfuktning som behövs. Ett ändamålsenligt serum och en rikligt återfuktande kräm som förseglas med en bra olja till natten är ett enkelt och effektivt sätt att vårda torr hud på.

Yttorr hud

I kategorin vill vi också nämna den yttorra huden. Den har en normal talgproduktion och är alltså i grunden inte torr, men har ett övre hudlager som är torrt och ofta flagnande. Det här kan bero på eksem, solskador med mera. Även här är återfuktning viktigt och gärna då med produkter som är lämpliga för känslig hud.

Känslig hud

Så har vi kommit till den sista kategorin: den känsliga huden. Den reagerar på sådant som temperaturväxlingar och olika produkter och ämnen. Vissa har känslig hud genom hela livet och det går ofta i hand med sådant som allergier och atopiskt eksem. 

Andra har känslig hud i vissa perioder och det klingar sedan av. I vilket fall som helst är det alltid viktigt att använda skonsamma, oparfymerade och allergivänliga produkter som låter huden andas.

Förberedelser innan du startar din hudvårdsrutin

Bakterier skadar huden och kan orsaka problemhy. Det är alltid viktigt att du har rena händer och att du ser till att produkterna är ordentligt återförsluta så att de inte blir gamla i förtid. Se alltså regelbundet över att dina produkter är fräscha. Innan du börjar din dagliga hudvårdsrutin ska du alltid börja med att tvätta händerna riktigt noggrant så att du inte sprider bakterier från händerna till ansiktet. 

Tänk också på att det snabbt samlas smuts i handdukar och var noga med att byta ut dem ofta, även om du bara använder dem till ansiktet. Att ha en hel bunt med små frottétvättlappar som du använder högst två gånger innan du lägger dem i tvätten är ett väldigt hygieniskt och bra tillvägagångssätt som gör att du slipper använda engångstvättlappar. 

När du applicerar dina produkter ska du vara noggrann så att produkten når överallt. Smörj in hela ansiktet, ända mot käkarna, öronen, hals nacke och dekolletage. 

Huden i ansiktet är väldigt känslig och vi har också en massa akupunkturpunkter och lymfnoder som gör att att både huden och kroppen påverkas mycket av hur vi rör vid och masserar vårt ansikte. 

För att undvika rynkor och slapp hud ska du aldrig använda handrörelser neråt när du applicerar produkter, utan endast uppåt och åt sidan. En bra princip är att smörja halsen från nyckelbenen uppåt, ansiktet från mitten och ut mot käkarna och öronen samt pannan från ögonbrynen och uppåt mot hårfästet. 

Använd gärna ett brett hårband runt panna och nacke så att du kan jobba med huden utan att behöva tänka på att du får produkter i håret. En liten detalj som faktiskt underlättar en hel del i vardagen och gör proceduren smidigare.

I vilken ordning ska jag använda de olika produkterna?

Det är viktigt att du applicerar produkterna i rätt turordning, annars minskar deras förmåga att tränga ner i hudlagren. En bra, generell regel är att börja med de tunnaste produkterna först och ha de lite tjockare och tyngre produkterna sist i rutinen. Ett vanligt tillvägagångssätt ser ut ungefär så här:

 • Ansiktsrengöring
 • Ansiktsvatten
 • Serum och/eller ansiktsolja
 • Ansiktskräm

Det här är en bra grundformel som sedan kan finjusteras. Till natten kanske du exempelvis vill använda en olja sist för att försegla och kapsla in de andra produkterna. Det finns också torra oljor som kan användas istället för ett serum. 

Kom ihåg att det är viktigt att rengöra huden både morgon ikväll. Du behöver vanligen inte använda ansiktsrengöring på morgonen utan det räcker med att skölja med kallt vatten för att ta bort eventuella kvarvarande överskott av produkter från kvällen innan.

Du kan också rengöra ansiktet med ett skonsamt ansiktsvatten och en bomullsrondell på morgonen innan du applicerar produkterna. Många använder ansiktsolja endast till natten, men serum både morgon och kväll. Här behöver du helt enkelt anpassa rutinen efter vilken hudtyp du har. 

Här nedan ska vi gå igenom en klassisk hudvårdsrutin som passar de flesta. Är din hy känslig är det allra bäst att du använder specialanpassade och oparfymerade produkter. Har du fet hud satsar du på rikliga, återfuktande krämer. Var heller inte rädd för torra ansiktsoljor, eftersom de kan vara alldeles utmärkta för fet hy också.

Hudvårdsrutin på morgonen steg för steg

 1. Tvätta ansiktet med rinnande, kallt vatten och skölj många gånger i ett sträck. Kallt vatten har en sammandragande effek på porerna och ger en boost till huden direkt. Det är en enkel men väldigt effektiv procedurer som skonsamt tar bort överskottsfett, svett och produktrester som samlats på huden under natten.

  Undantaget är förstås om din hud lider av ett medicinskt tillstånd som acne eller liknande och du har fått specifika instruktioner att använda en viss ansiktsrengöring även på morgonen.
 2. Tycker du trots allt att kallt vatten inte räcker kan du också använda ett skonsamt ansiktsvatten i kombination med en bomullsrondell. Klappa försiktigt av huden med en mjuk handduk eller tvättlapp.
 3. Applicera sedan ett serum genom att droppa det direkt på huden och klappa in den med fingertopparna. Tycker du det känns mer praktiskt kan du också ta några droppar av serumet, som ofta är geleartat, direkt på fingertopparna och stryka in det i huden.
 4. Låt serumet sjunka in ordentligt genom att försiktigt klappa på huden och applicera därefter lagom mängd av lämplig och återfuktande ansiktskräm.
 5. Använder du en BB-kräm kan du använda den istället för ansiktskrämen. Annars är du redo för foundation och din sminkning!

Hudvårdsrutin på kvällen steg för steg

 1. Det första steget för kvällsrutinen är naturligtvis att börja tvätta bort sminket och det är alltid viktigt att ha både effektiva och skonsamma produkter då. Idag finns det gott om produkter av hög kvalitet som ändå inte sliter onödigt mycket på huden, även om du använder vattenfast smink.

  Vi rekommenderar alltid att du använder en återfuktande variant som inte torkar ut huden för mycket. En superbra produkt är micellärt vatten som innehåller små molekyler som drar till sig smutsen, utan att du behöver gnugga produkten i ansiktet.

  Det enda du behöver göra är att blöta en bomullsrondell med rikligt med micellärt vatten och hålla den mot exempelvis ögat eller där du vill ta bort smink. Därefter kan du avsluta med ett bra ansiktsvatten som tar bort de sista sminkresterna och som också återfuktar.
 2. Efter det är det precis som i morgonrutinen, dags för ett serum av något slag. Ofta används samma serum morgon och kväll men här kan du förstås vilja lägga till ett om du vill tillföra särskilda ämnen i huden till kvällen.
 3. En riktigt återfuktande och vårdande nattkräm som återställer huden medan du sover är jätteviktigt. Applicera den rikligt så att huden absorberar så mycket som möjligt. Överskottet tvättar du sedan bort på morgonen.
 4. Om du har torr hud eller använder en ansiktskräm med en speciell funktion, till exempel en som minskar porer eller har en uppstramande effekt kan vi rekommendera att du sist av allt använder en bra ansiktsolja som kapslar in de vårdande produkterna.

  Det finns en uppsjö varianter att välja mellan här, men jojoba är ett populärt alternativ eftersom den har en struktur som påminner om huden egen.

Rutiner som görs mer sällan

När du väl har en morgon- och kvällsrutin för din hudvård som du trivs med bör den kompletteras av andra punktinsatser som du utför då då, exempelvis veckovis.

Ansiktsmasker

En bra ansiktsmask kan med fördel användas en eller gärna två gånger i veckan. Populära alternativ är så kallade sheet masks som återfuktar huden rikligt. Dessa har sitt ursprung i den koreanska hudvårdsrutinen som vi ska berätta mer om nedan. Det speciella med dem är att du inte sköljer bort överskottet från masken utan istället masserar in det i huden efteråt. 

Men det finns massa andra varianter också och är du drabbad av akne eller har pormaskar kan du välja någon av de effektiva lermasker som drar ut smuts ur porerna och har en sammandragande effekt.

Exfoliering

Exfoliering av huden kan göras på två sätt: mekaniskt eller kemiskt. Dessa åstadkommer liknande resultat men med två olika processer. Den kemiska peelingen är mer potent men med viss risk att skada huden om du inte utför den rätt. Så låt oss titta lite på de två olika varianterna.

Peelingkräm och skrubb

Olika typer av scrubs eller peelingkrämer är nödvändigt för att du ska få maximalt ut av din hudvårdsrutin. Genom att peela huden då och då för rengör du den från döda hudceller, vilket gör att dina produkter kan tränga in på djupet i huden och få en bättre verkan. 

För mycket peeling kommer att slita på huden och det är viktigt att du inte gör det för ofta. En gång i veckan är lagom.

Exfoliering med syror

Den kemiska peelingen består i att du behandlar huden med olika syror. Produkterna kan användas för flera olika typer av hudvårdsbehandlingar.  

syra för ansiktet

Alla kan inte använda sig av scrub och peelingkräm, exempelvis passar den inte dem som har svår acne eller andra bakterieinfektioner i ansiktet. Där bidrar istället peelingkrämen till att sprida ut problemen över större områden på huden. Då passar exfoliering med syror bra och kan vara en effektiv behandling. Exfoliering med syror är också populär som anti age-behandling. 

En viktig detalj att komma ihåg med syror är att den gör huden solkänslig. Om du behandlar dig med dem ska du undvika att sola och också använda dig av en ansiktskräm med hög solskyddsfaktor. Vanliga syror för kemisk exfoliering är:

AHA

Används mot pigmenteringar, akne och rynkor.

BHA

En annan benämning av salicylsyreolja och brukar användas för sin antiinflammatoriska effekt. Eftersom den har förmåga att rengöra djupt ner i porerna används den ofta mot akneinflammationer och plitor. BHA har en uttorkande effekt så här bör du komma ihåg att återfukta dig rikligt efteråt.

PHA

PHA binder effektivt fukt i huden och passar känslig och torr hy särskilt bra. Det här är en mild syra som är skonsam mot huden.

Ansiktsrollers

jade roller

Microneedling är ett annat namn för en ansiktsroller. En microneedling roller av hög kvalitet är tillverkad av kirurgiskt stål och den rullas försiktigt över huden i ansiktet. Proceduren gör att huden kan ta upp och absorbera näringsämnen bättre som då kan tränga djupare ner i hudlagren. 

Börja alltid med noggrann ansiktstvätt och desinficering av ansiktsrollern. När du rollat klart enligt ett visst rörelseschema i särskilda riktningar applicerar du på dina vanliga hudvårdsprodukter. Microneedling ska utföras max 2 ggr i veckan. 

Det har på senare år också blivit populärt med så kallade jade rollers. Den ingår ursprungligen i den kinesiska hudvårdsrutinen, men istället för nålar rollar du med en slät jadesten och ger ansiktet en skonsam massage som stimulerar lymfan. Det är dessutom en väldigt avslappnande rutin som med fördel kan göras innan läggdags.

Vilka ingredienser är viktiga?

Ett hudvårdsföretag specialiserar sig ofta när det gäller produkter och ingredienser. Det finns ändå ämnen som är vanliga och som många företag använder i sina produkter och som de flesta anser att är viktiga för att huden ska må bra. 

Ceramider

Ceramider är en av hudens naturliga byggstenar. De hjälper huden att behålla fukt och stärka hudbarriären. I den åldrande huden minskar mängden ceramider successivt och genom att använda hudvårdsprodukter med ceramider hjälper du till att reparera hudens yttre skyddsmekanismer.

Antioxidanter

Antioxidanter är det nog få som har missat och de flesta vet att det är viktigt för både hudens och kroppens välmående. Antioxidanter kan vara olika ämnen och både vitaminer och aminosyror anses ha en antioxidant verkan på huden. Naturliga ingredienser som är rika på antioxidanter är exempelvis granatäpple, grönt te och havtorn. Både c och e-vitamin har även de antioxidant verkan.

Vitamin C

Som nämndes här ovan är c-vitamin en viktig antioxidant som inte bara skyddar oss mot sjukdomar utan som också vårdar vår hud. C-vitamin jämnar ut hudtonen och bidrar även till att huden blir mer elastisk så fina linjer och rynkor minskas och förebyggs.

Vitamin E

En annan viktig antioxidant som ofta förekommer i hudvård är vitamin E. Den kan användas för att vårda solskadad hud och har en läkande verkan. E-vitamin bidrar till att binda fukt och hjälper huden att förebygga åldrande.

Mineraler

Mineraler är ett grundämne som finns i många former och flera av dem är väldigt viktiga för huden. Selen, zink, kalium, magnesium och koppar är bara några få exempel. 

Selen bidrar till att bibehålla hudens elasticitet och zink kan vara väldigt effektivt för personer som är drabbade av akne. Zink bidrar också till att förebygga rynkor och torr hud. Dessa två kan även användas som kosttillskott för att understödja huden.   

Magnesium är ett annat mineral som är viktigt för att motverka hudens åldrande och många krämer innehåller mineraler av olika slag. Magnesium kan också tas som kosttillskott och ge en långsiktig effekt på hudens kvalitet.

Retinol

Retinol är ett a-vitamin och en ingrediens som ofta används för specifika ändamål i hudvård, inte minst för att minimera rynkor och reparera solskadad hud. Ämnet har en reparerande verkan på huden, men det är viktigt att använda solskyddskräm i samband med användning av retinol eftersom det gör huden känslig för UV-strålning.

Niacinamid eller vitamin B3

Niacinamid anses kunna stärka hudens egen skyddsbarriär och till och med minska fina linjer och förstorade porer. Vidare kan den också reducera överproduktion av talg och kan vara bra om du har fet hud och akne. Men du som har torr hud behöver inte avstå från ämnet med alla dess fördelar, så länge du ser till att återfukta huden ordentligt i samband med användningen. 

Kombinera gärna en produkt med niacinamid med ett återfuktande serum och en riklig kräm. Behöver huden fortfarande en extra boost kan du även avsluta med en ansiktsolja av bra kvalitet.

Glycerin

Glycerin är ett okomplicerat och vanligt ämne som har effektivt fuktbindande egenskaper.  Glycerin passar bra för känslig hy och kan användas av de flesta.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är ingen syra i ordets egentliga mening utan en slags sockerart som har en mycket fuktbindande förmåga. Hyaluronsyrans förmåga att effektivt binda vatten resulterar i att den är en effektiv fuktgivare för huden och också fungerar som ett fyllnadsmaterial mellan hudens fiber. Ämnet är kroppseget och avtar med åldern, vilket leder till att huden blir torr och förlorar elasticiteten. 

I sammanhanget är det den lågmolekylära hyaluronsyran som är intressant eftersom den kan tränga djupare ner i hudlagren.

Panthenol

Panthenol eller vitamin B5 har en reparerande och återställande verkan på huden. Panthenol återfuktar rikligt och stimulerar huden att producera ämnen som är vårdande för känslig och uttorkad hy. Vitaminet är vanligt i krämer som har som syfte att läka och återställa huden.

Jojobaolja

Jojobaoljan är en av de oljor som blivit otroligt populär inom både hår- och hudvård. Den är inte fet, den absorberas lätt i huden och dessutom brukar personer med känslig hy kunna använda jojobaolja utan problem. Ren jojobaolja finns att köpa på flaska. Den är också en vanlig ingrediens i ansiktsmasker, ansiktskrämer och olika serum.

Sheasmör

Sheasmör är ett rikligt och krämigt fett som utvinns ur det afrikanska sheanötsträdet. Det här är en utmärkt produkt att använda för att skydda huden från kyla. Den lugnar också irriterad hud och fungerar utmärkt för att lindra blöjeksem på små barn.

Probiotika

Probiotika är samma typ av bakterier som du kan hitta i tillskott och livsmedel som är gynnsamma för magens hälsa. I hudvård bidrar det till att ge en balanserad och frisk hy. Kan passa för personer som är drabbade av infektioner eller atopiskt eksem.

Peptider

Peptider bidrar till att öka hudens egen förmåga att exfoliera. Det innebär att peptider kan bidra till att jämna ut och fräscha upp hudtonen, ge en bra fuktbalans i huden och medverka till att du får ett härligt glow. Peptider är en föryngringskur för huden helt enkelt.

Hudvårdsprodukter som du borde fokusera på (betala lite mer för)

Hudvårdsindustrin är enorm och för den som inte är intresserad att sätta sig in i ämnet kan det kännas överväldigande att ens titta in på en hemsida som säljer hudvård och kosmetik. Dessutom tillkommer det nya trender hela tiden och motstridiga uppgifter om huruvida dessa är bra eller inte.  

Det finns med andra ord en massa saker som du förmodligen inte alls behöver eller i alla fall lägger ner en massa pengar på i onödan. Men det finns också sådant som är grundläggande i hudvårdsrutinen och som är verkligt viktigt för att du ska kunna bibehålla en frisk och fräsch hy. Så låt oss börja med att titta på vilka dessa produkter kan vara.

Ansiktskräm

Att ha en bra bra ansiktskräm som återfuktar och gör huden fräsch och bildar en bra bas för smink är en av de viktigaste sakerna för att din hud ska må bra. Den kan sägas utgöra grunden för att din hud ska klara av yttre påfrestningar som sminkborttagning, påverkan av sol, kyla och annat slitage.

ansiktskräm

Här är det bra att satsa på en produkt av hög kvalitet och hellre  lägga ner lite mindre pengar på andra produkter, om du är tvungen att välja.

Missa inte våra mer specifika artiklar om ansiktskrämer:

Ansiktsserum

Vi tycker att alla borde använda ett ansiktsserum eftersom det kan vara otroligt effektivt och är en extra boost till din ansiktskräm. Dessutom finns det så otroligt många bra serum som gör att du kan anpassa hudvården och ge huden det den behöver just för tillfället.  

ansiktsserum

Många som använder serum för ett särskilt syfte får goda resultat om de använder produkten morgon och kväll, innan ansiktskrämen appliceras. Det finns också gott om serum som är effektiva mot acne eller mot torr eller rynkig hy.

Ansiktsrengöring

En bra ansiktsrengöring är jätteviktig. De flesta av oss sminkar sig åtminstone lite grann även till vardags och om du inte dagligen få bort allt smink ordentligt skadar du huden och får den att åldras fortare. 

ansiktsrengöring

Även om du inte sminkar dig är det viktigt att du rengör ansiktet varje dag så att huden är ren och bakteriefri när du applicerar serum och krämer.

Hudvårdsprodukter som du inte borde lägga så mycket fokus på (betala mindre för)

Åsikterna är väldigt många när det gäller vilka hudvårdsprodukter som behövs och inte. Men generellt sett finns det vissa produkter som är mer ifrågasatta än andra och några sådana ska vi titta på nu. Men sedan finns ytterligare en kategori: de produkter som är bra och användbara, men som du inte behöver betala så väldigt mycket för. 

Det är en typ av produkter som nämligen fungerar precis lika bra om det är en billigare variant, än om det är en riktigt lyxig och dyr.

Ögonkrämer

Ögonkrämer är omdebatterat och många anser att det är en något märklig produkt eftersom det inte finns någon anledning till att den enbart skulle vara bra för just huden kring ögonen och inte resten av ansiktet. En ögonkräm marknadsförs ofta som åtstramande och med egenskaper som gör huden runt ögat ljusare. 

Det finns säkert många produkter som användarna anser sig ha fått goda resultat med, men om du läser recensioner om just ögonkrämer är det ett faktum att åsikterna om dem oftast är väldigt blandade.  

av den anledningen tycker vi att det kan vara bra att vara väldigt skeptisk innan du tar till dig marknadsföring om ögonkräm.

Kärmer med lyftande och åtstramande effekt

Även det här är en omdebatterad produkt. Krämerna är dyra och en liten burk kan kosta upp till 2 000 kr. Det finns onekligen många bra produkter i kategorin, men det är viktigt att du gör ordentlig research innan för att minimera risken att köpa en produkt som inte passar din hudtyp.

anti age

Vi kommer heller inte ifrån att det är riklig återfuktning, ett bra näringsintag och god sömn som gör att din hud mår bra och bibehåller sin spänst. Sedan kan du förstås komplettera med effektiva och härliga hudvårdsprodukter som du tycker om.

Men det är alltid bra att ställa sig frågan om du verkligen tror att du kommer att få vad du betalar för när du köper en exklusiv kräm som påstås ha en ansiktslyftande effekt.

Ansiktspeeling och scrub

Peelingkräm och scrub är oumbärliga produkter i badrumsskåpet och alltför många slarvar med att peela huden regelbundet. Peeling gör att du får mycket bättre resultat med resten av hudvårdsprodukterna.

Däremot fungerar det precis lika bra med en billigare peelingkräm än en dyr och exklusiv, eftersom principen är enkel: att försiktigt skrubba bort döda hudceller utan att torka ut huden. Det finns utmärkta produkter i budgetkategorierna här.

Ansiktsvatten

Många vill komplettera sminkborttagningen med ett ansiktsvatten för en sista rengöring och återfuktning. Andra tycker däremot att det här är onödigt. Det är med andra ord helt enkelt en smaksak. Men vad vi däremot vet är att det är precis som med peelingkrämerna: det finns ansiktsvatten i de lägre prisklasserna som håller väldigt hög standard och som fungerar jättebra.

Ge hudvårdsrutinen och hudvårdsprodukterna en chans

En viktig aspekt på all användning av hudvård är att det är nödvändigt att prova ut produkten ordentligt innan du byter till en annan. Många ger upp alldeles för tidigt när det gäller hudvårdsprodukter, men det är detsamma som med både hårvård och kosttillskott: du måste testa produkten i åtminstone ett par veckor, helst mer, innan du kan förvänta dig ett betydande resultat. 

Om det är krämer och serum med speciella syften som ingår i en hel serie, är det viktigt att du även använder de andra produkterna som varumärket rekommenderar om det anses göra effekten av produkten bättre.  

Har du väldigt känslig hy och vill prova något som du är osäker på om din hud klarar av är det viktigt att du testar produkten på ett litet område först. Börja med att applicera lite av krämen i armvecket först. Låt det sitta på ett par timmar och kontrollera hur huden reagerar. 

Metoden är bra om du har eksem och känslig hud, eller om du är allergisk mot vissa livsmedel och dessa ingår i produkten. Det kan vara sådant som citrus, nötter med mera. 

Kom ihåg att naturliga ingredienser inte alls är en garanti för att du inte ska få kunna få allergiska reaktioner. Ingredienser från naturen kan vara otroligt potenta och definitivt något som känslig hud kan reagera på.

Kosttillskott för huden

Om du har trött och glåmig hy och vill göra något åt saken så hoppas vi att du har fått hjälp här med att sammanställa en bra hudvårdsrutin som kan hjälpa dig på vägen till en frisk hy med glow. 

Det finns gott om jättebra tillskott i både kapsel-, tablett- och i flytande form som många får hjälp av. I de allra flesta fall får du dessutom bra naglar med glansigt hår på kuppen. Några exempel på vanliga kosttillskott som är bra för huden: 

Vad är den koreanska hudvårdsrutinen?

K-beauty, eller den koreanska hudvårdsrutinen, är en metod i minst 10 steg som tagit västvärlden med storm. De flesta kosmetikmärken rekommenderar en hudvårdrutin i flera steg, men ingen gör det på ett så avancerat sätt som i k-beauty.

Inom k-beauty använder du olika typer av serum, både för problemområden och för att ge hela huden glow. På så vis kan du i detalj sköta om huden och komma åt eventuella problem enbart där huden är drabbad av dem. 

Ett kännetecken för en sann k-beautyfantast är också att hen inte drar sig för att plocka russinen ur kakan när det gäller olika varumärken. Visst används produktserier om det är möjligt men de som vårdar huden i enlighet med k-beauty är inte främmande för att byta ut produkter efter eget tycke och smak. 

Det gör att kosmetikproducenterna i Sydkorea också hela tiden får höja ribban, eftersom konsumenterna är kräsna. Av den anledningen är också den koreanska hudvårdsmarknaden i sig väldigt innovativ och många av produkterna är verkligen otroligt bra.  

Ett exempel på en speciell metod för framställning vi kan nämna är fermentering.  Fermenteras en råvara sker en naturlig konservering utan att du behöver tillsätta varken vätska eller tillsatser. Det gör att tillverkaren slipper tillsätta vatten som också för med sig oönskade bakterier som förkortar livslängden på produkten. 

Fermenterade produkter innehåller däremot goda bakterier och håller dessutom länge. Utan tillsatser och konserveringsämnen! Det här är som sagt bara ett exempel i raden av de innovativa produkter som k-beautymarknaden erbjuder.

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för hudvård och hudvårdsprodukter som hjälper till att hålla en trött småbarnsförälder levande. :)
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals