Bästa arganoljan 2024 – Den magiska oljan för både kropp och hår

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Är du skönhetsintresserad borde du hört talats om arganoljan. Den har kommit stort de senaste åren och folk från skönhetsbranschen verkligen svär vid att den gör mirakel för ett livlöst hår eller en näringsfattig hud.

Har du inte provat en flaska med arganolja tycker jag att det är på tiden att du gör det! Det är faktiskt så att den har väldigt många verkningsområden och fungerar som sagt för att få ett skinande hår som kropp.

Har du acne- eller eksembenägen hud kan du med fördel även prova arganolja eftersom den är antiinflammatorisk och rik på antioxidanter och vitamin E som hjälper till att reglera och balansera oljeproduktionen.

Dessutom innehåller den bra fettsyror som verkar välmående för ett livlöst hår eller en trött hud. Det finns både helt rena, kallpressade oljor och även oljor som innehåller andra ingredienser, men där mestadelen består av arganolja.

Det är helt enkelt bara att prova sig fram. Och det är därför vi har gjort och tagit fram detta test så att du ska få lite tips och information om några av de bästa arganoljorna som finns på marknaden just nu.

Testets premiumvinnare blev Unite U Argan Oil som ganska uppenbart följdes av mellanklassen vinnare Moroccanoil Oil Treatment - denna olja har ju blivit lite av klassiker och det är inte svårt att förstå varför.

Vi har ett budgetalternativ från Björn Axén med hans Hair Oil Smooth & Shine with Argan Oil och du vill inte missa vår specialare: OGX Argan Extra Strength In Shower Oil. Läs vidare för att hitta arganoljan som just du behöver!

Premium: Unite U Argan Oil

En hårolja som innehåller en väldigt koncentrerad mängd av arganolja, vilket bidrar till att du får ett starkare och friskare hår med en vackert glansig finish.

Även mineraler hjälper till att hålla håret i toppform och oljan innehåller också UV-skydd och värmeskydd för maximalt skydd mot all sorts värme och påfrestningar.


Mellan: Moroccanoil Oil Treatment

Man kan verkligen inte göra fel med den klassiska arganoljan från Moroccanoil. Du har säkert hört talas om den och har du inte provat den än är det dags att du gör det!

Använd den för att vårda och ge näring till ditt hår, som värmeskydd, eller för att göra ditt hår mer hanterbart genom att få ett lättutredligt och följsamt hår.


Budget: Björn Axén Hair Oil Smooth & Shine with Argan Oil

Björn Axén har utvecklat en underbar hårolja med argan- och solrosolja samt vitamin E. Det första man märker är att den doftar mer än gott och efter en applicering känner man sig verkligen fräsch.

Du får även ett mer lättutredligt hår som blir mjukt, följsamt, och näringsrikt. Du kan använda den i både torrt och fuktigt hår för antingen vård av håret eller för att styla det på bästa sätt.


Special: OGX Argan Extra Strength In Shower Oil

Detta är en extremt bra 2-i-1 olja som du kan applicera både i håret och på kroppen. Du kan använda den både i duschen, men också utanför när du har kommit ut och både håret och kroppen är handdukstorkat.

Det behövs inte mycket av denna underbara olja för att se skillnad på hud och hår. Håret blir mjukt och skinande medans kroppen hålls återfuktad och len.

Varför ska du lita på oss?

Jag har samlat ihop en testpanel på 10 stycken kvinnor som har provat dessa oljor och även slängt ut frågan i skönhetsforum på nätet och fått extremt mycket gensvar på det.

Jag har även rådfrågat personer som har deltagit i mina föregående hårrelaterade tester om de använder någon av oljorna och vad deras uppfattning om dem är.

Vem behöver arganolja?

Som jag nämnde i inledningen har arganolja väldigt många användningsområden och kan användas överallt på kroppen och i håret. Till och med på ögonbrynen och ögonfransarna kan man applicera oljan för mer hårväxt.

Vad du än vill använda den till har den bevisade resultat att den för näring och fukt till kroppen och håret så att du ska slippa gå runt med torr hy eller livlöst hår.

Hur kom vi fram till vilka arganoljor vi skulle testa?

Min testpanel består av hårtokiga kvinnor som regelbundet - eller rättare sagt dagligen - använder hår- och kroppsoljor så de har väldigt mycket erfarenhet och kunskap redan från start.

Sedan har jag frågat runt i skönhetsforum på nätet om vilka arganoljor som används flitigt och har fått väldigt mycket svar på det. En sak kan jag säga: det går verkligen inte nöd på arganoljor i skönhetsbranschen!

Vi har sedan, efter många om och men och research av olika test som redan finns på nätet, lyckats sålla bort några som inte verkade vara värda att testa.

Arganoljorna hämtades sedan hem från onlinebutikerna hudoteket.se, nordicfeel.se, babyface.se, ahlens.se, och lyko.se.

Hur testade vi arganoljorna?

Varje testdeltagare fick hem en olja att testa under en månads tid. Kunde oljan användas för både kropp och hår gjordes det såklart och de har även testat många olika appliceringar och användningsområden.

Därutöver har vi även tagit hänsyn till alla åsikter från skönhetsforumen och de tester och recensioner som finns på nätet innan vi sammanställt detta test.

Våra favoriter

Premium: Unite U Argan Oil

Detta är håroljan för dig som vill ha mycket i en produkt. Den består mestadels av arganolja som kommer göra ditt hår skinande vackert och lent. Det enda som behövs är 1-3 droppar i ditt fuktiga hår.

Det bästa är att när du applicerar den i fuktigt hår verkar den också som ett värmeskydd för hårstyling och sedan har den också ett effektivt UV-skydd - både dessa egenskaper är viktiga för att bibehålla ett fint och friskt hår.

Mineraler finns också med i innehållsförteckningen och dessa hjälper till att stärka håret och att kontrollera eventuell friss och man får en snygg, glansig finish istället.

Har du torrt hår är denna olja superbra eftersom den är helt vegansk - den är faktiskt certifierad av PETA - och dessutom är den helt fri från parabener och natriumklorid. Använd den varje dag för att hålla håret tipp topp!


Mellan: Moroccanoil Oil Treatment

Vi kan ju inte ha en topp tre utan den klassiska arganoljan från Moroccanoil. Det finns verkligen en anledning till varför den är så populär och även varför den tog hem första platsen i mellanprisklassen.

Även denna olja har många användningsområden och den främsta man kanske tänker på är att den ger den där lilla extra snygga finishen på din styling med ett vackert shine som får håret att se friskt ut.

Du kan såklart också använda den för att enklare reda ut ett tovigt hår eller om du bara vill ha ett mer mjukare och följsammare hår. Oljan tillför även näring så håret får faktiskt den kärleksfulla behandling det behöver.

Hårbehandlingen är antioxidantisk och innehåller många viktiga vitaminer som får håret att skina. Känner du att håret har blivit torrt och sprött kan du använda denna olja som en efterbehandling för att få tillbaka mjukheten.

Moroccanoil har supermånga produkter att välja mellan som alla kommer komplettera deras klassiska olja om man så vill det.


Budget: Björn Axén Hair Oil Smooth & Shine with Argan Oil

En närproducerad vegansk arganolja, vad sägs om det? Vi tyckte att det lät helt fantastiskt när vi bestämde vilka oljor vi skulle prova och oj, vad glad vår testdeltagare var som provade denna olja från Björn Axén.

Den har en helt ah-ma-zing doft som påminner om sommar och får dessutom ditt hår att se fräscht och snyggt ut. Förutom arganolja hittar vi E-vitamin och solrosolja som tillsammans gör ditt hår mjukare och tillför glans och fukt.

Dessutom jobbar den för att motverka friss, vilket såklart är en viktig egenskap för många. Håret blir även mycket lättare att reda ut när den har applicerats i fuktigt hår.

Du kan också använda oljan i torrt hår, exempelvis när du vill ha en snygg finish på din styling. Även Björn Axén har många olika produkter att välja mellan som alla kommer samsas bra med arganoljan.


Special: OGX Argan Extra Strength In Shower Oil

Här har vi en riktig specialare och som man kanske kan lista ut från namnet kan man använda den både i håret likväl som på kroppen. Denna olja har alltså väldigt många användningsområden.

Du kan välja mellan några olika sätt att använda oljan; exempelvis kan du blanda i oljan i ditt schampo eller ditt balsam eller så masserar du in oljan i håret innan du påbörjar schamponering.

Sedan kan du också använda den efter duschen när du har handdukstorkat ditt hår. Du får prova dig fram till vilken användning du föredrar, men håret får en ny vitalitet, blir återfuktat, och silkeslent.

För att dra nytta av oljans egenskaper på huden applicerar du enkelt oljan på kroppen i duschen eller när du har kommit ut. Kom ihåg att inte handdukstorka din hud ‘för hårt’ och dabba bara huden torr.

Sedan använder du några droppar av oljan för att få en mjuk och återfuktad hud. Detta är helt enkelt en superbra 2-i-1 olja som kostar ungefär 125 kronor för 118 ml.

Våra utmanare

The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Moroccan Argan Oil

Märket The Ordinary har kommit stort på senare tiden och det är inte så konstigt. Deras produkter innehåller superbra ingredienser och deras kallpressade arganolja är verkligen inget undantag.

Oljan består av 100% ren arganfröolja från Marocko och har, som namnet antyder, kallpressats. Detta betyder att alla godheter i oljan - som vitaminer, fettsyror, karotener, och fenoler - bevaras och kan uppnå sin fulla potential.

Precis som vår specialare kan du använda denna olja i ansiktet och i håret. Applicera några droppar i ansiktet när du känner att du är torr eller i samband med rengöring.

Vill du använda oljan för håret ska du göra det när du har tvättat håret och handdukstorkat det. Du kan även droppa några droppar i samband med styling för en snygg finish.


Aromatica Organic Argan Oil

Denna olja är till för användning på huden och du med fet eller oljig hy kan med fördel investera i den med lugnt sinne. Har man fet hy blir huden enkelt fetare av olja, eller det kan väl kännas så iallafall.

Denna olja är dock lättflytande och absorberas enkelt och snabbt upp av huden och sedan verkar den på din huds sebumproduktion och gör så att den är balanserad. Man får inte heller någon oljig eller skinande hinna av den.

Arganoljan består av antioxidanter, E-vitamin, och fettsyror som huden gladeligen kommer ta åt sig och resultatet blir en ökad elasticitet och en återfuktad och mjukare hy. Den är dock inte billigt.


Marc Anthony Oil of Morocco Argan Oil Treatment

Även denna olja består till mestadels av arganolja och är superbra för ditt hår. Denna kan du använda dagligen och det bästa är att den kan användas av alla - rakt, lockigt, tunt, tjockt hår spelar ingen roll.

Tillsätt den i din rutin när du tvättar håret och applicera den efteråt eller när du har stylat håret för att få mer fukt, glans, och för att håret ser friskare ut.


Dr. Organic Moroccan Argan Oil Hair Treatment Serum

Som du kan lista ut från namnet ska denna användas på håret för att få ett friskare och mjukare hår. Detta är möjligt såklart tack vare arganoljan som innehåller väsentliga vitaminer, fettsyror, och antioxidanter.

Har du torrt eller livlöst hår kommer håret att bli behövligt återfuktat och återfå sin glans och byggas upp till mer volymaktigt. En olja att rekommendera med andra ord som kostar ungefär 210 kronor för 100 ml.


Loelle Arganolja Flaska med Pump

Som namnet antyder kommer den effektiva olja i en smart flaska med en ännu smartare pump. Kruxet med pumpen är att den doserar endast den mängd olja du behöver, vilket många i testpanelen tyckte var bra eftersom det är enkelt att oljan rinner ut från flaskan.

Arganoljan som är kallpressad använder du i ansiktet för att få en mjukare och en mer återfuktad hy. Den är lämplig för dig med psoriasis eller acnebenägen hy tack vare vitamin E och antiinflammatoriska egenskaper.


Cosmos Co Argan Oil

Den sista oljan vi har med i testet kan även den användas på både hud och hår och den har väldigt många egenskaper. Bland annat motverkar den mjäll och friss, håret får tillbaka sin vitalitet, och blir silkeslent.

Även huden blir mjuk och len och den passar bra för dig som har acne eller eksem eftersom den lugnar huden och mjukgör. Vad du än har för problem du vill fixa ska du alltså kunna göra det med arganoljan från Cosmos Co.

Frågor och svar

Vad innehåller egentligen arganolja?

Arganolja är rik på antioxidanter, E-vitamin, och fettsyror som är bra för huden och håret. De verkar för en mer återfuktad hud och ett friskare hår. Dessutom gör den både hud och hår mjukt, lent, och skinande.

Du kan använda den både för sig eller som en blandning i ditt schampo eller balsam och även både i duschen eller när som helst under dagen. Du kan även med fördel applicera arganolja på naglar för en mjukgörande effekt.

Fungerar arganolja verkligen på acnehud?

Svaret på denna fråga är tyvärr både ja och nej och i slutändan kommer du nog få prova dig fram om arganolja fungerar för dig. Det är nämligen så att medan arganolja är rik på vitamin E och antioxidanter innehåller den även en fettsyra som kan förvärra acne.

I arganolja finns det 36% av en fleromättad syra som till en början neutraliseras av antioxidanterna och vitamin E och skyddar alltså acnen från att flamma upp. Kruxet är bara att det här skyddet försvinner och då är det fritt fram för den fleromättade syran att förvärra acnen.

Detta är dock väldigt individuellt och eftersom arganoljan är bra för sebumproduktionen och hjälper till att balansera oljeproduktionen kan det vara så att det fungerar (eller tyvärr inte fungerar) just för dig.

Kan jag använda arganolja på ögonbryn och ögonfransar?

Javisst, kan du det! Var bara försiktig så att du inte får det i ögonen och ta inte så mycket. Detta är mest för dig som har glesa ögonbryn och vill få lite mer hårväxt.

Använd en tops med lite arganolja på och applicera på de ställen du tycker det behövs. Detta gör du på kvällen innan du går och lägger dig och sover med det på.

Vill du använda oljan på fransarna får du se till att du använder en ren mascaraborste och applicera som du gör med mascara. Behöver du kan du även blanda oljan med lite ricinolja. Det är superenkelt att göra hemma själv.

Kan jag använda arganoljan istället för min dagkräm?

Det kan man absolut göra! Jag skulle dock råda att göra ett experiment av det för att verkligen se om det passar bäst med en blandning av båda eller med endast den ena.

Ska du använda båda produkter ska du först applicera oljan innan dagkrämen. Prova i ungefär en vecka eller så att endast använda oljan för att se om du märker någon skillnad. Du kanske inte ser en skillnad, utan det kommer nog kännas istället.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals