Bästa balsamsprayen 2024 – Vägen till lättutredligt och fräscht hår

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Alla vill vi ju ha snyggt och friskt hår, men det är inte alla som orkar att fixa och styla håret varje dag. Inte heller ska man tvätta håret varje dag, men för en del går det snabbt för håret att bli smutsigt och fett.

Då är det enkelt att man tvättar håret varje dag iallafall. Men vad ska man göra om/när man inte hinner eller orkar då? Jo, då kan man använda balsamspray!

Det fungerar ungefär lite som torrschampo, men har några annorlunda egenskaper. Inte minst har den utredande egenskaper så att det blir enkelt för dig som har tovigt hår att kamma igenom det.

Sedan brukar den fungera som ett värmeskydd för när du ska styla ditt hår med värmeverktyg. Beroende på vilken du köper också kommer den såklart ha många andra egenskaper men dessa är basegenskaper i de flesta sprayer.

Ett balsamspray är också mycket mer återfuktande än ett torrschampo och balsamsprayet kan du använda i hela håret. Det ger verkligen en fräschhet till håret som inte har tvättats på några dagar.

Vi har med en hel del sprayar i testet som alla är fantastiska, men ett tips som jag kan ge är att verkligen försöka välja ett som passar just ditt hår och din situation.

Davines OI All in One Milk blev vår premiumvinnare medan Redken One United Multi-Benefit Treatment ställde sig på prispallen i mellanklassen. Vår fina budgetvinnare blev Aussie Hemp Detangling Spray.

Schwarzkopf Blonde Anti-Yellow Spray kvalade in som vår specialare!

Premium: Davines OI All in One Milk

En helt underbar spray som har många användningsområden och som definitivt kommer komma väl till hands vilket problem du än har med ditt hår.

Du kan använda den till att helt enkelt reda ut ditt hår i både vått och torrt hår, använda den som värmespray innan hårstyling, eller som en snygg finish när håret är fixat.

Fördelar

 • Innehåller roucouolja
 • Mjukar upp slitet hår
 • Bra mot kluvna hårtoppar

Nackdelar

 • Alla gillar inte doften
 • Lite högt pris

Mellan: Redken One United Multi-Benefit Treatment

Detta är en 25-i-1 produkt och med så många goda egenskaper i en och samma produkt är det svårt att värja sig. Vare sig du vill ha hjälp med reducera torrhet, reparera ytan på håret, kontrollera frissighet eller vad det nu kan vara så kommer denna balsamspray att fixa det!

Redken One United Multi-Benefit Treatment är enkel att använda då det bara är att spraya i fuktigt eller handdukstorkat hår - den ska inte sköljas ur!

Fördelar

 • Snabba resultat
 • Kontrollerar fly-aways

Nackdelar

 • Vissa tycker att det blir för mycket glans

Budget: Aussie Hemp Detangling Spray

Detta är en väldigt behaglig lättviktig balsamspray som inte bara reder ut ditt hår - den fungerar även bra som skyddande och vårdande produkt efter hårtvätt. Spraya i håret efter att du tvättat det och kamma sedan igenom håret med en bredtandad kam.

Aussie Hemp Detangling Spray är väldigt prisvärd och definitivt värd att testas - så det är bara att köra på! 

Fördelar

 • Innehåller hampafröolja
 • Gör håret väldigt lätt att reda ut
 •  Trevlig doft

Nackdelar

 • Tunn formula

Special: Schwarzkopf Blonde Anti-Yellow Spray

Denna balsamspray är till för dig som vill bli av med gula skiftningar i håret. Det är med andra ord inte en balsamspray som funkar på alla hår, utan det är en produkt som är särskilt framtagen för att fixa bort just oönskade gula och varma toner.

Det som är så trevligt med Schwarzkopf Blonde Anti-Yellow Spray är att den inte bara fixar färgen, utan den är också bra på att ta hand om håret i största allmänhet. Du kan därför räkna med att ditt hår både kommer att se och kännas friskt och välmående. 

Fördelar

 • Innehåller UV-filter
 • Lämnar inte lila rester i håret 

Nackdelar

 • Endast för hår med oönskade gula/varma toner

Varför ska du lita på oss?

Jag har samlat min trogna tribe av hårtokiga testdeltagare som alla faktiskt har varit med i något av mina förra test relaterade till hår. Nu har jag gjort så många test att det är enkelt att hitta personer som vill prova produkter med mig, haha!

Vi har iallafall varit 16 stycken kvinnor som har deltagit i testet och under 2 månaders tid har vi provat 4 stycken balsamsprayer var. Så här har det inte gått nöd på testtillfällen eller åsikter!

Vem behöver köpa en balsamspray?

Får du lätt tovigt och trassligt hår som, hur mycket du än varsamt kammar och tar hand om, aldrig tycks hålla sig lättutredligt och fräscht? Då är det en balsamspray du vill prova! Dessutom ger den glans och en snygg finish till ditt hår.

En balsamspray har många användningsområden som jag var inne på i inledningen; den innehåller bland annat värmeskydd, har återfuktande egenskaper, och motverkar friss. Den fungerar alltså som ett torrschampo för ditt hår emellan tvättar.

Detta tycker jag är perfekt när man inte vill tvätta håret på några dagar av någon anledning, men ändå inte vill se ut som ‘Hej, kom och hjälp mig!’ på jobbet eller i skolan.

Hur kom vi fram till vilka balsamsprayer vi skulle testa?

Först och främst har vi gått på egen erfarenhet och pratat ihop oss om vilka sprayer vi redan har testat eller hört gott om. Och ni kan lita på att här är det gedigen erfarenhet av balsamsprayer som gäller.

Men för att komplettera vår kunskap har vi också rådfrågat frisörer om vilka sprayer de använder eller rekommenderar och sedan har vi såklart också lagt vår tillit till internet och alla de hundratals recensioner som finns av olika sprayer där.

På basen av allt de här har vi lyckats välja ut 8 stycken balsamsprayer - och tro mig, det var inte lätt att endast välja ut 8! - som hämtades hem från onlinebutikerna kicks.se, nordicfeel.se, och ahlens.se.

Hur testade vi balsamsprayerna?

Som sagt har vi testat 4 stycken sprayer var under två månaders tid så man använde alltså en spray under två veckor. Alla har olika hårtyper och olika sätt att använda sprayerna på så de har verkligen testats till fullo.

Vi har dokumenterat med före- och efterbilder, fyllt i ett detaljerat formulär om de olika sprayerna, och använt sprayerna på så många olika sätt vi kunnat tänka oss. Resultaten ser ni här. Vi vill dock påminna om att alla sprayer verkligen var fantastiska på sitt egna sätt.

Våra favoriter

Premium: Davines OI All in One Milk

Här hörrni, har vi en produkt som kommer vara en räddare i nöden för många - det kan vi verkligen garantera eftersom många av oss i panelen har använt den plus att det fanns många produktrecensioner som lovordade denna produkt.

Till och börja med är den perfekt för dig som får trassligt hår och har försökt med allting, men som aldrig kan reda ut håret efter dusch eller som vaknar med det tovigaste håret någonsin.

Med denna spray går det alltså enkelt att kamma igenom håret både när det är torrt och otvättat som om du använder det i vått och nytvättat hår. Så redan där får den många pluspoäng.

Sedan är den väldigt effektiv mot frissighet och motarbetar att dina hårstrån krullar till sig under dagen samtidigt som den ger mycket näring och fukt till håret och hårbotten.

Detta är tack vare bland annat provitamin B5, roucouolja, och amino complex. Det bästa är dock också att den innehåller värmeskydd så du kan använda den innan du vill styla ditt hår. Perfekt!

När ditt hår väl är stylat sen eller om du bara använder den för näring kommer håret se glansigt och fräscht ut. Det är helt enkelt en perfekt allt-i-allt spray som du inte betalar särskilt mycket för. Inte dåligt, tyckte panelen!

Fördelar

 • Innehåller roucouolja
 • Mjukar upp slitet hår
 • Bra mot kluvna hårtoppar

Nackdelar

 • Alla gillar inte doften
 • Lite högt pris

Mellan: Redken One United Multi-Benefit Treatment

Att det finns många hårvårdsprodukter idag som är multifunktionella är knappast en nyhet, men att det finns produkter som denna som har hela 25 fördelar för håret tillhör inte vanligheterna. 

Vi gillar Redken One United Multi-Benefit Treatment av många olika anledningar då den gör så mycket bra för ditt hår. Bland de främsta fördelarna hittar vi bland annat de vårdande egenskaperna och att den hjälper till att stärka håret. 

Vi gillar också att den reducerar torrhet och statiskt hår. Att den hjälper frissigt hår och att den tar hand om kluvna hårtoppar är såklart mycket positivt. Vill du ha en produkt som funkar både som värmeskydd, glansförstärkare och som skyddande/vårdande produkt är detta balsamsprayen för dig! 

Vill du spana in mer från Redken hittar du deras produkter bland annat här

Fördelar

 • Snabba resultat
 • Kontrollerar fly-aways

Nackdelar

 • Vissa tycker att det blir för mycket glans

Budget: Aussie Hemp Detangling Spray

Aussie Hemp Detangling Spray är riktigt bra och den reder snabbt och smidigt ut håret efter tvätt. Utöver att den reder ut håret så ger den även både vård och skydd. En bra produkt som tar hand om lite av varje, alltså - precis som en bra balsamspray ska! 

Att detta är en så lättviktig produkt ser vi som positivt, men om du föredrar en tjockare konsistens på hårvårdsprodukter så kan den här kännas för lätt. 

Med denna balsamspray lugnar du ett bångstyrigt, frissigt, torrt och statiskt hår. Du kan med andra ord ta kontrollen och håret blir fräscht och fint samtidigt som det blir lätt att ha att göra med efter tvätt. Vad mer kan vi begära? Trevlig doft, kanske? Det får vi också som ett extra plus! 

Det finns fler produkter i denna serie och dem hittar du här.

Fördelar

 • Innehåller hampafröolja
 • Gör håret väldigt lätt att reda ut
 •  Trevlig doft

Nackdelar

 • Tunn formula

Special: Schwarzkopf Blonde Anti-Yellow Spray

Schwarzkopf Blonde Anti-Yellow Spray är effektiv mot gula skiftningar i håret och passar blonderade och blekta hår. 

Utöver att balsamsprayen från Schwarzkopf tar bort oönskade gula toner är den också bra på att vårda ditt hår. Den passar alla hårtyper och det faktum att den skyddar ditt hår mellan blonderingarna är ett stort plus. 

Vi tycker att det är särskilt trevligt att Schwarzkopf Blonde Anti-Yellow Spray ger fin glans och får håret att se fräscht ut. Det är alltså inte bara kalla pigment den för med sig, utan den ger också fin glans och lyster till håret. 

Vill du spana in andra godsaker från Schwarzkopf kan du ta dig en titt här för att se vad de har att bjuda på.

Fördelar

 • Innehåller UV-filter
 • Lämnar inte lila rester i håret 

Nackdelar

 • Endast för hår med oönskade gula/varma toner

Våra utmanare

Oribe Foundation Mist

Detta är en fantastiskt härlig produkt som vi kände att vi var tvungna att presentera för er! Oribe är ett av de märken inom hårvård som sällan gör en besviken och detta är bara en i raden av produkter som visar att de är bra på vad de gör. 

Håret lämnas antistatiskt, friskt, glansigt och dessutom fungerar Oribe Foundation Mist som värmeskydd. En perfekt produkt att ha i håret innan styling. 

Oribe Foundation Mist innehåller lugnande och vårdande ämnen, samt ett högt innehåll av proteiner. Den är helt fri från alkohol, parabener och natriumklorid. Oavsett om du har obehandlat hår, eller om det är färgat eller keratinbehandlat funkar denna produkt perfekt. 

Du kan utan problem använda den varje dag. Du väljer själv om du vill använda den som balsamspray eller som primer, men vi som har testat den tycker att den är bäst som balsamspray. 

Om du vill spana in fler produkter från Oribe hittar du dem bland annat här.

Fördelar

 • Utan parabener och natriumklorid
 • Kan användas i färgat och keratinbehandlat hår
 • Kan även användas som primer

Nackdelar

 • Priset
 • Doften kan upplevas som påträngande

Urtekram Eco Morning Haze Spray Conditioner

Detta är en produkt som gått igenom Apotekets kvalitetskontroll och det innebär att du kan känna dig säker på att det är en balsamspray av hög kvalitet. 

Urtrekram Eco Morning Haze Spray Conditioner funkar lika bra oavsett vad du har för hårtyp då den återfuktar och vårdar håret. Håret blir glansigt och fräscht och sedan blir det naturligtvis även lätt att reda ut.

Innehållet är riktigt läckert – du hittar nämligen både hjortron, fläder, aloe vera och tranbär i Urtrekram Eco Morning Haze Spray Conditioner. Dessutom är denna produkt både ekologisk och vegansk. Det är alltid lika positivt när hårvårdsprodukter har ett naturligt innehåll, så här blir det många pluspoäng! 

Det finns även ett schampo i samma serie och det hittar du här. Vill du även ha vanligt balsam från samma serie kan du ta dig en titt på det här.

Fördelar

 • Skonsamt (passar känsligt och skadat hår)
 • Högt innehåll av vitaminer
 • Ekologiskt och veganskt

Nackdelar

 • Doften kan störa en känslig näsa

Matrix Total Results Moisture Me Rich Cure Leave-In Spray

Har du torrt och livlöst hår? Då är detta ett bra val av balsamspray – Matrix Total Results Moisture Me Rich Cure Leave-In Spray är inriktad på att förvandla just trött och risigt hår till mjukt och glänsande. Den reder ut ditt hår utan att slita på det och det är precis vad en balsamspray ska göra. 

Formulan är lättviktig och det låga pH-värdet gör att produkten både jämnar ut och sluter fjällskiktet vid användning. Detta är även en bra produkt när det kommer till att skydda från yttre miljöpåverkan. 

Matrix Total Results Moisture Me Rich Cure Leave-In Spray innehåller glycerin, vilket är anledningen till att den ger håret bra med fukt. Den motverkar även frizz och tovigt hår – det är helt enkelt en mycket bra produkt som till ett bra pris tar hand om det mesta vad gäller att fräscha upp och vårda håret. 

Moisture Me Rich finns även som schampo och balsam. Testa hela serien tillsammans för ett läckert resultat! 

Fördelar

 • Skyddar mot yttre miljöpåverkan
 • Lågt pH-värde
 • Extra bra för torrt hår

Nackdelar

 • Vissa upplever att den inte är tillräckligt återfuktande

Oliv Hårvård Balsamspray

Produkter från märket Oliv är ofta väldigt bra, trots det låga priset. Detta är ett exempel på just det – en balsamspray som på alla sätt och vis gör det den ska + lite till. Superhärligt!

Med Oliv Hårvård Balsamspray blir håret skyddat och vårdat på djupet. Samtidigt motverkar den frizz och statisk elektricitet på ett bra sätt. Du kommer såklart kunna reda ut ditt hår snabbt utan att slitage vid användandet av denna. 

Oliv Hårvård Balsamspray innehåller både ekologisk jungfruolivolja och ekologiskt olivbladsextrakt, vilket naturligtvis är en stor fördel. Detta är ett mycket bra val för dig som tycker om att använda skönhetsprodukter med oliv som huvudingrediens. Testa även andra produkter från Oliv, det finns både hudvård, kroppsvård med mera. Du hittar det här

Fördelar

 • Det låga priset
 • Passar alla hårtyper

Nackdelar

 • Lite ”plastig” flaska
 • Doften uppskattas inte av alla

Tigi S-Factor Papaya Leave-In Moisture Spray

Har man ett produktnamn som innehåller papaya kommer det redan vara ett misslyckande om produkten inte luktar ljuvligt. Som tur är luktar just den här produkten helt underbart!

Gillar du inte att gå omkring med starka lukter i ditt hår behöver du inte oroa dig eftersom lukten dunstar av ganska snabbt och kvar lämnas en svagare och behagligare doft.

Sedan gör ju sprayen underverk för ditt hår genom att ge det skydd så att det inte blir lika skadat likväl som det skyddar det skadade håret från att bli mer skadat.

Dessutom blir håret återfuktat och det blir superenkelt att reda ut håret när du vill fixa till det, både efter tvätt och om det är torrt. Håret blir även väldigt glansigt och mjukt.


Lernberger Stafsing Primer BB Spray Prepare and Protect

Även här har vi en spray som kan dubbla som värmeskydd samtidigt som den också skyddar mot solens strålar genom att innehålla UV-skydd. Detta var ett stort plus för många testdeltagare eftersom solen sliter så oerhört mycket på håret.

Den tillför även mycket fukt genom ceramider, proteiner, och aminosyror som även verkar stärkande för håret. Den ger också skydd till håret som har slitits ut på grund av värmeskador och har du färgat hår hjälper den till att bibehålla färgen.

Din hårbotten blir också lugnad av allantoin och Lernberger och Stafsings egna superkomplex ger dig supermycket nyttigheter som ditt hår behöver; bland annat är den antibakteriell, antiageing, mjukgörande, avgiftande, och energigivande.

Den innehåller alltså allting man kan tänkas behöva om man har ett livlöst och trassligt hår som behöver lite TLC. Du får även en glansig finish utan motstycke!


Lee Stafford Bleach Blondes Tone Correcting Conditioning Spray

Vi får ju absolut inte glömma bort alla bländande blondiner därute som vill ha ett bra balsamspray, men som kanske inte har hittat ett som inte tar bort den fina blonderingen.

Visst finns det silverschampo som hjälper till med att hålla den gula nyansen borta, men ett leave-in spray är ju väldans mycket smidigare och behagligare - speciellt på de dagar man har lite bråttom.

Sprayen innehåller violetta pigment som alltså ser till att ditt hår hålls prima blont eller åtminstone som håller din hårfärg så som du vill ha den.

Dessutom gör den såklart håret snyggt och fräscht och superenkelt att reda ut och tillför glans. Se till att ditt hår är handdukstorrt och spraya över hela håret för bästa resultat.


Grazette of Sweden XL Concept Spray Conditioner

Detta spray ska du investera i om du har frissigt hår du vill få under kontroll och självklart om du vill kunna reda ut ditt hår. Dessutom är sprayen väldigt vårdande.

Du kan använda balsamsprayen i både torrt hår, exempelvis innan värmestyling, men också i fuktigt hår, exempelvis när du har torkat det med handduk. Ett plus får den för att den har UV-skydd.

Fördelar

 • Fri från parabener och silikoner
 • Tillverkad i Sverige

Nackdelar

 • Inte så dryg

Biosilk Silk Therapy Conditioner Leave In

Har du tovigt hår, kanske för att det är tjockt eller för att det bara blir så, är det en bra idé att investera i detta balsamspray eftersom håret blir mer lättutredligt, mjukt, och glansigt.

Den skyddar mot yttre påfrestningar och innehåller även UV-skydd, vilket endast är ett plus. Dessutom är den effektiv mot friss och ger dig en känsla av att få det under kontroll.

Fördelar

 • Tyngdlös formula
 • Reparerar håret
 • Läker och återuppbygger skadade hårstrån

Nackdelar

 • Doften är lite “tantig”

L’Oréal Professional Vitamino Color 10-in-1 Leave-In

Även du som färgar håret måste kunna investera i en bra spray och då kan man ju inte göra fel med en från L’Oréal och precis som namnet förmedlar har den också hela 10 stycken fördelar.

Bland dessa ingår såklart färgbevaring, återfuktning, glansighet, skyddande egenskaper, motverkande av friss, och gör håret mer lättutredligare.

Fördelar

 • Naturlig oljeblandning som lugnar friss
 • Mycket glans
 • Icke-fet konsistens 

Nackdelar

 • Känns inte så lyxigt

Schwarzkopf Professional Bonacure Repair Rescue Spray Conditioner

Har du väldigt skadat hår, men inte vill eller kan klippa dig av någon anledning ska du ta en titt på detta spray från Schwarzkopf då det är designat för skadat hår.

Jag vill bara säga att det finns ingen produkt som kan reparera ett skadat hår om det menas att man har kluvna hårtoppar. Så är det detta du är ute efter är det bara att klippa dem.

Detta spray hjälper dig dock med att få mjukare hår och hjälper hårets elasticitet att byggas upp. Det doftar väldigt ljuvligt och passar dig vilken hårtyp du än har.

Fördelar

 • Bygger upp hårets elasticitet
 • Ger ingen fet känsla

Nackdelar

 • Kan kännas för lätt för vissa hår

Frågor och svar

Vad gör egentligen ett balsamspray?

Ett balsamspray är egentligen som ett torrschampo, men istället för att använda det för volym och textur använder du det i hela håret för att ge håret en fuktboost och dessutom gör den håret enkelt att reda ut.

Detta är speciellt bra om du har tjockt eller tovigt hår och det alltid tycks vara slitet. Med ett balsamspray går det mycket lättare att kamma igenom håret och dessutom får du en glansig finish och en fräschhet till håret utan att tvätta det.

Det är också många balsamspray som innehåller värmeskydd och kan alltså användas innan man stylar håret med värmeverktyg. Många av marknadens ledande märken inkluderar också UV-skydd i sina balsamspray.

Det är dock inte en ersättning för att använda vanligt balsam utan fungerar, liksom torrschampo, att använda mellan tvättarna för att ge det mer liv och fräschhet.

Hur applicerar man balsamspray?

Börja först i rötterna och kamma igenom ordentligt. Sedan sprayar du från mitten av ditt hår ned till topparna medan du återigen kammar igenom det. Du kan även endast fokusera på mitten av håret och topparna om du exempelvis använder torrschampo.

Vänd huvudet upp och ned när du applicerar för att tillföra lite mer textur och volym och använd en hårfön för att distribuera produkten över håret jämnare.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals