Vad är frissigt hår? – Så här får du håret under kontroll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Frissigt hår är något som de flesta drabbats av någon gång. Har det en gång gått så långt att håret blivit väldigt frissigt och yvigt tar det ett tag innan man får bukt med det igen och håret börjar må så bra så att det får tillbaka sin glans och spänst.

Men det går att göra om man har tålamod. Det bästa är ju att sköta om håret så bra man kan och dessutom vara medveten om vilka faktorer som gör håret frissigt, så att man kan undvika det överhuvudtaget eller iallafall minimera risken.

Vissa personer med vissa typer av hår drabbas mer av frissigt hår än andra. De är i första hand det hår som är torrare som råkar ut för frissigt hår. Lockigt hår eller hår med självfall är generellt torrare än andra hårtyper och då kan man lätt drabbas av frissigt hår.

Vad ar frissigt har

Att regelbundet köra en återfuktande hårinpackning är jättebra och dessutom vara generös med ett återfuktande balsam efter varje tvätt. Att använda så lite schampo som det överhuvudtaget är möjliga, vilket är jättebra om man har torrt och frissigt hår eftersom det torkar ut håret.

Andra saker som torkar ut håret är klimat och våra vanor. Hos oss på vintern är luften torrare, inte minst inomhus och då torkar också håret ut. Hur luften är beror också på hur du bor.

Nyproducerade hus med väldigt täta fönster och dörrar brukar ha en torrare inomhusluft och det syns även på hår och hud. På sommaren är det sol och havsbad som påverkar håret mest och sliter verkligt mycket.

Oavsett vilken din hårtyp är vore det bra att ha håret uppsatt i knut och under en keps om du har längre hår. Att vara extra generös med inpackningar och balsam under den här perioden är jättebra.

Detta är frissigt hår

Frissigt hår uppstår när fukt och näringsämnen inte kan ta sig ut i strået utan endast stannar kring den del av strået som är närmare hårbotten. Därför är lockigt hår speciellt drabbat eftersom det tar mer kraft för strået att få ut näringen ända ut till topparna.

Då kan man hjälpa till på traven med bra hårvård istället. Frissigt hår märker du att du har när hårtopparna är kluvna och det torrt, fnasigt, och matt i färgen. Det känns sprött och lite stelt.

Många faktorer bidrar till frissigt hår

Förutom att du kanske gillar att hänga på stranden och bada hela somrarna alternativt går på badhus så att ditt hår ofta blir utsatt av klorin är olika typer av styling och värmeverktyg också en bov i dramat. Att varje dag föna, använda lock- eller plattång sliter väldigt mycket på håret.

Alternativ till värmeverktyg

Har man frissigt hår och ofta använder fön eller locktång är det bra om man kan minska ner på användningen av det några dagar i veckan. Planerar man in sin hårtvätt lite grann och ser till att man har längre tid på sig kan man slippa en hel del styling.

Om man är ute efter lite volym och lockar under dagen kan man istället för att tvätta håret och föna det varje morgon, tvätta det på kvällen till att börja med.

Vad ar frissigt har

Tvätta håret så pass tidigt att det hinner självtorka innan du går och lägger dig och när du lägger dig sätter du upp håret i en lös tofs högst upp. På morgonen har du fått naturliga lockar och en volym som lyfter håret lite grann.

Fixa till med kam och fingertopparna och spraya på med en bra hårspray, så har du en supersnygg och fin vardagsfrisyr som är så skonsam som det överhuvudtaget är möjligt för håret. Sedan kan du spara stylingverktygen till helger och festtillfällen.

Kosten

Kosten har betydelse när det handlar om att behandla frissigt hår. Den effektivaste återfuktningen kommer inifrån och att dricka riktigt mycket vatten är en av de mest grundläggande sakerna för att hålla hy och hår friskt och vackert.

Dina kostvanor spelar också väldigt mycket roll och stora mängder socker har en negativ inverkan på håret. Att försöka äta en så bra och varierad kost som möjligt påverkar definitivt håret. Det är också effektivt att ta ett kosttillskott om du vill ha en boost på för ditt hår.

Silica och B-vitaminkomplex är två saker som har stor betydelse för hårets hälsa. Den som provar de här tillskotten brukar se stor skillnad efter 30 dagar. Men det är viktigt att man verkligen tar det för att de önskad effekt.

Hårvårdsprodukter

Det finns en massa bra inpackningar och hårprodukter som vårdar och stödjer hårets tillväxt och välmående. Har du frissigt hår behöver du en återfuktande produkt som kan ge ditt trötta hår liv igen.

Det finns också gott om saker i skafferiet som du med fördel kan använda för att få ett bättre hår. Avokado, ägg, och havregryn är till exempel några produkter som är perfekta hårinpackningar och som ger mycket fukt till håret.

Vad ar frissigt har

En riktig dunderkur för håret är också ekologisk kokosolja. En stor burk kostar kring en hundring och finns numera ofta i mataffärerna. Det här är en av världens bästa skönhetsprodukter och den är också suverän att ha i torrt och frissigt hår.

Den kräver några ursköljningar, men du får en riktigt effektiv hårinpackning om du använder ekologisk kokosolja. Det är också bra att äta kokosoljan för supereffektiv vård inifrån kroppen.

Man kan med fördel använda den i alla typer av matlagning eftersom den tål upphettning. Kokossmaken passar utmärkt till asiatisk matlagning och vill man ha en neutral matlagningsprodukt kan man köpa den luktfria kokosoljan för att variera med.

Hårolja

Andra typer av oljor som är avsedda för håret innehåller vårdande oljor som till exempel druvkärneolja, moringaolja, arganolja, och avokadoolja. De fungerar för det mesta som en leave in-produkt och appliceras när du handdukstorkat håret och fördelas i håret med fingertopparna.

Vad ar frissigt har

Du kan också använda en sådan olja som kur som du sedan sköljer ur efter att du har låtit en större mängd sitta kvar i håret. De här oljorna minskar frissigheten och ger mer glans. Dessutom blir håret lättare att reda ut, något som brukar vara ett problem med frissigt hår.

Duscha i svalare vatten

Något som torkar ut håret är också alldeles för varmt vatten. Värme torkar alltid ut hårets naturliga oljor och det här kan lätt åtgärdas genom att du sänker temperaturen på duschvattnet.

Det här är också bra för hela huden. Kylan gör att hårstråets yttre del drar ihop sig och hårstrået blir mindre skört.

Balsammetoden

Har du hört talas om balsammetoden? Det här är en hårvård som väckt en hel del uppmärksamhet de senaste åren och som går ut på att helt och hållet sluta använda schampo och bara använda balsam vid hårtvätten.

Det är noggrant vilken typ av balsam man ska välja när man kör den här metoden och det finns mycket information på svenska på nätet om man vill kolla upp vilka balsam som passar som finns på den svenska marknaden.

Det här är en metod som är speciellt lämpad för de som har torrare och frissigare hårtyper. Personer med rakt och lite fetare hår måste vara noggrannare i sitt urval av balsam för att metoden ska fungera. Men för dig som är drabbad av frissigt hår kan den här göra underverk.

Anledningen till att avstå från schampot är att det egentligen bara torkar ut håret. När man tvättar håret med schampo torkar man ut det för att kunna göra det rent och sedan återfuktar man det med ett balsam.

Vad ar frissigt har

Men rätt balsam av hög kvalitet är i sig också väldigt rengörande och många ifrågasätter att man ska använda schampo överhuvudtaget. Det här är definitivt någonting som är värt att prova om du känner om du har mycket besvär med torrt hår.

Många hävdar också att deras hår börjar växa mycket fortare av balsammetoden. Huruvida håret kan växa olika beroende på vem man är och hur man sköter det är ju en omdebatterad fråga, men varför inte prova så att du själv kan kolla upp saken?

Sköt om ditt hår inifrån och ut

Som du ser finns det många saker du kan göra för att bli av med frissigt hår och som det är med det mesta är det många bäckar små som skapar den friska, härliga helheten som gör att du får ett vackert, följsamt, och glansigt hår.

Att börja med att tänka på kostvanorna och dessutom ta ett effektivt näringstillskott är en sak som kan ge ett jättebra grundläggande resultat. Att sedan tänka på att slita på håret så lite som möjligt med olika stylingprodukter och värmeverktyg är en annan väldigt viktig del i det hela.

Så har vi givetvis vården av håret utifrån för att tillföra fukt i form av inpackningar. Ett riktigt bra balsam är ytterligare en sak som gör att håret mår bra.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals