Bästa Hårmousse 2024 – Volymbaserade lockar med hållbar stadga

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Vem drömmer inte om ett snyggt Hollywoodsvall med mycket volym? Eller de nästintill omöjligt uppnåbara strandlockarna som är sådär perfekt rufsiga? För att hjälpa er att uppnå detta så har jag letat reda på de bästa hårmousse på marknaden.

Efter många timmars efterforskning så har jag kommit fram till att Lernberger Stafsing Fiber Mousse Volumizing and Thickening är bästa hårmoussen för de flesta. Med små fiberpartiklar som omsluter håret så får du volym och håret känns tjockare. Den innehåller också veteprotein som skyddar håret mot värme.

Testvinnare – Bästa hårmousse (2024)

 1. Bästa hårmousse i premiumsegmentet: Davines Volume Boosting Mousse
 2. Bästa hårmousse i mellansegmentet: Lernberger Stafsing Fiber Mousse Volumizing and Thickening
 3. Bästa hårmousse i budgetsegmentet: John Frieda Luxurious Volume Perfectly Full Mousse
 4. Maria Nila Styling Mousse
 5. R+Co Aircraft Pomade Mousse
 6. Björn Axén Volume Mousse
 7. Sebastian Mousse Forte
 8. Schwarzkopf Professional Osis+ Grip Extreme Hold Mousse
 9. Moroccanoil Beach Wave Mousse
 10. L’oréal Professional Tecni.Art Full Volume Mousse

1. Bästa hårmousse i premiumsegmentet: Davines Volume Boosting Mousse

Detta är ett mousse av premiumkvalité och kan verkligen rekommenderas till er som vill ha lite mer fyllighet och stadga i ett hår som är svårt att piffa upp och få volym i. Det är en krämig konsistens som har vårdande egenskaper.

Vi upplevde att detta mousse var ett av de bästa vi testade gällande kvalité både när man vill självtorka och föna håret. En del mousse fungerar bättre när man fönar men kan bli lite stelt om man självtorkar håret, men inte denna!

Vilken torkning du än väljer kan du lita på att du får ett bra resultat med denna. Vi älskar även att den inte innehåller några färgämnen eller parabener.

Man får även en snygg skinande finish som livar upp vilket hår som helst. Välj mellan denna volymbaserade mousse och en som är fokuserad på lockar.

2. Bästa hårmousse i mellansegmentet: Lernberger Stafsing Fiber Mousse Volumizing and Thickening

Vår absoluta favorit i mellanklassen är något så intressant som ett fiber mousse. Svenska Lernberger Stafsing har massvis av erfarenhet och är riktiga proffs, så de vet verkligen vad de har gjort när detta mousse har utvecklats.

Hur fungerar då ett fiber mousse? Jo, det är nämligen så att håret omsluts av små fibrer och gör håret fylligare och tjockare – denna är alltså perfekt för oss med typiskt skandinaviskt hår som är väldigt tunt och fint.

Sedan har de såklart tänkt på att man ofta använder värmeverktyg – och det rekommenderas även att använda detta mousse i samband med föning – och därför finns det veteprotein med som skyddar håret mot just det och stärker.

Extrakt av solrosfrö bidrar även med skydd mot UV-strålning. Detta är helt enkelt ett av de bästa moussen som finns på den svenska marknaden idag när det kommer till att tillföra volym för alla sorters hårtyper. De har även andra mousse som vi kan tänka oss är minst lika bra.

3. Bästa hårmousse i budgetsegmentet: John Frieda Luxurious Volume Perfectly Full Mousse

En otroligt prisvärd vinnare i budgetklassen har vi med John Frieda som verkligen ger ens trötta och livlösa hår lite välbehövlig volym. Man kommer känna sig fräsch – som att man gått på salongbesök, fast mycket billigare!

Den fördelas bra genom håret och kladdar inte en massa när du applicerar och lämnar inte heller håret stelt och fult. Här får man bra med stadga och en känsla av att håret är tjockare. Perfekt!

Om du redan har relativt tjockt hår är denna nog tyvärr ingenting för dig eftersom vi upplevde att den fungerade bättre på väldigt fint hår eftersom den skapar volym genom att ‘göra’ håret tjockare.

4. Maria Nila Styling Mousse

Vi har med en specialare från Maria Nila med hennes Styling Mousse. Om ni har läst andra hårrelaterade tester vi har genomfört kanske ni vet att Maria Nila ofta är med och kommer högt upp på prispallen.

Även denna gång slogs hon om att vara vinnare, men vi ville verkligen ta fram denna produkt och betona hur bra den är på så många sätt.

Detta svenska märke är verkligen ledande på att vara bra för miljön och vi verkligen älskar att allting med produkten är veganskt, vilket innebär att den varken innehåller sulfater eller parabener som kan torka ut håret.

Sedan finns det även ett UV-skydd som heter Color Guard Complex som hjälper till att skydda håret mot solens strålar, vilket är perfekt. Det bästa är att flaskan är CO2-kompenserad!

När det kommer till den huvudsakliga egenskapen – nämligen hur den fungerar för håret – är den också verkligen helt fantastisk. Den är enkel att jobba med och man får volym, textur, och en glansig finish – du kan lita på att håret kommer se snyggt ut.

VI gillade även att den inte kladdar och att den fördelas jämnt genom håret. Den finns i två olika storlekar och även i ett annat utförande.

5. R+Co Aircraft Pomade Mousse

Detta kan man säga är som en saltvattenspray fast i mousseform – det är utvecklad för att ge textur och volym med ett resultat som är lite rufsigt. Perfekt om du redan har lite lockigt får men vill ha lite mera av strandlockar.

Även detta mousse innehåller värmeskydd och hjälper till att motverka frissiga hårstrån. R+Co har även ett motsvarande mousse som är perfekt om du vill ha mer mjuka och feminina lockar.

6. Björn Axén Volume Mousse

Detta prisvärda mousse från Björn Axén ska du kolla in om du behöver/vill ha mycket volym i ditt hår. Här får man nämligen mycket av det plus stadga. Den skyddar även mot värme och UV-strålar.

Det vi tyckte mest om är att den är speciellt utvecklad för personer med känslig hy och den innehåller en parfym som är hypoallergenic. Den kommer även i en större storlek.

7. Sebastian Mousse Forte

Är du ute efter vilda lockar med tuff volym som ser naturliga ut ska du testa Mousse Forte från Sebastian. Här är temat ostyriga lockar som är snygga och som faktiskt är lätta att reda ut.

Även denna har värme- och UV-skydd, vilket alltid uppskattas, och jobbar även tillsammans med håret för att minska frissighet. Sebastian har även andra mousseprodukter som fokuserar på andra utföranden.

8. Schwarzkopf Professional Osis+ Grip Extreme Hold Mousse

Med ett namn som extreme hold bara måste denna mousse vara av hög kvalité. Vi upplevde att den fungerade väldigt bra och var bättre på att få lockar att hålla än att ge supermycket volym. Men lockarna höll iallafall.

Den motverkar även statiskt hår och man får en snygg glansig finish som gör att håret ser superfräscht ut. Cirkapriset är även fördelaktigt, dels med tanke på att man får mycket för pengarna.

9. Moroccanoil Beach Wave Mousse

Som namnet förmedlar är även detta ett mousse du ska investera i om du vill ha de vilda strandlockarna. Formeln är saltfri och kommer då inte göra så att håret torkar ut.

Man får verkligen hållbar textur och ett resultat som ser väldigt naturligt ut – det gör ju ofta de rufsiga resultaten. Moroccanoil har även andra mousse som fokuserar på bland annat volym eller lockar.

10. L’oréal Professional Tecni.Art Full Volume Mousse

Detta mousse har en krämig konsistens men som är enkel att arbeta in i håret utan att den kladdar. Om du har fint och tunt hår, som så ofta är fallet i Skandinavien, är detta ett väldigt bra val eftersom den ger stadga.

Vad du än har för längd på håret går detta mousse bra att använda och håret kommer känns mjukare och tjockare. Cirkapriset är mer än överkomligt.

Köpguide – Så hittar du det perfekta hårmousset för din hårtyp

Ett bra hårmousse är bland annat ett av de effektivaste sätten att kunna få riktigt härlig volym i håret. Men hårmousse har fler användningsområden än så. Andra fördelar du får med på köpet om du använder hårmousse, är värmeskydd samt näring och fukt för håret. Vissa hårmousse har till och med UV-skydd!

Det knepiga i sammanhanget får nog sägas vara att hitta en mousse som är perfekt för just din hårkvalitet. Det här kommer vi att hjälpa dig med, så häng med här i vår köpguide!

Vad är hårmousse och varför har det gjort comeback?

Hårmousse har sedan ett tiotal år tillbaka gjort storslagen comeback och numera finns det säkerligen inte en enda hårstylist som inte har en bra hårmousse i arsenalen. Och det är verkligen inte konstigt! Få produkter är så bra på att skapa volym i håret på ett skonsamt sätt som ett bra mousse. 

Vissa tycker inte att hårmousse fungerar särskilt bra på dem, men vad många faktiskt missar när det gäller mousse, är att det är viktigt att styla håret i samband med användningen. Att bara sätta mousse i håret och tro att volymen ska komma av sig själv, fungerar inte alls. 

Om du däremot gör det korrekt och fördelar moussen i håret där du vill ha volym, använder den enligt produktens anvisningar och därefter värmestylar, så kommer du att få volym som håller länge

Men den kan också precis lika gärna användas som ett alternativ till spray, för att styra upp lockar och hålla frisyren på plats. Många hårmousser innehåller också ett effektivt värmeskydd och är ett utmärkt skydd för håret när du stylar det med hårföning, lock- och plattänger. 

Hårmoussen har den stora fördelen att ge ett naturligt resultat. Den ger håret stadga och volym samtidigt som håret behåller ett naturligt fall utan att bli stelt. Har du ett tunt och flygigt, typiskt skandinaviskt hår, kan du få ändå få volym på det med hjälp av ett bra mousse och en hårföning. 

Har du lockigt hår kan du använda moussen för att hålla lockarna på plats där du vill ha dem, samt definiera frisyren.

Så här applicerar du hårmousse

När du använder mousse, är det vanligaste tillvägagångssättet att applicera det i ett handdukstorkat hår som du sedan fönar, med eller utan rundborste. Massera först in moussen i hårbotten och dra händerna genom hårlängderna, så att moussen fördelas i hela håret. Dela upp håret i partier och föna sedan en del i taget, för bästa resultat. 

Tänk på att det kan krävas en del övning och att du helt enkelt får experimentera för att nå fram till det resultat du vill ha.

Närande ingredienser i hårmousse

Hårmousse kan också innehålla närande ingredienser, vilket gör att det också kan vara otroligt bra på att vårda håret. Ett mousse lägger sig som en hinna runt hela hårstrået och finns då näringsämnen inkluderat, så blir produkten som en slags inpackning. Det finns exempelvis hårmousse med arganolja eller andra närande oljor.

Det kan också innehålla olika återfuktande ämnen. Eftersom många mousser dessutom skyddar mot värme som håret utsätts för i all styling med fönar och tänger, kan ett mousse utgöra riktigt bra hårbehandling.

Definiera din hårtyp först, innan du väljer mousse

När du ska välja ett hårmousse som verkligen passar ditt hår, är det bra att börja med att få ett konkret och realistiskt grepp om vilken typ av hår du har. Det finns en rad olika hårtyper och dessutom har många av oss ofta en kombination av två olika typer. Låt oss börja med att titta på vilka olika hårtyper som är de vanligaste:

Normalt hår

Ett välbalanserat hår som inte har några särskilda problem. Det är spänstigt och starkt och har hela hårtoppar. Hårbotten är inte fet och är heller inte känslig, torr och flagnande.

Torrt hår

En typ av hår som är skört och risigt och saknar spänst. Topparna är ofta torra och kluvna. Håret kan vara tjockt eller tunt, men lockigt hår har en tendens att vara torrare än andra hårtyper. Även hår som behandlats hårt av färgning och värmestyling, kan bli torrt och skadat. 

Fett hår

Fett hår har en hårbotten som känns smutsig och håret på bakhuvudet blir snabbt platt och flottigt. Orsaken till att hårbotten producerar så mycket fett, beror inte sällan på att håret är torrt. Hårsäckarna producerar då stora mängder talg för att kompensera det och håret blir därmed fett.  

Kombinationshår

Ett kombinerat hår är både torrt och fett samtidigt. Längderna är torra och hårtopparna kluvna. Samtidigt känns hårbotten fet.

Tunt hår

Det tunna håret är ömtåligt och slits väldigt lätt. Det känns babymjukt och har mycket tunna, fina hårstrån som har en tendens att lägga sig platt mot hjässan. 

Rakt hår

Det raka håret kan förstås vara tjockt, tunt, fett eller torrt. Gemensamt för personer med rakt hår, oavsett övrig hårtyp, brukar vara att håret har en tendens att bli plattare och tyngre. Det lång tid att torka eftersom de tunna hårstråna ligger tätt. Håret är ofta halt och glidigt och kan vara svårstylat. 

Lockigt hår

Lockigt eller vågigt hår, tenderar ofta att vara torrare än andra hårtyper. Det har mycket volym och är ofta också tjockt. Det blir väldigt lätt torrt och frissigt med kluvna toppar. Lockigt hår brukar heller inte vara så glansigt som rakt hår kan vara.

Vad ska ett mousse för din hårtyp innehålla?

Nu när du definierat ditt hår är det dags att börja titta på vilken typ av mousse som ger det bästa resultatet. När du har koll på din hårtyp kan du välja hårprodukter på ett adekvat sätt. För att ett hårmousse och andra stylingprodukter ska fungera, är det viktigt att du också sköter om håret från grunden med bra, vårdande schampo, balsam och inpackningar.

Hårmousse för det tunna håret

Har du tunt och platt hår som ligger tätt på huvudet? Då ska du välja ett specifik volymmousse som är extra bra på att skapa höjd på håret. Inför stylingen är det bra om du börjar med att använda ett volymschampo och balsam. Tänk också på att för mycket balsam kan tynga ner håret.

Hårmousse för glåmigt och trött hår

Om du vill fräscha upp din nuvarande hårfärg, finns det något som kallas för moussetoning eller färgskum. Det fräschar upp din egen färg, samtidigt som det bidrar med volym och stadga.

Hårmousse för lockigt hår

Har du självlockigt hår, finns det hårmousse som ger stadga och som styr upp håret. Dessutom brukar hårmousse som är avsett för lockigt hår, också vara fuktgivande och använder du fuktgivande schampo, kapslar du dessutom in fukten. På det viset får du glansiga, härliga och mjuka lockar som ser friska ut.

Olika typer av hårmousse

Det finns alltså många olika typer av mousse och här nedan ska vi gå igenom de allra vanligaste benämningarna på dem. Vet du exakt vad beteckningarna betyder, kan du enklare välja en lämplig produkt som passar dig.

 • Natural hold. En typ av hårmousse som ger en naturlig stadga till håret, utan att bli stelt och onaturligt. Passar för dig som vill ha aningen volym eller mjuka, naturliga lockar. Ofta ingår vårdande ämnen i produkten.
 • Style control. Det här är en typ av hårmousse för dig som vill styla håret. Om du vill att frisyren ska hålla hela arbetsdagen, festen eller under en fysisk aktivitet, är style control-mousse ett bra alternativ.
 • Conditioning. Här har vi då mousset som vårdar, återfuktar och fungerar som ett näringsrikt balsam, samtidigt som det är en stylingprodukt.
 • Volumizing mousse. En produkt för dig med långt hår som vill ha riktigt mycket volym, eller för korthåriga som vill ha håret stylat uppåt, på ett naturligt sätt. Volymen är i fokus, men det är ändå en typ av produkt som inte gör håret stelt eller klarar extrema frisyrer.
 • Firm hold mousse. En släkting till style control, men som klarar mer. Gör håret hårt och stelt och passar till exempelvis dem som gillar backslick och liknande frisyrer.
 • Light-to-medium hold mousse. Ett lättare och mer skonsamt mousse för dig som vill ha en naturlig look. Passar de flesta som inte har frisyrer som kräver riktigt hård styling, förutom de med de mest envisa och krulliga håren. Har ofta vårdande egenskaper.
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals