Bästa sminkspegeln 2024 – Redskapet som behövs för sminkning till precision

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vart man än bor - lägenhet, hus, husvagn, husbåt - har man säkert en spegel i badrummet; beroende på hur stort du bor finns det säkert speglar i flera rum.

Speciellt spegeln i badrummet behövs för diverse hudvård och sminkning och är idag en självklar facilitet man hittar i just det rummet. Hur ska man annars kunna applicera en flawless sminkning?

Men någonting som går hand i hand med en bra sminkning är ju ett bra ljus och det är inte alla badrum som har fönster eller en effektiv badrumslampa. Och då är det ju tur att det finns sminkspeglar med belysning!

Det är nog redan många som har en sminkspegel och det är verkligen en bra investering eftersom man enkelt kan flytta den och ha den i alla rum. Gillar du till exempel att sminka dig i dagsljus och har det bästa ljuset i köket är det bara att ta med spegeln dit.

Det är ju också lite smidigare att ta med sig en cirka 30 centimeter hög spegel med stöd eller fot till köksbordet än att demontera den stora badrumsspegeln varje gång, haha!

Skämt åsido har ju en mindre sminkspegel även två olika sidor, vilket är perfekt för ultimat applicering av alla sminkmoment då den ena sidan ofta har en förstoring - i princip ett förstoringsglas som kan användas för ögonbrynsplockning eller för applicering av lösögonfransar.

Vi har alltså testat sminkspeglar denna gång och hittat några riktiga pärlor som definitivt kommer underlätta din makeuprutin. Gillian Jones Silver Makeup Mirror blev vinnaren i mellanklassen och vår absoluta favorit.

Babyliss Makeup Mirror x8 blev premiumvinnaren och är ett annat bra alternativ. Är man ute efter en lite billigare variant har vi trogna Åhlens Spegel i budgetklassen.

Sminknörden som är ute efter den ultimata spegelupplevelsen får inte missa vår specialare Gillian Jones Hollywood Spegel. Läs mer om den och de andra speglarna längre ner i artikeln för att hitta sminkspegeln för dig.

Mellan: Gillian Jones Silver Makeup Mirror

En snygg och stilren tvåsidig spegel med LED-lampor på båda sidor där ena spegeln har förstoring x1 och den andra sidan har förstoring x10 - perfekt för de lite pillriga momenten under sminkningen.

Den är utrustad med en fot så att den totala höjden kommer upp i 32 centimeter, vilket alltid är bra om man vill sitta ner och sminka sig så att man inte slumpar med axlarna.

Fördelar

 • Bra storlek och snygg design
 • Starkt ljus

 • Stadig fot för enkel användning

Nackdelar

 • Drivs av batteri som måste köpas till
 • Kan inte fällas ihop
 •  Något dyr

Premium: Babyliss Makeup Mirror x8

En liknande spegel med fot och LED-lampor, men denna har en vanlig spegel på ena sidan och en spegel med förstoring x8 på den andra sidan.

Den är även utrustad med en halkfri bas så att den inte ska glida runt på vilket underlag som helst och är lite större i storleken med sina 20,5 centimeter i diameter.

Fördelar

 • LED-lampor med 3 inställningar
 • 2 olika sidor; en med zoom och en utan
 • Går att rotera för smidig användning

Nackdelar

 • Eldriven- kräver anslutning till eluttag
 • Dyr


Budget: Åhlens Spegel

Här har vi en budgetvinnare från Åhlens, nämligen en “basic” spegel som ändå levererar kvalité och praktiska funktioner. Just den här är en smidig och kompakt spegel som är lätt att använda, enkel att hantera och som gör det lätt att se tack vare 5x förstoringen. Priset är otroligt generöst, och trots dess simpla design så funkar den väldigt bra!

Fördelar

 • Praktisk och kompakt storlek som gör den smidig att ta med sig och hantera vid användning
 • Fungerar bra och har tydlig förstoring, står stadigt på benen
 •  Riktigt bra pris

Nackdelar

 • Något opraktisk att förvara, saknar skydd eller behållare

Special: Gillian Jones Hollywood Spegel

En specialare värd sitt namn och om du verkligen använder smink varje dag och redan har ett helt bord för din sminkförvaring är det bara att införskaffa denna underbara spegel också!

Den kommer med två speglar - en stor rektangulär och en mindre rund med förstoring. Den stora spegeln är utrustad med LED-lampor som man kan justera ljuset på - vi älskar denna spegel!

Fördelar

 • Två speglar i olika storlekar
 • LED-lampor som går att dimma
 • Går att justera position och placering

Nackdelar

 • Lampor drivs av batteri som måste köpas till
 • Stor och något klumpig

 • Dyr

Varför ska du lita på oss?

Vi är fem stycken sminkbesatta kvinnor i olika åldrar och har använt oss av smink i många, många år. Vi har alla någon sorts mindre sminkspegel hemma och har tillsammans många års erfarenhet och har provat en hel del under åren.

Vi har även genomfört grundlig efterforskning innan vi bestämde oss för vilka vi skulle prova och undersökt och testat dessa speglar ingående.

Vem behöver köpa en sminkspegel?

Jag skulle såklart rekommendera en sminkspegel till alla som sminkar sig, men även till er som använder linser eller ofta gör andra precisa saker i ansiktet. Kanske har du mycket hårväxt och är ute efter en bra spegel för det?

En sminkspegel är ofta vridbar och kommer med två sidor - en med en vanlig spegel och en med en spegel som har förstoring. Detta är bra för de mer minutiösa momenten under sminkningen.

Det är även effektivt om du använder linser och vill sätta i dem effektivt. En spegel med förstoring x10 är även bra för dig med synfel eftersom spegeln gör så att du kan applicera en sminkning utan glasögon eller linser.

Hur kom vi fram till vilka sminkspeglar vi skulle testa?

Som sagt har vi genomfört en grundlig undersökning både i landbaserade affärer och i webbutiker och har verkligen dammsugit internet på kundrecensioner och produktbeskrivningar.

Vi har sett till att få med speglar av olika modeller, märken, och pris så att du verkligen ska kunna hitta någonting som passar dig. Dessa har sedan beställts hem från webbutikerna lyko.se, nordicfeel.se, ahlens.se, och kicks.se.

Hur testade vi sminkspeglarna?

Vi samlades hemma hos mig tidigt på förmiddagen så att vi fortfarande skulle kunna dra nytta av dagsljuset. Vi öppnade alla förpackningar och kände, klämde, och undersökte alla speglar och jämförde direkt hur de reflekterade ljuset.

Sedan körde vi en sminksession där vi använde en spegel var och när sminkningen var klar jämförde vi sedan hur det såg ut i de andra speglarna. Vi tog sedan hem två speglar var för att testa dem i en vecka.

Efter en vecka roterade vi runt speglarna så att alla hade provat två speglar i en vecka var. På detta sätt har vi alla provat alla speglar och även kunnat ställa två speglar mot varandra.

För att få ett mer utförligt test har vi skickat ut en enkät med frågor till privatpersoner som har köpt någon av speglarna vi hade med i testet för att se hur de upplever dem eftersom det finns så himla många olika ljusförhållanden och behov.

Efter långdragna diskussioner och uttalanden kom vi äntligen fram till vårt resultat, detta inkluderar resultatet från enkäten, som vi framställer här.

Bästa sminkspeglarna 2024 - Skönhetslandets favoriter

Mellan: Gillian Jones Silver Makeup Mirror

Okej, detta är en spegel vi älskar eftersom den har en precis lagom storlek och har ett väldigt bra ljus. Den mäter 32 centimeter i höjd (hela spegeln med foten) och 13 centimeter i diameter. Foten tycker vi extra mycket om så att spegeln kommer upp lite.

Ena sidan har förstoring x1 och den andra sidan har förstoring x10, vilket är bra om man exempelvis bär kontaktlinser och måste sätta i dom eller vill sätta på sig lösögonfransar.

LED-lampan har ett starkt ljus, men inte så starkt att man får ont i ögonen när man sitter framför spegeln länge. Spegeln är även utrustad med lampljus på båda sidorna och dessa drivs av batterier som man får köpa separat. Så kom ihåg det!

Då den inte kan fällas ihop kanske många tycker att den kommer vara i vägen när man inte använder den, men den är så himla enkel att ställa på badrumshyllan eller på en fönsterkarm.

Vi tycker också att detta blir värt det i det långa loppet eftersom foten tillåter en att sitta rak i ryggen och inte slumpa om man exempelvis sitter vid ett bord och sminkar sig någon gång eller om den står på badrumshyllan.

En toppenspegel som kan rekommenderas till alla, men speciellt om du sminkar dig varje dag. Den kostar cirka 500 kronor, vilket kan tyckas mycket, men du kommer kunna ha den i flera år framöver.

Fördelar

 • Bra storlek och snygg design
 • Starkt ljus

 • Stadig fot för enkel användning

Nackdelar

 • Drivs av batteri som måste köpas till
 • Kan inte fällas ihop
 •  Något dyr

Premium: Babyliss Makeup Mirror x8

En premiumspegel från Babyliss som heter duga som också är utrustad med LED-lampor men med tre inställningar. Denna är dock eldriven och man måste alltså ha nära tillgång till ett kontaktuttag när man använder den.

Även denna har speglar på båda sidor, en med förstoring x8 och en helt vanlig spegel, vilket många i testpanelen föredrog eftersom man då åtminstone kunde se hur man såg ut normalt på en sida.

Denna spegel är också lite större än ovanstående då den har en diameter på 20,5 centimeter. Man kan såklart rotera spegeln så att man inte behöver vända på hela konstruktionen när man vill använda den andra sidan.

Sedan tycker vi även om att spegeln har utrustats med en halkfri bas som gör att den står stadigt på alla sorters underlag och inte halkar omkring eftersom det skulle kunna betyda katastrof för din sminkning, haha!

Man får även en garanti på 2 år, vilket kan vara skönt utifall det skulle hända någonting med lamporna eller om man tappar den. Priset känns dock lite tilltaget, men även denna kommer kunna användas i många år.

Fördelar

 • LED-lampor med 3 inställningar
 • 2 olika sidor; en med zoom och en utan
 • Går att rotera för smidig användning

Nackdelar

 • Eldriven- kräver anslutning till eluttag
 • Dyr


Budget: Åhlens Spegel

Åhlens levererar ofta bra produkter till generösa priser, och det gäller även med den här sminkspegeln. Vi valde att ha den här som budgetfavorit just på grund av att den kommer till ett riktigt bra pris och ändå väldigt hög kvalité, något som vi uppskattar och är perfekt för budgetklassen. 

Just den här spegeln ser enkel och basic ut vid första anblick, men när du väl använder den så kommer du inse att den faktiskt funkar bra. Till att börja med så har en två olika sidor på spegeln, en som är en vanlig spegel och en som har förstoring. 

Den sidan med förstoring är på 5x vilket gör att du kan se allt väldigt tydligt, vilket är bra då du ska göra exakta sminkningar, noppra hårstrån eller andra saker som kräver precision och nära syn. 

Vi gillar också att spegeln kommer i en kompakt storlek som gör den smidig att ta med och enkel att hantera, vilket både är praktiskt och bekvämt.

Kort och gott en väldigt prisvärd spegel som du kan ha med dig överallt, och som du dessutom kan ställa upp på bordet tack vare de två benen. Något liten om du ska göra en hel sminkning och vill se en övergripande bild, men det funkar absolut och ger bra sikt. Vi är mer än nöjda! 

Fördelar

 • Praktisk och kompakt storlek som gör den smidig att ta med sig och hantera vid användning
 • Fungerar bra och har tydlig förstoring, står stadigt på benen
 •  Riktigt bra pris

Nackdelar

 • Något opraktisk att förvara, saknar skydd eller behållare

Special: Gillian Jones Hollywood Spegel

Vår specialare är även den från Gillian Jones, hon vet verkligen hur man gör bra speglar, haha! Och detta är verkligen spegeln för alla sminknördar som vill ha en bra spegel till exempelvis ett sminkbord i sovrummet.

Även denna har två speglar, men i ett lite annorlunda utförande. Man får en större, rektangulär spegel som mäter 20,5 x 28 centimeter och en mindre, rund spegel med förstoring x10 som mäter 9 centimeter i diameter.

Vi verkligen älskar denna spegel eftersom man ofta vill ha en vanlig spegel för mestadelen av sminket och sedan den lilla spegeln för de lite klurigare momenten.

Sedan är det såklart toppen att den stora spegeln också har LED-lampor, de är väldigt små men som sitter runt hela spegeln framtill. Och det bästa är att man kan dimma ljuset!

Man slår bara på ljuset och det är på full styrka och sedan är det bara att hålla in knappen för att försvaga det. Lamporna drivs även av batterier man måste köpa separat.

Man kan justera båda speglarna - den stora spegeln kan man justera så att den ligger eller står upp och den lilla spegeln kan man dra antingen så att den håller sig vid sidan av den stora spegeln eller så kan man placera den mitt framför den stora.

Är du den största sminknörden du känner ska du absolut investera i denna spegel, visserligen bara om du har ett bra bord att ställa den på och om du verkligen kommer använda den varje dag, vilket du kommer vilja göra när den står så fint på bordet, haha!

Den kostar cirka 450 kronor, vilket kan tyckas lite mycket, men då är den också lite lyxigare och tro mig när jag säger att du kommer ha den i många år så det kommer verkligen vara värt det!

Fördelar

 • Två speglar i olika storlekar
 • LED-lampor som går att dimma
 • Går att justera position och placering

Nackdelar

 • Lampor drivs av batteri som måste köpas till
 • Stor och något klumpig

 • Dyr

Sminkspeglarna som utmanar 2024 - Skönhetslandet gillar

Browgame Original Lighted Makeup Mirror

Det som gjorde att vi fastnade för den här spegeln var den söta lilla minispegeln. Inte nog med att den är väldigt fin, den är även praktisk då det är som ett förstoringsglas som gör att du kan se alla små detaljer i ansiktet. 

Denna lilla minispegel går att flyttas tack vare en magnetfunktion. En annan sak som vi verkligen uppskattar är att spegeln är gjord med touchfunktion, för att det ska vara lätt att ändra ljusets styrka.

Tack vare att denna sminkspegel är uppladdningsbar behöver du inte krångla runt med en sladd, leta efter en passande elkontakt eller oroa dig för att behöva köpa passande batterier som sen laddar ur. 

Något vi dock vill påpeka är att just denna spegel är något liten i vissa fall, vilket kan göra att den känns lite begränsad. Det är ju i och för sig en fördel då man ska förvara den på olika ytor. Spegeln är lite åt det dyrare hållet, men med tanke på dess kvalité och smarta funktioner anser vi att den är värd det! Extra plus för fin och stilren design.

Fördelar

 • Kompakt och smidig storlek för praktiskt hantering och enkel medtag
 • Inbyggd lampa och 10 x zoom som gör att du ser väldigt tydligt

 • Sugproppar på baksidan för enkel fästning på spegel eller vägg

Nackdelar

 • Saknar vanlig spegel, har endast förstoring
 • Något svår att packa med sig då den saknar skydd


BaByliss Spegel x10 med belysning

Den här spegeln från Babyliss kan komma att bli en favorit om du vill ha en prisvärd spegel som bara gör det den ska. Det som gjorde att vi fastnade lite extra för just den här är att den har riktigt bra förstoring på 10x, som gör att du kan se in princip allt du någonsin kan vilja kika på,. 

Vi anser också att spegeln är väldigt smidig och enkel att hantera på grund av den mindre storleken, något som gör den till en perfekt spegel att ta med på resan eller om du ska sminka dig någon annanstans än i hemmet. Den mäter 9,4 cm och är alltså otroligt praktisk.

Dessutom har den sugproppar på baksidan som gör att du hur enkel som helst bara kan fästa den på väggen eller på en annan spegel. 

Något vi gillar väldigt mycket är att spegeln har ett inbyggt ljus som drivs av batterier. På så sätt kan du se ännu tydligare då du ska göra en detaljerad sminkning, noppa hår eller sätta i linser. Vi tycker att den här gör ett bra jobb till ett riktigt bra pris!

Fördelar

 • Kompakt och smidig storlek för praktiskt hantering och enkel medtag
 • Inbyggd lampa och 10 x zoom som gör att du ser väldigt tydligt

 • Sugproppar på baksidan för enkel fästning på spegel eller vägg

Nackdelar

 • Saknar vanlig spegel, har endast förstoring
 • Något svår att packa med sig då den saknar skydd


Studio Suction Mirror x10

Detta är ett bra budgetalternativ och rekommenderas verkligen om du letar efter en smart och praktisk spegel att ha som komplement till din stora badrumsspegel - den kan nämligen sättas dit med sugproppar.

Superlätt att använda och den har verkligen ett bra grepp. Den mäter 13 centimeter i diameter och den blir då även enkel att ta med sig på eventuella resor. Välj mellan ett vitt eller svart färgalternativ.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Kan fästas med sugkoppar

 • Enkel att ta med/ förvara

Nackdelar

 • Saknar fot/ stöd
 • Liten

Bosign Detachable Mirror

Här har vi en till spegel som kan fästas med sugproppar och passar på de flesta ytor. Det som är bra är att man fortfarande kan vrida på spegeln även när den sitter fast på väggen och såklart att man enkelt kan flytta på den för att få det bästa ljuset.

Den kommer med olika förstoring - x5, x10, eller x15 - och vi provade den med x5, vilket var lagom mycket. Priset är lite högre än vår andra spegel med sugproppsfäste, nämligen runt 245 kronor, men det är faktiskt värt det då man kan vrida på denna.

Fördelar

 • Enkel att fästa med sugproppar på nästan alla ytor
 • Finns med olika förstoringar
 • Lätt att manövrera 

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan lossna från vissa ytor

Tweezerman Lighted Mirror x10

Detta är en klassiker som kommer i ett nytt utförande. Den har sugproppsfäste och kan fästas på din badrumsspegel eller andra släta ytor. Dessutom kommer den utrustad med ljus så att man alltid ska kunna se perfekt.

Själva spegeln är bra, den har en förstoring x10, och har en önskvärd storlek, men det vi blev besvikna över är att ljuset inte har placerats bra och riktas alltså inte på bästa sätt.

Fördelar

 • Enkel att fästa med sugproppar på alla släta ytor
 • Har lampor för tydligt ljus
 • Lagom förstoring 

Nackdelar

 • Lamporna är inte optimalt placerade
 • Har bara en sida

Produkter som utgått

Vadeco Spegel med Förstoring och Stöd

Vadecos spegel behöver egentligen ingen förklaring eftersom dess namn förmedlar det mesta - det är en liten rund, vridbar spegel där ena sidan har en förstoring x3 och den andra sidan är vanlig.

Dessutom har den ett praktiskt stöd så att man kan ställa den på bordet eller en hylla. Jag brukar även gilla att hänga den i stödet om det går. Diametern mäter 11,5 centimeter och den har ett bra pris.


Åhlens Spegel Transparent

Ännu en spegel med fot (vi älskar dessa speglar), denna gång från Åhlens egna märke. Det är säkert många som har en eller två speglar från Åhlens redan och vi alla vet väl hur pålitliga de är.

Man får en tvåsidig spegel där ena sidan är en vanlig spegel och den andra har förstoring. Denna mäter 14 centimeter på hela bredden och är 28 centimeter hög, detta inkluderar hela foten.

Sminkspegeln är även lättare i vikt än ovanstående favoriter och är enkel att flytta mellan rummen. Att spegeln roterar bidrar dessutom till enkel användning av den.

Allt som allt är det en helt vanlig spegel som gör det den ska och kommer vara din makeup-kompanjon i många år. Ungefär 170 kronor får man betala för denna, vilket är ett bra pris med tanke på dess relativa stora konstruktion.


Kicks Beauty Table Mirror

En väldigt snygg och stilren bordsspegel som är vridbar där ena sidan är en vanlig spegel och den andra sidan har en förstoring x7. Stödet den har är stabilt och passar bra på de flesta underlag utan att glida runt.

Diametern mäter 12,5 centimeter och den kostar cirka 150 kronor, vilket vi tyckte var snäppet för mycket för en så ganska vanlig spegel.

Frågor och svar

Vilken förstoring är bäst?

Detta kan bero på din naturliga syn. Har du synfel och bär glasögon eller kontaktlinser är det bra att investera i en spegel som kommer med en förstoring x10. Detta är på grund av att du inte behöver ha linser eller glasögon på dig under sminkningen.

Förstoringen gör så att du enkelt kan se vad du gör trots ditt synfel. Tänk dock på att du måste vara så nära spegeln som möjligt för att det ska vara effektivt så välj en spegel som du vet att du kan flytta eller komma nära.

Om du inte har synfel kan man såklart välja en spegel med förstoring x10 ändå, men jag brukar köra på x3-x5 eftersom det är tillräckligt stort ändå och det är inte alltid bra när det är så stort som möjligt, enligt mig.

Detta är såklart individuellt och är helt upp till dig själv. Kolla i butiken först för att se vad som känns bra. Gillar du att ha det så stort som möjligt när du till exempel plockar dina ögonbryn är det bara att köra på x10.

Är det värt att köpa en spegel med lampor?

En spegel med något slags ljus tycker jag verkligen är värt det, speciellt när man bor i vårt avlånga land och för den mesta delen av året inte har tillgång till bra dagsljus.

Ljuset gör så att du enkelt får en bra bild av dig själv även om du har en väldigt tidig morgonstart eller kanske bara dåligt ljus i ditt badrum - det är ju inte alla som har fönster i sitt badrum heller.

Vilken sorts lampa är bäst i en sminkspegel?

För att fördjupa ovanstående fråga kan vi även gå in på vilken sorts lampa som gör vad i en sminkspegel. Det har varit ganska vanligt med glödlampor i sminkspeglar, vilket är bra för vanlig sminkning och det används ofta i rakspeglar också.

Glödlampor kan dock bidra till ett lite konstigare ljus när det kommer i kontakt med andra lampor, till exempel din badrumslampa, vilket kan förvränga ditt intryck av ljuset och därför få fel ljus för din sminkning.

På senare år har det dock blivit vanligt med LED-lampor, vilket kan vara att föredra eftersom det är närmare till dagsljus i hur det reflekterar ljuset, vilket är bättre eftersom dagsljus är det bästa ljuset för absolut allt, haha!

LED-lampor är även mer energisparande än glödlampor och behöver heller aldrig bytas ut. Glödlampor kan man ha kvar i ungefär 3 år innan de behöver bytas ut, så i detta fall är ju LED-lampor att föredra.

Vilket material är bäst?

Detta beror lite på vad du ska ha spegeln till. Ställer du spegeln ofta på ett bord är det bra om den är gjord av metall eller ett tyngre material eftersom man vill att den ska stå stadigt och inte välta eller glida runt.

Vill man ha en lite mindre spegel som är lätt att ta med sig på resan kan man satsa på en i plast eftersom de då blir lättare i vikt. De som fästs med sugproppar kan ju även med fördel vara lättare i vikt så att de faktiskt hålls på plats.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

1 reaktion på ”Bästa sminkspegeln 2024 – Redskapet som behövs för sminkning till precision”

 1. Jag köpte min bästa sminkspegel här: https://revoltbeauty.se/sminkspegel-belysning/
  De har sminkspegel med innbyggd bluetooth högtalare. Det är den jag köpte i rose gold färg…älskar den. Min syster köpte den större Hollywood varianten. Den är också en sminkspegel med inbyggd högtalare fast i ett större storlek och mer klassisk stil. Det jag tycker mest om dessa är att de har riktigt bra ljus och ljustemperatur…inte för varma som många andra har.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals