Tips på hur du tar hand om din hy

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller annonslänkar.

Att ta hand om sin hud är för många en självklarhet, medan andra mest kör på ”tvål och vatten-metoden”. Jag har alltid varit intresserad av hudvård och älskar att ha en massa burkar och tuber med kräm, masker, peeling, med mera i badrummet. 

För mig är det så att det är en kombination av både intresse, en känsla av vardagslyx, och ett behov då min hud behöver mycket kärlek och omhändertagande. 

För många är det så att det känns jobbigt och tidskrävande, dyrt, och krångligt, men är man intresserad eller om man har en hy som behöver tas omhand är det en viktig investering. 

Att se till att börja investera i sin hud redan från unga år gör så att man senare i livet slipper onödiga bekymmer, så kom igång redan i unga år! 

Tips som funkar

Nedanstående tips är ändringar som jag har märkt fungerar för mig och för vänner och familj som har tänkt mer på deras hy.

Sedan är såklart alla olika och det kanske inte kommer fungera för alla, men om det är något du känner förbättrar din hy, fortsätt med det!

Hitta en bra hudvårdsrutin

Som jag precis sa är det viktigt att komma igång redan i unga år trots att det kanske känns lite jobbigt. För personer som jag är det ju inga problem (förutom att priset emellanåt känns lite mycket), eftersom intresset finns där, men att komma igång om man är helt ointresserad förstår jag är svårt.

Det är dock väldigt viktigt att hitta en bra hudvårdsrutin redan när man är ung, så se till att göra det! Min hudvårdsrutin ser annorlunda ut idag än vad den gjorde när jag var yngre och det är också så att den ändras med årstiderna.

Det är dock väldigt viktigt att hitta en bra hudvårdsrutin redan när man är ung, så se till att göra det! 

Tips pa hur du tar hand om din hy

Min hudvårdsrutin ser annorlunda ut idag än vad den gjorde när jag var yngre och det är också så att den ändras med årstiderna.

Även när jag var gravid (båda gångerna) behövde min hud andra produkter och här är det bra att vara uppmärksam på hur huden reagerar. 

De flesta har inte exakt samma rutin hela året om, utan de flesta har en grundrutin som alltid är likadan, men som har olika ”tillägg” beroende på om det är vinter, höst, vår, eller sommar. Kom också ihåg att både graviditet och hormoner vid pms och menstruation kommer att påverka dig! 

Det är inte så att endast den där enorma ”mensfinnen” dyker upp i ansiktet, utan det kan också vara så att huden blir mer torr, fet, eller på något annat sätt behöver extra omsorg under dessa perioder av månaden. 

Att se över lite mer exakt vad som händer med huden vid menstruation och pms är därför något som kommer att hjälpa dig, så gör det! 

Gör ett hudtest eller besök en hudvårdssalong 

Kanske låter det besvärligt för många av er, men det är en riktigt treat att få behandling på en fräsch och fin salong! Detsamma gäller för hudtest. 

Om man gör ett hudtest vet man vad för typ av produkter man ska använda sig av och då är det lättare att få sin hud i balans. Jag har gjort många hudtest genom livet, men tycker nog att de test man kan göra i seriösa butiker på nätet är de bästa. 

Naturligtvis är det viktigt att först se efter så att det är just proffs som arbetar med hudtesten, men det är lätt gjort! Dels kan man ta sig en titt på vilka hudvårdsmärken de saluför och dels kan man se efter hur det ser ut med recensioner av butiken. 

Dra ner på solandet

Att solen är skadlig för vår hud är ingen nyhet, det vet vi allihop! Numera smörjer jag in både mig själv och kidsen med solskyddsfaktor 50 och det är vad som känns som det enda rätta, så det kommer jag att fortsätta med! 

Även om du tillhör soldyrkarna antar jag att du sett till att använda dig av högre solskyddsfaktor? Att inte göra det är ju lite som att be om att få både rynkor och hudcancer, så det hoppas jag verkligen att ni gör! 

Tips pa hur du tar hand om din hy

Att se till att smörja barnen direkt när den första vårsolen kommer är någonting som både jag och många av mina bekanta gör, för det är väldigt lätt att bränna sig när våren tittar fram! 

Det är inte hela världen om du är lite blek! Det är lätt att fuska sig till lite bränna om man nödvändigtvis behöver det för att vara glad, så gör det istället så att du inte solar som en galning och sedan får lida för det senare. 

Ibland säger huden ifrån – känn igen tecknen 

Jag har en känslig hud på alla sätt och vis, så jag har väl ganska mycket otur, antar jag. Jag är nästan helt säker på att barnen kommer att ärva min jobbiga hud, men det märker vi när de blir lite äldre, så det är bara att hoppas på att de slipper och ärver min mans perfekta och okänsliga hud! 

Jag märker direkt på huden när jag är stressad, när jag har pms, när jag är förkyld, lite nedstämd med mera. När jag har läget under kontroll är huden fin och enkel, men så fort det blir lite stress blir det problem. 

När jag varit gravid har huden dock strålat, så för mig var det den bästa tiden just vad gäller min hud och jag har hört detsamma från andra också. Det brukar ju sägas att gravida kvinnor ”strålar” och det kan jag definitivt intyga att det stämmer! 

Att göra hemma själv 

Efter det att du fått hjälp med att ta fram hudtyp med mera av proffs är det dags att ta ansvar hemma själv och det kan vara svårt om man inte är särskilt intresserad. 

När man ser resultatet brukar det dock bli så att även de mest ointresserade gärna peelar, använder olika typer av masker, med mera. 

Tips pa hur du tar hand om din hy

Hitta ett märke du gillar och håll dig till deras produkter, det är punkt 1. Att inte slöa till det med djuprengörande masker och peeling samt fuktighetsmasker är punkt 2. 

Sedan att man ska göra sin rutin varje dag är såklart det viktigaste av allt, men de där små tilläggen med peeling och mask brukar vara det som många slarvar med!

Se därför till att dels använda dig av de dagliga produkterna med rengöring, ansiktsvatten, serum, och kräm och kom sedan ihåg att lägga tid åt peeling och masker de dagar i veckan som det är dags för det!

Ett sista tips

Allting du gör hänger ihop med hur du mår och hur du ser ut. Om du har mycket problem med din hud kan du tänka på vad du äter. Det kanske är något speciellt din hud inte mår bra av och det kanske kan vara en idé att ändra dina matvanor.

Plus, att äta bättre kommer även hela du må bra av, inte minst din hy. Jag hoppas att dessa tips på hur du tar hand om din hy har varit till hjälp och att du lägger till dem i din hudvårdsrutin. 

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals